Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Sony Xperia 5 Mark V Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Μετά το Sony Xperia 1 Mark V, έφτασε στα χέρια μας το Xperia V Mark V, το compact flagship της Sony. Και μάλλον είναι το καλύτερο compact flagship της αγοράς.

Το έχουμε αναφέρει ξανά και ξανά. Η Sony είναι από τους παλαιότερους κατασκευαστές smartphone (για να μη πούμε γενικά τηλεφώνων, από την εποχή των Sony Ericsson). Κάθε χρόνο κυκλοφορεί λίγες συσκευές, κάτι που έκανε και φέτος. Είδαμε πριν λίγο καιρό το Xperia 1 Mark V και τώρα έρχεται η σειρά του Xperia 5 Mark V. Τώρα, για το θέμα των ονομάτων που δίνει η εταιρεία, αν μη τι άλλο μπορούμε να πούμε πολλά. Από τη μια το Xperia 1 είναι καλύτερο από το Xperia 5 (οκ ας το δεχτούμε αυτό) και από την άλλη, όπως και να το κάνουμε, το να ονομάζεις μια συσκευή Xperia «πέντε», πέντε (γιατί το Mark το βάζουμε εμείς), ε, είναι λίγο πρόβλημα. Από την άλλη βέβαια, η ίδια η συσκευή, μόνο προβληματική δεν είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Η συσκευασία από ανακυκλωμένα υλικά είναι απόλυτα λιτή καθώς περιλαμβάνει μόνο... τα manual. Δεν υπάρχει ούτε φορτιστής, ούτε καλώδιο Type-C, ούτε καν pin ejector (λογικό το τελευταίο, καθώς η θέση για της κάρτες sim ανοίγει με το χέρι).




Παίρνοντας τη συσκευή στα χέρια, αντιλαμβάνεται κανείς τις μικρές της διαστάσεις. Το τηλέφωνο ακολουθεί μινιμαλιστική σχεδίαση, η πλάτη του είναι γυάλινη Gorilla Glass Victus και στην οποία συναντάμε το διπλό σύστημα καμερών. Αλλά για τις κάμερες θα μιλήσουμε παρακάτω. Η Sony, όπως κάνει τα τελευταία χρόνια, έχει σχεδιάσει το τηλέφωνο διαφορετικά από τον ανταγωνισμό. Έχουμε στα χέρια μας ένα τηλέφωνο με αναλογίες πλευρών 21:9, με τη σχεδίαση της συσκευής να ακολουθεί αυτή του προκατόχου του και οθόνη διαγωνίου 6,1’’ και σε σχέση με ένα άλλο τηλέφωνο με αντίστοιχη διαγώνιο οθόνης, είναι πιο στενόμακρο.



Αυτό βέβαια το καθιστά σαφώς ευκολότερο στο κράτημα, καθώς από τη μια η περισσότερο μακρόστενη σχεδίαση και από την άλλη οι μικρές διαστάσεις, το καθιστούν ιδανικό ακόμα και για μικρότερες παλάμες. Όσον αφορά τώρα στα bezel, η Sony είναι ακόμα μακριά ακόμα από τους ανταγωνιστές που δεν έχουν σχεδόν καθόλου, καθώς έχουμε κλασσική οθόνη με bezel στο πάνω μέρος που βρίσκεται η selfie came και το ακουστικό (το οποίο λειτουργεί σαν δεύτερο ηχείο για στερεοφωνικό ήχο), λίγο μικρότερο (αλλά και πάλι μεγάλο) στο κάτω μέρος και ελάχιστα στις δυο πλαϊνές πλευρές. Τουλάχιστον, τα περιθώρια δεξιά και αριστερά μπορούν να αξιοποιηθούν από το χρήστη μέσω gestures όπως πχ το double tap ή scroll up/down , για το άνοιγμα επιπλέον μενού, ή την ενεργοποίηση του split screen και άλλα. Μάλιστα, μπορούμε να ρυθμίσουμε ακριβώς την απόσταση από την άκρη της οθόνης μέσα στην οποία τα gestures θα ενεργοποιούνται.



Όσον αφορά στον ήχο, τα στερεοφωνικά ηχεία του Xperia 5 Mark V (και τα δυο τοποθετημένα έτσι ώστε να κοιτάζουν μπροστά) προσφέρουν καλή εμπειρία ήχου, ο οποίος είναι δυνατός, ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων και με ωραία μπάσα. Μάλιστα ανά πάσα στιγμή μπορούμε να ενεργοποιήσουμε τη λειτουργία Dynamic Vibration, όπου το σύστημα haptic της συσκευής ενεργοποιείται ακολουθώντας το ρυθμό του ήχου.  Πάντως, μέσα από τις επιλογές του λειτουργικού μπορεί κανείς να αλλάξει τις ρυθμίσεις του ήχου, με το τηλέφωνο να υποστηρίζει Dolby Atmos (με αρκετά preset και γενικά καλύτερο ήχο) και 360 Spatial Sound (μόνο με ακουστικά), καθώς και αρχεία HiRes audio. Στη δεξιά πλευρά του κινητού υπάρχουν αρκετά πλήκτρα. Έχουμε λοιπόν το power button που εκτελεί και χρέη ανάγνωσης δακτυλικού αποτυπώματος και το ζεύγος πλήκτρων αυξομείωσης της έντασης ήχου.



Συναντάμε επίσης το γνωστό πλέον, για τη Sony, hardware πλήκτρο για λήψη φωτογραφιών και βίντεο, χάρη στο οποίο μπορεί κανείς να νοιώθει τη φωτογράφιση, αφού υπάρχει ακόμα και μισό πάτημα για τη εστίαση, όπως ακριβώς στις φωτογραφικές μηχανές.



Στο πάνω μέρος είναι η έξοδος ακουστικών και στο κάτω μέρος θέση τοποθέτησης των 2 sim ή μιας Sim και κάρτας micro SD για επέκταση των 128GB αποθηκευτικού χώρου παρέα με τη θύρα type-C USB τεχνολογία USB 3.0 και με δυνατότητα εξόδου εικόνας (χωρίς κάποιο desktop mode όπως το Dex της Samsung).



Κάτι άλλο που μπορεί να κάνει κανείς με το Xperia 5 V, μέσα από την εφαρμογή External Monitor, είναι να το χρησιμοποιήσει σαν εξωτερική οθόνη για mirroless κάμερα της εταιρείας, συνδέοντάς το με type-C καλώδιο σε κάποια συμβατή. Εμείς το δοκιμάσαμε με την A7C μας και λειτούργησε μια χαρά. Να σημειώσουμε επίσης ότι το Xperia 5 V έχει λάβει πιστοποίηση IP68.
 


Η ίδια η οθόνη είναι εξαιρετική αν και σχετικά μικρή σε σχέση με άλλα σύγχρονα flagship. Σε αντίθεση με το Xperia 1 V που έχει 4K οθόνη, εδώ έχουμε μια ανάλυσης 2520x1080, η οποία μπορεί επίσης να λειτουργεί στα 120Hz. Ενεργοποιώντας τα, αυτά είναι πάντα ενεργά, αλλά ανάλογα με την εφαρμογή, Έχουμε πραγματικά εντυπωσιακά όμορφα και «καθαρά» εικονίδια πάνω στην οθόνη, ενώ προφανώς δεν είναι δυνατόν να διακρίνει κανείς pixel. Τα χρώματα είναι πανέμορφα, το μαύρο προφανώς είναι βαθύ ενώ και η φωτεινότητα είναι ικανοποιητική (λίγο κάτω από τα 900nits). Η οθόνη είναι 10bit και υποστηρίζει HDR, ωστόσο, τη στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές το HDR δεν είναι διαθέσιμο στο Netflix. Από την άλλη, όταν κανείς βλέπει περιεχόμενο στο Youtube, το οποίο συνήθως είναι 16:9, μεγάλες μαύρες μπάρες βρίσκονται δεξιά και αριστερά από το βίντεο. Κάτι άλλο που είναι ιδιαίτερα βολικό στην οθόνη, είναι το split screen δυο εφαρμογών, με την ίδια τη συσκευή να έχει ένα έτοιμο shortcut που ενεργοποιεί συγκεκριμένα ζεύγη εφαρμογών που μπορούν να τρέχουν ταυτόχρονα. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ένα σωρό ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη, μεταξύ των οποίων και το Creator Mode (powered by CineAlta), το οποίο προσπαθεί να αναπαράγει το BT.2020 χρωματικό φάσμα, για να δώσει τη καλύτερη δυνατή HDR απεικόνιση.



Από πλευράς μπαταρίας και φόρτισης, το τηλέφωνο δε συνοδεύεται από φορτιστή και υποστηρίζει ενσύρματη φόρτιση στα 30Watt αλλά και ασύρματη και αντίστροφη ασύρματη φόρτιση. Για να φορτίσει πλήρως η μπαταρία των 5000 mAh (τεράστια, αν αναλογιστούμε της διαστάσεις του) χρειάζεται αρκετός χρόνος (πάνω από 1,5 ώρα) χρησιμοποιώντας κάποιον PD φορτιστή, τουλάχιστον όμως η συσκευή θα βγάλει πολύ άνετα μια μέρα εντατικής χρήσης, με τη να αυτονομία της συσκευής να είναι πραγματικά εντυπωσιακή αφού μπορεί να φτάσει και στις 2 μέρες.  Όσον αφορά τώρα στο υπόλοιπο hardware, το Xperia 5 V έρχεται με τον Snapdragon 8 Gen 2, 8GB μνήμης και 128GB χώρου. Το SoC είναι το κορυφαίο που υπάρχει με το τηλέφωνο να τα καταφέρνει καλύτερα σε σχέση με τους προκατόχους τους όσον αφορά στη διαχείριση της θερμότητας. Ναι, κάνει throttling στα benchmarks (όχι όμως στα παιχνίδια του Android), το οποίο είναι εντονότερο σε σχέση με άλλα smartphones που φοράνε το ίδιο SoC, όμως πλέον δεν έχουμε θέματα overheating όταν γράφουμε βίντεο 4K, ακόμα και στα 120fps ούτε η οθόνη ρίχνει το refresh rate της. Το ίδιο το τηλέφωνο ζεσταίνεται μεν αλλά δε καίει, κάτι που δείχνει πως η Sony έχει κάνει βήματα προόδου σε αυτό το τομέα.



Πηγαίνοντας τώρα στο σύστημα καμερών, οι δυο που έχει είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές του Xperia 1 V. Έχουμε έναν αισθητήρα 48MP πίσω από φακό 24mm και f/1.9 με OIS και Dual Pixel AF, και έναν αισθητήρα των 12MP πίσω από ultrawide φακό 16mm f/2.2 με DualPixel AF. Όσον αφορά τώρα στη μπροστινή κάμερα, έχουμε μια 12 MPixel f/2.0 χωρίς AF. Πρακτικά, δεν έχει το telephoto φακό του Xperia 1 V.



Το ζεύγος των κεντρικών φακών μπορούν να δώσουν πραγματικά καλά αποτελέσματα, τόσο σε φωτογραφίες όσο και σε βίντεο και την ημέρα (περισσότερο) και τη νύχτα. Χάρη στη προσθήκη και του οπτικού σταθεροποιητή, μπορούμε να έχουμε καθαρές λήψεις και σε χαμηλότερο φωτισμό (δεν υπάρχει εξειδικευμένο night mode παρά μόνο δυνατότητα ενεργοποίησης ή όχι του αυτόματου night mode), ενώ το βίντεο βγαίνει σαφώς λιγότερο κουνημένο. Αυτό που εντυπωσιάζει περισσότερο είναι το Eye Autofocus, τεχνολογία που έχει έρθει στα κινητά της Sony από τις mirrorless κάμερές της. Εδώ λοιπόν, μέσω αλγορίθμων, το software της κάμερας προσπαθεί να εστιάσει στα μάτια, εφόσον υπάρχει πρόσωπο στο κάδρο και μετά στο πρόσωπο. Σε γενικές γραμμές αυτή η λειτουργία δουλεύει καλά και έτσι όταν φωτογραφίζουμε ανθρώπους, έχουμε σχεδόν πάντα infocus τα μάτια, κάτι που δίνει ζωντάνια στης λήψεις. Πάντως το τηλέφωνο δεν είναι το πιο φιλικό όσον αφορά στη χρήση των καμερών του, καθώς έχουμε τρεις διαφορετικές εφαρμογές, μια για φωτογραφίες και βίντεο και δυο ακόμα αποκλειστικά για βίντεο. Έχουμε τη Photo Pro η οποία χρησιμοποιείται για τη λήψη φωτογραφιών και βίντεο στο Basic mode, δηλαδή με πλήρως αυτόματες ρυθμίσεις αλλά ταυτόχρονα ενεργοποιώντας το Pro mode, έχουμε ένα σαφώς πλουσιότερο interface το οποίο προέρχεται από τα menu των φωτογραφικών μηχανών της Sony και προσφέρει λήψεις με περισσότερο χειροκίνητες ρυθμίσεις. Όποιος έχει πιάσει μια τέτοια στα χέρια του, θα νοιώσει πραγματικά οικεία, αφού προσφέρει πλήρως manual χειρισμό με όλους τους φακούς



Όσοι πάλι θέλουν να τραβήξουν βίντεο, μπορούν τόσο από τη Photo Pro (ακόμα και στα 120fps) όσο και από τις δυο άλλες εφαρμογές, τη Video Pro και τη Cinema Pro. Η πρώτη δίνει περισσότερες επιλογές ρυθμίσεων όσον αφορά στο video. Όσον αφορά στη Cinema Pro, αυτή θα τη χρησιμοποιήσουν ελάχιστη. Γεννήθηκε από τις επαγγελματικές βιντεοκάμερες της Sony και σκοπό έχει να δώσει στο χρήστη τη δυνατότητα να γράψει βίντεο με κινηματογραφική όψη, χάρη στα ειδικά color look που ενσωματώνει και την ευκολότερη χρήση του manual focus. Εδώ, η κάμερα γράφει αποκλειστικά και μόνο σε αναλογία πλευρών 21:9, προσφέροντας πλήθος επιλογών όπως 4k/120fps, διαφορετικά χρωματικά look όπως το Venice CS το οποίο προτείνεται για grading, χειροκίνητο white balance (αλλά όχι σε βαθμούς Kelvin) και ακόμα επιλογή ταχύτητας κλείστρου με το κανόνα των 360 μοιρών (όπου δίπλα, αναφέρεται η ταχύτητα κλείστρου για όσους δε γνωρίζουν το κανόνα). Αυτό που κάνει ο χρήστης είναι να δημιουργεί κάθε φορά ένα καινούριο project, με τα βίντεο που γράφει να τοποθετούνται στον αντίστοιχο φάκελο του αποθηκευτικού χώρου, ώστε να είναι ευκολότερο μετά να ξέρει τι είναι που. εφαρμογή όντως έχει το ξεχωριστό της ενδιαφέρον, αλλά μόνο αν κάποιος έχει γνώσεις ή θέλει να αποκτήσει. Από πλευράς ποιότητας, τα βίντεο είναι πραγματικά όμορφα. Πρέπει όμως να σημειώσουμε πως είναι αδύνατο να εκμεταλλευτεί κανείς και τις τρεις κάμερες ταυτόχρονα κατά τη βιντεοσκόπηση ενός βίντεο, είτε μέσα από το Video Pro είτε μέσα από το Cinema Pro, αλλά είναι δυνατό μέσα από το Photo Pro (μόνο στα 30fps). Όσον αφορά τη μπροστινή κάμερα για τις selfies, αυτή απλά κάνει τη δουλειά της την ημέρα αλλά χάνει σε ποιότητα όσο μειώνεται ο γύρω φωτισμός.



Το Sony Xperia 5 V είναι ένα πρακτικά υπερπλήρες τηλέφωνο. Πανέμορφη οθόνη με μεγάλη ανάλυση, το ταχύτερο SoC που υπάρχει, επεκτάσιμος αποθηκευτικός χώρος, έξοδος ακουστικών, προστασία IP68, ασύρματη φόρτιση καλές κάμερες με πολλές επιλογές και βίντεο 4K στα 120fps. Δεν υπάρχει άλλο τηλέφωνο που να τα έχει όλα αυτά πόσο μάλλον σε περιορισμένες διαστάσεις όπως αυτές του Xperia 5 V, έχοντας ταυτόχρονα και εξαιρετική αυτονομία. Ο αισθητήρας δακτυλικού αποτυπώματος στο πλάι κάνει γρήγορα του δουλειά του, το φυσικό πλήκτρο φωτογράφισης βοηθάει τους πάντες, ενώ χρήσιμη είναι και η δυνατότητα σύνδεσης καλωδίου Type-C σε HDMI για προβολή σε τηλεόραση αλλά και η δυνατότητα χρήσης του τηλεφώνου σαν εξωτερικό monitor για κάποιες φωτογραφικές μηχανές Sony μέσω USB (πχ ZV-1, A7C). Αυτή τη περίοδο το τηλέφωνο κοστίζει €1049, τιμή που το καθιστά στα ίδια επίπεδα με τα υπόλοιπα flagship της αγοράς, αν και θα θέλαμε να έρχεται με περισσότερη μνήμη και περισσότερο αποθηκευτικό χώρο καθώς και μια καλύτερη πολιτική από πλευράς Sony όσον αφορά στη χρονική διάρκεια των αναβαθμίσεων του Android. Το αν κάποιος θα τα δώσει αντί να τα δώσει στους υπόλοιπους γνωστούς της αγοράς, αυτό είναι καθαρά θέμα του εκάστοτε χρήστη και αν θεωρεί ότι τα αξίζει περισσότερο. Πάντως εμάς, το Xperia 5 V μας αρέσει πολύ και ας μην είμαστε φαν των compact συσκευών. Όποιος όμως αναζητά ένα τέτοιο, σίγουρα δε μπορεί να κάνει λάθος με το Xperia 5 V. 

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη αυτονομία
  • Compact διαστάσεις
  • USB 3.0 με έξοδο εικόνας, IP68, έξοδος ακουστικών, κάρτα microSD
  • Οι πολλές εφαρμογές για βίντεο και φωτογραφία είναι ότι πρέπει για όσους ξέρουν τι να κάνουν
  • Andoid 13 χωρίς φρου-φρου! Απλή και λειτουργική εμπειρία
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε περισσότερη μνήμη/αποθηκευτικό χώρο
  • Θα θέλαμε το refresh rate της οθόνης να έχει περισσότερα "σκαλιά"
  • Αργή φόρτιση, για τα σημερινά δεδομένα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*