Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Tab S9 Ultra Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ενάμιση χρόνο μετά τη κυκλοφορία της σειράς Tab S8, η Samsung φέρνει τρία νέα μοντέλα που έρχονται να αντικαταστήσουν τα παλιά. Ο λόγος για τα Galaxy Tab S9, S9+ και S9 Ultra. Το τελευταίο είναι το μεγαλύτερο, ακριβότερο και αυτό που είχαμε στη διάθεσή μας για τις δοκιμές μας. Ένα πραγματικό θηρίο που μπορεί να δυσκολεύεται κανείς να το κρατήσει με τα χέρια του, όμως αν μη τι άλλο έχει να προσφέρει πολλά στο κάτοχό του.



Προφανώς, με κόστος που βρίσκεται στα €1399 για την έκδοση με τα 256GB (και πάνω από τα €1500 για την έκδοση με LTE), είναι ένα premium tablet που απευθύνεται σε συγκεκριμένους χρήστες. Η συσκευασία περιέχει το ίδιο το tablet, το S-Pen και καλώδιο USB Type-C αλλά όχι φορτιστή, με το tablet να μπορεί να φορτίσει στα 45 Watt τη μεγάλη του μπαταρία. Η Samsung έχει κάνει άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια με τη σειρά Tab S, με το S9 Ultra να είναι ένα πραγματικά ποιοτικό slate που θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι. Ιδιαίτερα λεπτό, με εξαιρετική ποιότητα συναρμογής και ποιοτικά υλικά, καθώς το tablet κάνει εκτενή χρήση αλουμινίου, τόσο για τη πλάτη όσο και για το frame του.



Όπως συμβαίνει και με τα Ultra smartphone της Samsung, το Tab S9 Ultra είναι το μεγαλύτερο από τα τρια μοντέλα της σειράς και αυτό οφείλεται στη τεράστια οθόνη του διαγωνίου 14,6’’! Πραγματικά είναι εντυπωσιακό το μέγεθος της οθόνης και ταυτόχρονα το πόσο λεπτό είναι το ίδιο το tablet (στα 5,5 χιλιοστά)! Ακόμα και τα 732 γραμμάρια που ζυγίζει είναι νορμάλ βάρος αν αναλογιστούμε το μέγεθός του! Σίγουρα δεν είναι ένα tablet που θα το κρατάει κανείς με το ένα χέρι εύκολο, ακόμα και σε portrait mode. Αλλά ακόμα και με τα δυο χέρια χρειάζεται λίγος κόπος, για αυτό κρίνουμε πως όποιος το αποκτήσει μάλλον θα πρέπει να πάρει πακέτο και κάποια από τις διάφορες συμβατές θήκες που κυκλοφορούν παρέα, οι οποίες του επιτρέπουν να στερεωθεί πάνω σε ένα γραφείο. Μάλιστα, μια από αυτές είναι ανθεκτική θήκη ώστε να μπορέσει να πάρει κανείς το tablet μαζί του σε «επικίνδυνους» χώρους για να κάνει τη δουλειά του χωρίς να ανησυχεί για το tablet. Ένας λόγος που υπάρχει αυτή η θήκη είναι το γεγονός ότι τα νέα Tab S9 έχουν πιστοποίηση IP68, και έτσι το Ultra μπορεί ακόμα και να βυθιστεί στο νερό! Ακόμα και το S-Pen είναι αδιάβροχο! Οπότε το S9 Ultra είναι μια συσκευή για όλες τις δουλειές και όλους τους χώρους.



Τα bezel γύρω από την οθόνη είναι αρκετά μικρά και τόσο όσο χρειάζεται για να μπορεί κανείς να κρατάει το tablet με τα δάχτυλα, χωρίς αυτά να πιάνουν –πολύ- οθόνη (καθώς αυτή καταλαμβάνει το 90,7% της πρόσοψης). Κρατώντας το tablet σε landscape mode, στο κάτω μέρος υπάρχει ειδική υποδοχή και οι συμβατοί ακροδέκτες για τη σύνδεση του ειδικού πληκτρολογίου που διαθέτει, ξεχωριστά, η Samsung. Δεξιά και αριστερά υπάρχουν από 2 ηχεία, τα οποία δεν παίζουν απλά στερεοφωνικό ήχο, αλλά υποστηρίζουν και Dolby Atmos. Είναι ρυθμισμένα από την AKG και πραγματικά έχουν εξαιρετική απόδοση, με φοβερή ποιότητα και μεγάλη ένταση, χωρίς παραμόρφωση. Η θύρα USB Type-C βρίσκεται στη δεξιά πλευρά, η οποία είναι USB 3.2 και υποστηρίζει έξοδο εικόνας, κάτι που επιτρέπει στο tablet να συνδεθεί είτε σε μεγαλύτερη οθόνη για δουλειά με πληκτρολόγιο και ποντίκι είτε σε τηλεόραση για αναπαραγωγή βίντεο. Στη πρώτη περίπτωση μπορεί κανείς να αξιοποιήσει το γνωστό DeX interface της Samsung, που αλλάζει το περιβάλλον του Android 13 με One UI 5.1 σε ένα που θυμίζει Windows και διαθέτει taskbar.



Στο πάνω μέρος είναι τα πλήκτρα power και volume καθώς και η θύρα για κάρτες sim/micro SD (έως 1GB). Στο πίσω μέρος υπάρχει το ζεύγος καμερών (δυο κάμερες υπάρχουν και στη πρόσοψη) καθώς και μια ειδική εσοχή στην οποία μαγνητικά στηρίζεται το S-Pen και ταυτόχρονα φορτίζεται.



Δυστυχώς δεν υπάρχει εσωτερικός χώρος αποθήκευσης του S-Pen, με τη μαγνητική στήριξη πάντως να είναι δυνατή. Το S-Pen μπορεί να στερεωθεί μαγνητικά και στο πάνω μέρος του tablet (καλύπτοντας το sim/sd tray) για ευκολότερη πρόσβαση σε αυτό, όμως εκεί δε φορτίζει.  Όσον αφορά τώρα στο ίδιο το S-Pen, αυτό έχει όλες τις λειτουργίες που ξέρουμε και από άλλες συσκευές της εταιρείας, όπως το τηλεχειρισμό εφαρμογών μέσω air gestures (πχ έλεγχος του camera app). Η απόκρισή του είναι εξαιρετική όπως και η λεπτομέρεια με την οποία μπορεί ο χρήστης να σχεδιάσει στην οθόνη. Ναι, για σκιτσογράφους δουλεύει τέλεια ενώ συνεργάζεται τέλεια με την οθόνη του tablet. Εδώ η Samsung έχει δώσει για ακόμα μια φορά ρεσιτάλ, με τη Super Amoled οθόνη 14,6’’ να εντυπωσιάζει τόσο με τη φωτεινότητα όσο και με τα χρώματα αλλά φυσικά και την άπειρη αντίθεση και το βαθύ μαύρο. Με ανάλυση 2960x1848, προσφέρει εξαιρετική ευκρίνεια, με το panel μάλιστα να είναι συμβατό με όλα τα πρότυπα HDR, όπως το νέο HDR10+. Μάλιστα, βάζοντας συμβατή HDR ταινία στο Netflix, το αποτέλεσμα είναι σκέτη απόλαυση, τόσο οπτικά όσο και ηχητικά. Πραγματικά τέτοια εμπειρία απόλαυσης δεν έχουμε συναντήσει μέχρι σήμερα σε άλλη mobile συσκευή και σίγουρα όχι σε laptop. Από πλευράς φωτεινότητας, μετρήσαμε λίγο κάτω από 300 nits σε κανονικές συνθήκες, 505 nits στο max auto και πάνω από 720 nits σε περιβάλλον HDR. Χρωματικά, πήραμε ένα DeltaE της τάξης του 3,2 στο Natural προφίλ, το οποίο είναι αυτό που μας αρέσει και περισσότερο.



Το tablet δεν είναι μόνο για δουλειά και αναπαραγωγή βίντεο αλλά και για games καθώς όσοι παίζουν, δε θα έχουν κανένα πρόβλημα με κανένα από τα σύγχρονα παιχνίδια, όπως τo Fortnite και το Call of Duty Mobile. Αυτά παίζουν άνετα με 60fps, καθιστώντας έτσι το tablet σε ολοκληρωμένη συσκευή διασκέδασης. Έρχεται με τον Snapdragon 8 Gen 2 for Samsung και 12GB μνήμης (το μοντέλο με 1TB χώρου έχει 16GB), το ταχύτερο SoC που υπάρχει αυτή τη στιγμή για Android συσκευές. Χάρη όμως στη μεγάλη επιφάνεια της πλάτης αλλά και το ανανεωμένο σύστημα ψύξης που χρησιμοποιεί, το SoC αποδίδει τα μέγιστα, συνεχώς. Τρέχοντας το Stress Test του 3D Mark (Wild Life Extreme), πήραμε αρχικά 3907 πόντους (από τα υψηλότερα σκορ που έχουμε δει) και μετά από 20 λεπτά, φτάσαμε 3560 πόντους, με το stability να είναι της τάξης του 88% και τη μέγιστη θερμοκρασία του SoC να είναι 32 βαθμοί. Ωστόσο, η πλάτη του tablet ήταν σαφώς θερμότερη, κάτι που δείχνει πως το σύστημα ψύξης κάνει τη δουλειά του απομακρύνοντας τη θερμότητα από το SoC στο μεταλλικό σώμα του tablet.



Όπως αναφέραμε νωρίτερα, το tablet μπορεί να ενεργοποιήσει το DeX σε εξωτερική οθόνη αλλά μπορεί να το κάνει και στη δική του οθόνη. Πρόκειται για το εναλλακτικό περιβάλλον εργασίας που εδώ και μερικά χρόνια ενσωματώνει η Samsung στις συσκευές τις και ουσιαστικά προσομοιώνει αυτό ενός υπολογιστή με Windows/Linux. Έχουμε κανονικά επιφάνεια εργασίας, έχουμε start menu, έχουμε τη δυνατότητα να ανοίγουμε πολλαπλά παράθυρα, μπορούμε να συνδέσουμε ασύρματο ποντίκι και είτε το πληκτρολόγιο της Samsung είτε κάποιο άλλο, Bluetooth. Οι περισσότερες native εφαρμογές έχουν νέα εμφάνιση μέσα στο DeX, ώστε να λειτουργούν καλύτερα σε αυτό το περιβάλλον. Χάρη δε στο γρήγορο Snapdragon 8 Gen 2, το σύστημα μπορεί να κινείται με άνεση ότι και αν τρέχει κανείς. Η μεγάλη οθόνη βοηθάει ακόμα και το video editing, με το LumaFusion - τη καλύτερη editing εφαρμογή για Android- να τρέχει πραγματικά σφαίρα. Από εκεί και πέρα βέβαια, το Samsung Galaxy Tab S9 Ultra μπορεί να γίνεται και το κέντρο όλων των Samsung συσκευών που έχει κανείς, χάρη στην εξαιρετική συνεργασία που έχουν οι συσκευές μεταξύ του.



Πέρα από τη λειτουργία SmartThings που αφορά τον έλεγχο οικιακών συσκευών όπως τηλεοράσεις και ψυγεία, τον έλεγχο (με preview) των καμερών από κάποιο Galaxy Watch (όπως τα νέα της σειράς 6 που θα παρουσιάσουμε σύντομα) , την ευκολότερη σύνδεση με ακουστικά της Samsung, τη πανεύκολη ανταλλαγή αρχείων με Samsung τηλέφωνα, ακόμα και τη συνέχεια χρήσης εφαρμογών όπως το Samsung Notes και το Samsung Internet σε άλλη συσκευή, έχουμε τη δυνατότητα για το Multi Control. Συνδέοντας στο Samsung Galaxy Tab S9 Ultra ένα πληκτρολόγιο ή ένα ποντίκι, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία και έτσι να μετακινούμε το κέρσορα του ποντικιού από τη μια συσκευή σε μια άλλη, σαν να έχουμε πολλαπλές οθόνες στον υπολογιστή, κάνοντας ακόμα και drag n drop αρχεία μεταξύ των συσκευών.

 
Συνολικά, το Samsung Galaxy Tab S9 Ultra είναι απλά το καλύτερο Android tablet, προσφέροντας κορυφαίες επιδόσεις, διαθέτοντας μια μεγάλη και πανέμορφη οθόνη, εξαιρετικό ήχο, είναι λεπτό και σχετικά ελαφρύ για το μέγεθος του, είναι αδιάβροχο, έχει το S-Pen και δουλεύει τέλεια μέσα στο οικοσύστημα της Samsung. Απλά, είναι άριστο! 
EDITOR’S CHOICE

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εντυπωσιακή οθόνη
  • Κορυφαία κατασκευή
  • Το ταχύτερο SoC της αγοράς το οποίο κάνει ελάχιστο throttling και ζεσταίνεται ελάχιστα
  • USB 3.0 με έξοδο εικόνας και DEX, IP68, το S-Pen
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Ήχος που γεμίζει το χώρο
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Είναι λίγο... ακριβό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*