Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Flip 4 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το νέο Samsung Galaxy Ζ Flip 4 είναι ένα σύγχρονο flagship που έχει όλα τα καλούδια, το οποίο όμως μπορεί κανείς να διπλώσει στη μέση, καταλαμβάνοντας το μισό χώρο σε ύψος (αλλά προφανώς το διπλάσιο σε πάχος). Η συσκευασία περιλαμβάνει μόνο το τηλέφωνο και ένα καλώδιο USB Type-C και για να το φορτίσει κανείς θα χρειαστεί ξεχωριστό φορτιστή.



Σχεδιαστικά το Z Flip 4 δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το Flip 3. Πρόκειται για μια ποιοτική συσκευή η οποία είναι βελτιωμένη όσον αφορά στη κατασκευή της. Από τη μια το αλουμίνιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το frame του τηλεφώνου είναι ισχυρότερο, αντέχοντας καλύτερα σε συγκρούσεις και από την άλλη το γυαλί στη πλάτη είναι Gorilla Glass Victus +, ενώ ταυτόχρονα η συσκευή προσφέρει προστασία από το νερό, έχοντας πιστοποίηση IPX8. Δεν υπάρχει πιστοποίηση προστασίας από τη σκόνη πάντως, και αυτό μάλλον οφείλεται στο γεγονός ότι έχει το μηχανικό τμήμα αναδίπλωσης στο κέντρο της συσκευής. Η πλάτη της είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι με ανάγλυφο το Samsung, πίσω από το οποίο βρίσκεται και το hinge.



Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες, παρέα με το Led flash ενώ δεξιά από της κάμερες έχουμε την εξωτερική οθόνη του τηλεφώνου, η οποία φαίνεται να είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Z Flip 3. Έχει διαγώνιο 1,9’’ και λειτουργεί σε ανάλυση 512x260 pixel.  Σε αυτή εμφανίζονται ώρα, ημερομηνία, ποσοστό μπαταρίας και τυχόν ειδοποιήσεις του λειτουργικού.



Ο χρήστης μπορεί να προσθέσει διάφορα widgets, όπως χρονόμετρο, ημερολόγιο, το Samsung health και τον καιρό, ώστε να έχει πρόσβαση σε όλες αυτές τις εφαρμογές χωρίς να χρειάζεται να πάει στη κεντρική οθόνη. Ωστόσο φέτος είναι δυνατό να προσθέσουμε περισσότερα widget, ενώ κάποια από αυτά προσφέρουν περισσότερες δυνατότητες παραμετροποίησης.


Οι διαθέσιμες ρυθμίσεις του λειτουργικού για το τι μπορεί να εμφανίζεται στην εξωτερική οθόνη.

Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να κάνει, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσει τις δυο εξωτερικές κάμερες για να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο, τον εαυτό του. Πατώντας γρήγορα δυο φορές το power button (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων), ενεργοποιείται η κάμερα και εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα που δείχνει. Πατώντας ένα από τα δυο πλήκτρα volume, βγάζουμε φωτογραφίες. Με swipe δεξιά-αριστερά αλλάζουμε από φωτογραφία, σε φωτογραφία portait και σε βίντεο , ενώ με swipe πάνω-κάτω, αλλάζουμε μεταξύ της βασικής και της ultra wide κάμερας. Επιπλέον με διπλό tap πάνω στην οθόνη αλλάζει η όψη του preview σε αυτό που πραγματικά βγάζει η κάμερα από το αρχικό full screen που στη πραγματικότητα είναι zoom-in και cropped, ώστε να ξέρουμε ακριβώς πως θα είναι η φωτογραφία ή το βίντεο που θα βγάλουμε. Είναι μια έξυπνη λύση, καθώς από τη μια δε χρειάζεται κανείς να ανοίξει το τηλέφωνο για να βγάλει selfie, και από την άλλη βγάζει κανείς selfie με τη «καλή» κάμερα.



Το άνοιγμα της συσκευής είναι καλύτερο να γίνεται και με τα δυο χέρια. Το hinge που φροντίζει ώστε να ανοίγει και να κλείνει η συσκευή λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί τα δυο τμήματα της συσκευής υπό γωνία, μέχρι περίπου τις 130-140 μοίρες. Με το που ξεπεραστεί αυτή η γωνία, το τηλέφωνο ανοίγει πλήρως, αποκαλύπτοντας τη πρόσοψη.



Εδώ βρίσκουμε την εσωτερική οθόνη που χρησιμοποιεί το Z Flip 4, η οποία φαίνεται να είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Flip 3. Πρόκειται για μια Dynamix Amoled 2X της Samsung με εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα (σύμφωνα με τη Samsung φτάνει στα 1200nits). Η οθόνη, σε αντίθεση με τα περισσότερο τηλέφωνα, δε ξακρίζει στις άκρες, αλλά βρίσκεται κάτω από το περιμετρικό bezel, το οποίο φέτος είναι ελαφρώς μικρότερο. Σκοπός είναι να προστατευτεί η οθόνη από οποιαδήποτε πιθανότητα να μπει μέσα της σκουπίδι, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα. Όσον αφορά στη τσάκιση στο μέσο της οθόνης, αυτή είναι και φαίνεται με τα μάτια και την αισθάνεται κανείς. Κυλώντας το δάχτυλο από πάνω μέχρι κάτω, νοιώθεις αμέσως τη διαφορά στο σημείο αυτό. Η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγες ώρες χρήσεις το συνηθίζεις, ενώ δεν είναι κάτι που αλλάζει τη χρηστικότητα της συσκευής. Ακόμα και όταν κάποιος αποφασίσει να δει βίντεο, μπορεί να τοποθετήσει έτσι το κινητό ώστε να μη φαίνεται αυτή η ζάρα.



Παρόλα αυτά υπάρχει. Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, και άριστες γωνίες θέασης. Όσον αφορά στη μέγιστη φωτεινότητά της, μετρήσαμε 382 nits στη βασική ρύθμιση, 640 nits με ενεργό το extra brightness και 720 nits στην αυτόματη ρύθμιση, αφού πρώτα ρίξαμε άπλετο φως πάνω στον ειδικό αισθητήρα. Τα 1200 nits που αναφέρει η Samsung τα πήραμε σε HDR περιεχόμενο με κάλυψη οθόνη 1%, αλλά ακόμα και στο 9% μετρήσαμε 1110 nits, ενώ με κάλυψη 49% μετρήσαμε 920 nits. Η οθόνη λειτουργεί και στα 120Hz, κάτι που δίνει μια ακόμα καλύτερη αίσθηση κατά τη χρήση της συσκευής.


Μεγάλο gamut volume για την οθόνη του Flip 4 με πολύ καλή κάλυψση των sRGB και DCI-P3 χρωματικών χώρων, όπως μετρήθηκαν με το Display Cal στο vivid προφίλ της οθόνης.

Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης, το Z Flip 4 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια εμπειρία με το προκάτοχό του, με το One UI 4.1 να δίνει πολλές ευκολίες και να έχει προσαρμοστεί στην αναδιπλούμενη οθόνη. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Η Samsung έχει πειράξει λίγο την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου. Επίσης, μέσα από το Flex mode, μπορούμε να έχουμε μια αντίστοιχη –περίπου- εμπειρία και από τρίτες εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν επίσημα το Flex. Σε αυτή τη περίπτωση, όταν η οθόνη τοποθετηθεί υπό γωνία, η εφαρμογή καταλαμβάνει το πάνω τμήμα της ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζονται κάποια επιπλέον ρυθμιστικά (πχ φωτεινότητα, ήχος, άμεσο shortcut ενεργοποίησης του pull down μενού). Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συντομεύσεις της Samsung για multitasking δυο εφαρμογών, μια στο πάνω μέρος και μια στο κάτω. Εδώ, λόγω του form factor, έχει ξεχωριστή χρησιμότητα, αφού πχ μπορεί κανείς να έχει στο πάνω τμήμα του τηλεφώνου το Whatsapp και να συνομιλεί με βιντεοκλήση και στο κάτω μέρος να διαβάζει σελίδες, να απαντάει σε mail κτλ, έχοντας όμως τη συσκευή πάνω στο γραφείο του, μπροστά του.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Flip 4 συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 12 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 4.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8+ Gen 1 που έχει το smartphone, τα 8GΒ μνήμης και τα 128GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά.


Υψηλό το σκορ του PC Mark

Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως ο SD8+ Gen 1 κάνει πραγματικά έντονο throttling και αρκετά γρήγορα μάλιστα, πολύ περισσότερο έντονο από αυτό που παρατηρήσαμε στο Fold 4. Για παράδειγμα στο Wild Life Stress Test του 3D Mark είχαμε μόλις 32,8% stability με το τηλέφωνο να ξεκινάει από τους 10833 πόντους αλλά πολύ γρήγορα να πέφτει γύρω στους 5100 πόντους (μετά από 4 λεπτά) ενώ μετά το 10λεπτο το σκορ να κυμαίνεται κάτω από τους 4000 πόντους με το ελάχιστο να είναι οι 3556 πόντοι. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε «ζόρικο» παιχνίδι (πχ Diablo Immortal, Apex Legends και emulators PS2/Wii) να δυσκολεύεται να κρατήσει υψηλό frame rate για περισσότερο από 5-10 λεπτά. Όπως και στο Fold 4 έτσι και στο Flip 4 η Samsung φαίνεται να έχει κρατήσει τη μέγιστη αποδεκτή θερμοκρασία του SoC γύρω στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, με το throttling να ξεκινάει από σαφώς χαμηλότερη θερμοκρασία και το λεπτό σώμα του τηλεφώνου να μην αφήνει πολλά περιθώρια για γρήγορη απομάκρυνση της παραγόμενης θερμότητας.


Έντονο throttling σε συνθήκες gaming, όπως καταγράφονται από το 3D Mark Wild Life Stress Test.

Μια σημαντική αναβάθμιση που προσφέρει η συσκευή αφορά στην αυτονομία της η οποία είναι σαφώς καλύτερη από αυτή του Flip 3, κυρίως χάρη στη μεγαλύτερη μπαταρία που έχει το τηλέφωνο (3700 mAh από 3300 mAh). Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα πλέον το τηλέφωνο να μπορεί να λειτουργήσει μια μέρα υπό κανονικές συνθήκες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Βελτιωμένη είναι και η ταχύτητα φόρτισης, στα 25 Watt, αλλά σίγουρα δεν είναι από τις ταχύτερες που υπάρχουν ενώ φυσικά θα χρειαστείτε φορτιστή καθώς δε παρέχεται στη συσκευασία. Τουλάχιστον όμως το τηλέφωνο υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση.



Πηγαίνοντας στο τομέα των καμερών, και οι δυο εξωτερικές είναι στα 12MP, ωστόσο η Samsung αναβάθμισε τη wide κάμερα αλλάζοντας τον αισθητήρα που είχε Flip 3 με ένα μεγαλύτερο (Isocell 2LD 1/1,76’’) με μέγεθος pixel 1.8um, ώστε αυτός να λειτουργεί καλύτερα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.



Χρωματικά τα καταφέρνουν καλά, έχοντας πάνω κάτω και την ίδια ρύθμιση όσον αφοράς το white balance που πετυχαίνουν. Από πλευράς ποιότητας, ο βασικός φακός είναι αρκετά καλός την ημέρα και τα καταφέρνει συμπαθητικά το βράδυ, αλλά σίγουρα το Night Mode βοηθάει αρκετά.


UW Vs Wide


UW Vs Wide


UW Vs Wide

Ο ultra wide δεν έχει auto focus και γενικά δεν αφήνει πολύ καλή εντύπωση ούτε την ημέρα ούτε βέβαια το βράδυ όπου το Night Mode είναι σχεδόν υποχρεωτικό


UW Vs Wide


UW Vs Wide


UW Vs Wide

Η selfie κάμερα των 10Mpixel επίσης πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα, κυρίως όταν έχουμε καλό φωτισμό ενώ υποστηρίζει και portrait mode.

 
Selfie normal/wide χωρίς/με portrait

 
Selfie με τις κεντρικές κάμερες (wide vs UW)

Με αυτή μπορούμε να γράψουμε βίντεο 4K60 με πραγματικά καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού.


4K60 με τη selfie κάμερα


1080p30 portrait με τη selfie κάμερα

Όσον αφορά στο βίντεο των δυο πίσω καμερών, η wide υποστηρίζει βίντεο μέχρι 4k/60fps με το αποτέλεσμα να είναι όμορφο, αλλά η ultra wide μπορεί να γράψει μόνο μέχρι 4K/30fps με το αποτέλεσμα να μην εντυπωσιάζει.


4K60 με το βασικό φακό


4K30 με το βασικό φακό και τον ultrawide

Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει βίντεο landscape (16:9) χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει το τηλέφωνο στο πλάι, αν και εδώ έχουμε crop όσον αφορά σε αυτό που βλέπουμε με επιπλέον περιορισμό την ανάλυση που δε μπορεί να είναι πάνω από 1080p60. Αυτή η λειτουργία έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον γιατί μπορεί κανείς να το χρησιμοποιήσει για να κάνει πλάνα τύπου slider, με το τηλέφωνο «σπασμένο» στις 90 μοίρες και σύροντάς το πάνω σε μια επιφάνεια. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρουν οι κάμερες είναι καλή, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο άλλων τηλεφώνων που κοστίζουν παραπλήσια χρήματα. Άλλωστε, το ίδιο το τηλέφωνο δε λέει ότι είναι camera phone, αλλά ένα μικρό foldable.



Η αλήθεια είναι πως το Galaxy Z Flip 4  δε φέρνει πολλές αναβαθμίσεις έναντι του προκατόχου του. Έχει καλύτερο SoC, μεγαλύτερη μπαταρία που προσφέρει καλύτερη αυτονομία ενώ ταυτόχρονα φορτίζει ταχύτερα και βελτιωμένη βασική κάμερα η οποία όμως δεν είναι επιπέδου flagship. Από την άλλη, διατηρεί δε όλα τα πλεονεκτήματά του Z Flip 3, καθώς είναι μικρό, χωράει σε κάθε τσέπη και προσφέρει μερικούς νέους τρόπους χρήσης που αν τους συνηθίσεις, μετά μάλλον καλομαθαίνεις. Με κόστος που βρίσκεται κοντά στα €1200, σίγουρα είναι ένα ακριβό τηλέφωνο με τις επιλογές που υπάρχουν σε αυτά τα χρήματα να είναι πολλές και σε πολλά σημεία σίγουρα καλύτερες, ακόμα και προερχόμενες από την ίδια τη Samsung. Όμως για το κοινό που ψάχνει μια τέτοια συσκευή, το Galaxy Z Flip 4 είναι απλά –σχεδόν- μοναδικό. Και λέμε σχεδόν, γιατί πλέον υπάρχει και το Huawei P50 Pocket που κοστίζει λιγότερα χρήματα, φορτίζει τη μεγαλύτερη μπαταρία του ταχύτερα, έχει μεγαλύτερη εσωτερική οθόνη αλλά φυσικά δεν έχει Google Services. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικό form factor
  • Ωραίο video 4K60 με το βασική και τη selfie κάμερα
  • Άριστη κατασκευή
  • Εύκολες selfie με τις δυο κεντικές κάμερες
  • Πολλές δυνατότητες αξιοποίησης της foldable οθόνης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έντονο throttling
  • Μέτριες κάμερες για τη κατηγορία τιμής
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*