Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Digital Foundry vs Xenoblade Chronicles X

*
Κυκλοφόρησε το καλοκαίρι του 2015 στην Ιαπωνία και πιο πρόσφατα στα μέρη μας το Xenoblade Chronicles X, ένα παιχνίδι που μας απασχολούσε από καιρό αφού το μέγεθός του και η φιλοδοξία του έδειχναν να ξεπερνούν τις προσδοκίες. Όταν βλέπουμε open world games στο PS3, το Xbox 360, ακόμη και στο ίδιο το Wii U, είναι ελάχιστα τα παραδείγματα με πραγματικά σταθερό frame rate, αλλά αυτό ακριβώς συναντούμε εδώ. Σίγουρα έγιναν θυσίες για να επιτευχθεί αλλά το αποτέλεσμα είναι εκπληκτικό για την πλατφόρμα, με εξαιρετική ισορροπία μεταξύ απόδοσης και οπτικού αποτελέσματος. Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπιζε η ομάδα ανάπτυξης είναι η διαχείριση δεδομένων. Χωρίς τη δυνατότητα εγκατάστασης των παιχνιδιών στον εσωτερικό αποθηκευτικό χώρο της κονσόλας, η επίτευξη τέτοιας κλίμακας σε αυτό δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητο επίτευγμα. Για να ξεφύγει από τον περιορισμό αυτό, οι κάτοχοι της φυσικής έκδοσης καλούνται να κατεβάσουν data packs από το eShop, με συνολικό όγκο 11GB. Αυτό γίνεται για να ελαχιστοποιηθεί η ανάγκη για ανάγνωση δεδομένων από το κατά πολύ πιο αργό disc drive, βελτιώνοντας έτσι το streaming των assets και τους χρόνους φόρτωσης. Αν όμως αγοράσετε το παιχνίδι από το eShop, προφανώς και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα. Στα δικά μας χέρια έφτασε ψηφιακή έκδοση οπότε δεν μπορέσαμε να δοκιμάσουμε το μηχανισμό αυτό. Στη θεωρία πάντως είναι μια ενδιαφέρουσα αντιμετώπιση. Αναλογιζόμενοι πως το Xenosaga Episode 1 του PS2, είναι ένα από τα ελάχιστα games που υποστηρίζουν εγκατάσταση στον επίσημο σκληρό δίσκο εκείνης της κονσόλας, προκύπτει πως η ομάδα του Takahashi αναζητά σταθερά ενδιαφέροντες τρόπους για να διαχειριστεί τα δεδομένα του παιχνιδιού.


Χρησιμοποιείται απαλό motion blur σε όλο το παιχνίδι για να προσθέσει μια δόση χαρακτήρα σε πολλές σκηνές. Παρατηρήστε τα χαμηλής ανάλυσης εφέ στη συγκεκριμένη σκηνή.

Με το που ξεκινάμε το παιχνίδι είναι ξεκάθαρο πως, οπτικά, το Xenoblade Chronicles X αποδίδει αποτελέσματα ανάλογο άλλων τίτλων που έχουμε δει στο ίδιο σύστημα. Αυτό σημαίνει ανάλυση 1280 x 720 με post-process anti-aliasing και trilinear texture filtering. Δεν είναι το δυνατό πρόσωπο του παιχνιδιού, γενικά όμως λειτουργεί αρκετά καλά και δεν ζημιώνει τις πιο φυσικές τοποθεσίες του παιχνιδιού. Όταν βγείτε για πρώτη φορά στον κόσμο της Mira, οι αρχικές εντυπώσεις είναι καλές. Το έδαφος εκτείνεται σε τεράστια απόσταση στο βάθος, το περιδιαβαίνουν τεράστια πλάσματα και η χλωρίδα λυγίζει απαλά κόντρα στον αέρα. Είναι κόσμος που παρακαλά να εξερευνηθεί. Είναι τουλάχιστον ταιριαστό πως μια από τις πρώτες κινήσεις σας είναι να κάνετε το άλμα προς τον κόσμο που σας περιμένει. Γίνεται μεν στα σοβαρά, σηματοδοτεί όμως την ελευθερία που θα απολαμβάνετε στην εξερεύνηση.


Η λεπτομερής μας ανάλυσης του Xenoblade Chronicles X εμβαθύνει στην απόδοση και το οπτικό αποτέλεσμα και αποκαλύπτει μια όμορφη και σταθερή εμπειρία.

Ξεκινώντας την εξερεύνηση, μπορεί να παρατηρήσετε τις απλές αλλά εντυπωσιακές οπτικές λεπτομέρειες. Για παράδειγμα το motion blur εφαρμόζεται τόσο στην κίνηση της κάμερας όσο και στο περιβάλλον και εντείνει την αίσθηση ταχύτητας του παιχνιδιού. Τα screen-space crepuscular rays δηλώνουν παρόντα με δέσμες φωτός να ξεκινούν από τον ήλιο, την ώρα που βασικό ambient occlusion καθορίζει τα των σκιών στο έδαφος. Το animation σημειώνει βελτίωση σε σχέση με το προηγούμενο παιχνίδι, με τους χαρακτήρες που φαίνονται καλύτερα συνδεδεμένοι με τον κόσμο κατά την εξερεύνηση, αν και τα cut-scene animations είναι, συγκριτικά, πιο άκαμπτα.


Παρατηρήστε το διάτρητο εφέ διαφάνειας που χρησιμοποιείται στη σταδιακή εμφάνιση αντικειμένων στο οπτικό πεδίο. Σε αυτήν την περίπτωση το pop-in προκύπτει λόγω καθυστερήσεων στη φόρτωση, κάτι που μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το αποθηκευτικό μέσο στο οποίο έγινε η εγκατάσταση του παιχνιδιού.

Πιο εντυπωσιακό ακόμη είναι το γεγονός ότι ο κόσμος μπορεί να εξερευνηθεί πλήρως χωρίς να μεσολαβήσει παύση για φόρτωση, με ελάχιστες εξαιρέσεις εντός του New Los Angeles. Αναμενόμενα γίνονται θυσίες για να εξασφαλιστεί η απρόσκοπτη αυτή λειτουργία. Μια εξ αυτών είναι ο κύκλος νύχτας/μέρας. Το Xenoblade Chronicles X χρησιμοποιεί shadow maps, συνεπώς οι σκιάσεις είναι στατικές. Η θέση των σκιών δεν αλλάζει ανάλογα με τη θέση του ήλιου. Παραμένουν απολύτως σταθερές μέχρι να νυχτώσει, οπότε και εξαφανίζονται σταδιακά. Αυτό δεν έχει σημαντικό αντίκτυπο στο ανά πάσα στιγμή οπτικό αποτέλεσμα, αφαιρεί όμως από την ατμόσφαιρα που γενικά δημιουργεί ένας δυναμικός κύκλος ημέρας.
Θυσιάζεται και η ανάλυση των alpha texture, άρα και η αποτελεσματικότητα των εφέ διαφάνειας. Αν κοιτάξετε στα άκρα των αντικειμένων που διασταυρώνονται με κάποιου είδους διαφάνεια, θα δείτε εμφανώς οδοντωτά περιθώρια. Αν και οι αστοχίες αυτές δεν επηρεάζουν τη μάχη, τα καχεκτικά σύννεφα που προσθέτουν ομίχλη στο έδαφος σίγουρα ξεχωρίζουν αρνητικά. Το εφέ βάθους πεδίου, που χρησιμοποιείται συχνά σε cut-scenes σχηματίζεται σε χαμηλή ανάλυση με ορατά τεχνουργήματα σε πολλές περιπτώσεις. Παραπέρα οι αντανακλάσεις στο νερό περιορίζονται στη χρήση cube-maps που δεν συνυπολογίζουν ακριβώς τον περιβάλλοντα χώρο, ενώ οι ίδιοι οι όγκοι νερού δεν αλληλεπιδρούν με κάποιο τρόπο με τους παίκτες.


Το Xenoblade Chronicles X χρησιμοποιεί χαμηλής ποιότητας trilinear filtering με αποτέλεσμα ορατό θόλωμα των textures σε πλάγιες γωνίες.

Πιο εύκολα αντιληπτό γίνεται το pop-in που προκύπτει ακόμη και όταν το παιχνίδι τρέχει από ταχύτερο εξωτερικό αποθηκευτικό μέσο. Κάναμε δοκιμή με τον ενσωματωμένο χώρο του Wii U αλλά και με εξωτερικό δίσκο, αλλά στις δύο περιπτώσεις συναντήσαμε σημαντικό pop-in. Διασχίζοντας την πόλη θα δείτε τεράστια Skells και πλήθος NPCs να εμφανίζονται ξαφνικά λίγα μέτρα μπροστά από το χαρακτήρα σας. Ευτυχώς το φαινόμενο μας ενόχλησε μόνο κατά την εξερεύνηση του New Los Angeles, του κεντρικού δηλαδή hub του παιχνιδιού. Στη φύση, το pop-in παραμένει, αλλά είναι κάπως πιο εύκολο να αγνοηθεί. Μεταξύ εσωτερικής και εξωτερικής αποθήκευσης διαπιστώσαμε ότι η δεύτερη είναι η καλύτερη λύση. Όταν διασχίζαμε μεγάλες περιοχές, διάφορα αντικείμενα αλλά και textures εμφανίζονταν μια ιδέα πιο γρήγορα σε αυτή την περίπτωση. Φυσικά είναι πιθανό να διαφέρει το αποτέλεσμα ανάλογα και με την ποιότητα του εξωτερικού αποθηκευτικού μέσου που χρησιμοποιείτε.


Οι αντανακλάσεις στον νερό βασίζονται σε απλό cube map. Λειτουργεί αρκετά καλά, στερείται όμως την ακρίβεια άλλων τεχνικών.

Ένα ακόμη περίεργο που παρατηρήσαμε προκύπτει από το collision detection του παιχνιδιού, ή, ακριβέστερα, από την απουσία του. Εξερευνώντας την πόλη ο χαρακτήρας περνά μέσα από αυτοκίνητα, NPCs και Skells, σαν να ήταν όλα φαντάσματα. Δεν είναι σαφές αν η επιλογή αυτή έγινε για χάρη της απόδοσης, το αποτέλεσμα πάντως είναι σίγουρα παράξενο. Όταν φτάνουμε στα της απόδοσης όμως, τα πράγματα είναι και πάλι θετικά. Το Xenoblade Chronicles X τρέχει στα 30fps με ενεργοποιημένο v-sync και καταφέρνει να μένει πολύ κοντά στο στόχο στο σύνολο του παιχνιδιού. Open world games σαν και αυτό πασχίζουν συχνά σε θέματα απόδοσης στις κονσόλες αλλά η σταθερότητα του παιχνιδιού αυτού είναι ευχάριστη έκπληξη. Μας έτυχαν πολύ λίγα drops σε 15 ώρες gameplay και γενικά ο στόχος των 30fps επιτυγχάνεται. Φαίνεται ότι πολλές από τις προαναφερθείσες θυσίες έγιναν ακριβώς για την επίτευξη τέτοιας σταθερότητας. Βάσει του αποτελέσματος, αισθανόμαστε πως η ομάδα έκανε τη σωστή επιλογή.


Τα μοντέλα χαρακτήρων είναι από τα αδύνατα σημεία του παιχνιδιού από άποψη σχεδιασμού. Παρατηρήστε και το χαμηλής ανάλυσης εφέ βάθους πεδίου στη συγκεκριμένη σκηνή.

Μία ενδιαφέρουσα πτυχή ακόμη σχετίζεται με την ίδια την πλοήγηση του κόσμου. Συχνά μένει η εντύπωση ότι μπορούμε να εξερευνήσουμε περιοχές που σε άλλα παιχνίδια θα παρέμεναν απροσπέλαστες. Δεν περιοριζόμαστε στην ανάβαση συγκεκριμένων σκαλιών. Αντίθετα μπορούμε να πάμε όπου θέλουμε. Σε σημεία αισθανόμαστε ότι το παιχνίδι ενθαρρύνει την εξερεύνηση των ορίων του. Υπάρχουν παντού μονοπάτια που στα περισσότερα open world RPG θα αποκλείονται από εξερεύνηση, αλλά στο Xenoblade Chronicles X είναι ανοιχτά και διαθέσιμα. Το αποτέλεσμα είναι απελευθερωτικό.


Εξ αποστάσεως, το New LA δίνει καλό δείγμα της κλίμακας στην οποία λειτουργεί το παιχνίδι. Ενώ η εναλλαγή των LODs είναι επιθετική, όλα όσα βλέπετε εδώ είναι προσπελάσιμα χωρίς ενδιάμεσες οθόνες φόρτωσης.

Βλέποντας όσα επιτυγχάνονται εδώ, γεμίζουμε ελπίδες για τον τίτλο Zelda που περιμένουμε για το Wii U. Νωρίτερα φέτος η Monolith Soft δημοσίευσε αγγελίες προς αναζήτηση υποστηρικτικών ρόλων. Αργότερα ο δημιουργός του παιχνιδιού, Tetsuya Takahashi, διευκρίνισε σε συνέντευξη πως “η Monolith υποστηρίζει μερικές άλλες παραγωγές της Nintendo, κυρίως εκείνες που χρειάζονται σχεδιασμό χάρτη και ενδιαφέροντα στοιχεία adventure”. Συνυπολογίζοντας ότι η Monolith Soft έβαλε το χέρι της στο The Legend Of Zelda: Skyward Sword, φαίνεται πιθανό να γίνει κάτι παρόμοιο στον επόμενο τίτλο Zelda. Αν και η ομάδα που ετοίμασε το Xenoblade Chronicles X είναι διαφορετική από την ομάδα υποστήριξης, η εμπειρία που συγκέντρωσε από την τελευταία της δημιουργία φαίνεται να ταιριάζει γάντι σε open world Zelda game.


Το πλάνο αυτό δείχνει τόσο τα τεχνουργήματα που προκύπτουν από τις διαφάνειες χαμηλής ανάλυσης αλλά και τη χρήση object motion blur σε χαρακτήρες που περνούν γρήγορα μπροστά από την κάμερα.

Αν και πολλές από τις θυσίες που έγιναν φαντάζουν απογοητευτικές όπως διαβάζονται, η πραγματικότητα είναι πως η πλειοψηφία του παιχνιδιού είναι αρκετά καλά σχεδιασμένη ώστε να ξεπερνά αυτούς τους περιορισμούς. Δεν έχουμε εδώ την αιχμή της τεχνολογίας και των γραφικών, αλλά το επίτευγμα της ομάδας της Monolith παραμένει εντυπωσιακό. Πιο σημαντικά, το παιχνίδι τρέχει με πολύ σταθερό frame rate και φαίνεται εξαιρετικά προσεγμένο, δύο χαρακτηριστικά που είναι πολύ δύσκολο να πετύχει κανείς σε open world games.


Όταν πληθαίνουν τα εφέ διαφάνειας, η συνολική εικόνα μοιάζει να τρέχει σε χαμηλότερη ανάλυση, όπως φαίνεται και εδώ.

Σε τελική ανάλυση το Xenoblade Chronicles X είναι ένα όμορφο και τεράστιο παιχνίδι. Είναι και το μόνο του είδους του στο Wii U αυτήν τη στιγμή και λειτουργεί εξαιρετικά. Ακόμη και με τις ατέλειές του, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστούμε από όσα επιτυγχάνονται στο σύστημα της Nintendo. Η καλή εικόνα, το πλούσιο gameplay και το φανταστικό soundtrack συνδυάζονται για να δημιουργήσουν μία από τις πιο καλοφτιαγμένες εμπειρίες που έχουμε συναντήσει εδώ και πολύ καιρό σε open world game, έστω και με τις τεχνικές υποχωρήσεις που έγιναν. Αναλογιζόμενοι και τους προηγούμενους τίτλους της σειράς, μπορούμε να πούμε με σιγουριά ότι το Xenoblade Chronicles X είναι ο πιο εντυπωσιακός τίτλος της Monolith Soft μέχρι σήμερα.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Monolith Soft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Nortec Multimedia

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*