Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity
Genesis Gaming περιφερειακά: Καλοκαιρινός διαγωνισμός >>

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Τα καλύτερα retro ποδοσφαιράκια

*
Η αγορά των video games είναι τεράστια και στην πορεία των ετών έχει αποφέρει αρκετά τρισεκατομμύρια στα ταμεία των εταιρειών που έχουν επενδύσει σε αυτήν. Μπορεί το σήμερα να μας προσφέρει μόλις δύο σημαντικούς τίτλους (τις σειρές PES και FIFA), ωστόσο το παρελθόν έδειξε μας προσέφερε μοναδικές στιγμές που έγιναν ένα με τους παίκτες και προσέφεραν εξαιρετικές στιγμές διασκέδασης. Μέσα από το εν λόγω Top 10 θα ταξιδέψουμε στην εποχή 1972-1996 και θα θυμηθούμε όλα όσα μας έκαναν να μαζευόμαστε στα σπίτια των φίλων (δεν υπήρχε online τότε) και να σπάμε τα χειριστήρια. Η λίστα περιλαμβάνει τα κατά εμάς 10 καλύτερα παιχνίδια ποδοσφαίρου για την τότε εποχή, ενώ από τη δεκάδα βγήκαν οριακά και τα:

Konami Hyper Soccer (NES, 1992)
Versus Net Soccer (Arcade, 1996)
J-League Winning Goal (NES, 1994)
Player Manager (Amiga, 1990)
Dino Dini’s Goal! (Amiga, 1993)
Goal! Goal! Goal! (Arcade, 1995)
Microprose Soccer (Amiga 1988)
90 Minutes: European Prime Goal (SNES, 1995)

Πριν συνεχίσουμε, θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ηλία Πέππα για τη βοήθεια στην επιλογή της δεκάδας.


Ξεκινάμε με το No 10...

No 10: Nintendo World Cup (NES, 1990)


Nintendo World Cup (NES, 1990)
Η Nintendo μπορεί να μη μας έχει συνηθίσει σε ποδοσφαιρικούς τίτλους που άφησαν ιστορία, ωστόσο το 1990 προσέφερε στους κατόχους NES ένα μοναδικό τίτλο. Το Nintendo World Cup προσέφερε ομάδες των έξι παικτών (τερματοφύλακας, δύο αμυντικοί, ένας στο κέντρο και δύο επιθετικοί) και ο κάτοχός του μπορούσε να ελέγξει τον έναν από αυτούς, ενώ έδινε εντολές στους υπόλοιπους για το τι πρέπει να κάνουν. Στον τίτλο, τέλος, προσφέρονταν δύο modes, το Tournament και το Vs Match.
No 9: Premier Soccer: Konami Football (Arcade, 1993)


Premier Soccer: Konami Football (Arcade, 1993)
Ένα λιγότερο γνωστό, αλλά εξίσου σημαντικό παιχνίδι ποδοσφαίρου της Konami έκανε την εμφάνισή του το 1993 στα arcades. Ο λόγος για το Premier Soccer: Konami Football, το οποίο είχε ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα, αυτό της αυτόματης αλλαγής παίκτη που έλεγχε ο χρήστης. Ως αποτέλεσμα, αρκετοί το χαρακτήρισαν ένα από τα πιο εκνευριστικά στοιχεία που έχουν συναντήσει σε τίτλο της κατηγορίας, ωστόσο αυτό δεν ήταν αρκετό για να μας αποτρέψει από το να το εντάξουμε στη δεκάδα μας.
No 8: Super Sidekicks 2 (Arcade, 1994)


Super Sidekicks 2 (Arcade, 1994)
Αν έχουμε παράπονο από την SNK είναι το ότι δεν κυκλοφόρησε τη σειρά Super Sidekicks σε πολλά formats. O δεύτερος τίτλος της σειράς κυκλοφόρησε στα arcades το 1994 και επέτρεπε στους παίκτες να διαλέγουν ποδοσφαιριστές κατά τη διάρκεια του αγώνα, ενώ μείωσε και την απόσταση από την οποία μπορούσαν να γίνουν τα σουτ. Μέσα στις ομάδες που προσφέρονταν μπήκε για πρώτη φορά και η Ελλάδα, στη ζώνη Europe B, μαζί με τις: Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Σουηδία, Ρωσία, Βέλγιο και Ρουμανία.
No 7: FIFA Soccer 95 (Mega Drive, 1994)


FIFA Soccer 95 (Mega Drive, 1994)
H σειρά FIFA είχε αρχίσει να κάνει δειλά δειλά τα βήματά της στην αγορά των video games και το 1994 έδωσε στην κυκλοφορία το δεύτερο τίτλο της, το FIFA 95. Ο τίτλος έκανε την εμφάνισή του στο SEGA Mega Drive με τους Erik Thorstvedt και Alexi Lalas στο εξώφυλλο. Η μηχανή γραφικών του δεν είχε καμία διαφορά από αυτήν του FIFA 94, ωστόσο προσέθεσε αρκετές ομάδες από διάφορα πρωταθλήματα, καθώς και 8 εθνικούς συλλόγους. H επιλογή για τη ρίψη του νομίσματος στη σέντρα είναι από τις εικόνες που σίγουρα θα έχουν μείνει ανεξίτηλες στη μνήμη όλων των old school gamers…
No 6: Total Football (Amiga, 1996)


Total Football (Amiga, 1996)
Μία από τις σειρές που ξεχώρισαν στην πορεία της Amiga ήταν το Total Football. Ο τίτλος αναπτυσσόταν από την Domark Group, κυκλοφόρησε το 1995 και έφτασε στα καταστήματα με τις ευλογίες της Acclaim. Περιελάμβανε 42 ομάδες, οι οποίες μπορούσαν να αγωνιστούν σε πρωτάθλημα των 16, σε κύπελλο των 32 ή και σε τουρνουά με τη λογική που διεξαγόταν την τότε εποχή το Παγκόσμιο.
No 5: Virtua Striker (Arcade, 1994)


Virtua Striker (Arcade, 1994)
Κλασικός arcade ποδοσφαιρικός τίτλος της SEGA που αναπτύχθηκε από την AM2 και κυκλοφόρησε στα arcades το 1994. Η σειρά γνώρισε ιδιαίτερη επιτυχία στα καταστήματα με arcades, κυρίως γιατί προσέφερε τρισδιάστατη απεικόνιση και έκλεψε τις εντυπώσεις. Το franchise κυκλοφόρησε σε διάφορα συστήματα, όπως το Dreamcast και το GameCube.
No 4: International Superstar Soccer Deluxe (SNES, 1996)


International Superstar Soccer Deluxe (SNES, 1996)
Βρισκόμαστε στο 1996 και η Konami προσφέρει στην αγορά τη συνέχεια του International Superstar Soccer. Ο τίτλος κυκλοφόρησε στα SNES, Mega Drive και PlayStation και χαρακτηρίστηκε από τα ρεαλιστικά (για την εποχή) animations και spites. 16 διαφορετικές τακτικές και 8 συστήματα ήταν στη διάθεσή του, ενώ ο τίτλος ξεχώρισε και για τα διάφορα modes που προσέφερε.
No 3: Tehkan World Cup (Arcade, 1986)


Tehkan World Cup (Arcade, 1986)
Είμαστε σχεδόν σίγουροι πως πολλοί θα φωνάξουν γιατί ο εν λόγω τίτλος δε βρίσκεται στην πρώτη θέση. Πρόκειται για το ποδοσφαιράκι που ενώ δεν είχε πολλά ξεχωριστά χαρακτηριστικά, μας έκανε να ιδρώνουμε και να χαλάμε άπειρα νομίσματα στα arcades. Δύο ομάδες καταλαμβάνουν τις θέσεις τους στο γήπεδο που απεικονίζεται κάθετα και με τη χρήση όσο το δυνατόν λιγότερων πλήκτρων προσπαθούν να φτάσουν μέχρι τον τελικό. Την ανάπτυξη του παιχνιδιού υπέγραφε ο Michishito Ishizuka και κυκλοφόρησε για πρώτη φορά στα Arcades το 1985. Μέχρι και σήμερα θεωρείται ένα από τα πιο εθιστικά παιχνίδια στους emulators.
No 2: Kick Off 2 (Amiga, 1990)


Kick Off 2 (Amiga, 1990)
H ποδοσφαιρική σειρά που μεγάλωσε γενιές και γενιές. Ξεκίνησε να κυκλοφορεί για πρώτη φορά το 1989 και έφερε την υπογραφή του Dino Dini. Ο τίτλος έφτανε στα καταστήματα υπό την Anco, ενώ το δεύτερο μέρος ξεχώρισε στην Amiga λόγω πολλών βελτιώσεων που είχαν να κάνουν με την κίνηση των παικτών στο χώρο. Για όσους δε θυμούνται, το βασικότερο χαρακτηριστικό του τίτλου ήταν ότι η μπάλα δεν κόλλαγε στα πόδια του παίκτη, αλλά κινούταν μπροστά της, με αποτέλεσμα να χρειάζεται πολλές φορές… χειρουργικές κινήσεις!
No 1: Sensible World of Soccer (Amiga, 1994)


Sensible World of Soccer (Amiga, 1994)
Τι να πρωτοπεί κανείς για τον τίτλο που μας έκανε να ασχολούμαστε με τις ώρες με το edit των ομάδων, να φτιάχνουμε ονόματα και να τσαντιζόμαστε που πολλές φορές οι ομάδες μας, χωρίς καμία εξήγηση, σέρνονταν. Το Sensible World of Soccer αναπτύχθηκε από την Sensible Software ως sequel του Sensible Soccer που κυκλοφόρησε το 1992 και προσέφερε 2D αγώνες και κάποιες δυνατότητες διαχείρισης της ομάδας μας. Πάνω από 1500 σύλλογοι και 27 χιλιάδες αθλητές βρίσκονταν στον τίτλο που για πρώτη φορά μας έφερε τόσο κοντά με το ποδόσφαιρο. Ο τίτλος βραβεύτηκε από το περιοδικό Amiga Power ως ο καλύτερος της πλατφόρμας.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
    • Logan
    • Εμένα μου άρεζε ένα soccer superstars της konami του 1994

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!