Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony PlayStation Pulse Explore Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Στα τέλη της χρονιάς που πέρασε η Sony κυκλοφόρησε το PlayStation Portal παρέα με τα PlayStation Pulse Explore ακουστικά, τα οποία χρησιμοποιούν το Playstation Link πρωτόκολλο επικοινωνίας. Το PlayStation Portal έφτασε στην Ελλάδα αρχές του 2024 αλλά έπρεπε να περιμένουμε να φτάσει Μάρτιος για να έρθουν τα ακουστικά στα μέρη μας. Επιτέλους, τα έχουμε στα χέρια μας και μπορούμε να σας μεταφέρουμε την άποψή μας για αυτά.



Τα PlayStation Pulse Explore της Sony έρχονται σε ένα μικρό κουτί το οποίο περιλαμβάνει τη θήκη φόρτισης, μια σειρά από tips ακουστικών διαφορετικών διαστάσεων, ένα καλώδιο φόρτισης type-C USB και το USB dongle για χρήση με το Playstation 5. Η ίδια η θήκη είναι πραγματικά μεγάλη, πολύ μεγαλύτερη από αυτές που χρησιμοποιούν τα περισσότερα true wireless ακουστικά και πραγματικά είναι σχεδόν αδύνατο να τα έχει κανείς σε μια τσέπη μαζί του. Για να αποκτήσουμε πρόσβαση στα ακουστικά, το καπάκι ανοίγει συρταρωτά προς τα αριστερά.  Καθώς δε και τα ίδια τα ακουστικά είναι σχετικά μεγάλα, αντιλαμβάνεται κανείς γιατί έχουμε να κάνουμε με μια μεγάλη και άβολη θήκη. Στη πράξη, είναι σαν η Sony να σχεδίασε τη θήκη αποκλειστικά για χρήστη στο σπίτι και όχι για να τα έχει και να τα χρησιμοποιεί κανείς μαζί του καθημερινά όπου και αν είναι. Η θήκη ενσωματώνει μπαταρία η οποία προσφέρει περίπου 2 ακόμα φορτίσεις των ακουστικών, με τη συνολική αυτονομία να φτάνει περίπου τις 15 ώρες, ανάλογα με τον τρόπο σύνδεσής τους με τη πηγή ήχου, καθώς τα ακουστικά λειτουργούν είτε με χρήση με dongle ή μέσω Bluetooth. Παρόλο το μεγάλο μέγεθος της θήκης, το USB dongle (το οποίο επίσης είναι μεγάλο) δε μπορεί να τοποθετηθεί μέσα σε αυτή.



Στη δεξιά πλευρά της θήκης βρίσκεται η θύρα type-C usb για τη φόρτισή της (και των ακουστικών προφανώς). Ανοίγοντας το καπάκι, μπορούμε να αφαιρέσουμε από μέσα τα ακουστικά, με τα buds να ασφαλίζουν μαγνητικά ώστε να φορτίζουν. Η σύνδεση με συσκευές γίνεται με τα ακουστικά να βρίσκονται μέσα στη θήκη και πατώντας το πλήκτρο που βρίσκεται ανάμεσά τους. Ουσιαστικά, τα ακουστικά μπαίνουν σε pairing mode, ανεξαρτήτως του τρόπου με τα οποία θέλουμε να τα συνδέσουμε. Έτσι, χρησιμοποιούν το πρωτόκολλο Bluetooth για να συνδεθούν με smartphone/tablet και το Playstation Link για να συνδεθούν απευθείας με το PS Portal ή μέσω του dongle με το PS5 (ή φυσικά και τον υπολογιστή). Τα ακουστικά μπορούν να είναι συνδεδεμένα ταυτόχρονα με δυο συσκευές, μια Bluetooth και μια PS Link και να αναπαράγουν ήχου και από τις δυο. Αυτό σημαίνει πως μπορεί κανείς να παίζει ένα παιχνίδι στο PS5 και εφόσον κάποιος τον καλέσει στο κινητό, να απαντήσει στη κλήση και να μιλάει, ακούγοντας ταυτόχρονα τον ήχο του παιχνιδιού. Επίσης, θυμούνται αρκετές συσκευές και μπορεί κανείς να τα χρησιμοποιεί και στο κινητό και στο tablet (εναλλάξ) χωρίς να χρειάζεται ξανά pairing.



Μέσω Bluetooth, τα ακουστικά δε κάνουν κάτι εξαιρετικό καθώς στα games υπάρχει latency, όμως μέσω του PS Link είναι σαν να έχει κανείς συνδεδεμένα ενσύρματα ακουστικά. Δεν υπάρχει καμία καθυστέρηση και μπορεί κανείς να απολαμβάνει το gaming. Είτε τα δοκιμάσαμε στο PS5 είτε στο PC, ο ήχος που ερχόταν στα ακουστικά ήταν απόλυτα συγχρονισμένος με την εικόνα. Το παράπονό μας είναι ότι επειδή το dongle είναι USB Type-A, στο slim PS5 υποχρεωτικά συνδέεται στη πίσω πλευρά του, δυσκολεύοντάς μας να πατήσουμε το πλήκτρο που έχει πάνω για το συγχρονισμό με τα ακουστικά. όποιος έχει μόνο PS5 βέβαια, δε πρόκειται να χρειαστεί να το πατήσει ποτέ. Όμως στη περίπτωση που κάποιος έχει και PS Portal και θέλει να χρησιμοποιεί τα ακουστικά εναλλάξ στις δυο συσκευές, τα πράγματα περιπλέκονται κάπως. Θα διαβάσετε παρακάτω τι εννοούμε.



Αφαιρώντας τα ακουστικά από τη θήκη αντιλαμβάνεται κανείς τόσο το μεγάλο τους μέγεθος όσο και το περίεργο σχήμα τους. Παρόλα αυτά, κάθονται καλά στα αυτιά  και δε νοιώθει κανείς ότι θα του πέσουν. Πάντως, δε προσφέρουν ιδιαίτερη απομόνωση από το περιβάλλον ενώ δε διαθέτουν ANC, οπότε δε μπορείτε να βελτιώσετε αυτό το τομέα. Κάτι άλλο που δε διαθέτουν είναι αισθητήρες για να αντιλαμβάνονται αν είναι τοποθετημένα στο αυτί ή όχι, οπότε να κάνουν pause πχ την αναπαραγωγή από το κινητό όταν το αφαιρούμε. Επίσης, δεν υπάρχει δυνατότητα για να ελέγξουμε την αναπαραγωγή μουσικής ή να απαντήσουμε σε μια κλήση, καθώς δεν υπάρχουν σχετικά πλήκτρα. Αν μη τι άλλο, αυτές οι ελλείψεις είναι σημαντικές για όσους θέλουν να τα χρησιμοποιούν καθημερινά. Το καθένα από τα δυο ακουστικά έχει πάνω του δυο σετ φυσικών πλήκτρων, ένα ζευγάρι για την αυξομείωση της έντασης του ήχου και ένα PS Link πλήκτρο. Όσον αφορά στην αυξομείωση της έντασης του ήχου, αυτή αφορά μόνο τη πηγή Playstation Link και όχι αυτή του Bluetooth, καθιστώντας τη πρακτικότητα των ακουστικών ακόμα χειρότερη. Όσον αφορά τώρα στο PS Link πλήκτρο που έχει το καθένα από τα δυο ακουστικά, αυτό έχει το ενδιαφέρον του με την έννοια ότι μας επιτρέπει να κάνουμε μερικές παραπάνω λειτουργίες. Με απλό πάτημα κάνουν pair με κάποια συσκευή (Bluetooth ή PS Link). Με παρατεταμένο πάτημα γίνεται η εναλλαγή της συσκευής και με τριπλό πάτημα εμφανίζεται το μενού ήχου του PS5 μέσω του οποίου έχουμε δυνατότητα να ρυθμίσουμε το equalizer. Είναι το μοναδικό “software” που υπάρχει διαθέσιμο για τα ακουστικά. Να σημειώσουμε επίσης πως το PS5, όταν συνδέονται τα ακουστικά σε αυτό, μας δίνει και τη δυνατότητα να ενεργοποιήσουμε και τον 3D ήχο.



Όσον αφορά τώρα στην εναλλαγή μεταξύ δυο PS Link συσκευών, πχ PS Portal και PS5 με το dongle, όπως αναφέραμε παραπάνω, υπάρχουν κάποια προβλήματα. Κάνοντας τη διαδικασία από την αρχή, εκκινούμε το PS5 και μετά αφαιρούμε τα ακουστικά από τη θήκη τους. Το PS5 βγάζει ειδοποίηση ότι βρήκε τα ακουστικά αλλά πρέπει να πατήσουμε το PS button και να επιλέξουμε τη σύνδεση. Στη συνέχεια ανοίγουμε το PS Portal και για να συνδέσουμε τα ακουστικά με αυτό, κρατάμε πατημένο το PS Link πλήκτρο των ακουστικών μέχρι να ακούσουμε το beep, οπότε τα ακουστικά αποσυνδέονται από το PS5 με το portal να μας βγάζει ειδοποίηση ότι είδε τα Pulse Explore και να πατήσουμε το δικό του PS Link πλήκτρο. Αφού το κάνουμε, ο ήχος μας έρχεται πλέον από εκεί, όπου μάλιστα τα ρυθμιστικά ήχου των ακουστικών αυξομειώνουν τον ήχο στα ακουστικά, χωρίς να αλλάζουν την ένταση του ήχου που στέλνει το PS Portal.



Οπότε αν αυτό είναι ρυθμισμένο στην ελάχιστη, δε θα ακούτε τίποτα! Και ας πούμε ότι κλείνουμε το PS Portal και θέλουμε να συνεχίσουμε να παίζουμε στο PS5 πάντα φορώντας τα ακουστικά. Το PS5 εμφανίζει μήνυμα ότι βρέθηκαν τα Pulse Explore όμως πρέπει να προλάβουμε να πατήσουμε το PS Button στο Dual Sense για να τα ενεργοποιήσουμε. Αν δε τα καταφέρουμε μέσα σε 5-6 sec, θα πρέπει να πατήσουμε το πλήκτρο στο dongle για να γίνει η σύνδεση. Προφανώς το παραπάνω παράδειγμα δεν είναι κάτι που αφορά τους περισσότερους χρήστες, όμως για όσους έχουν και PS Portal και PS5, οι οποίοι σίγουρα θα θελήσουν να τα αποκτήσουν καθώς το Portal δε δέχεται άλλα ασύρματα ακουστικά, υπάρχει αυτή η δυσκαμψία όσον αφορά στη μεταφορά του ήχου από μια συσκευή σε άλλη.



Πως όμως παίζουν τα ακουστικά; Αν εξαιρέσουμε το γεγονός ότι η μέγιστη ένταση θα μπορούσε να είναι υψηλότερη, το αποτέλεσμα από πλευράς ποιότητας θα ενθουσιάσει το χρήστη, είτε ακούει κανείς μουσική είτε, κυρίως, παίζει παιχνίδια. Χρησιμοποιούν planar οδηγούς που δε τους συναντάμε συχνά σε αυτή τη κατηγορία ακουστικών, οι οποίοι μπορούν να πετύχουν καλύτερο ηχητικό αποτέλεσμα. Τα μπάσα ακούγονται εξαιρετικά, χωρίς όμως αυτό να βγαίνει εις βάρος των μεσαίων συχνοτήτων με το αποτέλεσμα να είναι εξαιρετικό. Ο ήχος είναι έντονος και δυνατός, καθαρός και ξάστερος και απόλυτα συγχρονισμένος μεταξύ των δυο ακουστικών. Γενικότερα, από πλευράς ποιότητα ήχου, σίγουρα είναι μεταξύ των καλύτερων TWS ακουστικών της αγοράς.



Τα Pulse Explore κοστίζουν €219, χρήματα που αν μη τι άλλο είναι αρκετά. Πόσο μάλλον όταν μιλάμε για ένα ζευγάρι ακουστικών που του λείπουν πολλές ευκολίες τις οποίες συναντάμε σε άλλα TWS ακουστικά ακόμα και της Sony. Τα Inzone Buds για παράδειγμα έρχονται με μεγαλύτερη αυτονομία, ANC, συμβατότητα με Android και Windows app ενώ έχουν και dongle για low latency gaming. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχουν τα Pulse Explore είναι το γεγονός ότι πρόκειται για τα μοναδικά συμβατά με το PS Portal. Σίγουρα είναι βολική η λειτουργία ταυτόχρονης ακρόασης από το PS5/PS Portal και μια Bluetooth συσκευή, αλλά η έλλειψη του ANC και λειτουργιών όπως το αυτόματο pause όταν τα αφαιρούμε θα φανούν σημαντικές σε όσους θέλουν ακουστικά και για τη mobile συσκευή τους. Σίγουρα προσφέρουν πολύ καλό ήχο στα παιχνίδια, αλλά δε ξέρουμε αν αυτό είναι αρκετό. 

7.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τα μοναδικά ασύρματα ακουστικά, συμβατά με το Playstation Portal
  • Ταυτόχρονη ακρόαση από δυο συσκευές (PS5/PS Portal ή PC και Bluetooth συσκευή).
  • Μηδενικό latency στα games με το Dongle
  • Γεμάτος ήχος σε όλες τις συχνότητες
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τους λείπουν ευκολίες που έχουμε συνηθίσει σε άλλα TWS ακουστικά (ANC κ.α.)
  • Μεγάλη θήκη, μεγάλα (αλλά τουλάχιστον βολικά) ακουστικά
  • Μέτρια αυτονομία
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*