Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy A35 και Samsung Galaxy A55 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μετά τη σειρά S24, έρχεται η ώρα για τα mindrange τηλέφωνα της Samsung, των Samsung Galaxy A35 και Samsung Galaxy A55. Αξίζουν;

Μπορεί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η σειρά S να είναι αυτή που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά στα smartphone της Samsung (αν και εμείς δε μπορέσαμε να έχουμε review για κάποιο από τα μοντέλα της σειράς S24) εντούτοις η σειρά A είναι αυτή με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό λόγω του χαμηλότερου κόστους. Πριν λίγες μέρες η εταιρεία κυκλοφόρησε τα Samsung Galaxy A35 και  Samsung Galaxy A55, τα οποία έρχονται να αντικαταστήσουν τους προκατόχους τους. Το μεν πρώτο διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από τα €399 για την έκδοση με 6GB (!) μνήμης και 128GB χώρου, ενώ το δεύτερο διατίθεται σε τιμές που ξεκινούν από τα €499 για την έκδοση με 8GB μνήμης και επίσης 128GB χώρου.




Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως οι συσκευές που μας ήρθαν στα χέρια δεν ήταν retail, κάτι που συμβαίνει συχνά με τα review units της Samsung, οπότε δεν έχουμε δει με τα μάτια μας τι περιέχει και τι όχι η κάθε συσκευασία. Ωστόσο, ξέρουμε ότι δεν έρχονται με φορτιστή στη συσκευασία. Οι δυο συσκευές μοιράζονται πολλά, τόσο σχεδιαστικά όσο και σε τμήματα του hardware. Στη πράξη, έχουν ίδια σχεδίαση, ίδια μπαταρία και ταχύτητα φόρτισης, σχεδόν ίδιες διαστάσεις και βάρος, σχεδόν ίδια οθόνη, αλλά διαφορετικές κάμερες και SoC. Όσον αφορά στα χρώματα, το A35 μας ήρθε σε ένα κίτρινο (lemon) ενώ το A55 σε ένα γαλάζιο (iceblue), όμορφα πολύ και τα δυο, ειδικά το κίτρινο.



Παίρνοντας το καθένα από τα δυο τηλέφωνα στο χέρι, αντιλαμβάνεται κανείς πως έχουμε να κάνουμε με ποιοτικές κατασκευές. Επίπεδες πλευρές, με εξαίρεση το τμήμα στη δεξιά πλευρά που ενσωματώνει το power button και τα volume controls το οποίο είναι ελαφρώς ανασηκωμένο και καμπυλωτό και στρογγυλεμένες γωνίες, κάνουν τα τηλέφωνα να φαίνονται ξεκάθαρα Samsung.



Ειδικά η πλάτη ακολουθεί τη σχεδιαστική φιλοσοφία  που εφαρμόζει η εταιρεία εδώ και 1-2 χρόνια με 3 camera modules ξεχωριστά τοποθετημένα. Από πλευράς διαστάσεων, τα τηλέφωνα έχουν φυσιολογικό, πλέον, μέγεθος και είναι αρκετά άνετα στο χέρι. Το πλαίσιο στο A35 είναι πλαστικό, αλλά δε το αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα, ενώ του Α35 είναι από αλουμίνιο (ξεχωρίζει καθώς υπάρχουν τα διαχωριστικά για τις κεραίες δικτύωσης) το οποίο έχει μια εμφάνιση σαν έχει υποστεί επεξεργασία βουρτσίσματος.



Στη κάτω πλευρά είναι η θύρα Type-C USB (2.0), δυο μικρόφωνα και η έξοδος ήχου, ενώ στη πάνω πλευρά έχουμε το Sim tray το οποίο δέχεται δυο κάρτες (με υποστήριξη 5G), αλλά μπορεί και να δεχτεί και κάρτα μνήμης micro SD, κάτι που πλέον δε πολυσυναντάμε στα τηλέφωνα που κοστίζουν αντίστοιχα χρήματα. Από την άλλη βέβαια, με μόλις 128GB χώρου στην οικονομικότερη έκδοσή τους, η χρήση μιας microSD κάρτας μπορεί να είναι απαραίτητη μετά από λίγο καιρό.



Όπως είπαμε, στη πλάτη έχουμε το τριπλό σύστημα καμερών (το οποίο είναι διαφορετικό για τα δυο τηλέφωνα), με την ίδια τη πλάτη να είναι από γυαλί (Gorilla Glass για το A55). Στη πρόσοψη τώρα, βρίσκουμε την οθόνη 6,6’’, με τη selfie κάμερα τοποθετημένη κεντρικά στο πάνω μέρος της. Τα bezel της οθόνης θα τα χαρακτηρίζαμε… τεράστια για τα σημερινά δεδομένα, όταν συσκευές όπως τα Redmi Note 13.



Ακριβώς πάνω από την κάμερα, πάνω σχεδόν στο πλαίσιο του τηλεφώνου, υπάρχει το ακουστικό το οποίο παίζει και το ρόλο δεύτερου ηχείου. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι το γεγονός ότι και τα δυο τηλέφωνα έχουν πιστοποίηση IP67, κάτι που προσφέρει στο κάτοχό τους μια επιπλέον ασφάλεια. Ο ήχος των A35/A55 έχει καλή ένταση με τον ήχο να είναι ισορροπημένος, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι προσφέρεται υποστήριξη Dolby Atmos. Μάλιστα, μέρα από τις ρυθμίσεις της συσκευής μπορεί κανείς να επιλέξει τι είδους βελτιστοποίηση θα προσφέρεται μεταξύ τεσσάρων επιλογών: Auto, Movie, Music και Voice. Υπάρχει δε ειδική επιλογή που ενεργοποιεί τη λειτουργία Dolby Atmos για παιχνίδι, ενώ προσφέρεται και ξεχωριστό equalizer με 5 έτοιμες προρυθμίσεις ανάλογα με το είδος μουσικής και μια custom μέσω της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα ρύθμισης των συχνοτήτων. Γενικότερα, είναι δυο συσκευές που αφήνουν καλή εντύπωση από πλευράς ήχου.



Όσο αφορά στην οθόνη της κάθε συσκευής, φαίνεται να είναι η ίδια, παρόλο που σε κάποια πράγματα διαφέρουν. Μέσα σε αυτή βρίσκεται και ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος. Έχουν την ίδια διαγώνιο, την ίδια ανάλυση (2340x1080) και τρέχουν και οι δυο στα 120Hz. Σύμφωνα με το Device Info, οι οθόνες και των δυο συσκευών υποστηρίζουν HDR10/HDR10+, όμως μόνο στο A55 το HDR10 είναι διαθέσιμο στο Netflix, ενώ στο Youtube έχουν και τα δυο τηλέφωνα υποστήριξη για HDR. Το HDR10+ πάντως και που υπάρχει, μικρή σημασία έχει καθώς είναι ένα πρότυπου που απλά.. δε μπορεί κανείς να ενεργοποιήσει, αφού το συμβατό περιεχόμενο αν δεν είναι ανύπαρκτο, είναι ελάχιστο και σίγουρα δε το βρίσκει κανείς στις streaming υπηρεσίες. Από πλευράς φωτεινότητας, αυτή του A55 στις μετρήσεις μας ήταν ελαφρώς φωτεινότερη, ξεκινώντας από τα 358 nits σε μέγιστη ένταση, πηγαίνοντας στα 781nits με το auto brightness ενεργό και καταλήγοντας στο εντυπωσιακό 1533 nits σε περιβάλλον HDR (σε μικρό παράθυρο). Πάντως, η τελευταία μέτρηση δεν ήταν πολύ σταθερή, καθώς μετά από λίγο μειώθηκε, αλλά και πάλι. Αντίστοιχα, για το A35 πήραμε 346/767/1458 με την ίδια αντίδραση στο HDR περιεχόμενο. Χρωματικά, και τα δυο panel είχαν το καλύτερο αποτέλεσμα στη ρύθμιση Natural με DeltaE 1.6 για το A55 και 1.8 για το A35, τιμές και οι δυο εξαιρετικές. Πέραν της καλής απεικόνισης, οι οθόνες είναι και υψηλού ρυθμού ανανέωσης, με το χρήστη να μπορεί να επιλέξει μεταξύ 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση, το refresh rate παραμένει στα 120Hz τις περισσότερες φορές. Δοκιμάσαμε κάποια παιχνίδια με υποστήριξη στα 120fps τα οποία λειτούργησαν χωρίς πρόβλημα.


Χρωματική απόδοση οθόνης A35 (αριστερά) και A55 (δεξιά).

Μια ακόμα διαφορά που έχουν τα δυο τηλέφωνα είναι στο SoC. Το A35 φοράει τον Exynos 1380, που χρησιμοποιούσε πέρυσι το A54, ενώ το A55 χρησιμοποιεί το νέο Exynos 1480 (ο οποίος έχει γραφικά της AMD, Xclipse 530), έχοντας ταυτόχρονα και 2GB μνήμης περισσότερα. Σε επίπεδο επιδόσεων όσον αφορά στη CPU, ο 1480 φαίνεται να είναι 10-15% ταχύτερος από τον 1380. Σε περιβάλλον 3D, η GPU του 1480 είναι έως και 30% ταχύτερη (2796 Vs 3960 στο 3D MarK Wild Life), οπότε μπορεί να υποστηρίζει καλύτερα το gaming. Θα παίζει κανείς άνετα σύγχρονα παιχνίδια, όμως κάποια δεν επιτρέπουν να ενεργοποιήσει κανείς τα γραφικά στο max (πχ Diablo Immortals). Για να έχουμε και ένα μέτρο σύγκρισης, η GPU του 1480 στο A55 βρίσκεται λίγο πίσω από αυτή του Redmi Note 13 Pro +, όμως η CPU του αποδίδει καλύτερα, κυρίως στο multi core τεστ του Geekbench. Σε κάθε περίπτωση πάντως, κανένα από τα δυο τηλέφωνα δε κάνει throttling. Όσον αφορά στη μπαταρία, και τα δυο έχουν μια 5000 mAh που μπορεί να φορτίσει στα 25 Watt σε περίπου 1 ώρα, με την αυτονομία και των δυο να είναι μεγάλη, παρέχοντας ακόμα και κοντά στις 2 μέρες λειτουργίας με ελαφριά χρήση.



Πηγαίνοντας στη χρηστικότητα τώρα, οι συσκευές έρχονται με Android 14 πάνω στο οποίο τρέχει το Samsung One UI 6.1. Υπάρχουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης όπως διαφορετικά themes, ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος της οθόνης και γενικότερα ότι βρίσκει κανείς και στα flagship smartphone της Samsung. Ακόμα και το software των καμερών είναι αντίστοιχο, απλά προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης συσκευής. Αυτό που δε συναντάμε είναι οι AI δυνατότητες που έχουν τα τηλέφωνα της σειράς S24 (και μετά τη πρόσφατη αναβάθμιση που ανακοίνωσε η Samsung και τα S23/Fold/Flip). Το One UI γενικά είναι όμορφο και λειτουργικό και κανείς δε πρόκειται να παραπονεθεί. Όσον αφορά τώρα στο πως «παίζουν» οι συσκευές, η εμπειρία είναι απροβλημάτιστη. Δεν υπάρχουν καθυστερήσεις στο φόρτωμα και εναλλαγή εφαρμογών και μόνο στο A35, ελάχιστες φορές, είδαμε μικρά lag, τα οποία οφείλονται μάλλον στη λιγότερη μνήμη. Η αλήθεια είναι ότι τα 6GB είναι πλέον λίγα για τηλέφωνο που κοστίζει €400.



Όσον αφορά στις κάμερες τώρα, τα πράγματα είναι σε γενικές γραμμές απόλυτα ικανοποιτική, με το A55 πάντως να καταφέρνει περισσότερα πράγματα. Και τα 2 τηλέφωνα έχουν τριπλό σύστημα καμερών, αλλά αυτές είναι διαφορετικές για τα δυο μοντέλα. Στη πλάτη του A55 συναντάμε τη
βασική των 50Mpixel με f/1.8 με οπτική σταθεροποίηση και PDAF auto focus (IMX909), μια ultrawide στα 12Mpixel με f/2.2 (χωρίς auto focus) μια macro στα 5MP με f/2.4. Αντίστοιχο είναι και το setup του A35, με μια βασική στα 50Mpixel (αλλά με μικρότερο αισθητήρα) με f/1.8 με οπτική σταθεροποίηση και PDAF auto focus, μια ultrawide στα 8Mpixel με f/2.2 (χωρίς auto focus) και την ίδια macro στα 5MP με f/2.4.



Το software της Samsung προσφέρει αρκετές επιλογές, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Για παράδειγμα έχουμε το Fun, το οποίο ουσιαστικά είναι μια συνεργασία με τη Snapchat και προσφέρει στο χρήστη κάποια από τα φίλτρα της του Snapchat για άμεσα χρήση μέσα από το camera app της Samsung. Όμως χρειάζεται πάντα πρόσβαση στο Internet για να λειτουργήσει. Το Pro mode (λειτουργεί μόνο με τη βασική κάμερα) παρέχει όλες τις απαραίτητες επιλογές όπως ταχύτητα κλείστρου, ISO, θερμοκρασία χρώματος, ακόμα και χειροκίνητη εστίασης. Υπάρχει portrait mode με αρκετές επιλογές, slow motion, dual cam video και αρκετές ακόμα επιλογές.


UW Vs Main (A35)


UW Vs Main (A55)

Πηγαίνοντας τώρα στο τομέα της απόδοσης, το σύστημα καμερών (μαζί και η selfie) του A55 είναι ελαφρώς καλύτερο από αυτό του A35. Την ημέρα, η βασική κάμερα και των δυο συσκευών προσφέρει καλά χρώματα, με ικανοποιητικό δυναμικό εύρος, με το A55 πάντως να έχει ένα μικρό πλεονέκτημα όσον αφορά στη λεπτομέρεια.


UW Vs Main (A35)


UW Vs Main (A55)

Αλλά αυτό φαίνεται μόνο όταν κάνουμε zoom in σε μέρη όπως πχ ένας μεταλλικό πλέγμα, κάτι που ίσως οφείλεται σε εντονότερο sharpening. Πρακτικά όμως, δύσκολα κανείς θα καταλάβει διαφορές καθώς και τα δυο τηλέφωνα χρησιμοποιούν του αλγόριθμους της Samsung οπότε, η επεξεργασία γίνεται με παραπλήσιο τρόπο. Το βράδυ, με το Night Mode ενεργό, και τα δυο τηλέφωνα τα καταφέρνουν ικανοποιητικά με τη βασική τους κάμερα, με το A55 να έχει και εδώ ένα ελαφρύ προβάδισμα σε επίπεδα λεπτομέρειας.


UW Vs Main (A35)


UW Vs Main (A55)


Όσον αφορά στην UltraWide, τα περισσότερα megapixel που έχει τo A55 προσφέρουν σίγουρα καλύτερα λεπτομέρεια, που ίσως όμως να οφείλεται και σε εντονότερο sharpening. Οι φωτό με τον UW στο A55 επίσης εμφανίζουν ένα κλικ παραπάνω θόρυβο τη μέρα. Και οι δυο UW κάμερες πάντως υστερούν σε δυναμικό εύρος έναντι της αντίστοιχης βασικής τους, όμως φαίνεται πως το White balance παραμένει ίδιο όταν αλλάζουν κάμερα σε καθένα από τα δυο τηλέφωνα. Το βράδυ, τα πράγματα για κάθε μια από τις ultrawide γίνονται δυσκολότερα, με τα χρώματα να χάνουν την περισσότερη από τη ζωντάνια τους, αν και το Night Mode βελτιώνει αρκετά τα πράγματα.


UW Vs Main (A35)


UW Vs Main (A55)


Όσον αφορά τώρα στο portrait mode, εδώ έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, με δυνατότητα να αλλάζουμε το background blur και μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Αντίστοιχη λειτουργία προσφέρει και η selfie cam, η οποία σε γενικές γραμμές κάνει καλά τη δουλειά της, με τις λήψεις της selfie του A55 να είναι σίγουρα καλύτερες.


Selfie Vs Selfie Portrait (A35, 1x)


Selfie Vs Selfie Portrait (A55, 0.8x)


Ο macro φακός προσφέρει καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τις λύσεις που βασίζονται σε αισθητήρα των 2MP, αλλά η αλήθεια είναι ότι και εδώ δε μπορεί να περιμένει κανείς θαύματα. Αν έχει καλό φωτισμό και βρει τη σωστή απόσταση για να πετύχει λήψη με σωστή εστίαση, μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα. Και οι δυο αυτές προϋποθέσεις πάντως απαιτούν προσπάθεια για να επιτευχθούν.


Macro A35 (αριστερά) / A55 (δεξιά)

Οι δυνατότητες βίντεο των συσκευών διαφέρουν αρκετά. Το A55 μπορεί να τραβήξει βίντεο έως 4K30 και με τις τρεις κάμερες (wide, ultra wide, selfie), με δυνατότητα εναλλαγής κάμερας κατά την εγγραφή. Όταν αλλάζουμε από ή στην selfie, η εγγραφή κάνει μια παύση περίπου 1 sec. Η ποιότητα του βίντεο είναι αρκετά καλή ενώ η ύπαρξη οπτικού σταθεροποιητή (στη βασική) βοηθάει αρκετά όταν ο κάτοχος της συσκευής κινείται.


4K30 (Α55) All lenses

Στο A35 4Κ30 έχουμε με τη βασική και τη selfie όπου και πάλι έχουμε δυνατότητα εναλλαγής μεταξύ τους πάντα με τη μικρή παύση.


4K30 (Α35) Main/selfie

Για ακόμα περισσότερη σταθεροποίηση μπορεί κανείς να επιλέξει το super steady το οποίο ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ultra wide φακό με αρκετό crop και πάντα 1080p30, αλλά όχι καθόλου καλή ποιότητα.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης των A35 και A55, μπορούμε να πούμε ότι και τα δυο τηλέφωνα είναι πρώτα και πάνω από όλα, πλήρη. Καλή, φωτεινή οθόνη με υψηλό frame rate, επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, στερεοφωνικά ηχεία με Dolby Atmos, πιστοποίηση IP67, μεγάλη αυτονομία και ένα σύστημα καμερών που λειτουργεί σε γενικές γραμμές καλά.Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι το One UI 6.1 είναι όμορφο και γρήγορο με τη Samsung να υπόσχεται αναβαθμίσεις μέχρι και 4 χρόνια μετά τη κυκλοφορία της κάθε συσκευής, τότε τα πακέτο είναι. Όμως κανένα από τα δυο τηλέφωνα δε προσπαθεί να ξεχωρίσει κάπου, έχοντας μικρό αποθηκευτικό χώρο (στην οικονομικότερη έκδοσή τους), λίγη μνήμη (για το A35), τυπική για τη Samsung ταχύτητα φόρτισης, και ένα πακέτο που δε περιλαμβάνει τίποτα άλλο πέρα από το ίδιο το τηλέφωνο. Ο ανταγωνισμός έχει δυναμώσει ακόμα περισσότερο στη κατηγορία €400-€500, με εταιρείες όπως η Redmi και η Xiaomi να έχουν συσκευές όπως τα  Redmi Note 13 Pro + και Xiaomi 13T (κοστίζουν επίσημα κάτω από €500) ή ακόμα και το ολοκαίνουριο Realme 12 Pro + με το τηλεφακό 3x, να προσφέρουν περισσότερα «specs» σε ανταγωνιστικές τιμές. 

7

ENTERNITY SCORE
Samsung Galaxy A35

7.5

ENTERNITY SCORE
Samsung Galaxy A55
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πιστοποίηση IP67
  • 4K30 βίντεο και με την ultrawide (A55) και με τη selfie
  • Φωτεινή οθόνη
  • Καλές επιδόσεις της CPU χωρίς throttling
  • Το OneUI της Samsung
  • Εξαιρετική αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το OneUI της Samsung, διαθέτει αντίστοιχες εφαρμογές με αυτές της Google και τις έχουμε όλες... διπλές
  • Έλλειψη φορτιστή στη συσκευασία, μέτρια ταχύτητα φόρτισης
  • Αυτά τα bezel...
  • Τα 6GB μνήμης του A35 είναι λίγα το 2024
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*