Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Redmi Note 13 Pro Review

*
Πριν από λίγες μέρες έγιναν τα αποκαλυπτήρια της σειράς Redmi Note 13 για την αγορά της Δύσης σε ένα event που έγινε στο Βουκουρέστι και στο οποίο παρευρεθήκαμε. Πέντε διαφορετικά μοντέλα διαθέτει η σειρά. Έχοντας ήδη παρουσιάσει τα Redmi Note 13 Pro + 5G και Redmi Note 13 5G, φτάνει η ώρα για το Redmi Note 13 Pro, το μεσαίο από πλευράς κόστους μοντέλο της νέας σειράς. Κυκλοφορεί σε ένα configuration με 256GB και 8GB μνήμης στα €349,9, μόλις €20 περισσότερο από το Redmi Note 13 5G με 256GB/8GB. Δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5G αλλά έχει άλλες αναβαθμίσεις που σίγουρα αξίζουν αυτά τα λίγα χρήματα παραπάνω.



Η συσκευή έρχεται μια συσκευασία που περιλαμβάνει το τηλέφωνο, ένα γρήγορο φορτιστή 67Watt, ένα καλώδιο Type-C USB και μια μαλακή θήκη προστασίας καινούριας σχεδίασης σε σχέση με αυτά που μας έχει συνηθίσει η Xiaomi. Πρόκειται για μια χρώματος γκρι με μεγάλο άνοιγμα στο πίσω μέρος, εκεί που βρίσκονται οι κάμερες.  Η μπαταρία των 5000mAh χρειάζεται περίπου 40 λεπτά για να φορτίσει, με την αυτονομία της συσκευής να είναι πάντως ικανοποιητική.



Σχεδιαστικά, το τηλέφωνο μοιάζει πολύ με το Redmi Note 13 5G, αλλά είναι ελαφρώς παχύτερο και βαρύτερο. Είναι κατασκευασμένο από πλαστικό με την οθόνη μπροστά (Gorilla Glass 5) να είναι καλυμμένη με μια ζελατίνα προστασίας. Μέσα στην οθόνη, όπως ακριβώς και στο Redmi Note 13 Pro+, υπάρχει και ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων. Είναι σχετικά χαμηλά τοποθετημένος αλλά κάνει καλά τη δουλειά του, ενώ μπορεί να λειτουργήσει και για τη μέτρηση των καρδιακών παλμών.



Η οθόνη είναι τεχνολογίας Amoled ανάλυσης Full HD+ (2400x1080) υποστηρίζοντας ρυθμό ανανέωσης έως 120Hz.  Δεν υπάρχουν πολλές δυνατότητες ρύθμισης, μόνο 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση η οθόνη τρέχει συνέχεια στα 120Hz εκτός από κάποιες εφαρμογές (πχ Youtube, camera app, Netflix) που γυρνάει στα 60Hz. Το MIUI 14 (το οποίο βασίζεται σε Android 13) προσφέρει αρκετές επιλογές αλλαγών στο πως φαίνεται η οθόνη χρωματικά.




Όπως και στο Redmi Note 13 5G, έτσι και εδώ η Xiaomi σχεδόν «εξαφάνισε» τα bezel της οθόνης. Στη πράξη, αυτά είναι πραγματικά πολύ μικρά όντας ταυτόχρονα και αρκετά συμμετρικά στις τέσσερις πλευρές της οθόνης. Το panel δε προσφέρει υποστήριξη HDR (ούτε στο Youtube) όμως μπορεί να δει κανείς Netflix σε Full HD ανάλυση. Η ίδια η οθόνη είναι ρυθμισμένη αρκετά ψυχρή στο Vivid προφίλ, ενώ μετρήσαμε μέγιστη φωτεινότητα 400 nits. Η μέγιστη φωτεινότητα στο auto brightness κάτω από ηλιακό φως φτάνει στα 790 nits, με την εταιρεία να δίνει peak brightness της τάξης των 1300 nits. Το standard προφίλ πετυχαίνει θερμοκρασία χρώματος της τάξης των 6509 βαθμών Κέλβιν και είναι το καλύτερο όσον αφορά στη χρωματική πιστότητα (με άριστο deltaE της τάξης του 0,9).



Η selfie κάμερα είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη, πάνω και κεντρικά. Ακριβώς στο πάνω άκρο της οθόνης, υπάρχει το ακουστικό το οποίο ίσα που φαίνεται και το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο. Στη δεξιά πλευρά της συσκευή και από πάνω του βρίσκονται τα volume controls ενώ στην αριστερή πλευρά συναντάμε τη θέση για τοποθέτηση των καρτών sim, με τη μια από τις δυο υποδοχές να είναι hybrid ώστε να δέχεται αντί για sim, κάρτα micro SD.



Στο κάτω μέρος έχουμε το ένα ηχείο, το οποίο σε συνεργασία με το ακουστικό παράγουν στερεοφωνικό ήχο. Συνολικά ο ήχος έχει ικανοποιητική ισχύ και καλή ισορροπία μεταξύ των δυο καναλιών, όμως σίγουρα του λείπουν τα μπάσα. Στο πάνω μέρος βρίσκεται μια έξοδος ακουστικών, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει και το ενσωματωμένο ραδιόφωνο, εφόσον συνδέσει ακουστικά. Επίσης υπάρχει και το γνωστό μας IrBlaster για τηλεχειρισμό συσκευών όπως air condition, τηλεοράσεις κτλ.



Στη πλάτη, η οποία είναι διαφορετικά σχεδιασμένη σε σχέση με τις άλλες δυο Redmi Note 13 συσκευές που έχουμε παρουσιάσει, βρίσκεται το τριπλό σύστημα καμερών παρέα με το LED flash. Όσον αφορά στη χρήση του Redmi Note 13 Pro, αυτό έρχεται με το MIUI 14 πάνω από Android 13. Η συσκευή έρχεται με αρκετό bloatware προεγκατεστημένο (games και εφαρμογές) τα οποία πάντως μπορεί κανείς να απεγκαταστήσει.. Αυτό που δε μπορούμε να αφαιρέσουμε είναι το App Mall, το αντίστοιχο Play Store της Xiaomi, το οποίο μερικές φορές το παρακάνει με το πώς θέλει αναλάβει τον έλεγχο.



Το SoC που ενσωματώνει είναι ο MediaTek Helio G99, ένας οχταπύρηνος που κατασκευάζεται στα 6nm και προσφέρει συμπαθητικές επιδόσεις για τη κατηγορία, φροντίζοντας ώστε το τηλέφωνο να τρέχει άνετα τις διάφορες εφαρμογές. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρει το τηλέφωνο είναι ομαλή και ο κάτοχός του θα κάνει καλά τη δουλειά του (γνωρίζοντας πάντα ότι αγοράζει ένα budget τηλέφωνο). Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο να παίζει άνετα τα –απλοϊκά- Android παιχνίδια αλλά μη περιμένετε πολλά από τις επιδόσεις της συσκευής στο τομέα του gaming (μόλις 1238 πόντοι στο Wild Life test του 3D Mark, σκορ χαμηλότερο και σε σχέση με αυτό που μας έδωσε το Redmi Note 13 5G). Αλλά και στο Geekbench 6, με 721/1965 πόντους σε single/multi core, αντιλαμβάνεται κανείς ότι το SoC δε βάζει φωτιά στις επιδόσεις.



Πηγαίνοντας τώρα στις κάμερες, το Redmi Note 13 Pro «φοράει» τις ίδιες κάμερες με αυτές που είδαμε στο Redmi Note 13 Pro + 5G, αλλά το αποτέλεσμα και οι δυνατότητες δεν είναι ίδια λόγω του διαφορετικού επεξεργαστή. Βασικός αισθητήρας είναι ένας Samsung στα 200MP, μεγέθους 1/1.4’’ πίσω από φακό διαφράγματος f/1.7. Υποστηρίζει auto focus και έχει οπτική σταθεροποίηση, ενώ δίνει φωτογραφίες στα 12,5MP.


UW vs Main Vs 2x


UW vs Main Vs 2x Vs 4x

Συνολικά είναι μια καλή κάμερα, η οποία προσφέρει καθαρές φωτογραφίες με αρκετή λεπτομέρεια, καλά χρώματα και μεγάλο δυναμικό εύρος όταν ενεργοποιείται το HDR, το οποίο όμως δε «μπαίνει» πάντα όταν το χρειάζεσαι.


UW vs Main Vs 2x


UW vs Main Vs 2x Vs 4x

Το πλεονέκτημα που έχει η συγκεκριμένη κάμερα είναι το γεγονός ότι μπορεί να δώσει 2x digital zoom με ελάχιστα μειωμένη ποιότητα, χάρη σε διαφορετικό pixel bining που κάνει ο αισθητήρας. Παρατηρήσαμε λίγο περισσότερο θόρυβο σε αυτό το mode αλλά γενικά οι φωτογραφίες είναι πλήρως αξιοποιήσιμες. Το 4x digital zoom από την άλλη δίνει συμπαθητικές λήψεις και σίγουρα πολύ καλύτερες από παραδοσιακό digital zoom, αλλά το αποτέλεσμα βρίσκεται δυο κλικ πίσω από πλευράς αναλυτικότητας.


UW vs Main Vs 2x Vs 4x



Δεύτερη κάμερα είναι μια ultrawide κάμερα στα 8MP χωρίς AF με το αποτέλεσμα να είναι αρκετά soft και το δυναμικό εύρος περιορισμένο. Όταν το φως πέφτει, η ποιότητα των λήψεων μειώνεται δραματικά. Τέλος έχουμε μια macro στα 2MP με τις λήψεις που προσφέρει δύσκολα να χρησιμοποιούνται ακόμα και στα social media. Άλλωστε, μπορεί να πάρει πολύ καλύτερης ποιότητας, αντίστοιχες φωτογραφίες, με το βασικό φακό ρυθμισμένο σε 4x zoom.





Το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο σε 1080p/60fps με το βασικό αισθητήρα ενώ με τον ultrawide το βίντεο περιορίζεται σε 1080p30. Το βίντεο από το βασικό φακό είναι απλά συμπαθητικό, με έντονο oversharpening και κάπως μουντά χρώματα. Το EIS χρησιμοποιεί αρκετό crop για να πετύχει τη σταθεροποίηση και σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού καταρρέει, όμως μπορούμε να το απενεργοποιήσουμε (στο Pro mode του software της κάμερας), κάτι αρκετά χρήσιμο. Όσον αφορά στο βίντεο με τον ultrawide, αυτό είναι απλά επαρκές (τη μέρα). Η selfie κάμερα βασίζεται σε αισθητήρα στα 16MP με fixed focus, ο οποίος τα καταφέρνει καλά για τη κατηγορία ενώ και το βίντεο που δίνει (1080p60) είναι ικανοποιητικό.



Το Redmi Note 13 Pro είναι μια περίεργα τοποθετημένη συσκευή. Κοστίζει €350 αλλά δεν έχει πρόσβαση σε δίκτυα 5G κάτι που για κάποιους είναι σημαντικό και ίσως αυτοί προτιμήσουν το Redmi Note 13 5G ξοδεύοντας λιγότερα χρήματα. Από την άλλη όμως, η βασική κάμερα είναι καλύτερη χάρη και στην ύπαρξη του OIS, η μπαταρία φορτίζει πολύ ταχύτερα ενώ και οθόνη φτάνει σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα φωτεινότητας. Για €20 παραπάνω (για 256GB/8GB έκδοση πάντα), ίσως όλα αυτά να είναι προτιμότερα από το 5G. Ή μπορεί και όχι. Ανεξαρτήτως πάντως με τη σύγκριση με το Note 13 Pro 5G, το Redmi Note 13 Pro είναι συνολικά είναι μια αναβαθμισμένη έκδοση του προκατόχου του. Μικρότερα bezel στην οθόνη η οποία χρησιμοποιεί γυαλί με καλύτερη προστασία, καλύτερη βασική κάμερα και ίσως λίγο ομορφότερη σχεδίαση. Σε συνδυασμό με την ικανοποιητική αυτονομία, την έξοδο ακουστικών και τη θύρα micro SD, είναι ένα πλήρες πακέτο, το οποίο δε κοστίζει περισσότερο από τα χρήματα που κόστιζε ο προκάτοχός του όταν λανσαρίστηκε. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καλή βασική κάμερα (για φωτογραφίες)
  • Γρήγορη φόρτιση
  • Φωτεινή οθόνη με μικρά bezel
  • Έξοδος ακουστικών, θύρα microSD, Ir Blaster
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη 5G
  • Μέτριο βίντεο
  • Τυπικές επιδόσεις
  • Τα €350 ίσως είναι περισσότερα από όσο θα θέλαμε να κοστίζει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*