Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI Crosshair 15 Review

*
Η MSI έχει καταφέρει να είναι μια από τις κυρίαρχες εταιρείες τα τελευταία χρόνια στον τομέα των gaming laptop, με την εταιρεία να έχει μοντέλα για όλα τα γούστα και όλες τις τσέπες. Στα γραφεία μας έφτασε ένα 15άρι gaming laptop, το MSI Crosshair 15 στην ειδική έκδοση Raindbow Six Extraction Edition (με κωδικό R6E B12UGZ-442GR).



Πρόκειται για μια έκδοση που έρχεται στα χρώματα του παιχνιδιού, με τον ίδιο το τίτλο της Ubisoft να είναι μέσα στη συσκευασία. Αυτή περιλαμβάνει, πέρα από το ίδιο το laptop και το τροφοδοτικό του,  ένα ενσύρματο ποντίκι και ένα mousepad, τα οποία με τη σειρά του έχουν αναφορές στο παιχνίδι. Όσον αφορά στο κόστος του συγκεκριμένου μοντέλου που έχουμε στα χέρια μας, αυτό βρίσκεται γύρω στις €2000.



Αφαιρώντας το laptop από το κουτί, αντιλαμβανόμαστε ότι έχουμε να κάνουμε με ένα τυπικών διαστάσεων για τη κατηγορία σύστημα. Το βάρος του βρίσκεται στα 2,5κιλά με το εξωτερικό τροφοδοτικό ισχύος 240Watt να προσθέτει άλλα 600 περίπου γραμμάρια. Από πλευράς κατασκευής, βασίζεται σε πλαστικά καλής ποιότητας, με τη συναρμογή να βρίσκεται σε ικανοποιητικά επίπεδα. Η πλάτη της οθόνης έχει μεταλλική αίσθηση και αρκετά «νεύρα» ενώ στο κέντρο της υπάρχει μια ακόμα αναφορά στο Raindbow Six Extraction με ένα σχετικό, φωτιζόμενο, λογότυπο.



Η ίδια η οθόνη στηρίζεται σε 2 hinges στις άκρες της, τα οποία κρατάνε σχετικά σταθερά το panel, επιτρέποντας ταυτόχρονα το άνοιγμά της με το ένα χέρι, σε γωνία που φτάνει μέχρι τις 180 μοίρες, κάτι που δε συναντάμε συχνά και για κάποιους είναι βολικό. Πάντως πρέπει να σημειώσουμε ότι κάθε προσπάθεια για αλλαγή της γωνίας κλίσης της οθόνης, αυτή «μετακινείται» μπρος πίσω για μερικά δευτερόλεπτα μέχρι να σταθεροποιηθεί στη νέα θέση της. Όσον αφορά στα bezel της οθόνης, αυτά είναι σχετικά μικρά στις κάθετες πλευρές και αρκετά μεγαλύτερα στις οριζόντιες πλευρές.



Η οθόνη έχει διαγώνιο 15,6’’ και λειτουργεί σε ανάλυση QHD (2560x1440), κάτι που δε συναντάμε συχνά. Το panel είναι πραγματικά καλό, προσφέροντας πολύ καλές γωνίες θέασης (καθώς είναι IPS), με τα χρώματά της να είναι εξαιρετικά, όπως τα μετρήσαμε με το DisplayCal. Συγκεκριμένα, το panel μπορεί να αποδώσει το 99,8% του sRGB και το 84.8% του Adobe RGB. Δε παρατηρήσαμε ιδιαίτερο backlight bleeding, κάτι που μας έκανε εντύπωση. Από την άλλη πάντως, η μέγιστη φωτεινότητα είναι μάλλον μέτρια (μετρήθηκε στα 265nits). Επαρκεί για χρήση σε ένα όχι καλά φωτισμένο χώρο, όμως κάτω από το φως του ήλιου τα πράγματα δεν είναι καλά. Αξίζει να αναφέρουμε πως η οθόνη καλύπτεται από μια ελαφρώς anti-glare επίστρωση που βοηθάει ώστε να μειώνονται οι αντανακλάσεις.



Το panel είναι HRR και λειτουργεί στα 165Hz, ταχύτητα πραγματικά υψηλή. Ακόμα και με το hardware που έχει το laptop, λίγα παιχνίδια μπορούν να παίξουμε στα 165fps στη native ανάλυση της οθόνης (κυρίως παλαιότεροι τίτλοι) ώστε να υπάρχει άμεση σχέση refresh rate και frame rate. Δυστυχώς, η οθόνη δεν υποστηρίζει κάποια τεχνολογία variable refresh rate (πχ Freesync/Gsync). Ακόμα και αν θέλει ο χρήστης να εκμεταλλευτεί κάποια εξωτερική οθόνη ή τηλεόραση με VRR, δυστυχώς δε μπορεί να το κάνει αυτό καθώς η μοναδική έξοδος εικόνας που προσφέρει το laptop είναι μια HDMI 2.0, παρόλο που η GPU υποστηρίζει HDMI 2.1.



Από πλευράς θυρών, διαθέτει όλες τις απαραίτητες. Στην αριστερή πλευρά έχουμε τη θύρα τροφοδοσίας (δεν είναι Type-C) και δυο θύρες USB (μια USB 3.2 Gen1 και μια USB 2.0) ενώ δεξιά έχουμε Type-C και μια ακόμα παραδοσιακή USB (και οι δυο USB 3.2 Gen1), την έξοδο HDMI, combo 3,5mm και τη θύρα GBit LAN. Στη πίσω πλευρά βρίσκονται οι απαραίτητοι αεραγωγοί για την έξοδο του θερμού αέρα από το εσωτερικό του μηχανήματος. Όσον αφορά σε δυνατότητες ασύρματης σύνδεσης, καλύπτει κάθε χρήστη καθώς ενσωματώνει Bluetooth 5.2 και το WiFi 6.



Το πληκτρολόγιο είναι πλήρες, όμως έχουν γίνει παραχωρήσεις όσον αφορά στο μέγεθος κάποιων πλήκτρων. Διαθέτει έξι σειρές πλήκτρων με τα περισσότερα πλήκτρα να έχουν τυπικό μέγεθος, ωστόσο τα function keys, το αριθμητικό αλλά και τα cursor keys είναι μικρότερο από τα άλλα.



Ειδικά όσον αφορά στα βελάκια, αυτά είναι πραγματικά στριμωγμένα ανάμεσα στα γύρω πλήκτρα και σε καμία περίπτωση δεν είναι βολικό να τα χρησιμοποιεί κανείς. Συνολικά, η αίσθηση που αφήνουν είναι ικανοποιητική. Όλα τα πλήκτρα φωτίζουν, αλλά με ένα προκαθορισμένο φωτισμό ο οποίος μάλιστα δεν είναι ο ίδιος για όλα! Οι δυο πάνω σειρές έχουμε ένα χρώμα, οι δυο επόμενες άλλο και οι δυο τελευταίες επίσης άλλο. Επιπλέον, τα WASD πλήκτρα φωτίζουν επίσης διαφορετικά και πολύ εντονότερα, καθώς είναι διάφανα! Κάτι που πρέπει να σημειώσουμε αφορά στο πλήκτρο Fn, καθώς υπάρχει μόνο ένα, τοποθετημένο σε άβολο σημείο, ακριβώς αριστερά από τα βελάκια.



Όσον αφορά στο touchpad, αυτό έχει μέτριο μέγεθος σε εμβαδό, έχει καλή κύλιση και τα clicks του λειτουργούν απροβλημάτιστα.



Σε επίπεδο hardware τώρα, το MSI Crosshair 15 της δοκιμής μας είναι καλά εξοπλισμένο. Το σύστημα έρχεται με Core i7 12ης γενιάς (12700H), ένα CPU με 14 πυρήνες και συνολικά 20 threads. Ουσιαστικά εδώ έχουμε ένας πραγματικά νέας αρχιτεκτονικής CPU Alder Lake, ο οποίος έχει 6 performance πυρήνες με hyperthreading για 12 threads και άλλους 8 efficiency πυρήνες. Η μέγιστη συχνότητα των P-cores μέσω boost είναι τα 4,7Ghz ενώ αυτή των E-Cores είναι 3,5Ghz με τον επεξεργαστή να υποστηρίζεται από 32GB μνήμης DDR4 σε δυο modules των 16GB, ταχύτητας 3200Mhz. Αν και ο memory controller του επεξεργαστή υποστηρίζει DDR5, η MSI επέλεξε DDR4 προφανώς για να κρατήσει το κόστος σε φυσιολογικά επίπεδα.

 

Τρέξαμε το Cinebench 20 για να δούμε τις επιδόσεις του και πήραμε σκορ 5600, το οποίο είναι πραγματικά εντυπωσιακό! Στο Cinebench 23, εντυπωσιαστήκαμε ακόμα περισσότερο με το σύστημα να μας δίνει 16096 πίντους στο multicore τεστ και 1752 πόντους στο single core.



Γενικότερα, ο επεξεργαστής πραγματικά εντυπωσιάζει με τις επιδόσεις του τόσο όσον αφορά σε multithreading λειτουργίες όσο και σε λειτουργίες όπου απαιτείται ένας γρήγορος πυρήνας, με την Intel να δείχνει με τη σειρά Alder Lake πως έχει επανέλθει στο προσκύνιο.



Όσον αφορά στον αποθηκευτικό χώρο τώρα, βρίσκουμε ένα γρήγορο NVMe δίσκο 1TB, για τον οποίο μετρήσαμε περίπου 3GB/sec ταχύτητα ανάγνωσης αλλά και εγγραφής. Δεν είναι ο ταχύτερος δίσκος που υπάρχει, αλλά προσφέρει παραπάνω από ικανοποιητικές ταχύτητες.

 

Το υποσύστημα γραφικών ανήκει στην Nvidia και είναι μια RTX3070 με 8GB. Ο συνδυασμός CPU/GPU μπορεί να προσφέρει πολύ καλές gaming επιδόσεις με το σύστημα ψύξης να ακούγεται, αλλά ο θόρυβος να είναι ανεκτός τις περισσότερες φορές, τουλάχιστον όταν έχουμε ενεργοποιημένο το Balanced mode μέσα από την εφαρμογή της MSI. Υπάρχει δυνατότητα για ενεργοποίηση του Extreme Performance mode, μέσα από την εφαρμογή MSI Center. Σε αυτή τη περίπτωση, το σύστημα αυτόματα αναδιανέμει την ισχύ σε CPU/GPU για υψηλότερες επιδόσεις ενώ ταυτόχρονα ρυθμίζει τους ανεμιστήρες στη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής του ώστε να απομακρύνεται ταχύτερα η παραγόμενη θερμότητα. Βέβαια, σε αυτή τη περίπτωση το σύστημα ψύξης ακούγεται πραγματικά πολύ και μόνο στη περίπτωση που κάποιος φορά καλά ακουστικά δε θα το ακούει. Αν υπάρχουν άλλοι βέβαια στον ίδιο χώρο, σίγουρα θα διαμαρτυρηθούν.

Όσον αφορά στη θερμότητα που αναπτύσσεται πάνω στο laptop, αυτή συγκεντρώνεται στην επιφάνεια ακριβώς πάνω από το πληκτρολόγιο, σημείο που δύσκολα θα ακουμπήσει ο χρήστης. Και στο κάτω μέρος η πίσω πλευρά είναι περισσότερο ζεστή, αλλά όχι τόσο όσο πάνω από το πληκτρολόγιο. Πηγαίνοντας τώρα στις δοκιμές μας, τα παλαιότερα παιχνίδια παίζουν άνετα και γενικά δε χρειάζεται καν να ανησυχεί κανείς για το αν θα έχει τα απαιτούμενα 60fps, ακόμα και στη native ανάλυση της οθόνης.



Για παράδειγμα, στο Far Cry 5 με ρυθμιση Ultra και HD textures πήραμε (πάντα τρέχοντας στη native ανάλυση) 91fps στο Balanced Mode και 98fps στο Extreme Performance mode.



Στο Rise of the Tomb Raider πάλι πήραμε 93,3fps στο Balanced και μια μικρή αύξηση στα 97,6fps στο Performance.



Στο Shadow of the Tomb Raider (πάντα με Ultra Settings) πήραμε 85/88fps αντίστοιχα, ενώ ενεργοποιώντας το Raytracing σε Ultra ρύθμιση και το DLSS σε Quality, πήραμε 74/78fps αντίστοιχα.



Το Asssassing Creed Odyssey είναι ένα από τα δυο παιχνίδια που ζόρισαν τον υπολογιστή περισσότερο από όλα, δίνοντας 57fps ανεξαρτήτως mode (πάντα Ultra γραφικά).



Το άλλο είναι το Watch Dogs Legion, το οποίο μας έδωσε επίσης 57fps ανεξαρτήτως mode, με το frame rate να πέφτει στα 42/44fps βάζοντας το RayTracing σε High και το DLSS σε Quality.



Παλαιότερα και όχι τόσο απαιτητικά παιχνίδια όπως το Strange Brigade τρέχουν εξαιρετικά γρήγορα καθώς πήραμε 131/133fps σε ρύθμιση Ultra. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είδαμε υψηλές θερμοκρασίες όσον αφορά στο υποσύστημα γραφικών της τάξης των 85 βαθμών κελσίου ενώ και ο επεξεργαστής λειτουργούσε τη περισσότερη ώρα σε θερμοκρασίες κοντά στους 90 βαθμούς κελσίου.



Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το σύστημα παίζει άνετα ακόμα και δύσκολα παιχνίδια στη native ανάλυση της οθόνης (2560x1440) στην οποία όμως είναι σχεδόν απίθανο να μπορεί κανείς να εκμεταλλευτεί τα 165Hz σε παιχνίδια σαν τα παραπάνω με ρυθμίσεις Ultra. Ρίχνοντας πάντως την ανάλυση σε 1080p ή τη ποιότητα των γραφικών, παιχνίδια όπως το Strange Brigade και άλλοι απλούστεροι σε γραφικά τίτλοι μπορούν να τρέξουν με καρφωμένο frame rate στα 165fps. Για αυτό θα θέλαμε να υπάρχει κάποια δυνατότητα VRR, κάτι που όμως δε γίνεται καθώς το σύστημα ενσωματώνει και υποσύστημα γραφικών της Intel, το οποίο λειτουργεί όταν δε τρέχει κάποιο παιχνίδι. Προφανώς αυτή η επιλογή έγινε από πλευράς MSI ώστε ο υπολογιστής να μπορεί να έχει μεγαλύτερη αυτονομία. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι μάλλον μέτρια. Παιχνίδια μπορεί να παίζει κανείς για περίπου 1,5 ώρα, χρόνος μάλλον τυπικός. Η αυτονομία σε video streaming από το Netflix,με κλειστό το φωτισμό πληκτρολογίου και μέγιστη φωτεινότητα οθόνης και ενεργό το Battery mode, μπορεί να φτάσει και τις 5 ώρες



Το MSI Crosshair 15 είναι ένα καλό gaming laptop με το hardware που έχει να μπορεί να προσφέρει εξαιρετικές επιδόσεις. Το σύστημα είναι σχετικά ελαφρύ, ο επεξεργαστής και η GPU κάνουν άριστα τη δουλειά τους, τα ηχεία παίζουν αρκετά καλά και στη μέγιστη ένταση καλύπτουν το θόρυβο του συστήματος ψύξης, διαθέτει μπόλικη μνήμη ενώ και τα 165Hz της άριστης χρωματικά οθόνης προσφέρουν ξεκούραστη χρήση σε περιβάλλον Windows Από την άλλη όμως η αυτονομία είναι μέτρια ενώ θα θέλαμε περισσότερες θύρες, ειδικά μια HDMI 2.1 ή DP για να μπορεί κανείς να παίξει με VRR σε εξωτερική οθόνη/τηλεόραση. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Νέας γενιάς CPU με υψηλές επιδόσεις
  • Άριστη χρωματικά οθόνη με υψηλή ανάλυση που τρέχει στα 165Hz
  • Παίζει άνετα games σε Ultra σε native ανάλυση με 60fps
  • Ξεχωριστός χρωματικός συνδυασμός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μέτρια αυτονομία
  • Καμμία υποστήριξη VRR, ούτε σε εξωτερική οθόνη
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*