Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

E3 2018: Συνέντευξη με τον υπεύθυνο του Xbox στη Μεσόγειο

*
Στο πλαίσιο της έκθεσης E3 2018 είχαμε τη δυνατότητα να κάνουμε μια πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον υπεύθυνο του Xbox για όλες τις αγορές της Μεσογείου, τον Cedric Mimouni. Με αρκετά χρόνια εμπειρίας στην αγορά και με ξεκάθαρη γνώση του τι συμβαίνει στη χώρα μας, οφείλουμε να σημειώσουμε ότι ήταν από τις πιο ευχάριστες συνεντεύξεις που έχουμε πάρει. Όχι για τα των ειδήσεων που μπορεί να έβγαλε (τις περισσότερες φορές οι media trained executives δεν αφήνουν και ιδιαίτερα περιθώρια), αλλά κυρίως για το γεγονός ότι είδαμε απέναντί μας έναν άνθρωπο «λυμένο» και ιδιαίτερα άνετο στο να κάνει την οποιαδήποτε κουβέντα.

Enternity: Η αγορά των videogames άλλαξε αρκετά τα τελευταία χρόνια, κάτι που συνέβη και με το ίδιο το Xbox. Πως έχουν επηρεάσει όλες αυτές οι αλλαγές την προσέγγισή σας στην ελληνική αγορά;
Cedric Mimouni: Είμαστε μια εταιρεία που δραστηριοποιείται σε όλο τον κόσμο και όπως αναφέρατε ακριβώς, γίνονται συνεχώς αλλαγές και εξελισσόμαστε. Όπως είδατε και από τη φετινή press conference, πλέον εστιάζουμε τρομερά στο περιεχόμενο. Και κάτι τέτοιο ισχύει για όλες τις αγορές, ασχέτως μεριδίων, εγκατεστημένης βάσης κτλ. Οι gamers θέλουν games και αυτό που ετοιμάζουμε είναι ένα line-up με μεγάλα franchises όπως το Halo, το Gears και το Forza. Ειδικά με υπηρεσίες όπως το Xbox Game Pass (που είναι διαθέσιμο στην Ελλάδα), χρειάζεται συνεχώς τροφοδοσία με νέο και αποκλειστικό περιεχόμενο. Ασχέτως των αλλαγών της αγοράς, ο στόχος μας είναι ίδιος. Να προσφέρουμε όσο το δυνατόν καλύτερο περιεχόμενο και περισσότερα games με κάθε τρόπο διανομής. Και επειδή η αγορά αλλάζει και σε αυτό το επίπεδο, είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε τα Blu-ray discs για όσους θέλουν να αγοράζουν φυσικά αντίτυπα ή τα σχετικά αρχεία για όσους θέλουν να ψωνίζουν ψηφιακά τα games τους. Και έχουμε και την τρίτη λύση, μέσω ενός service δηλαδή. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε σθεναρά και τους τρεις τρόπους.


E: Βλέπουμε τον τελευταίο καιρό να γίνεται πιο έντονη η προσπάθεια για ελληνικά στα videogames που κυκλοφορούν στη χώρα μας. Με τη λογική ότι όλα σχεδόν τα υπόλοιπα προϊόντα της Microsoft (πχ. Office, Windows) είναι στα ελληνικά, υπάρχουν κάποια σχέδια ή σκέψεις που μπορείτε να μοιραστείτε μαζί μας;
C.M.: Αυτή τη στιγμή δεν έχω να σας δώσω κάποια πληροφορία. Είμαι σχετικά νέος σε αυτή τη θέση και γνωρίζω το θέμα. Αυτή θα είναι η δέσμευσή μου προς την αγορά σας, ότι θα κάνω ό,τι περνάει από το χέρι μου για να δούμε και το σχετικό localization στο Xbox, όπου είναι εφικτό κάτι τέτοιο.



E: Όπως συζητήσαμε και προηγουμένως, η αγορά αλλάζει. Με το Xbox να στοχεύει πλέον αρκετά στο κομμάτι των ψηφιακών αγορών και να προσφέρει και τις σχετικές συνδρομητικές υπηρεσίες, πως πιστεύετε ότι θα μπορέσει η Microsoft να «προστατέψει» αυτή τη συνεργασία που υπάρχει αυτή τη στιγμή με το λιανεμπόριο;

C.M.: Ως Microsoft, θέλουμε ο κόσμος να έχει όλες τις εναλλακτικές λύσεις. Κάτι τέτοιο σημαίνει ότι θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την παρουσία φυσικού προϊόντος στα ράφια των σημείων λιανικής πώλησης. Από την πλευρά μας, θέλουμε ο κόσμος να παίζει στο Xbox. Αν λοιπόν ο Χ χρήστης θελήσει να πάρει μια συνδρομή Xbox Game Pass και να μην αγοράσει κάποιο game, θα χρειαστεί μια κονσόλα, ένα περιφερειακό, μια κάρτα. Το λιανεμπόριο παραμένει σημαντικό για την Microsoft και παραμένει στην αλυσίδα ακόμη και για αυτούς που θέλουν να στραφούν αποκλειστικά στο ψηφιακό περιεχόμενο.

E: Μιας και έχουμε φέρει αρκετές φορές -ήδη- το Xbox Game Pass στη συζήτηση, μπορείτε να μας πείτε πως τα έχει πάει η υπηρεσία μέχρι στιγμής στην Ελλάδα και το αν έχει «στοιχίσει» σε επίπεδο πωλήσεων software;
C.M.: Αυτό που βλέπουμε σε όλες τις αγορές, και όχι μόνο στην Ελλάδα, είναι πως δεν υπάρχει κανένα αρνητικό αντίκτυπο στις πωλήσεις με την έναρξη της υπηρεσίας Xbox Game Pass. Δεν «κανιβαλίζει» το ένα το άλλο και είναι ιδιαίτερα σημαντικό αυτό. Ας σας πω κάτι πιο συγκεκριμένο για να διευκολύνω την κουβέντα. Το State of Decay 2 κυκλοφόρησε πρόσφατα. Μπορεί να μην θέλατε να το αγοράσετε ή να το σκεφτόσασταν. Με το Xbox Game Pass μπορείτε να το δοκιμάσετε όσο θέλετε και αν σας αρέσει να το κάνετε δικό σας και σε μειωμένη τιμή. Αυτό που θέλω να πω είναι πως αυτό που μας ενδιέφερε να πετύχουμε και έχουμε πετύχει είναι να παίζουν περισσότεροι τα games που κυκλοφορούν στο Xbox. Κάποιος που θέλει να αγοράσει ένα game, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο, σύντομα ή αργότερα, θα το αγοράσει. Κάποιος που δεν θα αγόραζε ένα videogame, το δοκιμάσει στο Xbox Game Pass και του αρέσει, είναι ένας νέος πιθανός αγοραστής.
E: Κατά καιρούς ακούμε πως τα νούμερα των ενεργών συνδρομών (ασχέτως πλατφόρμας) στη χώρα μας δεν είναι αντίστοιχα καλά με αυτά του εξωτερικού. Και είμαστε σε μια γενιά συστημάτων που υπηρεσίες όπως το Xbox Live Gold είναι ιδιαίτερα σημαντικές για το ίδιο το μηχάνημα. Είσαστε ευχαριστημένοι από τα ποσοστά ενεργών συνδρομητών Xbox Live Gold στη χώρα μας;
C.M.: To Xbox Live Gold είναι προτεραιότητα του Xbox σε όλες τις αγορές. Αυτό που μετράμε σαν εταιρεία είναι οι ενεργές κονσόλες. Αυτό που μας ενδιαφέρει λοιπόν είναι να παίρνει κάποιος το Xbox και να είναι συνδεδεμένος στις υπηρεσίες μας, για να μπορεί να απολαμβάνει όλα όσα θέλουμε να του προσφέρουμε. Η Ελλάδα ακολουθεί την παγκόσμια τάση και τα νούμερα συνδρομητών είναι πολύ καλά.

E: Να μιλήσουμε και για τα events στη χώρα μας. Το Xbox Arena Festival βλέπουμε ότι πλέον έχει καθιερωθεί και κάθε χρόνο γίνεται καλύτερο. Υπάρχει στο πλάνο σας να κάνετε κάτι σε πιο συχνή βάση, τώρα που βλέπουμε ότι υπάρχει μια συγκεκριμένη δυναμική;
C.M.: Τα events για καταναλωτές είναι μεγάλη πρόκληση, καθώς απαιτούν αρκετό περιεχόμενο. Και πολλές φορές, το έχετε δει κι εσείς φαντάζομαι μετά από τόσα χρόνια, είναι δύσκολο να έχουμε αποκλειστικότητες σε ένα τοπικό event ή και games πολύ πριν κυκλοφορήσουν. Προφανώς και θα θέλαμε να κάνουμε κάτι παραπάνω, αλλά θεωρώ πως πρέπει να είμαστε ρεαλιστές στο τι μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα event. Δεν έχει νόημα να κάνουμε ένα event για να το κάνουμε. Πρέπει να έχουμε το περιεχόμενο να το υποστηρίζει. Στην παρούσα φάση λοιπόν δεν στοχεύουμε να κάνουμε κάτι παραπάνω σε επίπεδο event. Στο μέλλον, δεν γνωρίζω να σας πω πως θα έχουν πάει τα πράγματα και τι αποφάσεις θα έχουμε πάρει.



E: Με τον Phil Spencer να μιλάει ήδη για το μέλλον του Xbox, πόσο «ασφαλές» θα θεωρούσατε αυτή τη στιγμή για κάποιον να αγοράσει το Xbox One; Και το ρωτάω αυτό με τη λογική ότι το Xbox One S μπορεί σε λίγους/μερικούς μήνες να έχει ήδη 2 συστήματα πιο ισχυρά ταυτόχρονα στην αγορά.
C.M.: O Phil Spencer μίλησε για το όραμα της Microsoft στο gaming. Αυτό που θέλουμε να πούμε είναι πως κοιτάμε στο μέλλον και θέλουμε να καθορίζουμε τις εξελίξεις. Η αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή έχουμε μια κονσόλα με μόλις 6 μήνες στην αγορά (Xbox One X). Το Xbox One S είναι ήδη 2 χρόνια στην αγορά. Όλα τα games και οι υπηρεσίες λειτουργούν και στις δύο κονσόλες. Δεν υπάρχουν ωστόσο πλάνα που μπορούμε να μοιραστούμε αυτή τη στιγμή για τα επόμενα βήματα. Απλά κάναμε μια αναφορά στο όραμά μας, αλλά θέλαμε και να τονίσουμε πως το Xbox είναι προτεραιότητα για την Microsoft.

Ε: Και για να κλείσουμε κάπως πιο «χαλαρά», θα μπορούσατε να μας απαντήσετε για ποιο λόγο, ενώ είδαμε το Xbox One σχεδόν ένα χρόνο μετά το λανσάρισμα στις μεγάλες αγορές, το Xbox One X έφτασε στα ράφια των καταστημάτων της χώρας μας από την πρώτη στιγμή; Και το ρωτάω αυτό με τη λογική του αν είδατε κάτι να αλλάζει τα τελευταία χρόνια.
C.M.: Δεν θέλω να σας πω ψέματα, δεν έχω απάντηση στο θέμα. Κοιτάμε όλες τις αγορές με την ίδια βαρύτητα. Ίσως στην περίπτωση του Xbox One να υπήρχαν κάποιοι περιορισμοί σε επίπεδο παραγωγής. Αλλά 100% σωστή απάντηση στο θέμα δεν μπορώ να έχω, είναι μια κατάσταση που υπάρχει αρκετά πριν μπω στο κομμάτι του Xbox. Το γνωρίζω, αλλά δεν έχω παραπάνω πληροφορίες.


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
1 ΣΧΟΛΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
*