Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony WH-1000XM5 Review

*
Η Sony συνεχίζει να εντυπωσιάζει με τη σειρά ακουστικών 1000XM, κυκλοφορώντας πρόσφατα τα Sony WH-1000XM5, τα οποία αποτελούν τη πέμπτη γενιά των ασύρματων over-the-ear ANC ακουστικών της. Σίγουρα τα €419 που κοστίζουν είναι πάρα πολλά χρήματα, αλλά όποιος αποφασίσει να τα δαπανήσει, αποκτά ίσως ότι καλύτερο κυκλοφορεί εκεί έξω στη συγκεκριμένη κατηγορία.



Ανοίγοντας την -οικολογική- συσκευασία τους, αντιλαμβάνεται κανείς άμεσα τον premium χαρακτήρα τους. Μια ποιοτική θήκη μεταφοράς περιλαμβάνει το headset παρέα με τα απαραίτητα καλώδια, όπως το USB Type-C για φόρτιση αλλά και παραδοσιακό mini jack για ενσύρματη, αναλογική σύνδεση. Παίρνοντας τα ακουστικά στα χέρια, είναι φανερό πως σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο η Sony έκανε αρκετές αλλαγές. Η σημαντικότερη έχει να κάνει με το γεγονός ότι πλέον τα ακουστικά δεν «σπάνε» όταν κάποιος θέλει να τα μεταφέρει. Γι αυτό άλλωστε και η θήκη μεταφοράς τους είναι σαφώς μεγαλύτερη. Προφανώς και έχει αλλάξει και η σχεδίασή τους, με τη στεφάνη να είναι διαφορετική ακολουθώντας κυλινδρική σχεδίαση. Το βάρος τους είναι εξαιρετικά χαμηλό, τόσο που απλά δε τα καταλαβαίνει κανείς όταν τα έχει στο κεφάλι του, όση ώρα και να βρίσκονται αυτά εκεί. Τα εξαιρετικά μαξιλαράκια αγκαλιάζουν με τα αυτιά, με τα ακουστικά να προσφέρουν απόλυτη προσαρμοστικότητα στο κεφάλι και έτσι δύσκολα θα βρεθεί κάποιος που δε θα τα συνηθίσει γρήγορα. Η στεφάνη μεγαλώνει και μικραίνει ώστε το headset να προσαρμόζεται εύκολα στον οποιονδήποτε,  με τα τμήματα όμως που ενώνονται στα ακουστικά να είναι φτιαγμένα από πλαστικό, κάτι που μας αφήνει λίγο παραπονεμένους, αναλογιζόμενοι το κόστος του headset. Τα ίδια τα ακουστικά μπορούν να κινηθούν κατά 10-15 μοίρες στο κατακόρυφο άξονα και άλλες 90 μοίρες στον οριζόντιο, ώστε άνετα να τα τοποθετείς στο σβέρκο σου όταν δεν τα φοράς.



Η σύνδεση με οποιαδήποτε συσκευή γίνεται απευθείας μέσω Bluetooth ενώ υποστηρίζουν ταυτόχρονη χρήση τους από δυο συσκευές. Μπορεί λοιπόν κανείς να τα έχει συνδεδεμένα με το κινητό και το tablet του (ή τη τηλεόρασή του ή τον υπολογιστή του) και τη μια στιγμή να ακούει ήχο από τη μια συσκευή και την άλλη, σταματώντας τη μια πηγή ήχου, να ξεκινήσει να παίζει η άλλη συσκευή και ο ήχος να μεταφερθεί αμέσως στα ακουστικά. Είναι βολική λειτουργία, όμως όταν κανείς την ενεργοποιήσει χάνει τη δυνατότητα αναπαραγωγής υψηλής ποιότητας ήχου LDAC. Πρόκειται για ένα περιορισμό της τεχνολογίας, όμως δεν παύει να υφίσταται.



Υποστηρίζεται και ενσύρματη, αναλογική, σύνδεση με τα ακουστικά powered off (με τον ήχο να ακούγεται διαφορετικός σε αυτό το passive mode). Όμως είναι δυνατό να ενεργοποιήσουμε τα ακουστικά για να εκμεταλλευτούμε το ANC ενώ τα έχουμε συνδεδεμένα ενσύρματα. Φυσικά και φέτος τα ακουστικά μπορούν να χρησιμοποιηθούν για άμεση χρήση του εκάστοτε Assistant που χρησιμοποιεί ο χρήστης (Google Assistant, Amazon Alexa). Τόσο αυτή η δυνατότητα όσο και όλες οι άλλες που προσφέρει το headset ρυθμίζονται από την ειδική εφαρμογή που διαθέτει για smartphones η Sony. Πριν πάμε όμως σε αυτή, ας δούμε μερικά ακόμα χαρακτηριστικά που έχουν τα ακουστικά. Από φυσικά πλήκτρα, υπάρχουν μόνο δυο (στο αριστερό ακουστικό), το power on και το NC/AMB για την ενεργοποίηση και απενεργοποίηση του ANC και του awareness mode. Επίσης, η εξωτερική πλευρά του δεξί ακουστικού είναι αφής και αξιοποιείται για τον έλεγχο της αναπαραγωγής μουσικής. Με διάφορα gestures αυξάνεται ή μειώνεται η ένταση, γίνεται το pause το next ή το previous. Χρειάζεται λίγος χρόνος για να τα συνηθίσει κανείς και να μάθει να βάζει τα δάχτυλά του στα σωστά σημεία. Η αυτονομία τους είναι εξαιρετική, προσφέροντας περίπου 30 ώρες χρήσης με ANC και πάνω από 45-50 με το ANC απενεργοποιημένο.



Το μεγάλο πλεονέκτημα που έχουν όλα τα ακουστικά της συγκεκριμένης σειράς της Sony είναι η εξαιρετική χρήση της τεχνολογίας active noise cancellation (ANC). Και φέτος, σύμφωνα με τη Sony, έχουν γίνει διάφορες βελτιώσεις, αν και η αλήθεια είναι πως μην έχοντας παρέα τα XM4, δε μπορούμε να είμαστε σίγουροι για αυτό. Όπως και να έχει πάντως, ενεργοποιώντας το ANC πραγματικά δεν ακούς σχεδόν τίποτα από το περιβάλλοντα χώρο με ήχους όπως αυτοί του τρένου και του αεροπλάνου να κόβονται εντελώς. Ακόμα και στο γραφείο, αυτό το μόνιμο βουητό του air-condition ή των ανεμιστήρων του υπολογιστή, κόβεται πλήρως. Φορώντας τα κανείς χωρίς να ακούει τίποτα, θα νοιώσει όπως νοιώθει ο δύτης στο πάτο του ωκεανού, την απόλυτη σχεδόν ησυχία. Αυτό είναι το μεγάλο ατού των ακουστικών, τα οποία θέλουν να σε βάλουν να απολαμβάνεις ότι ακούς, όπου κι αν βρίσκεσαι. Χωρίς να ακούς τίποτα άλλο. Τα ίδια τα ακουστικά είναι εντελώς νέα και βασίζονται σε οδηγούς των 30mm με τον ήχο που αποδίδουν να είναι εξαιρετικός. Ωραία μπάσα (κάπως υπερτονισμένα πάντως), καθαρές μεσαίες και υψηλές, μπόλικη ένταση και γενικότερα ήχος με «χρώμα και ζωντάνια». Εξαιρετική είναι και η ποιότητα τηλεφωνικής επικοινωνίας, καθώς τα 8 συνολικά μικρόφωνα που ενσωματώνουν ελέγχονται μέσω AI για να μεταφέρουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη φωνή του χρήστη. Όσες κλήσεις κάναμε και ρωτήσαμε πως ακουγόμαστε, μας είπαν εξαιρετικά.



Από εκεί και πέρα, ο κάτοχός τους μπορεί να προβεί σε πλήθος ρυθμίσεων μέσα από την εφαρμογή της Sony. Για παράδειγμα μπορεί να ενεργοποιήσει την αυτόματη λειτουργία ομιλίας, χάρη στην οποία όταν τα ακουστικά αντιληφθούν κάποιον να μιλάει, σταματάνε την ένταση της μουσικής για να μπορέσεις ο χρήστης του να συνομιλήσει με κάποιον (ο χρόνος παύσης ρυθμίζεται από την εφαρμογή). Όσον αφορά τώρα άλλες ρυθμίσεις που μπορεί κανείς να κάνει μέσα από την εφαρμογή, υπάρχει η λειτουργία Adaptive Sound Control, η οποία προσαρμόζει τον ήχο ανάλογα με το τι κάνεις χρησιμοποιώντας και το GPS του κινητού για να αντιλαμβάνεται το app που είναι και τι κάνει ο χρήστης. Από εκεί και πέρα ο χρήστης έχει τη δυνατότητα χρήσης equalizer με έτοιμες ρυθμίσεις αλλά και με δυνατότητα χειροκίνητων αλλαγών. Κάτι άλλο είναι η δυνατότητα ενεργοποίησης ήχου 360 μοιρών (360 Reality Audio), η οποία απαιτεί για τη ρύθμισή της να βγάλουμε φωτογραφίες τα αυτιά μας ώστε να δημιουργηθεί το δικό μας προφίλ και μετά μπορούμε να εγκαταστήσουμε και να χρησιμοποιήσουμε συμβατές εφαρμογές (πχ το Tidal).



Είναι εμφανές ότι το headset της Sony προσφέρει πολλά σε επίπεδο χαρακτηριστικών και ταυτόχρονα αποδίδει εξαιρετικά σε επίπεδο ποιότητας ήχου. Όλα αυτά βέβαια έχουν το αντίτιμό τους αφού με κόστος στα +€400 σίγουρα, μόνο φθηνά δεν είναι. Κάποιοι μάλιστα μπορεί να καταφύγουν στο προηγούμενο μοντέλο το οποίο μπορεί κανείς να βρει σχεδόν €150 φθηνότερα. 

9.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απίστευτη αυτονομία
  • Το καλύτερο ANC
  • Άνετα στο κεφάλι
  • Γεμάτος ήχος με μεγάλη ένταση
  • Ταυτόχρονη σύνδεση με δυο συσκευές
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πλέον δεν "σπάνε" για να μεταφέρονται ευκολότερα
  • Τα μπάσα είναι λίγο υπερτονισμένα, κάτι που διορθώνεται εύκολα μέσα από το EQ του app
  • Το κόστος δεν είναι αμελλητέο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*