Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Samsung Galaxy Z Fold 5 Review

*
Το Samsung Galaxy Z Fold 5 είναι η πεμπτη γενιά τη σειράς Fold, το οποίο είναι μια βελτιωμένη στα σημεία έκδοση του προκατόχου. Νεώτερο και καλύτερο SoC, ανανεωμένο hinge, ανθεκτικότερη κατασκευή, χαμηλότερο βάρος και με κόστος που βρίσκεται κάτω από τις €2000.



Φυσικά, όπως και το Fold 4, έρχεται με υποστήριξη του S Pen, το οποίο πάντως εξακολουθεί να πωλείται ξεχωριστά αν και φέτος υπάρχει μια λεπτότερη έκδοση παρέα με ειδική θήκη για να το έχει κανείς πάντα πάνω στο Fold 5. Ακόμα και έτσι βέβαια, τα χρήματα που ζητάει το καθιστούν μια συσκευή για πολύ λίγους, όμως δε παύει να είναι ένα εξαιρετικό smartphone. Ή tablet. Βασικά, είναι και τα δυο μαζί, σε ένα.



Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια αντιλαμβάνεται κανείς αμέσως την υψηλή ποιότητα κατασκευής της. Γυαλί και μέταλλο συνδυάζονται αρμονικά με το βάρος της συσκευής πλέον να πλησιάζει αυτός ενός παραδοσιακού, μεγάλου, flagship όπως το S23 Ultra, όντας ελαφρύτερο κατά 8 γραμμάρια από το προκάτοχό του χάρη σε βελτιώσεις που έχουν γίνει στη κατασκευή του.



Το πρώτο πράγμα που παρατηρεί κανείς είναι η πρώτη, εξωτερική οθόνη, η οποία καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος της πρόσοψης. Πρόκειται για μια μακρόστενη οθόνη Dynamic Amoled 2X η οποία προσφέρει τον απαραίτητο χώρο για να μπορεί ο καθένας να κάνει μια χαρά τη δουλειά του χωρίς να χρειάζεται να ξεδιπλώσει το τηλέφωνο και να μπει στην εσωτερική οθόνη. Η οθόνη είναι ίδια ακριβώς με αυτή του Fold 4 στις 6,2’’και λειτουργεί σε ανάλυση 2316x904. Είναι πιο στενή από ότι έχει συνηθίσει κανείς στα κανονικά smartphones, κάνοντας και το on screen keyboard επίσης στενό και δυσκολότερο να το χρησιμοποιήσει κάποιος. Επίσης, το μεγάλο ύψος μπορεί να δυσκολέψει τη χρήση με το ένα χέρι, ειδικά σε συνδυασμό με το βάρος.


Η χρωματική απόδοση της εξωτερικής οθόνης στο Natural χρωματικό προφίλ.

Η οθόνη τρέχει στα 120Hz (κάτι που ισχύει και για την εσωτερική) και η φωτεινότητά της μετρήθηκε στα 349 nits με τη μπάρα φωτεινότητας στη μέγιστη τιμή, στα 582 nits ενεργοποιώντας την επιλογή extra brightness και στα 764 nits έχοντας επιλέξει το auto brightness, κάτι που τη καθιστά άνετη στη χρήση κάτω από το φως του ήλιου, ενώ ταυτόχρονα είναι πολύ καλή χρωματικά.



Στο πάνω μέρος της και μέσα σε αυτήν βρίσκεται η μια από τις δυο selfie και συνολικά πέντε κάμερες που έχει το τηλέφωνο. Κάτι ακόμα που είναι καλύτερο είναι το γυαλί της εξωτερικής οθόνης, το οποίο είναι Gorilla Glass Victus 2, το οποίο προσφέρει σαφώς μεγαλύτερη προστασία σε περίπτωση πτώσης ή χτυπήματος.



Το ίδιο το σώμα του είναι κατασκευασμένο από ανθεκτικότερο αλουμίνιο (Armor Aluminium το αναφέρει η εταιρεία) ενώ, όπως και το Z Fold 4, έχει πάρει πιστοποίηση IPX8 όσον αφορά τη προστασία από το νερό. Συνεχίζοντας τη περιήγηση του τηλεφώνου, στη δεξιά πλευρά του βρίσκεται ο αναγνώστης δακτυλικού αποτυπώματος (που είναι και το power button) παρέα με τα volume controls.



Στην αριστερή πλευρά έχουμε το μηχανισμό που συγκρατεί τα δυο τμήματα του τηλεφώνου και επιτρέπει την αναδίπλωση της οθόνης. Ο μηχανισμός αυτός είναι ανανεωμένος επιτρέποντας πλέον στο τηλέφωνο όταν η οθόνη διπλώνει, να είναι τελείως κλειστό και να μην αφήνει το κενό που είχαμε σε όλες τις προηγούμενες εκδόσεις του Fold. Με αυτό τον τρόπο η οθόνη στο εσωτερικό είναι ακόμα περισσότερο προστατευμένη από σκόνες και βρωμιές.



Μπορεί κανείς να ξεδιπλώσει την εσωτερική οθόνη και να τη στερεώσει σχεδόν σε κάθε γωνία από τις 45 μοίρες μέχρι τις 170 μοίρες, δίνοντας διαφορετικούς τρόπους χρήσης της συσκευής. Στο κάτω μέρος της συσκευής συναντάμε τη θύρα Type-C USB, συμβατή με USB 3.1 και με δυνατότητα χρήσης σαν έξοδο HDMI αξιοποιώντας παράλληλα το Samsung DeX. Ταυτόχρονα, στο κάτω μέρος υπάρχει και το ένα από τα δυο ηχείο με το δεύτερο να βρίσκεται προφανώς στο πάνω μέρος.



Αυτό σημαίνει πως το Fold 5 έχει στερεοφωνικό ήχο, ο οποίος γίνεται καλύτερα αντιληπτός όταν ξεδιπλώσουμε την εσωτερική οθόνη και κρατήσουμε το τηλέφωνο σε landscape, καθώς έτσι τα ηχεία είναι στα δεξιά και αριστερά της οθόνης. Ο ήχος που παράγουν τα ηχεία είναι δυνατός και καθαρός με αρκετά μπάσα και θα ικανοποιήσει κάθε είδους χρήση. Στο πίσω μέρος της συσκευής βρίσκονται οι τρεις βασικές κάμερες, οι οποίες είναι ακριβώς ίδιες με αυτές του Fold 4 και οι όποια βελτίωση μπορεί να υπάρχει στη ποιότητα της εικόνας προέρχεται από τον νέο SoC του τηλεφώνου. Έχουμε ένα wide αισθητήρα στα 50Mpixel με OIS και AF, έναν ultra wide στα 12MP (χωρίς AF) και ένα telephoto 3x στα 10MP με OIS και AF, οι οποίοι κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους και με το παραπάνω την ημέρα.



Ακόμα και το βράδυ πάντως, το αποτέλεσμα είναι αρκετά καλό με το βασικό φακό, ενώ το Night Mode βελτιώνει αρκετά το αποτέλεσμα σε όλους τους φακούς. Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχει κανείς με το Fold 5 και τις κάμερες αυτές είναι το γεγονός ότι μπορεί κανείς να τις χρησιμοποιήσει σαν selfie κάμερες. Μέσα από το software υπάρχει η δυνατότητα ώστε, έχοντας ξεδιπλωμένη τη συσκευή, να ενεργοποιηθεί η μπροστινή οθόνη για τη προεπισκόπηση και μετά, ξεκλειδώνοντας από την εξωτερική οθόνη τη δυνατότητα χρήσης των καμερών, εμφανίζεται σε αυτή όλο το interface ελέγχου της κάμερας οπότε και μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε όλες τις κάμερες της πλάτης σε selfie mode για φωτογραφίες ή και βίντεο.



Φυσικά, έχουμε για ακόμα μια φορά των under display κάμερα (ίδια ακριβώς με αυτή του Fold 4) στα 4MP η χρήση της οποίας δε προτείνεται για λήψη φωτογραφιών αλλά μόνο για εφαρμογές video conference. Ακόμα και στο βίντεο, ειδικά ο βασικός αισθητήρας, το Fold 5 τα καταφέρνει εξαιρετικά, επιτρέποντας ακόμα και εγγραφή βίντεο σε 8K30. Μπορεί κανείς να τραβήξει και portrait video. Η selfie κάμερα υποστηρίζει video σε 4K60.



Όλη η ιστορία του Fold 5 βέβαια είναι η εσωτερική οθόνη. Με το που ξεδιπλώνει κανείς τη συσκευή, βρίσκεται σε μια τεράστια Dynamic Amoled 2X οθόνη 7,6’’ ανάλυσης 2176x1812 pixel η οποία είναι περίπου ίδια με αυτή του Fold 4, με τη σημαντικότερη διαφορά να είναι η αυξημένη φωτεινότητα. Μετρήσαμε 362nits, φτάσαμε στα 969nits στη λειτουργία max auto ενώ με ενεργή τη λειτουργία Bright στο menu Video Brightness της κατηγορίας Labs, μετρήσαμε 1521nits σε μικρό παράθυρο ενός HDR video, αρκετά κοντά στα 1750nits μέγιστης φωτεινότητας που δίνει η ίδια η Samsung. Χρωματικά οθόνη αποδίδει σωστότερα χρώματα στο Natural mode (κάτι που ισχύει και για την εξωτερική).


Η χρωματική απόδοση της εσωτερικής οθόνης στο Natural χρωματικό προφίλ.

Το software της Samsung έχει φροντίσει ώστε ότι δείχνει η εξωτερική οθόνη πριν ανοίξει κανείς το τηλέφωνο, να μεταφερθεί αμέσως στη μεγάλη εσωτερική. Διαβάζει κανείς μια σελίδα στο Internet ή απαντάει σε ένα email αλλά θέλει περισσότερο χώρο; Απλά «ανοίγει» τη συσκευή και συνεχίζει αυτό που έκανε απλά σε μεγαλύτερη οθόνη, άμεσα και χωρίς καθυστερήσεις. Μάλιστα, μπορεί κανείς να κάνει και το ανάποδο, εφόσον προβεί στις κατάλληλες ρυθμίσεις, δηλαδή να φύγει από την εσωτερική μεγάλη οθόνη και να συνεχίσει στην εξωτερική. Το λεγόμενο crease (η τσάκιση) της οθόνης στο σημείο που γίνεται η αναδίπλωση εξακολουθεί να είναι εμφανές, κάποιες φορές περισσότερο και άλλες λιγότερο (ανάλογα με το περιεχόμενο και το πως πέφτει πάνω του το φως). Όμως μετά από λίγο το συνηθίζει κανείς και δεν είναι πρόβλημα. Γενικά η οθόνη είναι πανέμορφη, με φοβερό μαύρο, ζωντανά χρώματα και άριστες γωνίες θέασης.



Από την άλλη, οι αναλογίες πλευρών της εσωτερικής οθόνης είναι τέτοιες που δε τη βοηθάνε να αναδειχτεί όταν κανείς βλέπει βίντεο, καθώς μένουν πολύ «χοντρές» μαύρες μπάρες πάνω και κάτω. Ακόμα και έτσι πάντως, είναι απόλαυση να βλέπει κανείς περιεχόμενο HDR, με την οθόνη να διαπρέπει. Η οθόνη είναι σκέτη απόλαυση και όταν κάποιος χρησιμοποιεί διάφορες εφαρμογές του Android, με τη Samsung να του έχει δώσει και εξαιρετικές δυνατότητες multitasking. Εδώ έχουμε μια αναβάθμιση σε σχέση με το Fold 4 όσον αφορά στη χρήση της taskbar.  Αυτή εμφανίζεται κάθε φορά που εκκινούμε μια εφαρμογή και παρέχει εκεί εικονίδια για όλες τις πρόσφατες εφαρμογές που έχουμε τρέξει.  Πατώντας πάνω σε μια, αυτή εκκινεί στιγμιαία και τις περισσότερες φορές δε φορτώνει καν, καθώς τα 12GB μνήμης που έχει το τηλέφωνο είναι υπεραρκετά ώστε να παραμένουν ανοιχτές μπόλικες εφαρμογές. Το software του Fold 5 επιτρέπει την ύπαρξη έως 4 εικονιδίων εφαρμογών που έχουμε ήδη τρέξει για άμεση εκκίνησή του αν και λογικά αυτή την αναβάθμιση θα τη δούμε και στο software των προηγούμενων fold.  Φυσικά υπάρχουν και δυνατότητες multitasking όσον αφορά στη ταυτόχρονη εκτέλεση εφαρμογών. Μέχρι τρεις εφαρμογές μπορούν να τρέξουν στην οθόνη ταυτόχρονα σε split screen ενώ δυο ακόμα μπορούν να φορτωθούν σε παράθυρα, τα οποία μπορούμε να κρύψουμε στο πλάι της οθόνης για μετέπειτα χρήση.



Το γεγονός ότι η οθόνη διπλώνει έδωσε την ευκαιρία στη Samsung να δημιουργήσει και ένα νέο τρόπο χρήση του smartphone, χωρίς αυτό να είναι τέρμα ανοιχτό. Μπορούμε λοιπόν να τοποθετήσουμε το τηλέφωνο πάνω σε μια επιφάνεια και να ανασηκώσουμε το πάνω τμήμα του κατά 90 μοίρες. Με αυτό τον τρόπο πχ μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις κάμερες του τηλεφώνου για να βγάλουμε φωτογραφίες/βίντεο, χωρίς να το κρατάμε ή ακόμα καλύτερα μπορούμε να κάνουμε βίντεο-κλήσεις πάλι χωρίς να κρατάμε ή να χρειάζεται μια βάση στήριξης το τηλέφωνο. Μάλιστα, η Samsung έχει πειράξει την εφαρμογή χρήσης των καμερών ώστε να εκμεταλλευτεί το νέο form factor. Όταν το τηλέφωνο είναι πλήρως ανοιχτό, η εφαρμογή εμφανίζεται με το τυπικό τρόπο. Με το που τα δυο τμήματα του τηλεφώνου έρθουν υπό γωνία, η εφαρμογή χωρίζεται στα δυο: στο πάνω κομμάτι της οθόνης φαίνεται μόνο το preview κάμερας και στο κάτω εμφανίζονται όλα τα ρυθμιστικά και οι διάφορες επιλογές ελέγχου, καθώς και οι τελευταίες αποθηκευμένες φωτογραφίες. Γενικότερα τέτοιου είδους ρυθμίσεις έχουν γίνει πολλές από τη Samsung σε διάφορες εφαρμογές της συσκευής όπως πχ σε αυτή των Ρυθμίσεων, με το αριστερό μέρος της οθόνης να δείχνει το πρώτο επίπεδο ρυθμίσεων και το δεξί τις επιλογές του κάθε επιπέδου. Υπάρχουν δυνατότητες αλληλεπίδρασης μεταξύ εφαρμογών (πχ μεταφορά εικόνας από το browser που είναι ανοιχτός στη μια πλευρά στα Notes που τρέχουν στην άλλη πλευρά της οθόνης κτλ). Αν κρίνουμε από την εξέλιξη που είχε το UI της Samsung στο Fold 4 μέχρι σήμερα, είμαστε σίγουροι ότι οι εταιρεία θα δώσει πολλές ακόμα ευκολίες στους κατόχους του Fold 5 τους επόμενους μήνες, ώστε να μπορούν να απολαύσουν ακόμα περισσότερο τη συσκευή τους.



Το Fold 5 φυσικά μπορεί να συνεργαστεί ιδανικά και με άλλες συσκευές από το οικοσύστημα της Samsung. Πέρα από τη λειτουργία SmartThings που αφορά τον έλεγχο οικιακών συσκευών όπως τηλεοράσεις και ψυγεία, τον έλεγχο (με preview) των καμερών από κάποιο Galaxy Watch (όπως τα νέα της σειράς 6 που θα παρουσιάσουμε σύντομα) , την ευκολότερη σύνδεση με ακουστικά της Samsung, τη πανεύκολη ανταλλαγή αρχείων με άλλα Samsung τηλέφωνα, ακόμα και τη συνέχεια χρήσης εφαρμογών όπως το Samsung Notes και το Samsung Internet σε άλλη συσκευή, έχουμε τη δυνατότητα για το Multi Control. Συνδέοντας στο Fold 5 ένα πληκτρολόγιο ή ένα ποντίκι, μπορούμε να ενεργοποιήσουμε αυτή τη λειτουργία και έτσι να μετακινούμε το κέρσορα του ποντικιού από τη μια συσκευή σε μια άλλη, σαν να έχουμε πολλαπλές οθόνες στον υπολογιστή, κάνοντας ακόμα και drag n drop αρχεία μεταξύ των συσκευών.



Από εκεί και πέρα, το Galaxy Z Fold 5 συμπεριφέρεται σαν ένα κανονικό flagship. Έρχεται με Android 13L πάνω από το οποίο τρέχει το One UI 5.1.1 της Samsung. Χάρη στο ταχύτατο Snapdragon 8+ Gen2 που έχει το smartphone, τα 12GΒ μνήμης και τα 256GB αποθηκευτικού χώρου (που δεν επεκτείνεται), ο κάτοχος της συσκευής μπορεί να κάνει άνετα τα πάντα. Ακόμα και το gaming είναι εφικτό. Μπορεί να μην είναι το ίδιο το τηλέφωνο σχεδιασμένο με το gaming σαν γνώμονα, όμως στην πράξη, τα καταφέρνει εξαιρετικά, καθώς ο κάτοχος της συσκευής απολαμβάνει τις επιδόσεις  του Snapdragon Snapdragon 8+ Gen 1. Αν και έχουμε καινούριο SoC, το Snapdragon 8+ Gen 2, εντούτοις για ακόμα μια φορά παρατηρείται το φαινόμενο του throttling σε συνθήκες gaming. Το Stress Test του 3D Mark μας έδωσε 46,2% Stability στο Wild Life Extreme με το SoC να έχει "κόφτη" στους 42-44 βαθμούς Κελσίου.



Ωστόσο θερμό είναι κυρίως στο σημείο που βρίσκεται το SoC, με την υπόλοιπη συσκευή να είναι αρκετά άνετη στο κράτημα. Όσον αφορά στην αυτονομία του, αυτή είναι τέτοια που επιτρέπει άνετα μια μέρα χρήσης, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει για ακόμα μια φορά φόρτιση μόλις στα 25 Watt (χωρίς φορτιστή στη συσκευασία) καθώς επίσης ασύρματη φόρτιση όσο και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση για να δίνει ενέργεια σε άλλες συσκευές.



Συνολικά, το Samsung Galaxy Z Fold 5 είναι μια εξαιρετική συσκευή, με φανταστική ποιότητα κατασκευής, πανέμορφες οθόνες, υψηλές επιδόσεις και ικανοποιητική αυτονομία. Οι αναβαθμίσεις σε σχέση με το Fold 4 δεν είναι πολλές και στη πράξη το τηλέφωνο είναι η φυσική εξέλιξη του προκατόχου του. Σίγουρα κάποιος που έχει Fold 4 δύσκολα θα μεταβεί στο Fold 5, αλλά τόσο κάτοχοι παλιότερων συσκευών όσο και νέοι χρήστες, θα το απολαύσουν. Βέβαια, το κόστος του είναι ένας παράγοντας που το καθιστά μια συσκευή για λίγους, αλλά ακόμα και έτσι δε παύει να είναι κάτι μοναδικό και ξεχωριστό. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλέον η οθόνη κλείνει χωρίς να αφήνει κενό
  • Το ταχύτερο SoC της αγοράς
  • Το software της Samsung εκμεταλλεύεται πλήρως το foldable χαρακτήρα της συσκευής
  • Η φωτεινότητα της εσωτερικής οθόνης
  • Τρομερό σε λειτουργίες multitasking
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η "τσάκιση" στην εσωτερική οθόνη εξακολουθεί να είναι ορατή αν και κανείς τη συνηθίζει μετά από μερικές μέρες χρήσης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*