Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Flip 5 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Samsung

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Samsung

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Samsung

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Παρέα με το Samsung Galaxy Z Fold 5, η Samsung παρουσίασε και το Galaxy Z Flip 5, το οποίο –όπως και ο μεγάλος αδελφός του- φέρνει βελτιώσεις στα σημεία, χωρίς να κάνει άλματα προόδου. Η συσκευασία περιλαμβάνει μόνο το τηλέφωνο και ένα καλώδιο USB Type-C και για να το φορτίσει κανείς θα χρειαστεί ξεχωριστό φορτιστή.



Σχεδιαστικά το Z Flip 5 δεν διαφέρει ιδιαίτερα σε σχέση με το Flip 4. Πρόκειται για μια ποιοτική συσκευή η οποία είναι βελτιωμένη όσον αφορά στη κατασκευή της. Από τη μια το αλουμίνιο που έχει χρησιμοποιηθεί για το frame του τηλεφώνου είναι ισχυρότερο, αντέχοντας καλύτερα σε συγκρούσεις και από την άλλη το γυαλί στη πλάτη είναι Gorilla Glass Victus 2, ενώ ταυτόχρονα η συσκευή προσφέρει προστασία από το νερό, έχοντας πιστοποίηση IPX8. Η πλάτη της είναι χωρισμένη στη μέση, με τα δυο τμήματα να συγκρατούνται από ένα τρίτο κομμάτι με ανάγλυφο το Samsung, πίσω από το οποίο βρίσκεται και το ανανεωμένο hinge. Στο πάνω αριστερό μέρος της πλάτης συναντάμε τις δυο κεντρικές κάμερες (ίδιες ακριβώς με αυτές του Z Flip 4) παρέα με το Led flash ενώ σχεδόν το υπόλοιπο μέρος αυτού του τμήματος της πλάτης καταλαμβάνεται από τη νέα εξωτερική οθόνη.



Εδώ λοιπόν έχουμε και τη σημαντικότερη αναβάθμιση της συσκευής έναντι του Flip 4 καθώς η οθόνη έχει διαγώνιο 3,4’’ με την ανάλυση να φτάνει στα 720x748 pixel. Χάρη στη νέα οθόνη και στις βελτιώσεις του λειτουργικού στις οποίες έχει προβεί η Samsung, ο κάτοχος της συσκευής πλέον μπορεί να κάνει πολλά περισσότερα χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει το τηλέφωνο για να πάει στην εσωτερική οθόνη. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από widget που μπορούμε να ενεργοποιήσουμε και να εναλλάσσουμε με swipe, όπως το ρολόι, ο καιρός, το ιστορικό κλήσεων, οι επαφές, τα ξυπνητήρια, το χρονόμετρο, η εγγραφή φωνητικών σημειώσεων, τα Samsung Health και SmartThings και φυσικά οι ειδοποιήσεις ενώ σύμφωνα με τη Samsung  θα προστεθεί υποστήριξη και 3rd  party εφαρμογών. Ειδικά δε όσον αφορά στο ρολόι, η Samsung προσφέρει δεκάδες διαφορετικούς τρόπους παραμετροποίησής του, για να έρθει η εμφάνισή του στα μέτρα του κατόχου της συσκευής



Η μεγαλύτερη οθόνη προσφέρει σαφώς περισσότερο χώρο για να βλέπει ο κάτοχος της συσκευής καλύτερα ότι θέλει καθώς επίσης και τη δυνατότητα να φορτώνουμε συγκεκριμένες εφαρμογές στην εξωτερική οθόνη. Αυτή τη στιγμή, από όσα δοκιμάσαμε, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τα μηνύματα, το YouTube, τα Google Maps και το Netflix, στις οποίες μάλιστα έχουμε και διαθέσιμο ένα πληκτρολόγιο που εμφανίζεται στην εξωτερική οθόνη για να τις αξιοποιήσουμε καλύτερα.



Κάτι άλλο που μπορεί κανείς να κάνει, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξει η συσκευή, είναι να χρησιμοποιήσει τις δυο εξωτερικές κάμερες για να βγάλει φωτογραφίες και βίντεο, τον εαυτό του. Πατώντας γρήγορα δυο φορές το power button (που λειτουργεί και σαν αναγνώστης δακτυλικών αποτυπωμάτων), ενεργοποιείται η κάμερα και εμφανίζεται στην οθόνη η εικόνα που δείχνει. Με swipe δεξιά-αριστερά αλλάζουμε από φωτογραφία, σε φωτογραφία portait και σε βίντεο , ενώ με pinch αλλάζουμε μεταξύ της βασικής και της ultra wide κάμερας. Είναι μια έξυπνη λύση, καθώς από τη μια δε χρειάζεται κανείς να ανοίξει το τηλέφωνο για να βγάλει selfie, και από την άλλη βγάζει κανείς selfie με τη «καλή» κάμερα. Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει αφορά στο βίντεο, το οποίο είναι μέχρι 1080p60, με το τηλέφωνο να μπορεί να γράψει μέχρι 4K60 όταν ανοίξουμε την εσωτερική οθόνη. Το άνοιγμα της συσκευής γίνεται εύκολα με το ανανεωμένο hinge να λειτουργεί χωρίς προβλήματα. Μάλιστα, είναι έτσι κατασκευασμένο ώστε να διατηρεί τα δυο τμήματα της συσκευής υπό γωνία, μέχρι περίπου τις 150-160 μοίρες. Με το που ξεπεραστεί αυτή η γωνία, το τηλέφωνο ανοίγει πλήρως, αποκαλύπτοντας τη πρόσοψη.



Εδώ βρίσκουμε την εσωτερική οθόνη που χρησιμοποιεί το Z Flip 5, η οποία φαίνεται να είναι ακριβώς ίδια με αυτή του Flip 4. Πρόκειται για μια Dynamix Amoled 2X της Samsung με εξαιρετικά υψηλή φωτεινότητα. Η οθόνη, σε αντίθεση με τα περισσότερο τηλέφωνα, δε ξακρίζει στις άκρες, αλλά βρίσκεται κάτω από το περιμετρικό bezel. Σκοπός είναι να προστατευτεί η οθόνη από οποιαδήποτε πιθανότητα να μπει μέσα της σκουπίδι, σκόνη ή οτιδήποτε άλλο που θα μπορούσε να της δημιουργήσει προβλήματα. Όσον αφορά στη τσάκιση στο μέσο της οθόνης, αυτή φαίνεται με τα μάτια και την αισθάνεται κανείς. Κυλώντας το δάχτυλο από πάνω μέχρι κάτω, νοιώθεις αμέσως τη διαφορά στο σημείο αυτό.



Η αλήθεια είναι ότι μετά από λίγες ώρες χρήσεις το συνηθίζεις, ενώ δεν είναι κάτι που αλλάζει τη χρηστικότητα της συσκευής. Ακόμα και όταν κάποιος αποφασίσει να δει βίντεο, μπορεί να τοποθετήσει έτσι το κινητό ώστε να μη φαίνεται αυτή η ζάρα. Παρόλα αυτά υπάρχει. Αυτό που δεν υπάρχει φέτος είναι το κενό μεταξύ των δυο τμημάτων της οθόνης όταν διπλώσουμε το τηλέφωνο, κάτι που είδαμε και στο Z Fold 5. Το νέο hinge επιτρέπει στα δυο τμήματα να κλείνουν εντελώς το ένα πάνω στο άλλο, προστατεύοντας έτσι την εσωτερική οθόνη από σκόνη ή αντικείμενα που πιθανόν να έβρισκαν χώρο να εισέλθουν στο εσωτερικό στο παρελθόν.  Όσον αφορά τώρα στην ίδια την οθόνη, αυτή είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα, και άριστες γωνίες θέασης. Η οθόνη λειτουργεί και στα 120Hz, κάτι που δίνει μια ακόμα καλύτερη αίσθηση κατά τη χρήση της συσκευής.



Στο πάνω μέρος της και κεντρικά, είναι τοποθετημένη μέσα στην οθόνη και η selfie camera η οποία είναι αρκετά μικρή και σε γενικές γραμμές δεν ενοχλεί η ύπαρξή της ούτε στη καθημερινή χρήση ούτε κατά τη θέαση βίντεο. Από εκεί και πέρα, σε επίπεδο χρήσης, το Z Flip 5 προσφέρει πάνω κάτω την ίδια εμπειρία με το προκάτοχό του, με το One UI 5.1 να δίνει πολλές ευκολίες και να έχει προσαρμοστεί στην αναδιπλούμενη οθόνη. Για παράδειγμα μπορούμε να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Η Samsung έχει πειράξει λίγο την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου. Επίσης, μέσα από το Flex mode, μπορούμε να έχουμε μια αντίστοιχη –περίπου- εμπειρία και από τρίτες εφαρμογές που δεν υποστηρίζουν επίσημα το Flex. Σε αυτή τη περίπτωση, όταν η οθόνη τοποθετηθεί υπό γωνία, η εφαρμογή καταλαμβάνει το πάνω τμήμα της ενώ στο κάτω μέρος εμφανίζονται κάποια επιπλέον ρυθμιστικά (πχ φωτεινότητα, ήχος, άμεσο shortcut ενεργοποίησης του pull down μενού). Αντίστοιχα κάποιος μπορεί να χρησιμοποιήσει τις συντομεύσεις της Samsung για multitasking δυο εφαρμογών, μια στο πάνω μέρος και μια στο κάτω.



Εδώ, λόγω του form factor, έχει ξεχωριστή χρησιμότητα, αφού πχ μπορεί κανείς να έχει στο πάνω τμήμα του τηλεφώνου το Whatsapp και να συνομιλεί με βιντεοκλήση και στο κάτω μέρος να διαβάζει σελίδες, να απαντάει σε mail κτλ, έχοντας όμως τη συσκευή πάνω στο γραφείο του, μπροστά του. Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Flip 5 συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 13 πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 5.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8 Gen 2 που έχει το smartphone, τα 8GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό, καθώς το SoC ενσωματώνει ταχύτατο GPU που τα καταφέρνει εξαιρετικά. Βέβαια πρέπει να σημειώσουμε πως SD8 Gen 2 του Flip 5 κάνει έντονο throttling και αρκετά γρήγορα μάλιστα, πολύ περισσότερο έντονο από αυτό που παρατηρήσαμε στο Fold 5. Για παράδειγμα στο Wild Life Extreme Stress Test του 3D Mark είχαμε μόλις 36,1% stability με το τηλέφωνο να ξεκινάει από τους 3543 πόντους αλλά πολύ γρήγορα να πέφτει κάτω από τους 2000 πόντους (μετά από 5 λεπτά) ενώ μετά το 10λεπτο το σκορ να κυμαίνεται γύρω στους 1300 πόντους με το ελάχιστο να είναι οι 1278 πόντοι. Αυτό σημαίνει ότι οποιοδήποτε «ζόρικο» παιχνίδι (πχ Diablo Immortal, Apex Legends και emulators PS2/Wii) να δυσκολεύεται να κρατήσει υψηλό frame rate για περισσότερο από 5-10 λεπτά. Όπως και στο Fold 5 έτσι και στο Flip 4 η Samsung φαίνεται να έχει κρατήσει τη μέγιστη αποδεκτή θερμοκρασία του SoC γύρω στους 42-43 βαθμούς Κελσίου, με το throttling να ξεκινάει από σαφώς χαμηλότερη θερμοκρασία και το λεπτό σώμα του τηλεφώνου να μην αφήνει πολλά περιθώρια για γρήγορη απομάκρυνση της παραγόμενης θερμότητας.



Όσον αφορά στην αυτονομία της συσκευή, το τηλέφωνο έρχεται μια την ίδια μπαταρία των 3700 mAh που είχε και το Z Flip 4 με το τηλέφωνο να μπορεί να λειτουργήσει μια μέρα υπό κανονικές συνθήκες χωρίς να χρειαστεί φόρτιση. Η ταχύτητα φόρτισης έχει παραμείνει στα 25 Watt, ενώ φυσικά θα χρειαστείτε φορτιστή καθώς δε παρέχεται στη συσκευασία. Τουλάχιστον όμως το τηλέφωνο υποστηρίζει τόσο ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Πηγαίνοντας στο τομέα των καμερών, και οι δυο εξωτερικές είναι στα 12MP (ίδιες με του Flip 4 όπως αναφέραμε και νωρίτερα). Χρωματικά τα καταφέρνουν καλά, έχοντας πάνω κάτω και την ίδια ρύθμιση όσον αφοράς το white balance που πετυχαίνουν. Από πλευράς ποιότητας, ο βασικός φακός είναι αρκετά καλός την ημέρα και τα καταφέρνει συμπαθητικά το βράδυ, αλλά σίγουρα το Night Mode βοηθάει αρκετά. Ο ultra wide δεν έχει auto focus και γενικά δεν αφήνει πολύ καλή εντύπωση ούτε την ημέρα ούτε βέβαια το βράδυ όπου το Night Mode είναι σχεδόν υποχρεωτικό. Η selfie κάμερα των 10Mpixel επίσης πετυχαίνει καλό αποτέλεσμα, κυρίως όταν έχουμε καλό φωτισμό ενώ υποστηρίζει και portrait mode.  Με αυτή μπορούμε να γράψουμε βίντεο 4K60 με πραγματικά καλό αποτέλεσμα σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Όσον αφορά στο βίντεο των δυο πίσω καμερών, και οι δυο υποστηρίζουν μέχρι 4k/60fps.  Κάτι άλλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι ο χρήστης μπορεί να γράψει βίντεο landscape (16:9) χωρίς να χρειαστεί να γυρίσει το τηλέφωνο στο πλάι, με περιορισμό την ανάλυση που δε μπορεί να είναι πάνω από 1080p60. Γενικότερα, η εμπειρία που προσφέρουν οι κάμερες είναι καλή, αλλά σίγουρα όχι στο επίπεδο άλλων τηλεφώνων που κοστίζουν παραπλήσια χρήματα. Άλλωστε, το ίδιο το τηλέφωνο δε λέει ότι είναι camera phone, αλλά ένα μικρό foldable.



Η αλήθεια είναι πως το Galaxy Z Flip 5 δε φέρνει πολλές αναβαθμίσεις έναντι του προκατόχου του, όμως η μεγαλύτερη εξωτερική οθόνη το καθιστά μια συσκευή με σαφώς περισσότερες δυνατότητες κατά τη χρήση του. Επιπλέον έχει καλύτερο SoC ενώ και το ανανεωμένο hinge επιτρέπει στα δυο τμήματα του τηλεφώνου να κλείνουν εντελώς όταν το διπλώνουμε. Γενικά όμως, είναι μικρό, χωράει σε κάθε τσέπη και προσφέρει μερικούς νέους τρόπους χρήσης που αν τους συνηθίσεις, μετά μάλλον καλομαθαίνεις. Με κόστος που βρίσκεται πλέον πάνω από τα €1200 (αλλά με ελάχιστη χωρητικότητα τα 256GB), σίγουρα είναι ένα ακριβό τηλέφωνο με τις επιλογές που υπάρχουν σε αυτά τα χρήματα να είναι πολλές και σε πολλά σημεία σίγουρα καλύτερες, ακόμα και προερχόμενες από την ίδια τη Samsung. Όμως για το κοινό που ψάχνει μια τέτοια συσκευή, το Galaxy Z Flip 5 είναι απλά –σχεδόν- μοναδικό. Και λέμε σχεδόν, γιατί πλέον υπάρχoυν και άλλες συσκευές σε αυτή τη κατηγορία. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η νέα εξωτερική οθόνη
  • "Διπλωμένο" είναι εξαιρετικά μικρό και χωράει σε κάθε τσέπη
  • Το νέο hinge που επιτρέπει στα δυο τμήματα να κλείνουν εντελώς το ένα δίπλα στο άλλο
  • Το ταχύτερο SoC της αγοράς
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έντονο throttling σε περιβάλλον 3D
  • Μέτριες κάμερες για τη κατηγορία τιμής
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*