Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

MSI MAG Coreliquid E360 Review

*
Το MSI MAG Coreliquid E360 είναι ένα κλειστό σύστημα υδρόψυξης για επεξεργαστές, με 3 ανεμιστήρες και φωτισμό LED.

Την MSI τη ξέρουμε χρόνια τώρα για τα motherboard, τις κάρτες γραφικών και τα gaming laptop της, με πολλά από τα προϊόντα της σε αυτές της κατηγορίες να έχουν περάσει από το Enternity για παρουσίαση. Δεν ασχολείται όμως μόνο με αυτά αλλά και με άλλες κατηγορίες που αφορούν το hardware των υπολογιστών, όπως για παράδειγμα το κομμάτι των συστημάτων ψύξης. Το MSI MAG Coreliquid E360 είναι ένα τέτοιο προϊόν, καθώς έχουμε να κάνουμε με ένα κλειστό σύστημα υδρόψυξης για επεξεργαστές το οποίο κοστίζει γύρω στα €150-€170.




Όπως όλα τα αντίστοιχα προϊόντα, αποτελείται από το την ψύκτρα/αντλία, το ψυγείο και τους ανεμιστήρες. Είναι συμβατό σχεδόν με κάθε socket που υπάρχει εκεί έξω (Intel LGA 1150/1151/1155/1156/1200/1700, AMD AM5/AM4/TR4/sTRx4) και έρχεται σε μια μεγάλη συσκευασία που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα: βάσεις στήριξης για το socket, τρεις ανεμιστήρες και το ενιαίο κομμάτι ψυγείο/σωλήνες/κεφαλή ψύξης.



Το πρώτο πράγμα που πρέπει κανείς να προσέξει πριν αποφασίσει να αποκτήσει το MSI MAG Coreliquid E360 είναι αν το ψυγείο χωράει στο κουτί του. Με διαστάσεις 394 x 119.2 x 27mm, το πιθανότερο είναι πως κάποιος που έχει ένα σχετικά σύγχρονο case δε θα έχει πρόβλημα να το εγκαταστήσει (συνήθως στο πάνω ή στο μπροστά μέρος του). Το ίδιο το ψυγείο είναι κατασκευασμένο από αλουμίνιο και στο εσωτερικό του διαθέτει 12 διαδρόμους για τη γρήγορη απομάκρυνση της θερμότητας που μεταφέρεται από τη κεφαλή στο εσωτερικό του μέσω των σωλήνων.



Οι ανεμιστήρες της συσκευασίας  έχουν διάμετρο 120mm και χρησιμοποιούν Fluid Dynamic Bearing τεχνολογίας. Η ταχύτητά τους μπορεί να κυμαίνεται μεταξύ 600 και 1800 rpm, με τους ανεμιστήρες να έχουν και φωτισμό RGB.  Να σημειώσουμε πως οι ανεμιστήρες στα σημεία που στερεώνονται στο ψυγείο με τις βίδες (που φυσικά βρίσκονται στη συσκευασία) έχουν αντικραδασμική προστασία χάρη σε κάποια λαστιχάκια που βρίσκονται στα σημεία στήριξης. Κάθε ανεμιστήρας πρέπει να συνδεθεί στο ρεύμα μέσω του τετράπινου βύσματος, με την MSI να παρέχει και ένα 3-σε-1 μετατροπέα ώστε να μπορεί ο χρήστης να τους χρησιμοποιήσει όλους ακόμα και αν δεν έχει αρκετά headers το motherboard του. άλλωστε, ένα ακόμα header χρειάζεται και για την αντλία.



Όσον αφορά τώρα στο φωτισμό RGB, αυτός απαιτεί τη σύνδεση δεύτερου καλωδίου, με τους ανεμιστήρες να συνδέονται σε σειρά μεταξύ τους (και με την αντλία για το δικό της φωτισμό), όμως σε κάθε περίπτωση χρειάζεται το motherboard να έχει ειδικό header για το φωτισμό RGB. Αν δεν έχει, δε θα μπορέσετε να τον αξιοποιήσετε. Σε κάθε περίπτωση τον φωτισμό τον ελέγχετε από το software του motherboard σας εφόσον η σύνδεση γίνει πάνω σε αυτό, εκτός και αν έχετε κάποιο ξεχωριστό ελεγκτή για τέτοιες λειτουργίες. Αντίστοιχα τον έλεγχο των ανεμιστήρων τον αναλαμβάνει αυτόματα το motherboard.



Όσον αφορά τώρα την ίδια την κεφαλή του συστήματος ψύξης, αυτή είναι από χαλκό και έχει σαφώς μεγαλύτερες διαστάσεις σε σχέση με άλλες. Με διαστάσεις 41x47,6mm, μπορεί να «πατήσει» καλά ακόμα και σε μεγαλύτερους σε διαστάσεις επεξεργαστές. Έτσι, η μεγάλη επιφάνεια που καλύπτει το water block βοηθάει ούτως ώστε να απομακρύνεται ταχύτερη η παραγόμενη θερμότητα από τους τελευταίας γενιάς επεξεργαστές (κυρίως της Intel) που καταναλώνουν πολλά Watt και αντίστοιχα δημιουργούν μεγάλα επίπεδα θερμότητας. Για την εγκατάσταση της κεφαλής, η συσκευασία περιλαμβάνει όλες τις απαραίτητες βάσεις στήριξης για τα συμβατά socket.



Η κεφαλή περιλαμβάνει φυσικά και την αντλία που αναλαμβάνει να μετακινεί το ψυκτικό υγρό στο κλειστό κύκλωμα. Πρόκειται για ένα μοτέρ τριών φάσεων, χάρη στο οποίο έχουν ελαχιστοποιηθεί οι κραδασμοί, ενώ ταυτόχρονα η MSI υπόσχεται και μεγάλη διάρκεια ζωής, την οποία δίνει στις 200.000 ώρες. Η αντλία λειτουργεί με ταχύτητα της τάξης των 3000rpm, εγγυώντας την απρόσκοπτη κίνηση του ψυκτικού υγρού.



Επιπλέον, είναι έτσι σχεδιασμένη ούτως ώστε να διασφαλίζει πως το ψυχρό υγρό που έρχεται από το ψυγείο θα πηγαίνει στη πηγή θερμότητας (τον επεξεργαστή δηλαδή). Κάτι ακόμα που πρέπει να αναφέρουμε για τη κεφαλή, είναι το γεγονός ότι το πάνω μέρος της είναι περιστρεφόμενο κατά 270 μοίρες, κάτι που εξυπηρετεί την εμφάνιση.



Με τη δυνατότητα αυτή, ο χρήστης μπορεί να εγκαταστήσει τη κεφαλή πάνω στο CPU όπως τον βολεύει (κυρίως για το πώς φεύγουν οι δυο σωλήνες που ενώνουν τη κεφαλή με το ψυγείο), και στη συνέχεια να περιστρέψει το πάνω μέρος της ώστε το λογότυπο της MSI που βρίσκεται εκεί να είναι σωστά τοποθετημένο. Τόσο το λογότυπο, όσο και ένα ακόμα τμήμα της πάνω πλευράς της κεφαλής έχουν φωτισμό LED και για να ενεργοποιηθούν, συνδέουμε το ειδικό βύσμα είτε στο αντίστοιχο που έχει το motherboard είτε σε σειρά με τα αντίστοιχα καλώδια των ανεμιστήρων και στη συνέχεια ένα βύσμα στο board. Προφανώς, αναλόγως πως θα γίνει η σύνδεση, μπορούμε να έχουμε ξεχωριστό έλεγχο του φωτισμού για την αντλία από τους ανεμιστήρες (στη πρώτη περίπτωση) ή ενιαίο (στη δεύτερη).



Εμείς εγκαταστήσαμε το σύστημα σε ένα υπολογιστή με έναν AMD Ryzen 9 3900X, ένα CPU που προφανώς δε μπορεί να φτάσει στα επίπεδα κατανάλωσης των Core i7/i9 13ης και 14ης γενιάς. Με μέγιστο TDP τα 105Watt, το  MSI MAG Coreliquid E360 δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να ψύξει το συγκεκριμένο CPU σε full load. Ο επεξεργαστής διατηρήθηκε άνετα σε θερμοκρασία γύρω στους 53-57ο C (με θερμοκρασία δωματίου 22ο C). Όσον αφορά τώρα στο παραγόμενο θόρυβο, η αντλία στη πράξη δεν ακούγεται ενώ και οι ανεμιστήρες, όπως ρυθμίστηκαν αυτόματα από το motherboard, λειτουργούσαν στις χαμηλότερες στροφές τους (600-800), οπότε και από εκεί δεν είχαμε κάποιον ουσιαστικό θόρυβο. Βέβαια, με τους ανεμιστήρες στη μέγιστη ταχύτητα περιστροφής (1800 στροφές), ο θόρυβος είναι σαφώς εντονότερος αλλά πραγματικά δύσκολα θα «αποφασίσουν» να λειτουργήσουν τόσο γρήγορα.



Με τιμή που βρίσκεται γύρω στα €160 στα ελληνικά καταστήματα, το MSI MAG Coreliquid E360 είναι μια πραγματικά ενδιαφέρουσα πρόταση για CPU cooling. Η εγκατάσταση είναι εύκολη, αρκεί να έχει κανείς το κατάλληλο χώρο να βάλει το ψυγείο, η απόδοση άριστη ενώ και ο φωτισμός LED τον ανεμιστήρων αλλά και της αντλίας, δίνουν χρώμα στο PC. Απλά μαζεύονται πολλά καλώδια και χρειάζεται τέχνη για να τα «κρύψει» κανείς καλά στον υπολογιστή του και να μη φαίνονται. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • RGB φωτισμός
  • Συμβατότητα με κάθε CPU
  • Καλές επιδόσεις με αθόρυβη λειτουργία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πολλά τα καλώδια (τροφοδοσία και φωτισμός) που πρέπει να κρύψουμε.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*