Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Το κριτήριο σας πρέπει να ειναι τουλάχιστον 3 χαρακτήρες

Games of the Year 2013

*
Ήρθε η ώρα λοιπόν και για τη συνολική λίστα των καλύτερων παιχνιδιών της χρονιάς, αφού πρώτα σας βομβαρδίσαμε με τις σχετικές λίστες για κάθε format. Εδώ τα πράγματα είναι ακόμη πιο θεωρητικά και υποκειμενικά, αφού δεν υπεισέρχεται ο παράγοντας του πόσο ταιριάζει ένας τίτλος στο αντίστοιχο format. Θα παρατηρήσετε ότι στην ουσία λείπουν οι τίτλοι «νέας γενιάς» από την δεκάδα μας, κάτι που αναμενόταν αφού πρόκειται για το χρονικό σημείο όπου η περασμένη γενιά hardware πετυχαίνει μέγιστη απόδοση και η νέα μόλις ξεκινάει. Από του χρόνου και κυρίως από το 2015 θα περάσουμε πραγματικά στο νέο επίπεδο, τόσο από τεχνικής άποψης, όσο και από άποψης ιδεών, λόγω της καθιέρωσης του νέου hardware και της ακμής του indie development.

Επιστρέφοντας και πάλι στο παρόν και στο συγκεκριμένο top 10, αρχικά προσπαθήσαμε να ορίσουμε με μεγαλύτερη αυστηρότητα τα κριτήρια επιλογής, συνειδητοποιώντας όμως στην πορεία για μία ακόμη φορά πόσο μάταιη και άτοπη είναι η προσπάθεια κατάταξης. Είναι δύσκολο να συμβεί κάτι τέτοιο ακόμη και σε τίτλους της ίδιας κατηγορίας, πόσο μάλλον όταν μαζεύονται όλα τα παιχνίδια της χρονιάς. Όπως αναφέραμε και πέρσι, σκοπός τέτοιων άρθρων είναι να αποτελέσουν αφορμή για συζήτηση πάνω στην ποιότητα και την σημασία των κυκλοφοριών της χρονιάς που πέρασε.

Κάθε τίτλος που θα δείτε στις επόμενες 10 σελίδες ξεχώρισε για δικούς του λόγους και η αλφαβητική σειρά θα ήταν πιο δίκαιη προσέγγιση, αλλά ανέφικτη με το layout που χρησιμοποιούμε για τα top 10. Να σημειωθεί ότι ως «άξια αναφοράς» θεωρούνται όλα ανεξαιρέτως τα παιχνίδια που τοποθετήθηκαν στην συγκεκριμένη κατηγορία στα προηγούμενα top 10. Αν πάντως αναρωτιέστε, την 10η θέση διεκδίκησε επί ίσοις όροις το Ni No Kuni: Wrath of the White Witch, το οποίο αποτέλεσε εκπληκτικό αμάλγαμα του συνδυασμένου ταλέντου της Level-5 και του Studio Ghibli και το Far Cry 3: Blood Dragon, λόγω καφρίλας και σωστής διαχείρισης του παράγοντα της νοσταλγίας των ταινιών δράσης της δεκαετίας του ’80. Για ένα πράγμα να είστε σίγουροι, αν και οι απόψεις σας μπορεί να διαφέρουν, δεν πρόκειται να σπαταλήσετε το χρόνο σας αν ασχοληθείτε με κάποιον από τους τίτλους της λίστας  που προέκυψε.

Διαβάστε επίσης:
Τα καλύτερα Nintendo 3DS games του 2013
Τα καλύτερα PlayStation  Vita games του 2013
Τα καλύτερα Xbox 360 games του 2013
Τα καλύτερα PlayStation 3 games του 2013
Τα καλύτερα Wii U games του 2013
Τα καλύτερα PlayStation 4 games του 2013
Τα καλύτερα Xbox One games του 2013
Τα καλύτερα PC games του 2013
Τα καλύτερα Indie games του 2013
Τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς (ασχέτως format)Ξεκινάμε με το No 10...

No 10: Tomb Raider


Tomb Raider
Είχαμε γνωρίσει τη Lara ως άτρωτη αρχαιολόγο, αλλά δεν ξέραμε πώς έφτασε σε αυτό το σημείο. Το reboot από την Crystal Dynamics φροντίσει να μας διηγηθεί τις απαρχές της Lara, εστιάζοντας στο στοιχείο της δράσης και της επιβίωσης και όχι στην επίλυση γρίφων, κάτι που προκάλεσε την οργή των οπαδών της σειράς, όμως δικαιολογείται απόλυτα με βάση το σεναριακό πλαίσιο του παιχνιδιού. Επιπλέον, μετά τον τερματισμό το παιχνίδι ουσιαστικά επιστρέφει στις ρίζες του, αφού πλέον στηρίζεται πλήρως στην εξερεύνηση του περιβάλλοντος. Το Tomb Raider έχει πάρει αρκετά στοιχεία από την σειρά Uncharted, αλλά o χαρακτηρισμός του κλώνου είναι άδικος για αυτό, αφού διαθέτει περισσότερη ποικιλία στο gameplay και βασίζεται λιγότερο σε scripted set-pieces σε σχέση με την τριλογία της Naughty Dog. Στην ουσία πρόκειται για ένα “best-of” των σύγχρονων τίτλων action/adventure σε επίπεδο μηχανισμών, που καταφέρνει στην πορεία να επαναπροσδιορίσει μία ηρωίδα που, σε επίπεδο αφήγησης, ήταν μέχρι πρόσφατα γνωστή κυρίως για το νούμερο του σουτιέν της.

Tomb Raider review
No 9: Tearaway


Tearaway
Καιρός ήταν. Ύστερα από τόσον καιρό χωρίς έναν αποκλειστικό τίτλο που να αναδεικνύει το Vita ως κάτι παραπάνω από ένα φορητό PS3, το Tearaway έρχεται να εκμεταλλευτεί κάθε χαρακτηριστικό της κονσόλας της Sony με τον πιο δημιουργικό τρόπο που μπορούσαμε να φανταστούμε, αποδεικνύοντας στην πορεία ότι η Media Molecule είναι κάτι πολύ παραπάνω από εργοστάσιο παραγωγής sequels του LittleBigPlanet. Αξίζει να αγοράσετε PS Vita για πάρτη του.

Tearaway review
No 8: The Legend of Zelda: A Link Between Worlds


The Legend of Zelda: A Link Between Worlds
Μόνο η Nintendo μπορεί να κάνει μία εμπειρία που βασίζεται σε template 22ετίας να μοιάζει καινούρια. Το A Link Between Worlds βασίζεται στο αξεπέραστο A Link to The Past του SNES και διαδραματίζεται στον ίδιο κόσμο. Αν αναρωτιέστε πόσο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει κάτι τέτοιο στον παράγοντα της εξερεύνησης και γενικά της ανακάλυψης του καινούριου, η Nintendo έχει φροντίσει να ανακατέψει το γνωστό μείγμα και να προσθέσει αρκετά νέα στοιχεία ώστε κάθε βήμα του A Link Between Worlds να μην είναι προβλέψιμο. Για να το καταφέρει αυτό, εισήγαγε τον μηχανισμό μετατροπής του Link σε ζωγραφιά δύο διαστάσεων,  βασίζοντας στην πορεία επάνω του μια σειρά από πολύ έξυπνα puzzles, ενώ προχώρησε σε ριζική ανανέωση της κλασικής δομής της σειράς, παρέχοντας όλα τα dungeons και αντικείμενα από την αρχή. Αν και η αλλαγή αυτή έχει και τα αρνητικά της, με πιο σημαντικό την πτώση του επιπέδου δυσκολίας, συνολικά έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση του puzzle solving και την αύξηση της λειτουργικότητας των υπαρχόντων αντικειμένων. A Link to the Past and the Future θα ήταν ίσως ένας ακόμη πιο ταιριαστός τίτλος…

The Legend of Zelda: A Link Between Worlds review
No 7: Fire Emblem: Awakening


Fire Emblem: Awakening
Πότε ήταν η τελευταία φορά που νοιαστήκατε για έναν video game χαρακτήρα που πέθανε; Στο Fire Emblem: Awakening θα νοιαστείτε για όλους, ακόμη κι αν δεν έχετε ενεργοποιημένη την επιλογή Permadeath. Η intelligent Systems κατάφερε να συνδυάσει με ανεπανάληπτη επιτυχία άριστους μηχανισμούς tactical turn-based strategy με υποδειγματική ανάπτυξη χαρακτήρων, δίνοντας στον παίκτη την διαχείριση των σχέσεων μεταξύ τους, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο στο gameplay. Το αποτέλεσμα είναι μία εμπειρία τόσο εθιστική, έντονη και αξιομνημόνευτη που καταφέρνει να ξεχωρίσει ακόμη και ανάμεσα στο πλήθος των φετινών κυκλοφοριών του 3DS.

Fire Emblem: Awakening review
No 6: Rayman Legends


Rayman Legends
Πατώντας στις στέρεες βάσεις του Rayman Origins, η Ubisoft μας προσέφερε ένα από τα καλύτερα 2D platform games όλων των εποχών και το μόνο που μπορεί να σταθεί αξιοπρεπώς δίπλα από τα Super Mario. Κλειδιά για την επιτυχία είναι το εκπληκτικό art direction και ο συνεχής βομβαρδισμός με νέες ιδέες.

Rayman Legends review
No 5: Assassin’s Creed IV: Black Flag


Assassin’s Creed IV: Black Flag
Είναι απορίας άξιο το γιατί το setting της πειρατείας δεν αξιοποιείται περισσότερο στα video games. Νησιωτικά συμπλέγματα υψηλού φυσικού κάλλους που προκαλούν αχαλιναγώγητη επιθυμία για εξερεύνηση, διάχυτη αίσθηση περιπέτειας και ελευθερίας και ύπαρξη κυριολεκτικού “loot” παρέχουν το πιο ταιριαστό υπόβαθρο για έναν open-world τίτλο. Η υλοποίηση της Ubisoft στη συγκεκριμένη περίπτωση ήταν εξαιρετική, συνδυάζοντας τα προαναφερθέντα με τους κλασικούς μηχανισμούς της σειράς Assassin’s Creed, γεγονός που ξένισε τους οπαδούς των πρώτων επεισοδίων της, αλλά της έδωσε νέο αέρα.

Assassin’s Creed IV: Black Flag review
No 4: BioShock Infinite


BioShock Infinite
Το βάρος του hype ήταν μεγάλο, αλλά το νέο δημιούργημα του Ken Levine δε λύγισε κάτω από αυτό. Η αιωρούμενη πόλη της Columbia είναι ένας από τους ομορφότερους κόσμους που έχουν δημιουργηθεί στο πλαίσιο ενός videogame, ενώ η Elizabeth σίγουρα είναι ο πιο ενδιαφέρων NPC της χρονιάς -και όχι μόνο. Το σενάριο είναι, όπως μας έχει συνηθίσει η Irrational Games, απρόβλεπτο και αξιομνημόνευτο, διανθισμένο με πολιτική κριτική και αρκετή τροφή για σκέψη. Ένα ακόμη παράδειγμα της ποιότητας που μπορεί να επιτευχθεί όταν ο developer δεν βιάζεται και έχει κάτι να πει.

BioShock Infinite review

No 3: Super Mario 3D World


Super Mario 3D World
Καλές όλες οι παραλλαγές του 2D Mario, όμως η Nintendo χρειαζόταν τη δύναμη της φαντασίας της EAD Tokyo και το παράρτημά της δεν απογοήτευσε. Δεν πρόκειται για επίτευγμα του μεγέθους της σειράς Galaxy, αλλά για μία πιο οικεία απόδοση του Mushroom Kingdom, στο πλαίσιο της οποίας όμως εξακολουθούν να παρελαύνουν αμέτρητες ιδέες και καταστάσεις που καθιστούν το νέο Mario ως τον πιο διασκεδαστικό τίτλο της χρονιάς καθαρά σε επίπεδο gameplay.

Super Mario 3D World review
No 2: Grand Theft Auto V


Grand Theft Auto V
Αυτό είναι το αποτέλεσμα όταν ο χρόνος ανάπτυξης ενός είναι 5 χρόνια. Η Rockstar North μας παρουσιάζει τον πληρέστερο εικονικό κόσμο σύγχρονου αστικού (και ημιαστικού) τύπου και φροντίζει να γεμίσει αυτόν τον κόσμο με αμέτρητες λειτουργίες και  δραστηριότητες, που του δίνουν ζωή. Ταυτόχρονα, ο μηχανισμός των τριών πρωταγωνιστών δίνει νέα πνοή στο single player campaign, ενώ η γενικότερη προσοχή στη λεπτομέρεια είναι τέτοια που γέμισε το internet με άρθρα τύπου “Grand Theft Auto V facts”. Πρόκειται με διαφορά για ό,τι πιο “next-gen” εμφανίστηκε το 2013, αν και τα σημαντικά προβλήματα που εξακολουθούν να εμφανίζονται σε πολλούς χρήστες μετά το update που εισήγαγε το GTA Online δείχνουν ότι το GTA V έχει κυριολεκτικά ανάγκη τη νέα γενιά hardware για να αναδειχθεί πλήρως.

Grand Theft Auto V review
No 1: The Last of Us


The Last of Us
Πολλοί δοκίμασαν να προσφέρουν την «απόλυτη κινηματογραφική εμπειρία» σε videogame, είτε με Full Motion Video, είτε με εκτεταμένα cutscenes, είτε με συνεχή set-pieces, είτε με Quick Time Events, είτε με συνδυασμό των παραπάνω. Η Naughty Dog συνειδητοποίησε ότι, για να τα καταφέρει, θα έπρεπε να προσαρμόσει το σινεμά στα video games και όχι τα videogames στο σινεμά, χτίζοντας το αφηγηματικό της υπόβαθρο γύρω από το gameplay με συνοχή και συνέπεια. Πάνω από όλα όμως πρόκειται για την καλύτερη δυνατή απόδοση της αίσθησης ενός περιπετειώδους ταξιδιού δύο ανθρώπων που προσπαθούν να επιβιώσουν κάτω από πραγματικά αντίξοες συνθήκες, γεγονός που αποτελεί το υπόβαθρο για μία πραγματικά αξιομνημόνευτη εμπειρία. Πλέον, οι προσδοκίες για τους next-gen τίτλους της Naughty Dog είναι ιλιγγιώδεις.

The Last of Us review

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.

Μείνε ενημερωμένος

ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΝΕΙΣ ΚΑΝΕΝΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΝΕΟ ΜΑΣ, ΚΑΝΕ ΤΩΡΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΣΤΟ NEWSLETTER ΤΟΥ ENTERNITY.GR!