Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TCL 40SE Review

*
Η TCL είναι από τους μεγαλύτερους κατασκευαστές ηλεκτρονικών στο κόσμο και μια από τις προϊοντικές κατηγορίες που δραστηριοποιείται είναι και αυτή των smartphones με την εταιρεία να εστιάζει κυρίως στις κατηγορίας μεσαίας και χαμηλής τιμή. Στα γραφεία μας έφτασε ένα από τα μοντέλα της νέας σειράς 40 και συγκεκριμένα το TCL 40SE. Μια συσκευή που στην έκδοση της δοκιμής, με 256GB χώρου, κοστίζει την ώρα που γράφεται αυτό το κείμενο €200, ενώ η έκδοση των 128GB κοστίζει €170.



Το κουτί του είναι λεπτό και αυτό γιατί τα περιεχόμενά του είναι σχετικά λίγα. Μέσα βρίσκουμε το τηλέφωνο βρίσκουμε προφανώς το ίδιο το τηλέφωνο, ένα pin ejector και ένα καλώδιο Type-C USB, αλλά όχι φορτιστή ή κάποια προστατευτική θήκη. Η ίδια η συσκευή είναι κατασκευασμένη από πλαστικό, με το βάρος της να βρίσκεται κάτω από τα 200 γραμμάρια παρόλο μου μιλάμε για μια μεγάλη συσκευή. Αυτό που οφείλεται στη πραγματικά τεράστια οθόνη διαγωνίου 6,75’’ ανάλυσης HD+ (1600x720), η οποία είναι IPS και υποστηρίζει λειτουργία στα 90Hz με τη φωτεινότητά της να μετριέται τα 264 nits φτάνοντας στα 325nits με την αυτόματη ρύθμιση



Τα bezel είναι σχετικά μικρά στις τρεις πλευρές όμως στο κάτω μέρος είναι αρκετά μεγαλύτερο κάτι που έχουμε δει και σε πολλές συσκευές με IPS οθόνη. Το τηλέφωνο στο χέρι έχει καλή αίσθηση χάρη αλλά σίγουρα το μεγάλο του μέγεθος το κάνει δύσκολο να χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά με το ένα χέρι. Αναφορικά τώρα με την ίδια την οθόνη, αυτή έχει καλά χρώματα ενώ η σχετικά χαμηλή της ανάλυση δε γίνεται άμεσα αντιληπτή, παρά μόνο αν τη συγκρίνει κανείς άμεσα με κάποια άλλη συσκευή με Full  HD οθόνης. Οι γραμματοσειρές και τα εικονίδια φαίνονται καθαρά και χωρίς θολούρες.



Μέσα από το λειτουργικό υπάρχουν δυο βασικά χρωματικά mode (Natural και Vivid) με το Vivid να είναι σαφώς ψυχρότερο και το Natural (που ακολουθεί το sRGB χρωματοχώρο) να είναι αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Υπάρχει δυνατότητα για περεταίρω ρύθμιση της θερμοκρασίας χρώματος μέσα από την επιλογή advanced τόσο για το Saturated (Vivid) προφίλ όσο και για το sRGB/Natural. Όπως είπαμε η οθόνη μπορεί να λειτουργεί στα 90Hz, μια αν μη τι άλλο καλή προσθήκη που βοηθάει στη καλύτερη εμπειρία scrolling. Σε γενικές γραμμές πάντως, τις περισσότερες φορές το panel θα τρέχει στα 60Hz ενώ τα 90Hz ενεργοποιούνται σε αρκετές εφαρμογές (εκτός από αυτές που έχουν να κάνουν με αναπαραγωγή βίντεο) και στους browser. Στις ρυθμίσεις που αφορούν στην οθόνη τώρα, υπάρχει και η επιλογή NXTVISION, μέσα από την οποία μπορεί ο χρήστης να ενεργοποιήσει κάποιες βελτιώσεις (που τρέχουν μέσω software) για τη καλύτερη απεικόνιση φωτογραφιών, βίντεο και παιχνιδιών. Φυσικά υπάρχει reading mode, dark mode, eye comfort mode και ότι άλλο περιμένει να βρει κανείς από μια συσκευή που τρέχει το Android 13. Γενικά η οθόνη προσφέρει μια καλή εμπειρία στο χρήστη, αναλογιζόμενοι πάντα το κόστος της συσκευής (χωρίς βέβαια δυνατότητα για HDR).



Συνεχίσουμε τη περιήγησή μας στο τηλέφωνο, στη δεξιά πλευρά είναι το power button το οποίο εκτελεί και χρέη αναγνώστη δακτυλικών αποτυπωμάτων καθώς και τα volume controls ενώ στην αριστερή πλευρά βρίσκουμε το tray για τοποθέτηση των καρτών sim με το τηλέφωνο να είναι συμβατό με 4G δίκτυα. Επίσης, το tray δέχεται και κάρτες μνήμης microSD χωρητικότητας έως 1GB. Στο κάτω μέρος έχουμε το βασικό ηχείο το οποίο συνεργάζεται με το ακουστικό  ώστε το τηλέφωνο να προσφέρει στερεοφωνικό ήχο. Ο ήχος των ηχείων είναι δυνατός και καθαρός ακόμα και στο 100%, ενώ είναι και αρκετά ισορροπημένος μεταξύ των δυο ηχείων. Στο κάτω μέρος έχουμε επίσης έξοδο ακουστικών και θύρα Type-C USB. Στη πλάτη συναντάμε το τριπλόσύστημα καμερών με το led flash. Η πλάτη είναι πλαστική και δε μαζεύει δακτυλικά αποτυπώματα, με στο  Twilight Purple χρώμα του να είναι ιριδίζον και να αλλάζει ανάλογα με το πώς πέφτει πάνω του ο φωτισμός.



Πηγαίνοντας τώρα στη χρήση της συσκευής, το τηλέφωνο έρχεται με το TCL UI 5.0 το οποίο βασίζεται σε Android 13. Η συσκευή έρχεται με αρκετές εφαρμογές και παιχνίδια προ-εγκατεστημένα τα οποία οι περισσότεροι μάλλον θα αφαιρέσουν. Το interface που προσφέρει το UI της TCL είναι πραγματικά minimal με ελάχιστες τροποποιήσεις σε σχέση με το stock Android κάτι που μας άρεσε αρκετά. Ακόμα και έτσι όμως, το σχετικά παλιό και αδύναμο SoC δυσκολεύεται κάπως με το UI, καθώς παρατηρήσαμε καθυστερήσεις κατά το άνοιγμα και κλείσιμο των παραθύρων. Όχι συνέχεια και ούτε με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο, αλλά αρκετές φορές, την ώρα που θέλαμε να αλλάξουμε εφαρμογή ή να κάνουμε κάποια minimize, παρατηρήσαμε τη καθυστέρηση.



Το SoC που ενσωματώνει το τηλέφωνο είναι ένας οχταπύρηνος Mediatek Helio G37 και στην έκδοση που είχαμε συνοδεύεται από 6GB μνήμης, με τον αποθηκευτικό χώρο των 256GB να είναι τεχνολογίας eMMC.  Όσον αφορά στο κομμάτι των games, το GPU που ενσωματώνει επιτρέπει στο τηλέφωνο δε μας επέτρεψε καν να τρέξουμε το Wild Life test του 3D Mark, λόγω έλλειψης των συμβατών χαρακτηριστικών του Vulkan. Το SoC μπορεί να παίξει εύκολα τα απλά παιχνίδια, αλλά δε μπορεί να σηκώσει ιδιαίτερα καλά απαιτητικότερους τίτλους. Δε πρόκειται κανείς να έχει θέμα με αυξημένες θερμοκρασίες ενώ επιπλέον, η μεγάλη μπαταρία των 5000mAh επιτρέπει στο τηλέφωνο να μπορεί να παίζει τέτοιοι είδους παιχνίδια για αρκετές ώρες. Όπως είπαμε το τηλέφωνο δε συνοδεύεται από φορτιστή αλλά μπορεί να φορτίσει στα 18Watt με μια πλήρη φόρτιση να απαιτεί αρκετό χρόνο.



Όσον αφορά στο σύστημα καμερών τώρα, το τηλέφωνο έχει στη πλάτη μια βασική κάμερα παρέα με έναν αισθητήρα βάθους και μια macro. Η βασική κάμερα χρησιμοποιεί αισθητήρα στα 50MP με μέγεθος 1/2.55‘’. Είναι τοποθετημένος πίσω από φακό με f/1.8 (χωρίς οπτική σταθεροποίηση) και προσφέρει τη μέρα συμπαθητικές λήψεις.


Βασική κάμερα

Το HDR ενεργοποιείται συχνά και τα καταφέρνει καλά. Όσον αφορά τώρα την απόδοση του αισθητήρα το βράδυ, το Night mode είναι απαραίτητο για να πάρει κανείς ένα σχετικά αξιοπρεπές αποτέλεσμα, αλλά μη περιμένετε θαύματα.


Βασική κάμερα

Υπάρχει portrait mode (και στη selfie κάμερα) αλλά και το One Shot mode που βγάζει σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα 1-2 λήψεις και βίντεο, ώστε να έχει ο κάτοχος της συσκευής διαφορετικές γωνίες λήψεις.


Βασική κάμερα

Στο τομέα του βίντεο, το τηλέφωνο μπορεί να τραβήξει βίντεο μέχρι 1080p/30fps με το αποτέλεσμα να μη ξεχωρίζει. Η selfie κάμερα βγάζει φωτογραφίες στα 8MP και δεν υποστηρίζει night. Με καλό φωτισμό τα καταφέρνει συμπαθητικά.



Φτάνοντας στο τέλος της παρουσίασης, το TCL 40SE είναι μια ενδιαφέρουσα συσκευή για τη κατηγορία τιμής. Έρχεται με μεγάλο αποθηκευτικό χώρο, μεγάλη οθόνη, μεγάλη αυτονομία και καλό στερεοφωνικό ήχο. Το SoC όμως φαίνεται κάπως αδύναμο με αποτέλεσμα να παρατηρούμε καθυστερήσεις εδώ και εκεί κατά τη χρήση του πανέμορφου και ταυτόχρονα «καθαρού» UI της TCL ενώ και οι κάμερες δε ξεχωρίζουν. 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Μεγάλη οθόνη
  • Μπόλικος αποθηκευτικός χώρος
  • Καλός στερεφωνικός ήχος
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αδύναμο SoC
  • Μέτρια αυτονομία (8 ώρες στο Battery Test του PC Mark με τη φωτεινότητα στα 200nits).
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*