Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI GeForce RTX 4060Ti Gaming X Trio Review

*
Εδώ και περίπου 8 μήνες η Nvidia έχει ξεκινήσει τη διάθεση της σειράς RTX40xx των GPU της. Και ενώ η αρχή έγινε με τη κορυφαία RTX4090 και την εξαιρετική αλλά ακριβή RTX4080, έπρεπε να φτάσουμε στα μέσα του 2023 του έτους για να δούμε την πλέον οικονομική πρόταση της Nvidia, το RTX4060Ti. Το συγκεκριμένο GPU φοράει η κάρτα που είχαμε στα χέρια μας από την MSI. Πρόκειται για την MSI GeForce RTX 4060Ti Gaming X Trio, η οποία έρχεται με 8GB μνήμης. Αυτή τη στιγμή, με μια έρευνα που κάναμε, μπορεί κανείς να την αποκτήσει σε μια τιμή που βρίσκεται γύρω στα €500, περίπου €300 οικονομικότερη από τη 4070 (MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio). Σίγουρα τα χρήματα είναι πολλά για κάρτα της σειράς xx60Ti της Nvidia, όμως αυτή είναι η πραγματικότητα με όλη τη παρούσα γενιά. Το θέμα είναι λοιπόν τι παίρνει κανείς με αυτά τα €500.



Το πακέτο περιλαμβάνει μέσα την ίδια τη κάρτα και μια βάση στήριξης της κάρτας στο κουτί, λόγω του μεγάλου της μήκους κυρίως. Παίρνοντας την ίδια τη κάρτα στα χέρια πάντως, με μεγάλη ανακούφιση παρατηρούμε ότι έχουμε να κάνουμε με μια παραδοσιακή 2.5 slot λύση, κάτι που αν μη τι άλλο θα χαροποιήσει αρκετούς χρήστες.



Ουσιαστικά οι διαστάσεις της είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές της αντίστοιχης MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio, κάτι που σημαίνει πως η MSI έχει χρησιμοποιήσει το ίδιο, ή παραπλήσιο, σύστημα ψύξης. Πρόκειται για μια λογικού μεγέθους κάρτα αν και πιστεύουμε πως το σύστημα ψύξης είναι λίγο overkill για τα specs του AD106 (AD106-350-A1 για την ακρίβεια) chip, καθώς αυτό έχει χαμηλό TDP της τάξης των 160Watt, οπότε αντίστοιχα και το cooler δε χρειαζόταν να είναι τόσο μεγάλο. Αυτό βέβαια δε σημαίνει πως η MSI δε πρόσεξε τη σύστημα ψύξης της κάρτας, με τους τρεις ανεμιστήρες τεχνολογίας TORX Fan 5.0 (τύπου ball bearing) να καταλαμβάνουν όλο το πάνω μέρος της κάρτας.



Η βάση της ψήκτρας που απομακρύνει τη θερμότητα από τη GPU είναι από χαλκό με τα heatpipes να μεταφέρουν τη θερμότητα στα fins και από εκεί οι ανεμιστήρες την απομακρύνουν στο εσωτερικό του υπολογιστή. Οι ανεμιστήρες κλείνουν εντελώς όταν η GPU λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (πχ χρήση Windows) και δεν ακούγονται. Ακόμα όμως και σε πλήρη φόρτο της GPU, η αλήθεια είναι ότι οι ανεμιστήρες δεν ακούγονται καθόλου, ενώ καθόλη τη διάρκεια των δοκιμών μας, η θερμοκρασία της GPU δε ξεπέρασε του 57-59 βαθμούς κελσίου.



Στη πίσω μεριά της κάρτας συναντάμε μεταλλικό backplate, από εξόδους βρίσκουμε 3 Display Port 1.4a και μια HDMI 2.1, ενώ δε θα μπορούσε να λείπει και ο RGB φωτισμός σε διάφορα σημεία. Γενικά η κάρτα είναι συμπαγής, αθόρυβη και λειτουργεί σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά σίγουρα ο σχεδιασμός της είναι κάπως overkill, με την έννοια ότι το PCB της κάρτας είναι πραγματικά πολύ μικρό, με το μήκος του να είναι περίπου το μισό της ίδιας της κάρτας.



Να σημειώσουμε επίσης πως η MSI GeForce RTX 4060Ti Gaming X Trio χρησιμοποιεί μόλις ένα παραδοσιακό 8πινο βύσμα τροφοδοσίας απαιτώντας από το PC να έχει τροφοδοτικό της ισχύς 550 Watt. Επίσης, αν και το TDP της GPU είναι στα 160Watt, εντούτοις το BIOS της κάρτας προσφέρει δυνατότητα για αύξηση του power limit κατά 21%, κάτι που αφήνει κάποια περιθώρια για overclocking, καθώς στις περισσότερες των περιπτώσεων η κατανάλωση ενέργειας περιορίζει την αύξηση των συχνοτήτων λειτουργίας. Μιλώντας για αυτές, το boost clock της GPU μπορεί να φτάσει τα 2670MHz (ή τα 2685Mhz μέσω του MSI Center) με τα 8GB μνήμης GDDDR6 να τρέχουν στα 18Gbps, συνδεδεμένα με τη GPU μέσω ενός bus εύρους 128-bit, κάτι που συνήθως συναντάμε σε οικονομικότερες κάρτες. Από εκεί και πέρα, το AD106-350-A1 chip κατασκευάζεται στα 5nm από τη TSMC, διαθέτει 4352 shaders, 136 tensor cores και 34 RT cores, όλα νέας γενιάς.



Ένα από τα νέα χαρακτηριστικά που υποστηρίζει είναι το frame generation, μια τεχνική αύξησης των frames που εμφανίζονται στην οθόνη με τεχνητό τρόπο μέσω AI και μπορεί να προσφέρει σημαντικά καλύτερο frame rate (εις βάρος όμως του latency σε κάποιες περιπτώσεις). Όπως σε όλη τη σειρά 40xx, έτσι και εδώ έχουμε νέο encoding chip με υποστήριξη AV1 encoding, ωστόσο η RTX4060Ti έχει μονό και όχι διπλό το νέο encoder. Ακόμα και έτσι πάντως, κάναμε κάποιες δοκιμές και σε σχέση με μια RTX3080, το encoding στο OBS είναι πολύ καλύτερο. Οπότε, αποτελεί μια άριστη λύση για όσους κάνουν game streaming από ένα σύστημα.



Πάμε τώρα στις επιδόσεις. Δοκιμάσαμε συνολικά 8 παιχνίδια σε δυο αναλύσεις (1080p και 1440p), αφήνοντας έξω τη 4K ανάλυση. Δυστυχώς δεν έχουμε μετρήσεις από άλλες κάρτες σε ανάλυση 1080p ενώ θεωρητικά είμαστε και CPU bottlenecked λόγω του ότι χρησιμοποιούμε παλαιότερο επεξεργαστή (AMD Ryzen 9 3900X).

  

Σε γενικές γραμμές, η MSI GeForce RTX 4060Ti Gaming X Trio αποδίδει σε ανάλυση 1080p όπως αποδίδει η MSI GeForce RTX 4070 Gaming X Trio σε ανάλυση 1440pπου χρησιμοποιούμε σε καθημερινή βάση.



Αλλού λίγο πάνω, αλλού λίγο κάτω, αλλά σε γενικές γραμμές αυτή είναι η αντιστοιχία. Στη πράξη είναι μια κάρτα που έχει σχεδιαστεί για 1080p gaming όσον αφορά στα σύγχρονα παιχνίδια, καθώς το μικρό memory bus εύρους 128bit δεν είναι αρκετό για υψηλότερες αναλύσεις, όπως επίσης και τα 8GB μνήμης είναι λίγα.



Τη δοκιμάσαμε και σε τίτλους χωρίς ενσωματωμένο benchmark όπως το The Last Of Us. Αν και το παιχνίδι μας έδειξε πως η μνήμη δεν επαρκεί (έχοντας όλα τα εφέ ποιότητας στη μέγιστη τιμή), εντούτοις παίξαμε αρκετή ώρα χωρίς να παρατηρήσουμε κάποιο πρόβλημα, με το παιχνίδι να έχει βελτιωθεί αρκετά στο τομέα της διαχείρισης μνήμης μετά τα απανωτά patches που έχει δεχτεί.



Από εκεί και πέρα, αν κάποιος θέλει να παίξει σε υψηλότερη ανάλυση, παλαιότεροι τίτλοι θα παίξουν σχετικά καλά αλλά νεώτεροι θα χρειαστούν την ενεργοποίηση του DLSS με τη κάρτα να είναι συμβατή και με το frame generation.

 

Αυτό μπορεί να βοηθήσει αρκετά τη κατάσταση, ειδικά σε παιχνίδια όπου το frame rate περιορίζεται από τη CPU (πχ Hogwarts Legacy) είτε οι απαιτήσεις σε ισχύ είναι πολύ μεγάλες όπως στο Cyberpunk 2077 με Ray Tracing ή ακόμα περισσότερο με το νέο Path Raytracing mode.
Από εκεί και πέρα έχουμε να κάνουμε με μια κάρτα που καταναλώνει ελάχιστη ενέργεια (δεν είδαμε πάνω από 156 Watt), δε ζεσταίνεται σχεδόν καθόλου (δεν είδαμε πάνω από 59 βαθμού κελσίου) και φυσικά δεν ακούγεται, έχοντας επιπλέον πολύ ταχύτερο (και ικανότερο) video encoder σε σχέση με αυτά που προσφέρει η προηγούμενη γενιά. Σίγουρα τα €500 είναι πολλά και δύσκολα μπορούμε να προτείνουμε να την αποκτήσει κάποιος που έχει κάποια RTX3060Ti/RTX3060. Από την άλλη, όσοι έχουν μείνει με παλαιότερη κάρτα, αποτελεί μια καλή λύση, αν δεχτούμε τις νέες τιμές της Nvidia και των καρτών της. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Αθόρυβο σύστημα ψύξης
  • Χαμηλές θερμοκρασίες
  • RGB φωτισμός
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Είναι λίγο.. μεγάλη για το TDP της
  • Μικρή αναβάθμιση επιδόσεων από την αντίστοιχη κάρτα προηγούμενης γενιάς
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*