Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 13 Pro + 5G Review

*
Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σειράς Redmi Note 13 για την αγορά της Δύσης σε ένα event που έγινε στο Βουκουρέστι και στο οποίο παρεβρεθήκαμε. Γενικότερα η σειρά Redmi Note είναι ίσως από τις πλέον αναγνωρισμένες σειρές midrange smartphone, έχοντας δημιουργήσει τη δική της ιστορία. Πέντε διαφορετικά μοντέλα διαθέτει η σειρά, με το Redmi Note 13 Pro + 5G που παρουσιάζουμε εμείς να είναι το ακριβότερο  (με το Redmi Note 13 να είναι το οικονομικότερο). To Redmi Note 13 Pro + 5G κυκλοφορεί σε δυο εκδόσεις, με 256GB χώρου και 8GB μνήμης στη τιμή των €499 και με 512GB και 12GB μνήμης στα €549.  Εμείς είχαμε στη διάθεσή μας τη πρώτη έκδοση.



Το Redmi Note 13 Pro + 5G έρχεται μια συσκευασία που περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 120Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια μαλακή θήκη προστασίας καινούριας σχεδίασης σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει η Xiaomi. Πρόκειται για μια χρώματος γκρι με μεγάλο άνοιγμα στο πίσω μέρος, εκεί που βρίσκονται οι κάμερες.  Η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται λίγο πάνω από 20 λεπτά για να φορτίσει με τον φορτιστή της συσκευασίας, ο οποίος επίσης μπορεί να φορτίσει πλήθος άλλων συσκευών χάρη στα διάφορα πρότυπα φόρτισης με τα οποία είναι συμβατός.



Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς μια αρκετά premium αίσθηση για τη κατηγορία τιμής. Με διαγώνιο οθόνης στις 6,67’’ (η οποία έχει περασμένη ζελατίνα προστασίας), η συσκευή είναι σχετικά μεγάλη αλλά η αίσθηση που αφήνει στο χέρι είναι άριστη, με το βάρος που βρίσκεται στα 200 γραμμάρια να μη κουράζει. Το τηλέφωνο διαφοροποιείται σχεδιαστική σε σχέση με τα υπόλοιπα μοντέλα της σειράς Redmi Note 13, καθώς εδώ η εταιρείας αποφάσισε να τοποθετήσει μια curved οθόνη, ενώ curved είναι και η πλάτη της συσκευής (όπου βρίσκουμε το τριπλό σύστημα καμερών παρέα με το LED flash). Μια σχεδίαση που μπορούμε να πούμε πως προέρχεται από τα flagship τηλέφωνα της Xiaomi όπως το Xiaomi 13 Pro. Όσον αφορά στα bezel της οθόνης, αυτά είναι εξαιρετικά μικρά, σχεδόν ανύπαρκτα στις δυο πλαϊνές πλευρές, με μόνο το chin να είναι ανεπαίσθητα μεγαλύτερο. Η ποιότητα κατασκευής είναι εξαιρετική καθώς το τηλέφωνο χρησιμοποιεί πλαίσιο από αλουμίνιο, διαθέτει γυαλί τύπου Corning Gorilla Glass Victus όσον αφορά στην οθόνη, ενώ γυάλινη είναι και η πλάτη, η οποία πάντως μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα.



Μάλιστα, το Redmi Note 13 Pro + είναι και το πρώτο τηλέφωνο της εταιρείας που έρχεται με πιστοποίηση IP68, η οποία το καθιστά ανθεκτικό στο νερό και στη σκόνη! Όλες οι πλευρές της συσκευής είναι επίπεδες, με τη συγκεκριμένη σχεδιαστική επιλογή να μας αρέσει, προσφέροντας μια βιομηχανική αίσθηση. Φυσικά πλήκτρα έχουμε μόνο στη δεξιά πλευρά (το power button και τα volume controls). Στο κάτω μέρος βρίσκουμε το βασικό μικρόφωνο, τη Type-C USB, το βασικό ηχείο και η υποδοχή για τη ταυτόχρονη τοποθέτηση των 2 καρτών sim, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα για τοποθέτηση κάρτας microSD. Στο πάνω μέρος βρίσκεται ένα δέκτης υπερύθρων, δυο ακόμα μικρόφωνα αλλά και έξοδος ήχου η οποία συνεργάζεται με το κεντρικό ηχείο, ώστε η συσκευή να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος που βγαίνει από το ζευγάρι ηχείων είναι γεμάτος και ισορροπημένος χωρίς να είναι όμως τόσο δυνατός, με τη συσκευή να υποστηρίζει και Dolby Atmos.



Η οθόνη του τηλεφώνου είναι πραγματικά εξαιρετική και ένας σημαντικός λόγος που κανείς θα το αποκτήσει. Πρόκειται για ένα 12bit Amoled panel με υποστήριξη HDR και Dolby Vision, ανάλυσης 2712x1220 υποστηρίζοντας ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz. Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης, μόνο 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση η οθόνη τρέχει συνέχεια στα 120Hz εκτός από κάποιες εφαρμογές (πχ Youtube, camera app, Netflix) που γυρνάει στα 60Hz. Όσον αφορά στα games, η οθόνη κλειδώνει στα 120Hz και αφήνει τα συμβατά παιχνίδια να τρέξουν με 120fps, οπότε όσοι παίζουν, θα τη χαρούν. Το MiUi 14 το οποίο τρέχει το τηλέφωνο (το οποίο όμως βασίζεται σε Android 13) προσφέρει αρκετές επιλογές αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη χρωματικά. Η ίδια η οθόνη είναι ρυθμισμένη αρκετά ψυχρή στο Vivid προφίλ, ενώ μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 395 nits. Το standard προφίλ είναι το καλύτερο όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα (deltaE μόλις 1). Η μέγιστη φωτεινότητα φτάνει τα 427 nits ενώ στο auto brightness κάτω από ηλιακό φως μετρήσαμε 845 nits, τιμή πραγματικά υψηλή. Καθώς όμως έχουμε ένα panel με υποστήριξη HDR, μετρήσαμε τη φωτεινότητα και σε τέτοιες συνθήκες με τα 1297 nits σε παράθυρο 7% να είναι εντυπωσιακά υψηλό νούμερο. Δε πλησιάζει τα 1800 nits που αναφέρει η Xiaomi σαν μέγιστη φωτεινότητα, αλλά η αλήθεια είναι πως δεν αναφέρεται σε τι συνθήκες έχει παρθεί αυτή η μέτρηση.  με τις γωνίες θέασης να είναι ικανοποιητικές. Γενικότερα όμως, η οθόνη είναι εξαιρετική και σίγουρα μια εντυπωσιακή αναβάθμιση σε σχέση με προηγούμενα Redmi.



Η selfie κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά, αφήνοντας έτσι το σύνολο της οθόνης για θέαση βίντεο ενώ μέσα στην οθόνη, πρώτη φορά σε Redmi συσκευή, έχουμε τον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, ο οποίος μπορεί να μετρήσει και τους καρδιακούς παλμού. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται. Στη δεξιά πλευρά της συσκευής, σε μια εσοχή, είναι το power button το οποίο παίζει και το ρόλο του αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων, ο οποίο λειτουργεί γρήγορα και με ακρίβεια.



Όπως αναφέραμε, το τηλέφωνο έρχεται με Android 13 και η Xiaomi υπόσχεται 3 αναβαθμίσεις του software, δηλαδή μπορεί να πάει μέχρι Android 16, ενώ κάποια στιγμή αναμένεται να πάρει και το HyperOS, το νέο skin της εταιρείας. Η rom έρχεται με αρκετό bloatware προεγκατεστημένο (games και εφαρμογές) τα οποία όμως μπορεί κανείς να απεγκαταστήσει. Να πούμε επίσης ότι είδαμε διαφημίσεις σε first party εφαρμογές τις οποίες όμως μπορούμε να απενεργοποιήσουμε. Αυτό που δε μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι το App Mall, το αντίστοιχο Play Store της Xiaomi, το οποίο μερικές φορές το παρακάνει με το πώς θέλει αναλάβει τον έλεγχο. Για παράδειγμα, εγκαθιστώντας κάποιο apk (πχ τον Yuzu emulator σε apk από το github και όχι από το Play Store), εμφανίζει μήνυμα ότι η εφαρμογή δεν είναι ασφαλής και η επιλογή που σου δίνει για εγκατάσταση, ακυρώνει το apk και εγκαθιστά το app από το AppMall της Xiaomi.



Το SoC που ενσωματώνει είναι ο σχετικά νέος Mediatek Dimensity 7200-Ultra, ένας οχταπύρηνος που κατασκευάζεται στα 4nm και προσφέρει συμπαθητικές επιδόσεις για τη κατηγορία, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές. Έχει 2 γρήγορους πυρήνες και 6 efficient, ενώ η GPU που ενσωματώνει είναι μια Mali-G610 MP4.



Σε επίπεδο επιδόσεων, από πλευράς CPU είναι ελαφρώς καλύτερος από τον Snapdragon 778G, ωστόσο η GPU του είναι αρκετά ισχυρότερη και μπορεί να συγκριθεί με την Adreno 650 που έχει ο Snapdragon 865.




Θα παίζει κανείς άνετα σύγχρονα παιχνίδια, όμως κάποια δεν επιτρέπουν να ενεργοποιήσει κανείς τα γραφικά στο max (πχ Diablo Immortals), χωρίς πάντως το φόβο του throttling καθώς η συσκευή δε προβληματίστηκε με το Stress Test του 3D Mark.  Πέρα από τα παιχνίδια, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του.



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, κεντρικός αισθητήρας είναι ένας Samsung στα 200MP, μεγέθους 1/1.4’’ πίσω από φακό διαφράγματος f/1.7. Υποστηρίζει auto focus και έχει οπτική σταθεροποίηση, ενώ δίνει φωτογραφίες στα 12,5MP. Συνολικά είναι μια καλή κάμερα, η οποία προσφέρει καθαρές φωτογραφίες με μπόλικη λεπτομέρεια, καλά χρώματα και μεγάλο δυναμικό εύρος. Ακόμα και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού τα καταφέρνει πολύ καλά. Το πλεονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη κάμερα είναι το γεγονός ότι μπορεί να δώσει 2x digital zoom με ελάχιστα μειωμένη ποιότητα, χάρη σε διαφορετικό pixel bining που κάνει ο αισθητήρας. Παρατηρήσαμε λίγο περισσότερο θόρυβο σε αυτό το mode αλλά γενικά οι φωτογραφίες είναι πλήρως αξιοποιήσιμες. Το 4x digital zoom από την άλλη δίνει συμπαθητικές λήψεις και σίγουρα πολύ καλύτερες από παραδοσιακό digital zoom, αλλά το αποτέλεσμα βρίσκεται δυο κλικ πίσω από πλευράς αναλυτικότητας. Και πάλι, για social media και χρήση Internet, μια χαρά τα καταφέρνει,.


UW Vs Main Vs 2x

 
UW Vs Main Vs 2x Vs 4x


UW Vs Main

 
UW Vs Main Vs 2x Vs 4x

Δεύτερη κάμερα είναι μια ultrawide κάμερα στα 8MP χωρίς AF με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά soft και το δυναμικό εύρος περιορισμένο. Όταν το φως πέφτει, η ποιότητα των λήψεων μειώνεται δραματικά. Τέλος έχουμε μια macro στα 2MP με τις λήψεις που προσφέρει δύσκολα να χρησιμοποιούνται ακόμα και στα social media. Άλλωστε, μπορεί να πάρει πολύ καλύτερης ποιότητας, αντίστοιχες φωτογραφίες, με το βασικό φακό ρυθμισμένο σε 4x zoom.

 
UW Vs Main Vs 2x Vs 4x


UW Vs Main

 
UW Vs Main Vs 2x Vs 4x


  
 Main Vs 2x (Auto Vs Night Mode)

Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 4K/30fps με το βασικό αισθητήρα ενώ με τον ultrawide το βίντεο περιορίζεται σε 1080p30. Το βίντεο από το βασικό φακό είναι ωραίο, με υψηλή αναλυτικότητα και καλά χρώματα. Το EIS χρησιμοποιεί αρκετό crop για να πετύχει τη σταθεροποίηση και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού καταρρέει, όμως μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε (στο Pro mode του software της κάμερας), κάτι αρκετά χρήσιμο.


4K30 βιντεο με τη βασική κάμερα

Όσον αφορά στο βίντεο με τον ultrawide, αυτό είναι απλά επαρκές (τη μέρα).


1080p30 βιντεο με την Ultra wide κάμερα

Η selfie κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα στα 16MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει καλά για τη κατηγορία ενώ και το βίντεο που δίνει (1080p60) είναι ικανοποιητικό.


1080p30 με τη Selfie


Selfie (Normal Vs Portrait)



Selfie (Normal Vs Portrait)

Το Redmi Note 13 Pro + 5G είναι συνολικά μια καλή συσκευή. Εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση και καλή αυτονομία παρέα με εντυπωσιακή οθόνη, καλές επιδόσεις και premium σχεδίαση και κατασκευή με IP68.  Είναι πανέμορφο από πλευράς σχεδιασμού ενώ και η βασική του κάμερα προσφέρει καλές λήψεις και ωραία κόλπα με το σχεδόν lossless digital zoom. Αν μη τι άλλο, το Redmi Note 13 Pro + 5G είναι με διαφορά το καλύτερο Redmi που έχει παρουσιάσει η εταιρεία και ταυτόχρονα μια συσκευή που μάλλον παίζει σε άλλη κατηγορία από αυτή στην οποία μας είχε συνηθίσει η Redmi. Και από πλευράς specs αλλά και από πλευράς τιμής, χωρίς πάντως τα €500 που έχει η συσκευή της δοκιμής μας να είναι πολύ περισσότερα από αυτά που είχε το σαφώς υποδεέστερο σε όλα Redmi Note 11 Pro + 5G που κυκλοφόρησε πριν από δυο χρόνια, όντας ίδια με τη τιμή λανσαρίσματος του περσινού Redmi Note 12 Pro + 5G, το οποίο αντικαθιστά. 
EDITOR’S CHOICE

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποιοτική κατασκευή
  • Εξαιρετική οθόνη
  • Γρήγορη φόρτιση
  • Προστασία IP68
  • Ικανοποιητικό SoC για τη κατηγορία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αδιάφορη Ultrawide κάμερα και μια macro που δε θα έπρεπε να υπάρχει
  • Bloatware, διαφημίσεις (που απενεργοποιούνται) και θεματάκια με το Appmall
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*