Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Watch 5 Pro Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το νέο Samsung Galaxy Watch 5 Pro είναι ένα ποιοτικό smartwatch με πλήθος από δυνατότητες.

Η σειρά των Galaxy smartwatches εμπλουτίστηκε φέτος δυο νέα μοντέλα, το Samsung Galaxy Watch 5 (σε δυο διαστάσεις) και για πρώτη φορά, μια Pro έκδοση με κάποιες αναβαθμίσεις σε σχέση με το απλό μοντέλο. Κυκλοφορεί σε ένα μέγεθος διαστάσεις στα 45mm. Μέσα στη συσκευασία βρίσκουμε το ίδιο το ρολόι καθώς και τη βάση φόρτισης που διαθέτει ενσωματωμένο το καλώδιο USB. Φορτιστής δεν υπάρχει οπότε ο κάτοχος θα πρέπει να χρησιμοποιήσει κάποιο δικό του. Η φόρτιση γίνεται ασύρματα με το ρολόι να ασφαλίζει μαγνητικά πάνω στη βάση. Φυσικά, κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει οποιοδήποτε ασύρματο φορτιστή ή ακόμα και το smartphone του εφόσον αυτό υποστηρίζει αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.




Βάζοντάς το στο χέρι, το μέγεθός του είναι ιδανικό για το καρπό του υπογράφοντα, αν και κάπως περισσότερο παχύ από όσο θα θέλαμε, εξέχοντας αρκετά από το ύψος του καρπού.  Έχει βάρος 46,5 γραμμάρια, είναι κατασκευασμένο από τιτάνιο και το γυαλί πάνω από την οθόνη είναι ζαφείρι, υλικά που αυξάνουν την αντοχή του ρολογιού στη κακή χρήση.. Στη δεξιά πλευρά του ρολογιού υπάρχουν δυο πλήκτρα.



Στο κάτω μέρος υπάρχουν οι αισθητήρες που μετράνε τους παλμούς οι οποίοι χρησιμοποιούνται και για τη μέτρηση της περιεκτικότητας οξυγόνου στο αίμα.



Να πούμε επίσης ότι το ρολόι υποστηρίζει τη λήψη καρδιογραφήματος και αρτηριακής πίεσης, ωστόσο αυτές οι λειτουργίες είναι διαθέσιμες μόνο σε χρήστες τηλεφώνων της Samsung. Στη πρόσοψη συναντάμε την οθόνη AMOLED 1.4’’ η οποία στη μέγιστη φωτεινότητα είναι πραγματικά ιδιαίτερα φωτεινή, ενώ λειτουργεί σε υψηλή ανάλυση προσφέροντας άριστη εικόνα.



Γύρω από την οθόνη, η λεγόμενη κορώνα, εξέχει από το κύριο σώμα κάποια χιλιοστά και η αλήθεια είναι πως απλό πλευράς εμφάνισης, αυτή η επιλογή δε μας αρέσει τόσο. Όμως το γεγονός ότι προεξέχει, προσφέρει μια προστασία στην οθόνη. Μπορεί η κορόνα να μην είναι περιστρεφόμενη, όμως το ίδιο το λειτουργικό προσφέρει σε επίπεδο software αυτή τη λειτουργία , σαν ένας ακόμα τρόπος ελέγχου του λειτουργικού, μαζί με τα πλήκτρα και την οθόνη αφής. Ουσιαστικά, κινώντας κυκλικά το δάχτυλό μας στη περίμετρο της οθόνης, ελέγχουμε τα διάφορα μενού που διαθέτει το ρολόι.



Όλες τις λειτουργίες του ρολογιού της αναλαμβάνει ένας διπύρηνος Exynos W920, ο οποίος φροντίζει όλα να γίνονται γρήγορα και χωρίς καθυστερήσεις, με το Wear OS 3.5 (της Google) πάνω από το οποίο τρέχει το One UI Watch 4.5 να τρέχει χωρίς προβλήματα. Το Watch 5 Pro διαθέτει και ηχείο και μικρόφωνο, κάτι που το καθιστά μια συσκευή επικοινωνίας. Δοκιμάσαμε αρκετές φορές να συνομιλήσουμε μέσω του ρολογιού και μείναμε απόλυτα ικανοποιημένοι. Το ηχείο είναι δυνατό και μεταφέρει καθαρό ήχο.



Ένα άλλο πλεονέκτημα που έχει το ενσωματωμένο ηχείο είναι ότι κάποιος μπορεί να ακούσει μουσική μέσω αυτού, είτε αυτή παίζει από το smartphone είτε είναι αποθηκευμένη στο ίδιο το ρολόι (διαθέτει 16GB). Επιπλέον, το ρολόι προσφέρει απευθείας σύνδεση με ακουστικά μέσω Bluetooth έτσι μπορεί κανείς να βγει για προπόνηση, χωρίς να πάρει μαζί το κινητό του, και να έχει μουσική, με το ενσωματωμένο δέκτη GPS και τους υπόλοιπους αισθητήρες που υπάρχουν να καταγράφουν όλα τα δεδομένα.



Στη συνέχεια, μέσω της εφαρμογής Samsung Health  γίνεται η μεταφορά δεδομένων στο κινητό. Οι αισθητήρες που διαθέτει το τηλέφωνο είναι οι παρακάτω: αξελερόμετρο, γυροσκόπιο, βαρόμετρο, θερμόμετρο, οπτικός αισθητήρας παλμών, φωτός και φυσικά ο αισθητήρας ECG. Μέσα από την εφαρμογή Samsung Health μπορεί κανείς να προσθέσει νέα watch faces, διαλέγοντας μέσα από εκατοντάδες που υπάρχουν, είτε δωρεάν είτε επί πληρωμή.



Η ίδια η συσκευή έρχεται με πλήθος από watch faces, κάποια εκ των οποίων προσφέρουν αρκετές επιλογές παραμετροποίησης. Πηγαίνοντας τώρα στον τομέα της χρήσης, το ρολόι παραμένει συνδεδεμένο συνεχώς με το κινητό όσο υπάρχει σύνδεση Bluetooth και εμφανίζει ειδοποιήσεις τη στιγμή που αυτές κάνουν την εμφάνισή τους στο κινητό. Ο χρήστης μπορεί να διαβάσει ολόκληρα τα μηνύματα και μπορεί επιτόπου να απαντήσει σε αυτά, είτε χρησιμοποιώντας έτοιμες σύντομες απαντήσεις (στις οποίες μπορούμε να επέμβουμε) είτε να γράψει νέες χρησιμοποιώντας το on-screen πληκτρολόγιο. Η αλήθεια είναι πως αυτή η επιλογή είναι χρήσιμη κάποιες φορές. Κάτι ακόμα που είναι χρήσιμο είναι το γεγονός πως το ρολόι μπορεί να έχει πρόσβαση στο Internet χωρίς να χρειάζεται τηλέφωνο, μέσω WiFi.



Έτσι, ακόμα και αν το smartphone με το οποίο είναι paired δεν είναι κοντά, κάποιος μπορεί να μπεί πχ στο Store από το ρολόι και να κατεβάσει εφαρμογές κτλ. Υπάρχουν διάφορες εφαρμογές, από video player μέχρι έλεγχο φωτισμού Hue και από χάρτες πλοήγησης μέχρι παιχνίδια. Οι περισσότερες είναι επί πληρωμή για κάποια λίγα ευρώ, ωστόσο η αλήθεια είναι πως οι επιλογές είναι πάρα πολλές.



Πέρα από το να δείχνει την ώρα και να ενημερώνει με ειδοποιήσεις, το Watch 5 είναι σχεδιασμένο για να ακολουθεί το κάτοχό του σε κάθε του αθλητική δραστηριότητα. Περιλαμβάνει όλα τα βασικά, όπως τρέξιμο, περπάτημα, ποδήλατο, είτε μέσα στο σπίτι είτε έξω, είτε με μηχανήματα, αλλά και πολλούς περισσότερους και ιδιαίτερους τρόπους άθλησης. Μετράει τα βήματα και τους παλμούς, το στρές, τον ύπνο και το κύκλο της γυναίκας, ενώ μπορεί να καταγράψει και το VO2Max κατά τη διάρκεια των ασκήσεων καθώς επίσης μπορεί να μετρήσει και το λεγόμενο SpO2, τη περιεκτικότητα οξυγόνου στο αίμα. Μια ιδιαίτερη λειτουργία που προσφέρει είναι η χρήση μιας συγκεκριμένης διαδρομής που ο κάτοχός του θέλει να ακολουθήσει (πχ εκτός δρόμου ποδηλασία ή περπάτημα), η οποία όμως απαιτεί το φόρτωμα στο ρολόι αρχείου .gpx μέσα από το Samsung Health, κάτι σίγουρα όχι βολικό. Το Watch 5 Pro είναι αδιάβροχο για έως 50 μέτρα και το ηχείο να μην έχει πρόβλημα να δουλέψει μια χαρά μετά την έξοδο από το νερό. Όλες οι πληροφορίες που μαζεύουν οι αισθητήρες μεταφέρονται πάντα στο Samsung Health.



Μέχρι εδώ όλα καλά, με το Samsung Galaxy Watch 3 να μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα (υποστηρίζει και ανέπαφες πληρωμές). Από αυτονομία όμως πως πάει; Η αλήθεια είναι πως σε σχέση με άλλα ρολόγια της εταιρείας, το Watch 5 Pro τα πάει πραγματικά καλύτερα. Με τυπική χρήση, συνεχή μέτρηση παλμών, αρκετές ειδοποιήσεις την ημέρα χωρίς όμως χρήση του GPS σε άσκηση και φυσικά χωρίς Always On Display, αντέχει περίπου 2,5-3 μέρες. Σίγουρα δεν είναι οι 10 μέρες που προσφέρουν πχ τα περισσότερα ρολόγια της Huawei αλλά οι 2,5 μέρες είναι πολύ καλύτερες από τη 1-1,5 των άλλων μοντέλων της Samsung.



Ακόμα και έτσι πάντως, ο υπογράφων εξακολουθεί να πιστεύει πως η μεγάλη αυτονομία είναι ίσως το σημαντικότερο χαρακτηριστικό σε ένα smartwatch. Ναι, το Galaxy Watch 5 Pro μπορεί να κάνει πάρα πολλά πράγματα, αλλά στη τελική, αν πρέπει να το βγάζω κάθε 3ο βράδυ για να το φορτίζω χάνω τη δυνατότητα παρακολούθησης ύπνου ενώ αν μου μείνει από μπαταρία μέσα στην ημέρα, χάνω κάθε δυνατότητά του. Ναι, προσφέρει εντυπωσιακές λειτουργίες όπως τη δυνατότητα για offline playlist του Spotify (αν έχει κανείς premium account), χρήση Google χαρτών , δυνατότητα απάντησης απευθείας σε μηνύματα με κείμενο ή φωνητικά (ανάλογα με την εφαρμογή που χρησιμοποιούμε). Ναι, μπορείς να βάλει πολλές εφαρμογές και μπόλικη μουσική. Όμως η αλήθεια είναι πως το ρολόι, για τον υπογράφοντα τουλάχιστον, δεν είναι κινητό και αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να μένει πάνω στο καρπό όσο περισσότερο γίνεται. Πόσο μάλλον όταν πολλές από τις λειτουργίες που μπορεί να προσφέρει το Watch 5 Pro απαιτούν να είναι κανείς στο οικοσύστημα της Samsung (smartphone) για να τις αξιοποιήσει. Για αυτούς, είναι σίγουρα μια εξαιρετική επιλογή. Για τους υπόλοιπους, όχι τόσο. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Καθαρή, φωτεινή οθόνη
  • Εξαιρετικά μεγάλος αριθμός apps που μπορούν να εγκατασταθούν
  • Ελαφρύ με εξαιρετική κατασκευή
  • Αν και "λαστιχένιο" το λουράκι είναι πολύ βολικό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αρκετές λειτουργίες αποκλειστικά για Samsung συσκευές
  • Η καλύτερη αυτονομία σε ρολόι της Samsung αλλά και πάλι τη 3η μέρα θέλει φόρτιση
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*