Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

TCL NXTWEAR S Review

*
Ένα από τα πλέον ενδιαφέροντα προϊόντα που έχουν περάσει από τα χέρια μας είναι τα TCL NXTWEAR S. Τα είδαμε πρώτη φορά στο MWC στη Βαρκελώνη τον περασμένο Φεβρουάριο και πλέον έφτασαν και στα χέρια μας για να τα δοκιμάσουμε από κοντά. Αυτή τη στιγμή δεν είναι διαθέσιμα για αγορά στην Ελλάδα (αν και το Γερμανικό Amazon τα διαθέτει για περίπου €500, χωρίς όμως δυνατότητα αποστολής στην Ελλάδα), όμως κάποια στιγμή θα έρθουν. Τι είναι όμως τα TCL NXTWEAR S;



Ουσιαστικά είναι ένα ζευγάρι γυαλιά που λειτουργούν σαν φορητή, προσωπική οθόνη, έχοντας ταυτόχρονα και κάποιες απλοϊκές λειτουργίες AR. Ενσωματώνουν από μια μικρή οθόνη OLED για κάθε μάτι, οι οποίες είναι τόσο κοντά τοποθετημένες τα μάτια, που στη πραγματικότητα προσφέρουν μια εικόνα που αντιστοιχεί σε οθόνη διαγωνίου άνω των 100’’, με την ανάλυση που λειτουργούν να είναι 1080p στα 60Hz. Είναι ένα από τα πρώτα τέτοια προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά, σε μια κατηγορία που τα επόμενα χρόνια πιστεύουμε ότι θα γνωρίσει μεγάλη άνθηση.



Χρησιμοποιούν σύνδεση USB Type-C (USB 3) για να πάρουν σήμα εικόνας το οποίο σημαίνει πως είναι συμβατά με οποιαδήποτε συσκευή παρέχει τέτοια έξοδο όπως για παράδειγμα laptop, smartphones και κονσόλες. Σκεφτείτε κάτι σαν το Cinematic mode που έχει το PSVR2 αλλά σε ένα ζευγάρι γυαλιά (που θυμίζουν ηλίου), το οποίο λειτουργεί με πολύ περισσότερα προϊόντα.



Αλλά ας τα πάρουμε όλα από την αρχή. Η συσκευασία περιέχει μέσα τα ίδια τα γυαλιά, ένα ζευγάρι  σκούρων φακών που προσαρμόζονται μαγνητικά έξω από τα γυαλιά, μια μαγνητική βάση στήριξης φακών διόρθωσης της όραση (στη συσκευασία έχει ένα ζευγάρι, μάλλον για πρεσβυωπία) που τοποθετείται στην εσωτερική πλευρά και το καλώδιο Type-C. Τα γυαλιά δεν έχουν μπαταρία, αλλά λειτουργούν με ρεύμα μέσω της θύρα Type-C, με το βάρος τους να είναι μεγαλύτερο οποιοδήποτε ζευγάρι γυαλιών όρασης ή ηλίου. Με μια πρώτη όψη, τα γυαλιά αν μη τι άλλο είναι σαν να έχουν βγεί από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας. Χοντρός σκελετός και ακόμα πιο χοντρά μπράτσα, τα οποία έχουν αρκετή ανοχή στο άνοιγμα ώστε τα γυαλιά να χωρέσουν και σε μεγαλύτερα κεφάλια.



Στα μπράτσα ενσωματώνονται ηχεία, τα οποία πραγματικά παίζουν πολύ καλό ήχο, με το αριστερό μπράτσο να διαθέτει ρυθμιστικό έντασης. Στη μέγιστη ένταση, οι γύρω σας είναι πιθανό να ακούσουν τους ήχους που αναπαράγονται, αλλά σε οποιαδήποτε ρύθμιση κάτω από τη μέση πολύ δύσκολα θα συμβεί κάτι τέτοιο, την ώρα που εμείς θα ακούμε πραγματικά δυνατά και καθαρά. Στο δεξί μπράτσο έχουμε και ένα ρυθμιστικό φωτεινότητας για τις 2 μικρές οθόνες που ενσωματώνουν τα TCL NXTWEAR S, μια για καθένα από τα μάτια μας. Το μόνο παράπονο με τη ρύθμιση της φωτεινότητας είναι ότι στην ελάχιστη τιμή, η φωτεινότητα είναι πολύ χαμηλή αλλά το επόμενο βήμα να προσφέρει μεγάλη φωτεινότητα κάτι που σε συνθήκες χαμηλού περιβάλλοντος φωτισμού να είναι κουραστικό.



Η μέγιστη φωτεινότητα είναι απόλυτα ικανοποιητική, όμως για να χρησιμοποιηθούν τα γυαλιά σε εξωτερικό χώρο, είναι απαραίτητο να τοποθετηθεί το επιπλέον ζευγάρι γυαλιών (τύπου ηλίου) που μαγνητικά ασφαλίζει στην εξωτερική πλευρά. Αν και δεν είναι τελείως σκοτεινά και εξακολουθούμε να βλέπουμε το περιβάλλοντα χώρο (έστω αμυδρά), βοηθάνε στο να βλέπουμε καλύτερα τι αναπαράγεται στις οθόνες των TCL NXTWEAR S.



Πως όμως είναι η εμπειρία που προσφέρουν τα γυαλιά? Η αλήθεια είναι πως η συμβίωση μαζί τους μας άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Τα χρησιμοποιήσαμε για να βλέπουμε Netflix/Prime/Disney+ μέσω του κινητού αλλά και για να παίζουμε παιχνίδια στο SteamDeck και πραγματικά, το απολαύσαμε με το παραπάνω. Το να είσαι ξαπλωμένος στο κρεβάτι και να χαζεύεις το Citadel το Amazon Prime σε οθόνη 130’’, με τον ήχο να έρχεται στα αυτιά σου χωρίς να χρειάζεσαι ακουστικά είναι μοναδική εμπειρία.



Να φορτώνεις παιχνίδια στο Steam Deck και να τα απολαμβάνεις πάλι στις 130’’, χωρίς να σε περιορίζει η οθόνη 7’’ της κονσόλας είναι σκέτη απόλαυση. Πόσο μάλλον όταν δε χρειάζεται να κρατάς το Steam Deck ώστε να βρίσκεται κοντά στα μάτια σου. Ακόμα και παιχνίδια PS5 δοκιμάσαμε, αλλά κάπως διαφορετικά. Και αυτό γιατί τα γυαλιά δε μπορούν να συνδεθούν σε συσκευές που έχουν μόνο έξοδο HDMI/Display Port.



Ακόμα και στο Nintendo Switch, δε λειτουργούν καθώς η κονσόλα της Nintendo δεν υποστηρίζει άμεσα έξοδο εικόνας από τη USB Type-C θύρα που έχει και χρειάζεται το dock (ή κάποιο type-C hub). Υπάρχει τρόπος πάντως να χρησιμοποιηθούν σε συσκευές που έχουν έξοδο HDMI, αποκτώντας ένα ειδικό καλώδιο HDMI σε Type-C, αλλά δεν είχαμε κάποιο διαθέσιμο για να το δοκιμάσουμε. Στο Playstation 5 πάλι, η Type-C USB που έχει δε λειτουργεί σαν έξοδος εικόνας για άλλες συσκευές πέρα από το PSVR2. Ακόμα και έτσι όμως, μπορέσαμε να παίξουμε παιχνίδια στο PS5 στα γυαλιά με streaming από το Chiaki μέσω του Steam Deck αλλά και μέσω του κινητού χρησιμοποιώντας το PS Play. Το smartphone που χρησιμοποιήσαμε ήταν ένα Huawei Mate 50 Pro ενώ δοκιμάσαμε επίσης το νέο Huawei P60 Pro καθώς και το Huawei Matepad 11 tablet. Όλα έχουν USB 3.0 θύρα και υποστηρίζουν έξοδο εικόνας. Τα Xiaomi 11 Ultra και Xiaomi 13 Pro που έχουμε επίσης στη κατοχή δυστυχώς δεν υποστηρίζονται γιατί έχουν USB 2.0 θύρα που δεν υποστηρίζει έξοδο εικόνας. Τα περισσότερα τηλέφωνα είναι έτσι, όμως αρκετά flaghship (σχεδόν όλα τα Samsung αλλά και τα Vivo X80/X90 Pro) διαθέτουν και μπορούν να «παίξουν» με τα γυαλιά. Αν έχετε κάποιο τέτοιο τηλέφωνο ή tablet ή κάποιο laptop με έξοδο εικόνας μέσω USB Type-C, μπορείτε να αξιοποιήσετε τα TCL NXTWEAR S σαν δεύτερη (ή και πρώτη) οθόνη, κυρίως για κατανάλωση περιεχομένου. Ακόμα και για εργασία σε περιβάλλον Windows θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, όμως το γεγονός ότι η εικόνα είναι πάντα μπροστά στα μάτια μας, ακόμα και όταν κουνάμε το κεφάλι (σε αντίθεση με τα VR headsets δηλαδή), μπορεί να ζαλίσει αρκετούς.
Αν και η εικόνα είναι εξαιρετική, η περιφερειακή όραση του χρήστη εξακολουθεί να έχει επαφή με το περιβάλλοντα χώρο κυρίως από τη κάτω μεριά των γυαλιών (όταν έχουμε βάλει τους φακούς συσκότισης), κάτι που δυσκολεύει να είμαστε συγκεντρωμένοι σε αυτό που βλέπουμε στις οθόνες. Από την άλλη, αυτό μας επιτρέπει να φοράμε τα γυαλιά και να κινούμαστε στο χώρο χωρίς πρόβλημα.



Δυο είναι τα «παράπονά» μας. Το κομμάτι του σκελετού που ακουμπάει πάνω από τη μύτη του χρήστη ζεσταίνεται και η θερμότητα γίνεται αντιληπτή μετά από λίγο οπότε χρειάζεται να μετακινήσουμε τα γυαλιά λίγο πιο μπροστά για να μη μας ακουμπάνε. Επίσης, το καλώδιο που χρησιμοποιούν ασφαλίζει μαγνητικά (στην εξωτερική πλευρά του δεξί μπράτσου), με αποτέλεσμα πολλές φορές έχοντας τα γυαλιά στο κεφάλι και κάνοντας κάποια απότομη κίνηση, χανόταν η επαφή με αποτέλεσμα να «κόβεται» η εικόνα στιγμιαία.



Συνολικά, τα TCL NXTWEAR S μας άφησαν εξαιρετική εντύπωση. Σίγουρα είναι ένα προϊόν που αυτή στη στιγμή απευθύνεται σε λίγους, αλλά αν μη τι άλλο είναι μια εντυπωσιακή τεχνολογία που θα γίνεται καλύτερη με τον καιρό και είμαστε σίγουροι πως σε μερικά χρόνια θα είναι κάτι που θα χρησιμοποιούμε όλοι. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τρομερή εμπειρία
  • Ωραία χρώματα
  • Εύκολη σύνδεση
  • Η δυνατότητα για προσαρμογή φακών διόρθωσης όρασης.
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ζεσταίνονται αρκετά στο εσωτερικό μέρος, εκεί που ακουμπάνε στο μέτωπο.
  • Δεν υπάρχει τρόπος να είναι στο ρεύμα η συσκευή με την οποία συνδέονται.
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*