Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy A53 5G Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μπορεί όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος η σειρά S να είναι αυτή που τραβάει τα φώτα της δημοσιότητας όσον αφορά στα smartphone της Samsung, εντούτοις η σειρά A είναι αυτή με τις περισσότερες πωλήσεις, καθώς απευθύνονται σε ένα μεγαλύτερο αγοραστικό κοινό λόγω του χαμηλότερου κόστους. Το Samsung Galaxy A53 5G  έρχεται στην αγορά για να φρεσκάρει τη σειρά A5x και να ανταγωνιστή τόσο το περυσινό Galaxy A52s όσο και όλα τα άλλα midrange τηλέφωνα που έχουν κυκλοφορήσει φέτος. Στο σημείο αυτό πρέπει να αναφέρουμε πως η συσκευή που μας ήρθε στα χέρια δεν ήταν retail, κάτι που συμβαίνει συχνά με τα review units της Samsung, οπότε δεν έχουμε δει με τα μάτια μας τι περιέχει και τι όχι η συσκευασία. Ωστόσο, ξέρουμε ότι δεν έρχεται με φορτιστή στη συσκευασία, κάτι που από πέρυσι ισχύει για όλα τα flagship της Samsung.



Στη πράξη, το Galaxy A53 5G αποτελεί το φρεσκάρισμα, όπως είπαμε, του Galaxy A52s. Και όταν λέμε φρεσκάρισμα, το εννοούμε καθώς η Samsung άλλαξε κάποια λίγα πράγματα, διατηρώντας κατά τα άλλα την ίδια συσκευή. Ίδια σχεδίαση και διαστάσεις, ίδια οθόνη και κάμερες, διαφορετικό SoC, μεγαλύτερη μπαταρία και αφαίρεση της εξόδου ακουστικών.  Όσοι έχουν πιάσει κάποιο A52/A52s, παίρνοντας τη νέα στα χέρια τους δε θα καταλάβουν διαφορά . Πρόκειται για μια καλή κατασκευή από πλαστικό και γυαλί, μεγάλη σε μέγεθος με την οθόνη να έχει διαγώνιο 6,5’’ και να λειτουργεί σε ανάλυση FHD+ (2400x1080). Τα χρώματα που προσφέρει είναι ζωντανά, η αντίθεση κορυφαία χάρη στην τεχνολογία AMOLED ενώ και η μέγιστη φωτεινότητα είναι καλη (320 nits η μέγιστη χειροκίνητη,  620nits στο auto). Δυστυχώς όμως δε προσφέρεται δυνατότητα HDR με την εφαρμογή του Netflix πάντως να υποστηρίζει αναπαραγωγή σε Full HD ανάλυση. Πέραν της καλής απεικόνισης, η οθόνη είναι και υψηλού ρυθμού ανανέωσης, με το χρήστη να μπορεί να επιλέξει μεταξύ 60Hz ή 120Hz. Στη δεύτερη περίπτωση, το refresh rate παραμένει στα 120Hz τις περισσότερες φορές.



Τα bezel της οθόνης είναι ορατά στις τρεις πλευρές ενώ στο κάτω μέρος είναι ακόμα μεγαλύτερο. Στη δεξιά πλευρά βρίσκουμε τα πλήκτρα αυξομείωσης της έντασης του ήχου μαζί με το power button. Στα αριστερά υπάρχει η θέση για τις δυο κάρτες SIM και την κάρτα micro SD μέχρι 1ΤB (ή 2 Sim ή 1 και microSD). Στο κάτω μέρος έχουμε, το βασικό ηχείο και μια θύρα USB Type C. Στο πάνω μέρος και μέσα στην οθόνη υπάρχει κεντρικά τοποθετημένη η selfie cam. Ακριβώς πάνω από την κάμερα, πάνω σχεδόν στο πλαίσιο του τηλεφώνου, υπάρχει το ακουστικό το οποίο παίζει και το ρόλο δεύτερου ηχείου. Κάτι ακόμα σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Samsung Galaxy A53 έχει λάβει πιστοποίηση IP67, κάτι που προσφέρει στο κάτοχό του μια επιπλέον ασφάλεια.



Ο ήχος που βγάζει το Galaxy A53 έχει καλή ένταση με τον ήχο να είναι ισορροπημένος, ενώ σημαντικό είναι και το γεγονός ότι προσφέρει υποστήριξη Dolby Atmos. Μάλιστα, μέρα από τις ρυθμίσεις της συσκευής μπορεί κανείς να επιλέξει τι είδους βελτιστοποίηση θα προσφέρεται μεταξύ τεσσάρων επιλογών: Auto, Movie, Music και Voice. Υπάρχει δε ειδική επιλογή που ενεργοποιεί τη λειτουργία Dolby Atmos για παιχνίδι, ενώ προσφέρεται και ξεχωριστό equalizer με 5 έτοιμες προρυθμίσεις ανάλογα με το είδος μουσικής και μια custom μέσω της οποίας προσφέρεται η δυνατότητα ρύθμισης των συχνοτήτων. Γενικότερα, το Samsung Galaxy A52 είναι μια συσκευή που αφήνει εξαιρετικές εντυπώσεις από πλευράς ήχου, ειδικά αν αναλογιστούμε τη κατηγορία τιμής του.



Το πίσω μέρος της συσκευής είναι πλαστικό καλής όμως ποιότητας. Εκεί βρίσκουμε τις τέσσερις κάμερες της συσκευής οι οποίες έρχονται αυτούσιες από τα A52/A52s. Τέσσερις κάμερες λοιπόν, εκ των οποίων οι τρεις είναι αξιοποιήσιμες, η βασικά στα 64Mpixel με f/1.8 με οπτική σταθεροποίηση και PDAF auto focus, μια ultrawide στα 12Mpixel με f/2.2 (χωρίς auto focus) μια macro στα 5MP με f/2.4 και μια τελευταία επίσης στα 5MP με f/2.4 αποκλειστικά για να δίνει πληροφορίες βάθους στο software. Η πρώτη σημαντική αλλαγή αφορά το ίδιο το SoC. Εδώ λοιπόν η Samsung αντικατέστημε τον Snapdragon 778G του A52s με ένα δικό της chip και συγκεκριμένα τον Samsung Exynos 1280, ένα οκταπύρηνο chip που συνοδεύεται από 6GB μνήμης. Η δεύτερη αλλαγή αφορά στην ενσωματωμένη μπαταρία η οποία αναβαθμίστηκε και πλέον προσφέρει χωρητικότητα 5000mAh, με την αυτονομία της συσκευής να κρίνεται απόλυτα ικανοποιητική, παρέχοντας ακόμα και 2 μέρες λειτουργίας με ελαφριά χρήση. Για χρόνους φόρτισης δε μπορούμε να μιλήσουμε καθώς δεν έχουμε πρόχειρο κάποιο επίσημο φορτιστή Samsung, με το τηλέφωνο να προσφέρει, κλασσικά, ταχύτητα φόρτισης στα 25Watt. Όσον αφορά στον αισθητήρα δακτυλικού αποτυπώματος, αυτός έχει ενσωματωθεί μέσα στην οθόνη, λειτουργεί αρκετά γρήγορα και με επιτυχία.



Πηγαίνοντας στη χρηστικότητα τώρα, η συσκευή έρχεται με Android 12 πάνω στο οποίο τρέχει το Samsung One UI 4.1. Υπάρχουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης όπως διαφορετικά themes, ρύθμιση θερμοκρασίας χρώματος της οθόνης και γενικότερα ότι βρίσκει κανείς και στα flagship smartphone της Samsung. Ακόμα και το software των καμερών είναι αντίστοιχο, απλά προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες της συγκεκριμένης συσκευής. Από πλευράς επιδόσεων τα πάει αρκετά καλά, αν και παρατηρήσαμε κάποιες μικρές καθυστερήσεις εδώ και εκεί όσον αφορά στο UI. Σε περιβάλλον 3D, το Mali GPU μας έδωσε ένα σκορ της τάξης των 2290 πόντων στο 3D Mark, χωρίς ίχνος throttling. Βέβαια ούτε ο Snapdragon 778G κάνει throttling, προσφέροντας σε 3D ελαφρώς υψηλότερες επιδόσεις (γύρω στους 2500 πόντους στο αντίστοιχο τεστ).  Στη πράξη, είδαμε πως τα παιχνίδια παίζουν άνετα, ωστόσο απαιτητικότεροι τίτλοι όπως το Genshin Impact απαιτούν από το χρήστη αρκετές παραχωρήσεις. Εμείς δοκιμάσαμε κάποιους emulators για παιχνιδομηχανές όπως το PSP και παρατηρήσαμε πως τα απαιτητικότερα παιχνίδια δε παίζουν με σταθερό frame rate σε ανάλυση πάνω από 2x, με το Mali GPU προφανώς να ευθύνεται για αυτό καθώς δεν υπάρχει η μέγιστη υποστήριξη από τους emulator.



Όσον αφορά στις κάμερες τώρα, τα πράγματα είναι αρκετά καλά. Το software της Samsung προσφέρει αρκετές επιλογές, όπως μας έχει συνηθίσει η εταιρεία τα τελευταία χρόνια. Το Single Take που έχουμε δει και στις ναυαρχίδες της εταιρείας είναι εδώ σαν επιλογή ενώ υπάρχει και το Fun, το οποίο ουσιαστικά είναι μια συνεργασία με τη Snapchat και προσφέρει στο χρήστη κάποια από τα φίλτρα της του Snapchat για άμεσα χρήση μέσα από το camera app της Samsung. Όμως χρειάζεται πάντα πρόσβαση στο Internet για να λειτουργήσει. Το Pro mode (λειτουργεί μόνο με τη βασική κάμερα) παρέχει όλες τις απαραίτητες επιλογές όπως ταχύτητα κλείστρου, ISO, θερμοκρασία χρώματος, ακόμα και χειροκίνητη εστίασης.


Ultrawide Vs Main


Ultrawide Vs Main

Η βασική κάμερα προσφέρει καλά χρώματα και μπόλικη λεπτομέρεια, ειδικά τη μέρα, με ικανοποιητικό δυναμικό εύρος. Το βράδυ χάνει αρκετή από τη λεπτομέρειά της, όμως ενεργοποιώντας το Night Mode η κατάσταση βελτιώνεται αρκετά.


Ultrawide Vs Main



Η ultrawide κάμερα πάλι, δίνει φωτογραφίες οι οποίες κοντά στης γωνίες είναι αρκετά soft, ενώ χρωματικά διαφέρουν από το βασικό φακό. Ωστόσο το αποτέλεσμα είναι άνω του μετρίου και σίγουρα έχουμε λήψεις που μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Το βράδυ όμως, τα πράγματα για την ultrawide γίνονται δυσκολότερα, με τα χρώματα να χάνουν την περισσότερη από τη ζωντάνια τους, αν και το Night Mode βελτιώνει αρκετά τα πράγματα.


Portrait mode με το βασικό φακό

Όσον αφορά τώρα στο portrait mode, εδώ έχουμε πολύ καλό αποτέλεσμα, με δυνατότητα να αλλάζουμε το background blur και μετά τη λήψη της φωτογραφίας. Αντίστοιχη λειτουργία προσφέρει και η selfie cam, η οποία σε γενικές γραμμές κάνει καλά τη δουλειά της. Όταν πέσει ο περιβάλλον φωτισμός δυσκολεύεται πάντως.

 
Selfie Vs Selfie portrait με ultrawide/wide ρύθμιση αντίστοιχα

Ο macro φακός προσφέρει καλύτερη ποιότητα σε σχέση με τις λύσεις που βασίζονται σε αισθητήρα των 2MP, αλλά η αλήθεια είναι ότι και εδώ δε μπορεί να περιμένει κανείς θαύματα. Αν έχει καλό φωτισμό και βρει τη σωστή απόσταση για να πετύχει λήψη με σωστή εστίαση, μπορεί να έχει καλό αποτέλεσμα. Και οι δυο αυτές προϋποθέσεις πάντως απαιτούν προσπάθεια για να επιτευχθούν.


Macro

Οι δυνατότητες βίντεο της συσκευής είναι εξαιρετικές για τη κατηγορία, προσφέροντας 4K στα 30fps (το bitrate φτάνει στα 50Mbps) και με τις τρεις κάμερες (wide, ultra wide, selfie). Η ποιότητα του βίντεο είναι αρκετά καλή ενώ η ύπαρξη οπτικού σταθεροποιητή (στη Wide) βοηθάει αρκετά όταν ο κάτοχος της συσκευής κινείται.



Για ακόμα περισσότερη σταθεροποίηση μπορεί κανείς να επιλέξει το ultra steady το οποίο ουσιαστικά χρησιμοποιεί το ultra wide φακό με αρκετό crop και πάντα 1080p30, αλλά πραγματικά καθόλου καλή ποιότητα.



Μπορεί κανείς την ώρα που γράφει βίντεο (μόνο σε 4K30 και 1080p30) να αλλάξει φακούς, πηγαίνοντας από τον ultra wide στο βασικό και μετά να συνεχίσει με digital zoom, το οποίο προσφέρει καλή ποιότητα μέχρι το 2x.



Επιλέγοντας 1080p60, διαθέσιμος είναι μόνο ο βασικός φακός ενώ δεν είναι δυνατό να χρησιμοποιηθεί ηλεκτρονική σταθεροποίηση.



Το Samsung Galaxy A53 5G είναι μια καλή συσκευή. Έχει μια όμορφη, φωτεινή οθόνη με υψηλό frame rate, επεκτάσιμο αποθηκευτικό χώρο, στερεοφωνικά ηχεία με Dolby Atmos, πιστοποίηση IP67 και ένα σύστημα καμερών που λειτουργεί καλά. Αν στα παραπάνω προσθέσουμε το γεγονός ότι το One UI 4.1 είναι όμορφο και γρήγορο με τη Samsung να υπόσχεται αναβαθμίσεις μέχρι και 4 χρόνια μετά τη κυκλοφορία της συσκευής, τότε το πακέτο είναι πραγματικά πλήρες. Όμως προσφέρει χειρότερες επιδόσεις σε σχέση με το Galaxy A52s το οποίο αυτή τη στιγμή είναι σημαντικά φθηνότερο (μιλώντας πάντα για επίσημες τιμές), χωρίς να είναι σημαντικά καλύτερο σε κάποιο σημείο, πέραν ίσως της αυτονομίας λόγω της μεγαλύτερης μπαταρίας. Πολύ φθηνότερο είναι πλέον και το Xiaomi 11T (με 128GB μνήμης), ένα πραγματικά εξαιρετικό smartphone με SoC επιπέδου flagship (που όμως ζεσταίνεται), ανταγωνιστικό σύστημα καμερών (χωρίς όμως OIS στη βασική κάμερα) και πολύ ταχύτερη φόρτιση, αλλά μεγαλύτερο και βαρύτερο. Όσον αφορά τώρα στα midrange της φετινής χρονιάς, το Samsung Galaxy A53 5G είναι ακριβότερο από τα Redmi Note 11 Pro και Realme 9 Pro +, με το καθένα από αυτά να έχει τα υπέρ και τα κατά του, αλλού κερδίζοντας (πχ ταχύτητα φόρτισης, επιδόσεις το Realme) και αλλού χάνοντας (έλλειψη πιστοποίησης IP67, επιδόσεις το Redmi Note 11 Pro). Σε κάθε περίπτωση όμως, αν κάποιος θέλει αυτή τη στιγμή ένα midrange της Samsung, καλύτερη επιλογή είναι το Samsung Galaxy A52s για όσο αυτό θα είναι διαθέσιμο στα καταστήματα, λόγω της διαφοράς κόστους που αγγίζει τα €120, ποσό πραγματικά τεράστιο σε αυτή τη κατηγορία τιμής. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλήρες σύστημα καμερών
  • Επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος
  • Φωτεινή οθόνη στα 120Hz
  • Καλη αυτονομία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ο φορτιστής.. πάει
  • Ελάχιστες διαφορές σε σχέση με το Galaxy A52s
  • Δεν υποστηρίζει WiFi 6!!!
  • Το SoC προσφέρει χαμηλότερες επιδόσεις σε σχέση με αυτό του Galaxy A52s
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*