Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy S23 Ultra Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Samsung Galaxy S23 Ultra είναι το καλύτερο Galaxy που έχει κυκλοφορήσει ποτέ η εταιρεία. Αλλά αυτό το περιμέναμε.

Η Samsung παρουσίασε τη νέα σειρά των Galaxy S23 smartphone της, τα S23, S23+ και S23 Ultra. Το Galaxy S23 Ultra είναι το κορυφαίο από τα τρια και φυσικά το ακριβότερο. Το έχουμε στα χέρια μας και το χρησιμοποιούμε αρκετές μέρες για να έχουμε μια καλή άποψη. Κυκλοφορεί σε 3 εκδόσεις, στα 256GB με 8GB μνήμη και 512GB ή 1ΤΒ με 12GB μνήμης, με κόστος που ξεκινάει από τα €1449, χρήματα αν μη τι άλλο πραγματικά πολλά. Και εδώ ο χρήστης πρέπει να επιλέξει με προσοχή τη χωρητικότητα που τον ενδιαφέρει γιατί πλέον όλη η σειρά δε διαθέτει δυνατότητα επέκτασης του αποθηκευτικού χώρου.




Πηγαίνοντας στα της συσκευασίας, δε βρίσκει κανείς μέσα στο κουτί κάτι άλλο πέρα από το ίδιο το τηλέφωνο και ένα type-c σε type-c καλώδιο. Πιάνοντας τη συσκευή στα χέρια, το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι το μέγεθός της. Το Galaxy S23 Ultra είναι μεγάλο και βαρύ και σου δίνει μια αίσθηση ότι θα σου φύγει από τα χέρια. Μια θήκη είναι μάλλον απαραίτητη τόσο για τη προστασία όσο και για το καλύτερο grip. Σίγουρα δε βοηθάει στο κράτημά του το γεγονός ότι είναι φαρδύτερο από άλλα μεγάλα τηλέφωνα, ωστόσο η Samsung έχει κάνει εξαιρετική δουλειά ώστε να χωρέσει όσο περισσότερη οθόνη γίνεται σε αυτό το μέγεθος. Η διαγώνιος είναι 6,8’’ και στην πραγματικότητα, όλη σχεδόν η πρόσοψη καλύπτεται από τη πανέμορφη, φωτεινή και με υπέροχα χρώματα Dymanic AMOLED 2X οθόνη ανάλυσης 3080x1440 pixel. Το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι το τεχνολογίας Gorilla Glass Victus 2 (όπως και η πλάτη), το οποίο είναι και το ανθεκτικότερο όλων. Τα bezel είναι ανύπαρκτα, με την οθόνη στο πλάι να είναι κυρτή μεν αλλά πολύ λιγότερο σε σχέση με το προκάτοχό του. Το μοναδικό που μπορεί να ενοχλήσει κάποιους λίγους, είναι η -μικρή πάντως- τρύπα στο πάνω μέρος για τη selfiecam. Ακόμα και το κεντρικό ακουστικό είναι καλά κρυμμένο.



Η οθόνη είναι άριστη, προσφέροντας εξαιρετικά χρώματα (με DeltaE της τάξης του 1,5 στη natural ρύθμιση) και αρκετές ρυθμίσεις μέσα από τις σχετικές επιλογές, άριστες γωνίες θέασης και υψηλή φωτεινότητα. Σύμφωνα με τη Samsung, η μέγιστη φωτεινότητα της οθόνης φτάνει στα 1750nits, κάτι βέβαια που επιτυγχάνεται μόνο σε περιβάλλον HDR και προφανώς μάλλον σε κάποιο μικρό κομμάτι της οθόνης. Εμείς καταφέραμε να μετρήσουμε 1500nits σε HDR με λευκό παράθυρο που καλύπτει περίπου το 20% της οθόνης. Σε κανονικές συνθήκες, η μέγιστη τιμή φωτεινότητας που μετρήσαμε έφτασε στα 670nits ενώ στο max auto είδαμε 1000nits. Το panel είναι high refresh και υποστηρίζει 120Hz και στη στη μέγιστη ανάλυση του. Το frame rate να είναι μεταβλητό, δηλαδή η οθόνη δε λειτουργεί πάντα στα 120Hz αλλά ο ρυθμός ανανέωσης αυξομειώνεται ανάλογα με το τι τρέχει στην οθόνη, με το ελάχιστο frame rate να μπορεί να φτάσει ακόμα και το 1Hz, ώστε να εξοικονομείται ενέργεια. Πάντως, όπως και στο S22 Ultra έτσι και στο S23 Ultra το λιγότερο που είδαμε κατά τη διάρκεια των ημερών που το είχαμε στα χέρια μας ήταν τα 24Hz.


Χρωματική απόδοση οθόνης σε Natural (sRGB) και Vivid (P3)

Η οθόνη επιπλέον προσφέρει πλήρη υποστήριξη σε HDR10+, κάτι που καθιστά τη θέαση σχετικού περιεχομένου ακόμα καλύτερη. Κάτι άλλο που έχει προσθέσει στην οθόνη η Samsung είναι η τεχνολογία Vision booster η οποία έρχεται βελτιωμένη σε σχέση με την αντίστοιχη της οθόνης του S22 Ultra. Χρησιμοποιώντας την AI του επεξεργαστή, το τηλέφωνο ρυθμίζει καλύτερα τα pixel της οθόνης όταν αυτή βρίσκεται κάτω από το ηλιακό φως και αυξάνει τη φωτεινότητα στο μέγιστο, ούτως ώστε να μην βγαίνει ξεπλυμένη η εικόνα (λόγω της υψηλής φωτεινότητας) αλλά να έχει σωστή απεικόνιση. Στη πράξη, αυτό που παρατηρήσαμε είναι πως το panel ακόμα και κάτω από το έντονο ηλιακό φως, είναι μια χαρά ευκρινές. Τα βασικά πλήκτρα του (power και volume control) βρίσκονται στην δεξιά πλευρά και η πρόσβαση σε αυτά είναι εύκολη (αν και τα volume controls είναι λίγο πιο ψηλά από όσο θα θέλαμε) όπως εύκολα και άνετα χρησιμοποιεί κάποιος τον ενσωματωμένο στην οθόνη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων. Αυτός δε, είναι εξαιρετικά ακριβής και αστραπιαία γρήγορος, ξεκλειδώνοντας ταχύτατα το τηλέφωνο. Τόσο το πάνω όσο και το κάτω μέρος του τηλεφώνου είναι εντελώς επίπεδα, με τη πάνω πλευρά να διαθέτει ένα μικρόφωνο και στην άκρη, στην ένωση με την οθόνη το ακουστικό, που λειτουργεί και σαν δεύτερο ηχείο. Στο κάτω μέρος του τηλεφώνου έχουμε τη θύρα Type-C USB (είναι USB 3.2), τη θέση για τις κάρτες sim, το βασικό μικρόφωνο μαζί το βασικό ηχείο και φυσικά το s-pen, τοποθετημένο στην ειδική εσοχή που διαθέτει το S23 Ultra.



Ο ήχος που παράγει το ζεύγος ηχείων είναι δυνατός, καθαρός, ισορροπημένος και συνολικά ελαφρώς καλύτερος σε σχέση με το S22 Ultra, ενώ υποστηρίζεται και Dolby Atmos με το χρήστη να έχει και κάποιες επιλογές παραμετροποίησης του ήχου μέσα από την αντίστοιχη επιλογή του software. Όσον αφορά στο S-Pen,εδώ δεν έχουμε αναβαθμίσεις σε σχέση με το περυσινό μοντέλο. Με το που θα αφαιρέσει κανείς το S-pen, ένα pop up παράθυρο εμφανίζεται στην οθόνη με όλες τις διαθέσιμες επιλογές, οι οποίες είναι πραγματικά πολλές, αλλά όχι κάτι διαφορετικό από ότι είχαμε συνηθίσει μέχρι σήμερα. Μπορεί κανείς να πάρει άμεσα χειρόγραφες σημειώσεις σε όποιο σημείο και αν βρίσκεται στο λειτουργικό, με το software να μπορεί να τις μετατρέψει σε digital κείμενο (διαβάζει και ελληνικά το OCR) αν και πρέπει να κάνεις σχετικά ευανάγνωστα γράμματα. Είναι δυνατό να τραβήξουμε φωτογραφίες ή και βίντεο και να σημειώσουμε πάνω τους, να δημιουργήσουμε AR doogles, να διαλέξουμε ένα κομμάτι της οθόνης (πχ κάτι σε μια σελίδα internet) και να σημειώσουμε πάνω του ή απλά να ζωγραφίσουμε με κάποια από τις διαθέσιμες εφαρμογές. Φυσικά, το S-Pen μπορεί να αξιοποιηθεί και σαν τηλεχειριστήριο σε διάφορες λειτουργίες του τηλεφώνου όπως για παράδειγμα στη φωτογραφική μηχανή, για εξ αποστάσεως έναρξη εγγραφής βίντεο ή φωτογράφιση



Όσον αφορά τώρα στη πλάτη, έχουμε και εδώ γυαλί Gorilla Glass Victus 2 με τη Samsung να έχει επιλέξει μια ματ επίστρωση, η οποία πέρα από το γεγονός ότι είναι πανέμορφη, βοηθάει ώστε να μη μένουν αποτυπώματα πάνω στην επιφάνεια. Στη πλάτη βρίσκεται και το τετραπλό σύστημα καμερών, με κάθε μια να είναι τοποθετημένη στο δικό της camera bump, τα οποία είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε σύγκριση με τα αντίστοιχα του S22 Ultra. Ένα πέμπτο «νησί» ενσωματώνει τον αισθητήρα υπερύθρων που βοηθάει ώστε να γίνει καλύτερα και ταχύτερα η εστίαση, κυρίως όταν χρησιμοποιείται ο βασικός αισθητήρας. Όσον αφορά στις κάμερες, όλες ενσωματώνουν dual pixel PDAF auto focus και σαν γενικά specs, ακολουθούν τα αντίστοιχα του S22 Ultra με εξαίρεση τη βασική η οποία είναι ολοκαίνουρια.



Συγκεκριμένα, βρίσκουμε ένα αισθητήρα των 200MPixel πίσω από φακό f/1.7, με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή.


Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x vs 30x vs 100x

Η κάμερα βγάζει φωτογραφίες στα 12MP ή στα 50MP με pixel bining αλλά μπορεί κανείς να βγάλει και στα 200MP (οι οποίες είναι τεράστιες σε μέγεθος).

 
12MP vs 50MP vs 200MP

Η βασική κάμερα την ημέρα είναι εξαιρετική. Το βράδυ, ακόμα και χωρίς το Night Mode τα πηγαίνει καλά αλλά το Night mode βελτιώνει ακόμα περισσότερο τα πράγματα.


Νύχτα Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x (στο 10x χρησιμοποιείται ο 3x με digital zoom)

Από εκεί και πέρα έχουμε έναν ultrawide αισθητήρα 12Mpixel πίσω από φακό f/2.2 ένα αισθητήρα 10Mpixel πίσω από φακό f/2.4 με ενσωματωμένο οπτικό σταθεροποιητή ο οποίος λειτουργεί σαν telephoto με 3x zoom και τέλος ένα periscope φακό f/4.9 με 10x οπτικό zoom που χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 10Mpixel.


Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x vs 30x vs 100x

Όσον αφορά στη selfie cam που είναι μέσα στην οθόνη, αυτή έρχεται αισθητήρα 12Mpixel, φακό f/2.2 και autofocus, προσφέροντας εξαιρετική ποιότητα, μπόλικα portrait mode εφέ και δυνατότητα βίντεο 4K στα 60fps (κάτι που ισχύει για όλες τις κάμερες).

    
Selfie χωρίς/με Portrait σε close shot και wide shot

Στη παρουσίαση του unpacked, η Samsung αναφέρθηκε περισσότερο από όλα στο τομέα της χρήσης τους το βράδυ, καθώς το AI του νέου SoC μπορεί να κάνει ακόμα περισσότερα πράγματα. Και η αλήθεια είναι πως το σύνολο των καμερών προσφέρουν πραγματικά εξαιρετικό αποτέλεσμα.


Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x

Ο ultrawide τα καταφέρνει καλά τη μέρα αλλά όχι τόσο τη νύχτα, κάτι που όμως αλλάζει άμεσα με τη χρήση του Night Mode. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν macro καθώς μπορεί να εστιάσει πολύ κοντά σε αντικείμενα (καθώς έχει και auto focus). Πάντως παρατηρήσαμε αρκετές φορές πως το white balance του είναι διαφορετικό από αυτό του βασικού φακού.


Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x vs 30x vs 100x

Όσον αφορά στο ζεύγος των telephoto, λειτουργούν εξαιρετικά, κυρίως τη μέρα, προσφέροντας καλές μακρινές λήψεις ακόμα και φτάνοντας σε digital zoom της τάξης του 20x-30x, με το μέγιστο να είναι το 100x το οποίο υπάρχει περισσότερο για τα νούμερα, χωρίς να σημαίνει ότι οι λήψεις σε 100x είναι άχρηστες.


Ultra wide vs Wide vs 3x vs 10x vs 30x vs 100x

Το βράδυ χρειάζεται το Night Mode για να προσφέρουν καλό αποτέλεσμα, αλλά απαιτείται και σταθερό χέρι καθώς το κλείστρο μένει ανοιχτό ακόμα και 6sec (στον 10x zoom). Αν ο φωτισμός είναι πραγματικά χαμηλός, τότε χρησιμοποιείται ο 3x zoom ακόμα και όταν επιλέξουμε 10x, κάνοντας digital zoom με το αποτέλεσμα να μην είναι καθόλου καλό.
Κάτι που έχει αναβαθμιστεί πραγματικά πολύ χάρη στην ΑΙ, είναι το portrait mode.


Portrait mode με το βασικό φακό

Το αποτέλεσμα που παίρνει κανείς είναι πραγματικά πανέμορφο, με τον αλγόριθμο να καταλαβαίνει πολύ καλά ακόμα και τις τρίχες από τα μαλλιά και να τις ξεκολλάει από το background άνετα.


Portrait mode με το 3x φακό

Κατά τα άλλα, έχουμε όλα τα γνωστά της Samsung, όπως 8K βίντεο στα 30fps πλέον, χωρίς crop και με πραγματικά καλή ποιότητα).


8K30 με το βασικό φακό


4K60 με το βασικό φακό

Εξαιρετικό είναι και το ultra steady με τον ultra wide και το βασικό με δυνατότητα εναλλαγής και πλέον σε QHD ανάλυση.


QHD60 Super Steady video

Στο βίντεο μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει όλες τις κάμερες σε αναλύσεις μέχρι 4K30, εναλλάσσοντας μεταξύ τους και μόνο όταν γυρνάμε από και προς τη selfie υπάρχει ένα μικρό κόψιμο.


4K30 με όλες τις κάμερες να αλλάζουν στο ίδιο βίντεο

Η ποιότητα του βίντεο είναι εντυπωσιακά καλή από όλες τις κάμερες, με τη βασική να προσφέρει τη καλύτερη, ενώ η ultra wide έχει κάπως soft αποτέλεσμα.


4K60 με τον ultra wide φακό

Αυτό που μας εντυπωσίασε πάντως είναι το auto focus και κυρίως το πόσο smooth είναι η μετάβαση από ένα σημείο εστίασης σε ένα άλλο, κάτι που φαίνεται περισσότερο με όλες τις κάμερες εκτός της ultra wide.


4K60 με τον 3x zoom φακό


4K60 με τον 10x zoom φακό

Το βίντεο από τη νέα selfie κάμερα είναι επίσης εντυπωσιακά καλό!


4K60 με τη selfie camera

Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το software, έχουμε το One UI 5 της Samsung πάνω από το Android 13, το οποίο τρέχει μια χαρά χάρη στο νέο οκταπύρηνο SoC Snapdragon 8 Gen 2 (για πρώτη φορά η Samsung χρησιμοποιεί Snapdragon στη σειρά S σε όλο τον κόσμο). και τα 8GB μνήμης (στην έκδοση της δοκιμής μας). Το One UI είναι πραγματικά πανέμορφο και εξαιρετικά εύχρηστο, προσφέροντας στο χρήστη όλα όσα ζητάει ενώ και η CPU σε γενικές γραμμές δε πρόκειται να απογοητεύσει το περισσότερο κόσμο. Έχουμε εξαιρετικό multitasking το οποίο χάρη και στο S-Pen είναι ακόμα καλύτερο, εξαιρετικό integration με όλο το οικοσύστημα της Samsung. Από εκεί και πέρα, μια από τις αγαπημένες λειτουργίες του υπογράφοντα είναι το Samsung Dex, το οποίο από τη μια υποστηρίζει άμεση σύνδεση με υπολογιστή, με το ειδικό software που τρέχει στα Windows 10 να επιτρέπει άμεσο drag and drop αρχείων από το smartphone στο PC και αντίστροφα, αλλά και πλήρη χρήση της συσκευής μέσα από τα Windows. Και από την άλλη, υπάρχει και το πατροπαράδοτο DeX, όπου ειδικό interface εμφανίζεται στην οθόνη όταν το S23 συνδεθεί με αυτή μέσω καλωδίου USB Type-C σε HDMI. Όσον αφορά στους gamers, ο game launcher της Samsung είναι εξαιρετικός, προσφέροντας ευκολίες και μπόλικες χρήσιμες πληροφορίες σε όσους παίζουν games στο smartphone. Γενικότερα, το software της Samsung είναι ένας από τους σημαντικότερους λόγους που κάποιος θα επέλεγε συσκευή της, γιατί πλέον προσφέρει πολλά και το κάνει με ευκολία.


Το interface του Dex όταν το τηλέφωνο συνδεθεί σε εξωτερική οθόνη.

Το S23 Ultra (και γενικότερα όλη η σειρά S) είναι το πρώτο τηλέφωνο που κυκλοφορεί στη χώρα μας με τον Snapdragon 8 Gen 2 και η αλήθεια είναι πως θέλαμε να δούμε πως τα καταφέρνει. Και η πραγματικότητα είναι εντυπωσιακή. Γρήγορο SoC σε όλα τα benchmarks, καλή διαχείριση της ενέργειας και της θερμότητας με throttling μεν στο 3D Mark αλλά ελάχιστη απόδοση στο 75% σε σχέση με τη μέγιστη (μετά από ένα 20 λεπτο) run.



Και αυτό με τη Samsung να έχει βάλει τον «κόφτη» της θερμοκρασίας στους 42ο C περίπου, κάτι που σημαίνει πως ακόμα και μετά από ώρα gaming, μπορεί το τηλέφωνο να είναι θερμό αλλά ο κάτοχός του το κρατάει άνετα χωρίς να νοιώθει ότι καίει. Ακόμα και σε συνθήκες throttling πάντως, το SoC καταφέρνει να έχει υψηλότερες επιδόσεις σε γραφικά 3D σε σχέση με τις μέγιστες επιδόσεις του Snapdragon 8 Gen 1. Μάλιστα, τρέχοντας στα "καπάκια" ένα δεύτερο run του Stress Test χωρίς να περιμένουμε καθόλου, το S23 Ultra δε χάνει πολύ περισσότερο από τις επιδόσεις του σε 3D περιβάλλον.


Δυο runs του Stress Test το ένα μετά το άλλο χωρίς καθυστέρηση. Ακόμα και έτσι, οι επιδόσεις του δε μειώνονται ιδιαίτερα.

Στο αγαπημένο μας τεστ, δηλαδή να παίξουμε God of War 2 του PS2 στον AetherSX2 emulator, το Samsung Galaxy S23 Ultra δεν είχε το παραμικρό πρόβλημα να κρατήσει σταθερά 60fps στο test scene (ανάλυση 3x, 1080p) μας για παραπάνω από 30 λεπτά με τη θερμοκρασία του SoC να ξεκινάει από τους 31 βαθμούς κελσίου και να ανεβαίνει μέχρι τους 42 βαθμούς. Σε αυτή τη τιμή φαίνεται πως γίνεται το throttling, όμως η περίσσεια ισχύος του SD 8 Gen 2 επιτρέπει στο παιχνίδι να μη χάνει fps ακόμα και όταν η συχνότητα της GPU πέφτε αρκετά χαμηλά (γύρω στα 220MHz).


Το S23 Ultra μπορεί να παίζει άνετα για ώρα το God of War 2 στον AetherSX2 σε FullHD ανάλυση (3x scaling) χωρίς να κάνει throttling καθώς η ταχύτητα της GPU βρίσκεται λίγο κάτω από τα 400Mhz, πολύ χαμηλότερα από τη μέγιστη συχνότητα της GPU.

Το Samsung Galaxy S23 Ultra είναι μια πραγματικά πλήρης συσκευή ενώ και κατασκευαστικά είναι άριστο (με πιστοποίηση IP68). Διαθέτει ένα πλήρες σύστημα καμερών, μια από τις καλύτερες οθόνες της αγοράς, εξαιρετικό ήχο, αρκετά αναβαθμισμένες κάμερες (η βασική σε επίπεδο hardware και όλες χάρη στο ISP του νέου SoC) και ειδικά για την Ελλάδα, σημαντικά αναβαθμισμένο SoC, το οποίο βοηθάει το τηλέφωνο να έχει και πραγματικά μεγάλη αυτονομία.



Τώρα, θα αναβάθμιζε κανείς από το S22 Ultra; Μάλλον δύσκολα, κυρίως γιατί δύσκολα δαπανάει κανείς μέσα σε ένα χρόνο δυο φορές από €1400. Όμως το τηλέφωνο, παρόλο που οπτικά δε του φαίνεται, φέρνει βελτιώσεις στα σημεία που έχουν αξία: SoC και κάμερες. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεράστια αυτονομία
  • Εξαιρετικές επιδόσεις
  • Το video που τραβάει είναι πανέμορφο ακόμα και σε 8K30
  • USB 3.0 με έξοδο εικόνας και DEX, IP68, το S-Pen
  • Ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση
  • Ωραία, φωτεινή οθόνη
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε ταχύτερη φόρτιση
  • Είναι μεγάλο
  • Χωρίς φορτιστή στη συσκευασία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*