Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

HyperX Quadcast S Review

*
Πρόσφατα παρουσιάσαμε ένα ζευγάρι ασύρματων gaming ακουστικών της HyperX, αλλά σε αυτό το κείμενο θα διαβάσετε για κάτι εντελώς διαφορετικό. Το HyperX Quadcast S είναι ένα USB μικρόφωνο με αρκετές δυνατότητες πέραν των βασικών με την επίσημη τιμή του να βρίσκεται στα €179,99. Το μικρόφωνο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε οποιαδήποτε εφαρμογή στον υπολογιστή (προφανώς) είναι όμως συμβατό και τα PS4/PS5, χρήσιμο για όσους κάνουν streaming  απευθείας από τις κονσόλες της Sony. Επίσης, παρόλο που δεν αναφέρεται πουθενά στα specs της HyperX, το δοκιμάσαμε με κινητό Android χρησιμοποιώντας καλώδιο Type-C σε Type-C, και αυτό λειτούργησε τόσο σε εφαρμογές εγγραφής ήχου όσο και σε εφαρμογές εγγραφής βίντεο, κάτι που μπορεί να βολέψει χρήστες που θέλουν να γράψουν κάποιο podcast ή vlog χωρίς όμως να χρειάζεται να ανοίξουν υπολογιστή!



Έρχεται σε μια λιτή συσκευασία μέσα στην οποία βρίσκουμε το ίδιο το μικρόφωνο τοποθετημένο πάνω σε μια επιτραπέζια βάση η οποία του επιτρέπει να ανασηκώνεται υπό γωνία, ένα καλώδιο Type-C USB (σύνδεση με το μικρόφωνο) σε USB (σύνδεση με τον υπολογιστή) μήκους 3 μέτρων και ένα μετατροπέα για σύνδεση με boom arm. Για να χρησιμοποιηθεί ο τελευταίος, ξεβιδώνουμε τη στρογγυλή μεταλλική βάση και στη θέση της τοποθετείται ο μετατροπέας για σύνδεση με ένα boom arm. Το ίδιο το μικρόφωνο είναι τοποθετημένο μέσα σε μια ένα shock mount, μια «ανάρτηση» δηλαδή, ρόλος της οποίας είναι να ελαχιστοποιεί τις αναπηδήσεις που πιθανόν μεταφέρονται στις κάψουλες του μικροφώνου. Το shock mount δε μπορεί να αφαιρεθεί καθώς πάνω σε αυτό βρίσκεται το κομμάτι σύνδεσης του μικροφώνου με τη βάση (ή με κάποιο boom arm).



Το ίδιο το μικρόφωνο ακολουθεί μια τυπική, κυλινδρική σχεδίαση. Το πάνω μέρος του κυλίνδρου, το κομμάτι που βρίσκεται πάνω από το shock mount δηλαδή., καλύπτεται από μεταλλικές γρίλιες πίσω από τις οποίες είναι τοποθετημένες, οι κάψουλες των μικροφώνων παρέα με ένα ενσωματωμένο φίλτρο pop αλλά και φωτισμός LED. Ο φωτισμός είναι κάτι που καθιστά το μικρόφωνο εξαιρετικά ξεχωριστό σε σχέση με τα περισσότερα μικρόφωνα της αγοράς. Φυσικά, μέσα από την εφαρμογή HyperX NGenuity μπορούμε να τον προσαρμόσουμε όπως θέλουμε.



Μάλιστα, ο φωτισμός είναι χωρισμένος σε δυο ζώνες, πάνω και κάτω (πάντα όμως σε όλη τη περιφέρεια του κυλίνδρου) με το software να μας επιτρέπει να φωτίσουμε είτε ένα από τα δυο τμήματα είτε και τα δυο.



Υπάρχουν διάφορα εφέ και αμέτρητα χρώματα να χρησιμοποιήσουμε, ωστόσο αυτό που μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις είναι το VU meter, το οποίο στη πράξη λειτουργεί σαν δείκτης έντασης, με το φωτισμό να αυξάνεται προοδευτικά προς τα πάνω όσο ποιο δυνατά μεταφέρονται ήχοι στο μικρόφωνο. Κάτι ακόμα πολύ χρήσιμο όσον αφορά στο φωτισμό είναι το γεγονός ότι αν κάνουμε mute το μικρόφωνο από το πλήκτρο αφής που βρίσκεται στο πάνω μέρος του μικροφώνου, ο φωτισμός εξαφανίζεται, οπότε ξέρουμε ανά πάσα στιγμή αν το μικρόφωνο είναι ενεργό ή όχι! Βέβαια αν κάποιος έχει απενεργοποιήσει τα LED, τότε δεν υπάρχει κανένας τρόπος να καταλάβουμε ότι το μικρόφωνο είναι «φιμωμένο» καθώς το πλήκτρο δεν έχει κάποια σχετική ένδειξη. Οπότε καλό είναι να έχετε πάντα φωτισμό ενεργό, έστω και με ελάχιστη ένταση. Αν βέβαια για κάποιο λόγο δε σαν αρέσουν τα LED, ίσως το QuadCast S να μην είναι για εσάς.



Το κάτω μέρος του κυλίνδρου είναι περιστρεφόμενο και λειτουργεί σαν το ρυθμιστικό του gain για τον ήχο που καταγράφουν οι κάψουλες του μικροφώνου. Υπάρχουν 5 κύκλοι διαφορετικών μεγεθών που προσπαθούν να μας ενημερώσουν για την ένταση του gain, ωστόσο η περιστροφή που επιτρέπεται είναι μεγαλύτερη από αυτό που υποδηλώνουν οι κύκλοι. Σε κάθε περίπτωση, το gain του μικροφώνου είναι διαφορετικό από την ένταση που μπορεί να ρυθμίσει κανείς μέσα από το λειτουργικό σύστημα (ή και μέσα από την εφαρμογή της HyperX).



Οι δοκιμές μας έδειξαν ότι ακόμα και με το gain ρυθμισμένο στη μέγιστη τιμή, αν κάποιος μιλάει στο μικρόφωνο από μια φυσιολογική απόσταση της τάξης των 30-40 εκατοστών και πέρα, δύσκολα ο ήχος θα «καεί». Πάντως, έχοντας το βελάκι να δείχνει το μεσαίο από τους τρεις κύκλους είναι γενικά μια safe επιλογή. Για να είναι κανείς απόλυτα σίγουρος για το πώς ακούγεται, μπορεί να συνδέσει ενσύρματα ακουστικά στη σχετική θύρα 3,5mm που βρίσκεται στη πίσω πλευρά όπως το κοιτάζουμε, δίπλα στη Type-C USB, ενεργοποιώντας ταυτόχρονα το Mic Monitoring μέσα από τν Ngenuity, ενώ φυσικά αυτή η έξοδος μπορεί να αξιοποιηθεί σαν έξοδος ήχου του λειτουργικού συστήματος, με το μικρόφωνο να ενεργεί σαν κάρτα ήχου.



Όπως ίσως έχετε παρατηρήσει στο κείμενο μέχρι τώρα, έχουμε αναφέρει πως το μικρόφωνο έχει «κάψουλες» σε πληθυντικό και αυτό γιατί διαθέτει τρεις condenser των 14mm. Ο λόγος που έχει τρεις είναι γιατί υποστηρίζει τέσσερα διαφορετικά polar patterns, δηλαδή τέσσερις διαφορετικούς τρόπους με τους οποίους μπορεί να καταγράψει ήχο. Για αυτό το σκοπό υπάρχει ένα ρυθμιστικό τεσσάρων θέσεων στη πίσω πλευρά του μικροφώνου, με κάθε αλλαγή που κάνουμε να εμφανίζεται στο Ngenuity για να ξέρουμε σε ποια ρύθμιση είμαστε, καθώς αλλιώς θα πρέπει να περιστρέψουμε το μικρόφωνο μόνοι μας για να δούμε τι επιλέξαμε.



Θα θέλαμε αυτό το ρυθμιστικό να βρίσκεται μπροστά είναι η αλήθεια, ωστόσο στη πράξη δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα καθώς για τους περισσότερους χρήστες κατά κύριο λόγο μια είναι αυτή που θα χρησιμοποιούν κατά κόρον. Για παράδειγμα, αν κάποιος το θέλει το μικρόφωνο για να το χρησιμοποιεί για live stream ή podcasts, θα το ρυθμίσει στο Cardiod pattern. Σε αυτό ουσιαστικά το μικρόφωνο προσπαθεί να καταγράψει τον ήχο μόνο από μπροστά, αποκλείοντας τους ήχους που έρχονται από την υπόλοιπη περίμετρο. Αν κάποιος θέλει να το χρησιμοποιήσει για μια συνομιλία μεταξύ δυο ανθρώπων που κάθονται ο ένας απέναντι από τον άλλο, μπορεί να το τοποθετήσει ανάμεσά του και να το ρυθμίσει στο Bidirectional. Η ρύθμιση stereo κάνει ακριβώς αυτό που λέει, γράφει στερεοφωνικό ήχο με τη μπροστά πλευρά να είναι το ένα κανάλι και τη πίσω πλευρά το άλλο κανάλι. Τέλος, η omnidirectional επιτρέπει στο μικρόφωνο να καταγράφει από όλες τις πλευρές, κάτι που μπορεί να φανεί χρήσιμο σε ένα χώρο με πολλά άτομα που κάθονται γύρω από το μικρόφωνο. Σε κάθε περίπτωση, η ποιότητα ήχου παραμένει ίδια, καθώς οι κάψουλες μπορούν να καταγράψουν συχνότητες 20hz-20Khz με ευαισθησία -36dB (1V/Pa στο 1KHz). Οι φωνές καταγράφονται άριστα και καθαρά με το φίλτρο pop να κάνει σχετικά καλή δουλειά αν το στόμα δεν είναι πολύ κοντά στο μικρόφωνο.



Συνολικά, το HyperX Quadcast S είναι μια άριστη λύση για όσους αναζητούν ένα μικρόφωνο για τον υπολογιστή (ή τη κονσόλα τους). Καθαρός ήχος με πολλές επιλογές, RGB φωτισμός αλλά και ενσωματωμένα pop φίλτρο και shock mount το καθιστούν πλήρες και ικανό. Θα θέλαμε να έχει και ένα ρυθμιστικό για την ρύθμιση της έντασης ήχου στην έξοδο ακουστικών, αλλά κατά τα άλλα δε του λείπει τίποτα. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Φωτισμός LED
  • 4 polar patterns
  • Λειτουργεί και σε PS4/PS5 αλλά και σε Android τηλέφωνα με θύρα Type-C USB
  • Καλή ποιότητα ήχου
  • Το shock mount κάνει δουλειά.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τα χρήματα που ζητάει δεν είναι λίγα
  • Θα θέλαμε ένα ρυθμιστικό έντασης ήχου γοα την έξοδο ακουστικών
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*