Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Viewsonic X2 Review

*
Μεσα από τις σελίδες του Enternity παρουσιάζουμε διάφορες κατηγορίες προϊόντων. Αν και όχι τόσο συχνά, έχουμε παρουσιάσει στο παρελθόν και βιντεοπροβολείς. Η Viewsonic μας έστειλε ένα νέο της μοντέλο, τον Viewsonic X2. Με κόστος που βρίσκεται στα €1700, ο 1080p προβολέας της Viewsonic σίγουρα δεν είναι φθηνός, όμως είναι ιδανικός για να αντικαταστήσει κανείς τηλεόρασή του με μεγάλη ευκολία, καθώς είναι ένας short throw προβολέας.



Ο Viewsonic X2 είναι ένας μέτριου μεγέθους προβολέας ο οποίος προορίζεται για χρήση σε σταθερό σημείο. Σχεδιαστικά, δε διαφέρει ιδιαίτερα από τους περισσότερους προβολείς της αγοράς, έχοντας στρογγυλεμένες γωνίες, τις θύρες στη πλάτη του, αρκετές γρίλιες εξαερισμού και το φακό προβολής στη πρόσοψη. Όσον αφορά στις θύρες, έχουμε 2 HDMI 2.0 που υποστηρίζουν εικόνα μέχρι 1080p (υποστηρίζεται και HDR), μια Type-C USB για σύνδεση με κονσόλες/κινητά η οποία παρέχει και φόρτιση, μια USB 2.0 Type-A για σύνδεση αποθηκευτικού μέσου και αναλογικές (mini-jack) εισόδους/εξόδους ήχου.



Υπάρχουν επίσης και δυο ακόμα θύρες, μια RS-232 και μια ακόμα USB που είναι για τον έλεγχο του προβολέα από υπολογιστή, με τη USB να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ακόμα καλύτερη ρύθμιση της εικόνας μέσα από τη Windows εφαρμογή vColorTuner.  Να σημειώσουμε επίσης πως ο προβολέας ενσωματώνει και ένα ζευγάρι ηχείων της Harman Kardon (2x6 Watt) το οποίο παράγει δυνατό και γεμάτο ήχο, με τα ηχεία μάλιστα να μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σαν ηχοσύστημα Bluetooth από πχ κάποιο smartphone ή μπορεί κανείς να συνδέσει Bluetooth ακουστικά για πριβέ ακρόαση. Φυσικά, ο προβολέας ενσωματώνει και σύνδεση WiFi.



Ο Viewsonic X2 χρησιμοποιεί DLP τεχνολογία για να προβάλει και έτσι δε χρειάζεται αλλαγή λάμπας, με την εταιρεία να δίνει περίπου 30000 ώρες διάρκεια ζωής του chip. Προφανώς διαθέτει ενεργό σύστημα ψύξης, το οποίο η αλήθεια είναι πως ακούγεται, αν δε υπάρχει άλλος θόρυβος στο σπίτι. Βάζοντας όμως να παίξει κάτι και έχοντας τον ήχο – με την ένταση των Harman Kardon ηχείων έστω και χαμηλά- δε μπορούμε να πούμε ότι οι ανεμιστήρες ακούγονται, καθώς σε απόσταση περίπου 30 εκατοστών από το προβολέα και στη πίσω πλευρά, μετρήσαμε περίπου 36-37 dB ήχου.



Στη πάνω πλευρά του υπάρχει ένα συρταρωτό καπάκι το οποίο αποκαλύπτει πλήκτρα ελέγχου (τα οποία μπορεί κανείς να χρησιμοποιήσει παράλληλα με το τηλεχειριστήριο της συσκευασίας), ενώ από εκεί έχουμε και πρόσβαση σε δυο περιστροφικά δαχτυλίδια μέσω των οποίων ρυθμίζουμε την εστίαση του φακού αλλά και το zoom του.



Στη κάτω πλευρά υπάρχει ένα ποδαράκι για να σηκώσουμε τη πρόσοψη υπό γωνία, εφόσον θέλουμε να προβάλουμε ψηλότερα. Στη περίπτωση αυτή βέβαια θα πρέπει να φτιάξουμε χειροκίνητα το keystone, με ότι αυτό συνεπάγεται για τη ποιότητα της απεικόνισης (αν και στο κάθετο άξονα υποστηρίζει και αυτόματη διόρθωση). Πάντα, η καλύτερη λύση είναι η προβολή να γίνεται στην νοητή ευθεία που προβάλει ο projector, ώστε να έχουμε ένα τέλειο παραλληλόγραμμο χωρίς να χρειάζονται επιπλέον ρυθμίσεις.



Όπως αναφέραμε, ο προβολέας είναι short throw. Αυτό σημαίνει πως μπορεί να προβάλει μεγάλη εικόνα χωρίς να χρειάζεται να βρίσκεται ιδιαίτερα μακριά από το μέσο προβολής. Το throw ratio του είναι 0.69-0.83 το οποίο σημαίνει ότι μπορεί να προβάλει εικόνα από 60’’ στην ελάχιστη απόσταση των περίπου 92 εκατοστών ενώ για να πετύχει κανείς 100’’, απαιτείται μια απόσταση της τάξης του 1,5 μέτρου. Εμείς τον τοποθετήσαμε σε μια απόσταση κοντά στο 1 μέτρο από το τοίχο προβολής.



Πατώντας το power, ο προβολέας χρειάζεται περίπου μισό λεπτό για να εκκινήσει και να μας δείξει το βασικό του μενού. Το λειτουργικό βασίζεται σε Android μεν, αλλά δεν είναι το Android TV. Έχει πρόσβαση σε κάποιες εφαρμογές, ωστόσο αυτές είναι σχετικά λίγες και σε κάποιες περιπτώσεις όχι τόσο εύχρηστες. Για παράδειγμα, η εφαρμογή του Netflix χρειάζεται mouse για να μπορέσει κανείς να περιηγηθεί σε αυτή, κάτι αν μη τι άλλο όχι ιδιαίτερα βολικό.



Υπάρχει προ-εγκατεστημένη εφαρμογή για αναπαραγωγή αρχείων βίντεο (παίζουν και 4K video), όμως σε αυτή οι ελληνικοί υπότιτλοι δεν εμφανίζονται σωστά (βασικά, εμφανίζονται κινέζικα) ενώ αν τα βίντεο έχουμε Dolby ήχο, αυτός δε παίζει. Επίσης, η εφαρμογή αυτή δεν υποστηρίζει δικτυακούς δίσκους. Ωστόσο, εγκαταστήσαμε το VLC, το οποίο μπορεί κανείς να λειτουργήσει με το τηλεχειριστήριο. Μέσα από το VLC μπορέσαμε να παίξουμε κανονικά όλα μας τα αρχεία με τον ήχο και υπότιτλους καθώς να δούμε τους δικτυακούς μας δίσκους. Καμία από τις δυο όμως εφαρμογές δεν ενεργοποίησε το HDR στα αρχεία που ήταν έτσι κωδικοποιημένα. Παρόλα αυτά, το HDR υποστηρίζεται παίζοντας υλικό μέσω HDMI (και εδώ υποστηρίζονται πηγές 4K, αλλά η αναπαραγωγή γίνεται πάντα σε 1080p).



Από πλευράς φωτεινότητας, ο προβολέας είναι πραγματικά "δυνατός". Σύμφωνα με τη Viewsonic, η φωτεινότητά του είναι 3100 LED Lumens, η οποία αντιστοιχεί σε περίπου 2000 ANSI lumens. Έχει διάφορα mode που μπορούμε να τον λειτουργήσουμε, με το eco να τη μειώνει περίπου 25%, ρύθμιση πάντως που είναι υπέρ-αρκετή όταν θέλουμε να παρακολουθήσουμε κάτι σε περιβάλλον με μέτριο ή χαμηλό περιβάλλοντα φωτισμό. Στη μέγιστη φωτεινότητα, μπορούμε να δούμε ακόμα και όταν έχουμε τα πατζούρια ανοιχτά, αρκεί βέβαια να βοηθάει και το μέσο προβολής μας (τοίχος, πανί κτλ). Χρωματικά, είναι πιθανό να χρειαστεί να προβείτε σε αλλαγές κάποιον ρυθμίσεων σε καθένα από τα διαθέσιμα mode. Για παράδειγμα, τόσο στο gaming όσο και στο movies, η θερμοκρασία χρώματος ήταν σε υψηλές τιμές για τα δικά μας δεδομένα οπότε τη βάλαμε στους 6500 βαθμού Κέλβιν. Από εκεί και πέρα μπορούμε να ρυθμίσουμε τα χρώματα ξεχωριστά, φωτεινότητα (όχι του LCD, της εικόνας) και αντίθεση και να φέρουμε την εικόνα περισσότερο στα μέτρα μας.



Για όσους αρέσκονται να παίζουν παιχνίδια, υπάρχει μια ειδική ρύθμιση που καλό είναι να ενεργοποιηθεί, το 3X Fast Input. Ουσιαστικά αυτό κατεβάζει ακόμα περισσότερο το latency, ούτως ώστε ο χρόνος απόκρισης κατά το gaming να ελαχιστοποιείται. Όταν όμως ενεργοποιείται, όλες οι επιλογές keystone και corner correction που έχουν γίνει απενεργοποιούνται. Δε χρειάζεται να είμαστε στο gaming προφίλ για να το ενεργοποιήσουμε.



Στη πράξη, κάνει καλά τη δουλειά του και η εμπειρία gaming είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακή. Συνδέσαμε Rog Ally και Steam Deck μέσω Type-C USB και μάλιστα μπορέσαμε να ενεργοποιήσουμε και το HDR, με το πρώτο να μη φορτίζει ενώ το Steam Deck φόρτιζε μεν, αλλά πολύ αργά, καθώς το ρεύμα που δίνει μέσω Type-C USB ο προβολέας είναι χαμηλό (μόλις 5 Watt). Η εμπειρία του gaming ήταν πραγματικά μοναδική, έχοντας τόσο μεγάλη εικόνα. Συνδέσαμε και smartphone/tablet (Huawei Mate 50 Pro, Huawei Matepad 11) που προσφέρουν έξοδο εικόνας μέσω Type-C USB και όλα λειτούργησαν χωρίς κανένα πρόβλημα, είτε για θέαση είτε για gaming.



Το ερώτημα που θα κάνουν πολλοί είναι αν αξίζει κανείς να αντικαταστήσει τηλεόραση με προβολέα και στη προκειμένη περίπτωση η απάντηση είναι πως ο Viewsonic X2 είναι σε μεγάλο βαθμό σχεδιασμένος για να το κάνει. Το γεγονός ότι προβάλει μεγάλη εικόνα όντας σχετικά κοντά στο τοίχο, λύνει τα περισσότερα προβλήματα εγκατάστασης που έχει ένας παραδοσιακός προβολέας. Δε μπορεί κανείς να τον κολλήσει στο τοίχο, αλλά δε χρειάζεται να είναι στην άλλη άκρη του δωματίου. Η εικόνα είναι πραγματικά καλή, η φωτεινότητα υψηλή, ο ήχος άριστος ενώ και στο σύστημα ψύξης δεν ενοχλέι με το θόρυβο που παράγει. Από την άλλη, το λειτουργικό του δεν είναι τόσο εύχρηστο με τις διαθέσιμες εφαρμογές να είναι λίγες και αρκετές να απαιτούν mouse για να λειτουργήσουν, κάτι που είναι σχεδόν το μόνιμο παράπονό μας για τους προβολείς της εταιρείας. 

8.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δυνατός, ισορροπημένος ήχος με επιλογή χρήσης των ηχείων σαν ηχοσύστημα Bluetooth
  • Μεγάλη οθόνη από κοντινή απόσταση
  • Ευχρηστο remote, πολλές ρυθμίσεις εικόνας, δυνατότητα για χαμηλότερο latency όταν παίζουμε παιχνίδια
  • Υψηλη φωτεινότητα
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το λειτουργικό σύστημα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*