Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Συνέντευξη με τον Rogerbrown και τον Perfecto από τους Method

*
Με την ολοκλήρωση του progress στο Battle for Dazar'alor, του πιο πρόσφατου raid του World of Warcraft, και την κατάκτηση του World First από τους Method, καθίσαμε και τα είπαμε με δύο μέλη του guild, τον Μάκη "Perfecto" Μαϊόγλου και τον Γιώργο "Rogerbrown" Γεωργιάδη. Ο Perfecto ήταν μέλος της ομάδας των Method που κατέκτησε το World First και streamαρε την όλη διαδικασία από το Red Bull Arena στο Λονδίνο. Ο Rogerbrown από την άλλη μάλλον έκανε σκοπιά τη στιγμή του World First καθώς αυτό το διάστημα κάνει τη θητεία του χωμένος κάπου στη Βόρεια Ελλάδα. Και οι δύο τους βρίσκονται χρόνια στους Method, και οι δύο τους χρόνια τώρα κερδίζουν World Firsts και σε αυτήν τη συνέντευξη μοιράζονται μαζί μας τις σκέψεις τους για το τελευταίο raid, το streaming κατά τη διάρκεια του progress, το looting system του WoW και το τι θα πρέπει να γίνει ώστε το race to World First να αποκτήσει μια πιο ελκυστική μορφή για το καλό του WoW.


Ευχαριστούμε το MSI Gaming τμήμα της MSI για την παραχώρηση της φωτογραφίας.


Αν θέλετε μπορείτε να βρείτε και να επικοινωνήσετε με τον Rogerbrown και τον Perfecto στα παρακάτω links:

Rogerbrown
Twitch: https://www.twitch.tv/rogerbrown
Twitter: https://twitter.com/methodroger

Perfecto
Twitch: https://www.twitch.tv/perfectogg
Twitter: https://twitter.com/PerfectoWoW

Perfecto, πώς σου φάνηκε το τελευταίο raid και το run για το World First;
Perfecto: Το Battle of Dazar'alor ήταν αρκετά πιο εύκολο απ' ό,τι περιμέναμε αλλά αυτό οφείλεται στο πόσο καλό gear είχαμε από το Residuum αλλά και από τα τόσα split runs που κάναμε. Επίσης είχαμε πάρα πολύ καλό ρόστερ. Για πρώτη φορά απ' όταν είχαμε κάνει το split μετά το Hellfire Citadel νομίζω πως είχαμε τόσο καλή ομάδα. Οι Method τότε ήταν μεγαλύτερο guild, δηλαδή είχε ωριμάσει εκείνο το guild αφού τα μέλη ήταν πολλά χρόνια μαζί. Απ' όταν αλλάξαμε και μπήκαμε στους καινούριους τους Method, είχαμε πολλά καινούρια άτομα, και γενικά είχαμε πολλά άτομα, και κάποια πράγματα έπρεπε να τα αλλάξουμε. Νομίζω όμως πως τώρα έχουμε φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορούμε να πούμε πως είμαστε σαν τους παλιούς τους Method. Γιατί όσο περισσότερο παίζεις με τα ίδια άτομα, τόσο ωριμάζει και γίνεται καλύτερο και το guild. Φεύγουν άτομα, έρχονται άτομα και έχεις χρόνο για να δεις ποιος είναι καλός και ποιος όχι για να καλύψεις τα όποια κενά υπάρχουν σε κάποια classes, για να φτιάξεις με τον καιρό ένα καλό group. Θα έλεγα πως αυτό έπαιξε το μεγαλύτερο ρόλο για την επιτυχία μας, γιατί είχαμε καλύτερο ρόστερ. Αν δεις τους Limit, έβγαλαν το raid στο δεύτερο reset, δηλαδή ήμασταν ένα ολόκληρο reset μπροστά. Δεν έχει σημασία που «έφαγαν» την Jaina, δύο, τρεις μέρες μετά, δεν θυμάμαι ακριβώς, εμείς την «φάγαμε» πριν το reset τους και την «φάγαμε» και μετά το reset την επόμενη μέρα. Μπορεί κάποιος να σκεφτεί πως ήταν μόλις δύο μέρες η διαφορά μας με τους Limit αλλά στην πραγματικότητα η κούρσα μας δεν ήταν καθόλου κοντινή, τουλάχιστον όπως το βλέπω εγώ.

Σαν raid, το Battle of Dazar'alor ήταν ουσιαστικά ένα raid με ένα boss, καθώς τα περισσότερα guilds το καθάρισαν πολύ γρήγορα μέχρι την Jaina. Δεν υπήρχε κάποιο boss μέχρι την Jaina για να πεις πως βρήκες έναν τοίχο μπροστά σου. Οπότε η διαδικασία ήταν: φτάνεις Jaina και κάνεις Jaina για μια βδομάδα. Τουλάχιστον εμείς αυτό κάναμε.

Σας έλειψε καθόλου ο Roger;
Rogerbrown: Πρόσεξε τι θα πεις.
Perfecto: (γελάει) Τον έπαιρνα τηλέφωνο τον Roger όσο ήμουν στο Λονδίνο γιατί είχαμε φτάσει σε ένα σημείο στην Jaina, νομίζω ήταν Σάββατο ή Κυριακή, που δεν ξέραμε ακόμα τι τακτική να ακολουθήσουμε για το τελευταίο phase, που εκεί θέλεις μια καλή τακτική για να το βγάλεις και ενώ είχαμε δοκιμάσει διάφορα πράγματα, δεν είχαμε ένα ουσιαστικό πλάνο για να το βγάλουμε. Και σε τέτοια σημεία τακτικής πάντα βοηθούσε ο Roger. Οπότε τον έπαιρνα τηλέφωνο στα διαλείμματά μας και του έλεγα «κάνουμε αυτό, κάνουμε το άλλο, τι πιστεύεις εσύ;» και προφανώς επειδή και εκείνος δεν είχε δει πώς πήγαινε το boss fight δεν μπορούσε να μου προτείνει και μια λύση. Αλλά πραγματικά δεν ήξερα τι άλλο να κάνω αφού εκείνη τη στιγμή δεν είχαμε έτοιμη μια καλή τακτική. Οπότε σίγουρα αν ο Roger ήταν μαζί μας πιστεύω πως θα είχαμε βρει μια στρατηγική νωρίτερα για να φάμε την Jaina, αλλά νομίζω πως όταν επιτέλους βρήκαμε αυτή που μας βοήθησε να βγει το boss, ήταν και η καλύτερη δυνατή.

Εσύ, Roger, πως αισθανόσουν που παρακολουθούσες αυτό το race απ' την απ' έξω για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια;
Rogerbrown: Ήταν η πρώτη φορά μετά από πολλά πολλά χρόνια που δεν ήμουν μέσα στο progress και το έβλεπα σαν θεατής. Ήταν περίεργο το αίσθημα, γιατί αισθάνομαι πως δεν ξέρω τίποτα απ' αυτό το raid. Είναι τελείως διαφορετικά το να είσαι θεατής από το να παίζεις το raid. Χάνεις πολλά κομμάτια αν δεν το ζήσεις από μέσα. Τώρα, επειδή δεν μπορούσα να παρακολουθήσω το stream όσο θα ήθελα, κυρίως κοιτούσα ποια bosses έχουν φάει, σε τι ποσοστό έχουν φτάσει το boss που βρίσκονταν εκείνη τη στιγμή, πού είναι οι Limit και στην αρχή είχα αγχωθεί ότι θα χάναμε ή θα χάνανε τέλος πάντων αφού δεν ήμουν εγώ στο raid. Βλέποντας τους Limit να είναι τόσο μπροστά και ιδιαίτερα όταν με πήρε τηλέφωνο ο Perfecto και μου λέει «δεν έχουμε τακτική» λέω, ωχ, θα είναι gear check τώρα αυτό και θα έχουν προβάδισμα οι Limit που έχουν το reset την Τρίτη, ενώ οι Method την Τετάρτη. Βέβαια κάθε φορά υπάρχει αυτή η απορία γιατί να μη βγαίνουν μαζί τα raids και έχουν 16 ώρες προβάδισμα οι Αμερικανοί. Πάλι καλά όμως, βρήκαν τακτική εγκαίρως και το φάγανε την τελευταία μέρα. Ήταν μυστήριο το συναίσθημα καθώς δεν μπορούσα να κάνω πολλά, είχα πολύ άγχος μέχρι που πήρα επιτέλους ένα μήνυμα από τον αδερφό μου που το έβλεπε, γιατί εγώ δεν έβλεπα το stream την ώρα του kill. Μετά πήρα και άλλα μηνύματα και στο Twitter και μπήκα κατευθείαν να δω στο stream τι γίνεται. Ακόμη και αν δεν ήμουν εκεί, δεν συμμετείχα, μου έφτιαξε την ημέρα το kill και πήρα αμέσως τηλέφωνο να συγχαρώ.

Κατά τ' άλλα, Roger, πώς τα περνάς στο στρατό και μακριά από το WoW; Ποιο είναι το πρόγραμμά σου μετά το τέλος της θητείας σου;
Rogerbrown: Τώρα που έχασα ένα progress θέλω σαν τρελός να παίξω στο επόμενο. Δυστυχώς δεν νομίζω να μπορέσω να παίξω σε αυτό το μικρό raid που απ' ό,τι είδα βγαίνει μέσα Απριλίου αλλά θέλω να ελπίζω πως στο επόμενο μεγάλο raid θα μπορέσω να παίξω. Γιατί με τρώει και μένα να ξαναraidάρω, ιδιαίτερα αφού έπαιρνα και πάρα πολλά μηνύματα και στο Twitter και γενικότερα που μου έλεγαν «μας έλειψες» ή «έβλεπα το stream σου την προηγούμενη φορά και τώρα δεν ήσουν εκεί» κάτι που με κάνει να θέλω ακόμη παραπάνω να τελειώνω με το όλο θέμα του στρατού. Γενικά πάντως εγώ καλά περνάω στο στρατό, δεν έχω βαρεθεί μέχρι στιγμής, τουλάχιστον μαθαίνω πώς χειρίζεσαι ένα tank [σ.σ.: ο Roger κάνει τη θητεία του στα τεθωρακισμένα] οπότε ο Sco ή ο Justwait θα πρέπει να ετοιμάζονται να κάνουν reroll σε μερικούς μήνες.

Perfecto: Reroll στον πάγκο θα κάνουν.

(γέλια)
Τώρα, όσον αφορά στο νέο και μικρό raid που έρχεται, το The Crucible of Storms, έχετε πλάνα ως Method να το καλύψετε με τις ίδιες διαδικασίες (livestream, ταξίδι στο Λονδίνο κ.τ.λ.) όπως και τα προηγούμενα, μεγαλύτερα raids;
Perfecto: Το ότι θα το κάνουμε stream είναι το μόνο σίγουρο, αλλά δεν το παίρνουμε και τόσο σοβαρά αυτό το raid καθώς έχει μόνο 2 bosses και είναι πολύ πιθανόν όταν ξυπνήσουμε εμείς την Τετάρτη να το έχουν φάει ήδη άλλα guilds. Είναι πολύ πιθανόν γιατί φαίνεται πολύ εύκολο οπότε δεν νομίζω να ξαναγίνει αυτή η διαδικασία, να πάμε δηλαδή μέλη της ομάδας στο Λονδίνο για να έχουμε event.

Ποια είναι η γνώμη σας για αυτά τα filler raids, τα οποία είναι μικρότερα, και το ρόλο τους σε ένα expansion;
Perfecto: Είναι και η πρώτη φορά που είχαμε κάτι τέτοιο στη μέση του expansion γιατί δεν είναι όπως παλαιότερα που είχαμε το Halion, ένα raid με ένα boss στο τέλος του WotLK αλλά ούτε είναι σαν το Trial of Valor στο Legion καθώς εκεί είχαμε loot με μεγαλύτερο ilvl. Τώρα το The Crucible of Storms έχει loot με ίδιο ilvl με το Battle of Dazar'alor αλλά αν δεις τα νέα items φαίνεται να προσφέρουν κάτι το διαφορετικό, με κάποια ενδιαφέροντα procs για παράδειγμα. Φαίνεται πως το The Crucible of Storms θα είναι καλό γιατί θα έχει να κάνεις και κάτι το διαφορετικό πέρα από το Battle of Dazar'alor για τους επόμενους μήνες αφού το επόμενο, κανονικό raid υπολογίζουμε πως θα είναι κάπου το καλοκαίρι άρα θα έχουμε και υλικό για να streamάρουμε κάτι καινούριο. Τώρα όμως δεν είναι κάτι το οποίο θα πάρουμε πολύ στα σοβαρά. Για μένα και να μην υπήρχε το raid δεν θα άλλαζαν και πολλά πράγματα για να πω την αλήθεια.

Rogerbrown: Αυτό που νομίζω, αν καταλαβαίνω ακριβώς τη διαφορά, είναι πως το Trial of Valor ήταν σαν ένα μίνι progress. Αντιθέτως το The Crucible of Storms μοιάζει περισσότερο συμπληρωματικό του Battle of Dazar'alor, σαν να είπαν «δεν τα είχαμε νωρίτερα έτοιμα αυτά τα bosses, ορίστε, πάρτε τα να μη βαριέστε». Οπότε πιστεύω πως δεν θα έχει την ίδια αίσθηση όπως ένα κανονικό raid αλλά θα είναι μερικές ώρες ασόβαρου παιχνιδιού, απλά για να περάσει η ώρα.

Πιστεύω πως έχει πολύ μεγάλη σημασία το tuning σε αυτά τα μικρά raids. Όταν έχεις τόσα λίγα bosses είτε θα κάνεις το πρώτο, δεύτερο boss πιο εύκολο και το τελευταίο πολύ πιο δύσκολο, όπως ήταν η Helya, ή θα τα κάνεις όλα να είναι εύκολα. Και στις δύο περιπτώσεις κάποιοι θα είναι δυσαρεστημένοι καθώς, όταν ήταν τεράστιο το άλμα στη δυσκολία μεταξύ των bosses, όπως ήταν στην περίπτωση της Helya, υπήρχαν πολλοί που έκαναν ένα μήνα να φάνε την Helya, ήταν κολλημένοι εκεί. Ενώ αν τα κάνεις πολύ εύκολα, κάπου χάνει το νόημά του. Υπάρχει λοιπόν ιδιαίτερο βάρος στο tuning για να θεωρηθεί επιτυχημένο ένα μικρό raid. Και βλέποντας πως κάνανε το tuning στο Battle of Dazar'alor, δεν ξέρω, δεν έχω πολλές ελπίδες. Κάτι θα πάει στραβά όταν τα 8 πρώτα bosses στο BoD ήταν πολύ πιο εύκολα απ' ότι το τελευταίο.



Συνήθως τα καλύτερα raids είναι αυτά που βγαίνουν στη μέση ενός expansion όπως ήταν το Ulduar στο WotLK ή το Throne of the Thunder King στο MoP. Απ' αυτά που είπατε και οι δύο μέχρι στιγμής, το Battle of Dazar'alor δεν έχει την ίδια ποιότητα. Τι πιστεύετε πως έγινε και έσπασε αυτή η παράδοση;
Perfecto: Έχουμε το Rise of Azshara που θα είναι το επόμενο μεγάλο raid και αυτό πιστεύω πως μπορεί να είναι καλύτερο από το Battle of Dazar'alor, καθώς θα μάθουν κάποια πράγματα οι developers από αυτά που δεν τους βγήκαν. Βλέπουν τώρα τι κάνουμε και εμείς με το Residuum και είναι τρελό. Παίζω στους Method 8 χρόνια και δεν έχω ξανακάνει τέτοια προετοιμασία ποτέ. Τόσα split runs, τόσο min max για ένα split run π.χ. ένα split run μόνο με plates users ή mail users, δεν έχω ξανακάνει τέτοιο πράγμα ποτέ. Και αυτά μας βοήθησαν πάρα πολύ γιατί μπήκαμε πρώτη μέρα στο Mythic raid και είχαμε δύο Azerite pieces πάνω μας και τα Azerite pieces είναι τα μεγαλύτερα upgrades που μπορείς να πάρεις. Έχεις από δύο 415 ilvl pieces προτού φας έστω ένα boss που σημαίνει πως είσαι ήδη ντυμένος με Mythic gear, πριν ξεκινήσεις ουσιαστικό το raid, και αυτό αλλάζει τελείως το πώς είναι το raid και κάνει το tuning να μοιάζει πως κάπου έχει χαθεί. Εμείς όπως είχαμε δει το raid από το PTR είχαμε πει πως αυτό θα ήταν ένα πολύ ενδιαφέρον raid αλλά στην ουσία επειδή είχαμε τόσο πολύ gear πολλά mechanics απλά τα κάναμε cheese. Ούτε καν πραγματικό cheese, απλά λίγο έως πολύ τα αγνοήσαμε καθώς ξεπερνούσαμε κατά πολύ το gear check που χρειάζονταν. Αν δεν είχαμε όλο αυτό το gear, δεν ξέρω πώς θα ήταν το raid. Νομίζω θα το ευχαριστιόμασταν και περισσότερο. Αλλά απ' τη στιγμή που σου δίνει η Blizzard αυτήν την ευκαιρία να πάρεις όλο αυτό το gear τότε προφανώς θα τα κάνεις όλα αυτά που μπορείς για να το πάρεις. Όσο βαρετό και αν φαίνεται πρέπει να τα κάνεις. Γιατί αν δεν τα κάνεις εσύ, θα τα κάνουν οι άλλοι και τότε θα βρίσκεται σε μειονεκτική θέση.

Rogerbrown: Το πρόβλημα με το tuning έχει να κάνει με την αδυναμία της Blizzard να προβλέψει πόσο gear θα έχουν τα guilds. Αυτό είχε ξαναγίνει στην αρχή του Legion και γι' αυτό είχε φανεί τόσο εύκολο το Emerald Nightmare. Δεν περίμεναν πως θα έχουμε φαρμάρει τόσο AP, πως θα έχουμε τα legendaries, ότι θα έχουμε φαρμάρει τα Mythic+ που είχαν βγει στην εβδομάδα του Heroic και τέλος πάντων δεν περίμεναν όλα αυτά και στο βαθμό που τα κάναμε και το πόσο περισσότερο gear είχαμε με αποτέλεσμα πως έγινε ό,τι έγινε και τελείωσε σε μια μέρα το raid. Κάτι τέτοιο έγινε και τώρα αλλά πάλι καλά που το τελευταίο boss ήταν δύσκολο σε αντίθεση με τον Xavius τότε. Αλλά πάλι όλο αυτό το min-maxing που έκαναν οι Method, οι Limit και άλλα guild μάλλον δεν το είχαν προβλέψει. Αυτό μάλλον έχει να κάνει με το ότι κάνουν πολύ περίπλοκα τα διαφορετικά συστήματα που έχουν να κάνουν με το gearing. Έχουν ξεφύγει αυτά τα συστήματα και αφήνουν περιθώρια στα guilds να τα κάνουν abuse. Με το personal loot, το loot trading και το Residuum τώρα υπάρχουν πολλά περιθώρια για min-maxing. Και εννοείται πως τα εκμεταλλευόμαστε.
Άρα πού καταλήγετε στις αλλαγές στις οποίες έκαναν στον τρόπο με τον οποίο αποκτιέται το loot; Πιστεύετε πως με την επιβολή του personal loot ουσιαστικά πέτυχαν αυτό που θέλανε να κάνουν ή το πρόβλημα που θέσανε με το master loot δεν λύθηκε και απλά πρόσθεσαν περισσότερα βήματα και επιπλέον κόπο;
Perfecto: Στην ουσία έχεις έξτρα βήματα. Αν άλλαζαν τώρα το personal loot και επανέφεραν το master loot, δεν θα χρειαζόταν να τα κάνουμε όλα αυτά. Γιατί με το personal loot παίρνεις πολύ περισσότερο gear. Αν έτρωγες ένα boss με το master loot, πόσα pieces έπαιρνες; 4; Τώρα όλο το raid παίρνει ας πούμε 7 ή 8. Έχει σίγουρα και το RNG να κάνει με αυτό αλλά παίρνεις πολύ περισσότερο gear. Τώρα εμείς τι κάναμε. Πήραμε σε όλους τους χαρακτήρες μας, και τους alts και τους mains, engineering, alchemy και jewel crafting και στην ουσία κάναμε craft τα items από το κάθε profession πριν τα splits. Rings από το jewel crafting, helms από το engineering και το trinket από το alchemy. Έτσι μπορούσαμε σε όλους τους χαρακτήρες μας να κάνουμε trade στα splits όλα τα 400 ilvl items και να μοιράσουμε έτσι πολύ περισσότερο gear. Αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει ποτέ με το master loot καθώς δεν παίρνει κάποιος κατευθείαν το loot του αλλά του το δίνει ο raid leader.

Εσένα Roger που ήσουν έξω απ' το raid, πώς σου φάνηκε όλη αυτή η διαδικασία;
Rogerbrown: Εγώ, όπως μου το είπαν και πάρα πολλοί, διάλεξα την κατάλληλη στιγμή να μην κάνω progress (γελάει). Γιατί η προετοιμασία που χρειαζόταν, με τα professions, με το gold που ξοδεύτηκε, το AP farming, ήταν τρέλα. Εντάξει και παλιά είχαμε AP farming αλλά αυτήν την φορά ήταν ακραίο. Ευτυχώς που δεν ήμουν γιατί θα είχα κουραστεί σίγουρα. Και πιστεύω αν είχαν χάσει οι Method αυτό το World First θα είχε βγει μεγάλη κούραση γιατί θα έλεγες πως έκαναν όλα αυτά και πήγε στράφι. Όταν κερδίζεις λες, τουλάχιστον, άξιζε όλο αυτό που έκανα.

Perfecto: Φαντάσου οι Limit τι σκέφτονται.

Rogerbrown: Ναι, δηλαδή πιστεύω πως στην Blizzard θα πρέπει να σκεφτούν διαφορετικά το πώς δουλεύουν αυτά τα συστήματα, το AP, το personal loot και το πώς σε αφήνει να κάνεις trade τα pieces. Τώρα να εξαλείψουν τη δυνατότητα να κάνεις trade στο personal loot ώστε να μειώσουν την όλη διαδικασία και τον κόπο που έπρεπε να βάλουν τα guilds; Πάντως έχει ξεφύγει η κατάσταση, αυτό ξέρω εγώ να πω.



Καλά να είστε και να συνεχίσετε να παίρνετε τα World Firsts, αλλά αναρωτιόμαστε, πόσο όλο αυτό το grinding και τα split runs επηρεάζουν τον ανταγωνισμό; Γιατί αν δεν κερδίσεις βλέπεις πως έχεις βάλει όλο αυτόν τον κόπο και φτάνεις μέχρι την πηγή αλλά δεν πίνεις νερό. Και όπως είπε ο Perfecto, όταν βλέπεις πως είναι ένα group σαν τους Method, που έχει δέσει σαν ομάδα, που λειτουργεί καλά και κερδίζει τα World Firsts, πόσο μπορεί να επηρεάσει αυτή η επιτυχία τον ανταγωνισμό; Πόση θέληση να έχουν και τα άλλα guilds να συνεχίσουν να δουλεύουν και να ανταγωνίζονται για το World First;
Rogerbrown: Κανένας στους Method, στους Limit, σε αυτά τα guilds τέλος πάντων, τους Exorsus, να μην τα λέω ένα ένα, δεν θέλει αυτό το σύστημα. Εγώ θα το προτιμούσα χίλιες φορές το σύστημα όπως ήταν από το WoD και πίσω, που το μόνο που είχες να κάνεις ήταν τα raids σου, που δεν είχε ξεφύγει τόσο η κατάσταση με τα split runs, δεν είχε titan forging, δεν είχε τίποτα. Έπαιρνες τα BiS items για τον χαρακτήρα σου και πήγαινες στον επόμενο. Ελάχιστη η δουλειά που χρειαζόταν για την προετοιμασία. Τώρα έχει ξεφύγει η κατάσταση με το ατελείωτο grinding, το AP farming, το titan forging και δεν συμμαζεύεται. Αυτό ουσιαστικά βοηθάει τα top guilds γιατί λίγοι είναι αυτοί που μπορούν να βάλουν τον κόπο που χρειάζεται αλλά είναι ταυτόχρονα και κουραστικό και χαλάει και τον ανταγωνισμό. Καλύτερα να είχες 5-6 guilds που θα ήταν ανταγωνιστικά και θα έκαναν μόνο μια μικρή προετοιμασία ώστε να υπήρχε και τζέρτζελο για το ποιο θα πάρει το World First παρά αυτό που γίνεται τώρα, που είναι λίγοι αυτοί που «καίγονται» και είναι 2-3 guilds το πολύ.

Perfecto: Και εγώ αυτό πιστεύω. Τώρα, κοίταξε, οι Limit είναι σαν τους Method του 2010 που προσπαθούσαν να πάρουν το World First από τους Paragon αλλά έβγαιναν συνεχώς δεύτεροι. Είναι αλλιώς όταν προσπαθείς να πάρεις το πρώτο σου World First, το βλέπεις αλλιώς το παιχνίδι. Είναι αλλιώς για μας που παίζουμε το παιχνίδι τόσο καιρό και σκέφτεσαι γιατί πρέπει να κάνω όλο αυτό το grinding, όλο αυτό το Residuum, να κάνω και στους alts, όλο το AP farm. Αλλά στην ουσία έχουμε τόσο καλή ομάδα και κερδίζουμε. Να το κάνεις όλο αυτό και να χάνεις, δεν ξέρω. Δεν μπορώ να μπω στο σκεπτικό τους για να πω την αλήθεια. Αυτοί θέλανε να το streamάρουν κιόλας. Λέγανε πως αυτή θα ήταν η τελευταία φορά που δεν θα κάνουνε stream και τώρα επειδή χάσανε λένε πως ούτε το επόμενο θα κάνουνε stream. Γιατί αν κάνεις stream είσαι σε μειονεκτική θέση από την αρχή. Δηλαδή φαντάσου πως αν δεν το κάναμε εμείς stream θα το τρώγανε το τελευταίο boss ακόμα πιο μετά. Αντί για 2-3 μέρες θα το τρώγανε καμιά βδομάδα πιο μετά. Δηλαδή όλα τα guilds βλέπουν εμάς. Αν κάποιος δεν κάνει το fight και δει απλά τα stream μας, δεν μπορείς να καταλάβεις τι τακτική πάμε να κάνουμε γιατί δεν έχουμε διαθέσιμο και το voice com. Απλά βλέπεις το fight, βλέπεις τι γίνεται. Αν κάποιος από τους Limit δει ένα try μας, δεν χρειάζονται πολλά, μόνο ένα try, μπορεί να δει τι τακτική προσπαθούμε να κάνουμε. Και όχι απλά μπορούν να αντιγράψουν την τακτική μας, μπορούν να την καλυτερέψουν κιόλας, γιατί μπορεί να έχουν ένα διαφορετικό set up από εμάς. Τώρα ξέρω πως το Azsara raid δεν θα το streamάρουν οπότε θα πάνε για το World First πάλι, απ' ό,τι έχω καταλάβει.
Θεωρείτε πως θα υπάρχει κέρδος και για το WoW και για τα guilds, τους οργανισμούς και εσάς τους παίκτες και streamers αν ξεκινήσουν και τα άλλα guilds να streamάρουν τις δικές τους προσπάθειές για το World First;
Perfecto: Αν ξεκινήσουν οι Limit ναι. Οι Exorsus που ήταν ένα καλό guild μέχρι τώρα, άρχισαν να streamάρουν αυτό το progress και μάζεψαν ουσιαστικά όλους τους viewers από τη Ρωσία. Τώρα αν αρχίσουν να streamάρουν οι Limit θα ανέβει το viewership του WoW και κατά συνέπεια το WoW αλλά αυτό που πιστεύω πως πρέπει να γίνει είναι να κάνει κάτι η Blizzard. Δηλαδή αν προωθήσει η Blizzard το World First Race πιστεύω πως θα είναι το επόμενο βήμα σε αυτό το όλο σκηνικό.

Rogerbrown: Συμφωνώ γιατί ο θεατής θέλει να δει αυτούς που θα φάνε το τελευταίο boss πρώτοι. Από τη στιγμή που οι Method κάνουν stream, οι μόνοι άλλοι που θα μπορούν να ανεβάσουν το event σαν θέαμα είναι οι άμεσοι ανταγωνιστές, δηλαδή οι Limit. Τώρα αν εμφανιστεί ένα άλλο guild που είναι εξίσου ανταγωνιστικό ΟΚ, αλλά τώρα αν κάποιο top 10 ή top 20 guild streamάρει είναι λίγο άνευ σημασίας. Επομένως αν οι Limit streamάρουν θα υπάρχει ένας αντίκτυπος στο όλο event, αλλά συμφωνώ πως αν εμπλακεί η Blizzard και το προωθήσει με τα μέσα που έχει όπως να το βάλει στο client του Battle.net ή να εμπλακεί στο όλο event που έγινε στο Red Bull Arena αυτό θα βοηθήσει πολύ περισσότερο στο να ανέβει το WoW γενικά.

Ειδικά στο WoW και στην Ευρώπη, αν εξαιρέσουμε τους Exorsus που είναι στη Ρωσία ή τους Paragon που ήταν σχεδόν όλοι Φιλανδοί, τα περισσότερα κορυφαία guilds αποτελούνται από άτομα τα οποία είναι από πολλές διαφορετικές χώρες. Πέρα απ' τους περιορισμούς που θέτει στο talent pool μια εθνικότητα, υπάρχουν και άλλα προβλήματα που δεν αφήνουν guilds που αποτελούνται από παίκτες μιας χώρας να πετύχουν;
Rogerbrown: Δεν έχω προσωπική εμπειρία αλλά πιστεύω, βλέποντας πολλά γερμανικά guilds που τα πήγαιναν καλά αλλά μετά διαλυόντουσαν, πιστεύω πως επειδή στο WoW και σε ένα raid team, που είναι μια μεγάλη ομάδα, αν είναι όλοι από μία χώρα αργά ή γρήγορα θα αρχίσουν να μαλώνουν μεταξύ τους. Ενώ αν τα μέλη είναι από πολλές διαφορετικές χώρες μπαίνεις στη διαδικασία να αισθανθείς περισσότερο σαν ομάδα. Πως να το πω; Αν φτιάξεις ένα ελληνικό guild θα έχεις τους ΠΑΟΚτζήδες και τους Ολυμπιακούς, όχι απαραίτητα πάντα με τις ομάδες, με αποτέλεσμα να δημιουργηθούν κλίκες πολύ πιο γρήγορα και να αρχίσουν τα μαλώματα. Αν είναι απ’ όλη την Ευρώπη, όπως είναι οι Method, πιστεύω πως είσαι ανοιχτός για να δεθείς με άτομα απ’ όλη την ομάδα. Δεν ξέρω να πω με σιγουριά, ξαναλέω πως δεν έχω προσωπική εμπειρία. Πιστεύω πάντως πως έχει να κάνει και με τη χώρα. Δηλαδή ελληνικό guild να πάει τόσο ψηλά το θεωρώ αδύνατο. Κάπου θα πάει στραβά η κατάσταση και θα αρχίσουν να βρίζονται. Σε αντίθεση με άλλα παιχνίδια, που οι ομάδες είναι μικρότερες, όπως στο LoL που η ομάδα αποτελείται από πέντε άτομα, είναι πιο εύκολο να βρεις πέντε ανθρώπους από την ίδια χώρα που θα τα πάνε καλά από το να βρεις 25 για το στο WoW.

Perfecto: Εγώ δεν συμφωνώ με αυτό που λέει ο Roger. Το να είσαι από την ίδια χώρα σε ενώνει ακόμα περισσότερο γιατί είναι πιο εύκολο να εκφραστείς. Για άτομα τα οποία τα αγγλικά τους δεν είναι καλά, το να είναι σε guild που μιλάνε τη μητρική τους γλώσσα τούς βοηθά πολύ και τους βοηθάει να εκφραστούν. Για παράδειγμα, οι Γάλλοι δεν μιλούν το ίδιο καλά αγγλικά γι’ αυτό υπάρχουν και πολλά guilds που μιλούν όλοι γαλλικά, το ίδιο ισχύει και για τη Γερμανία.

Σε αυτό βοηθάει και που στο WoW υπάρχουν γαλλικοί και γερμανικοί servers.
Perfecto: Βέβαια, βοηθάει πολύ αυτό. Πιστεύω πως οι Paragon δεν είχαν όσο καλό ρόστερ είχαμε εμείς. Νομίζω όμως πως ήταν πιο δεμένοι σαν ομάδα και παίζανε και σαν ομάδα περισσότερο. Δεν ξέρω αν τα ίδια άτομα τα έβαζες σε διεθνή ομάδα αν θα είχαν την ίδια ομαδικότητα όπως όταν έπαιζαν μαζί. Βέβαια αυτό έχει να κάνει και με το leadership. Έχει σημασία ποιος είναι Guild Master, Raid Leader κ.τ.λ. Αλλά ναι, πιστεύω πως βοηθάει να έχεις την ίδια γλώσσα. Είναι όμως δύσκολο και με το recruitment. Φαντάσου πως η Φινλανδία δεν είναι μεγάλη χώρα, πόσοι είναι; 5-6 εκατομμύρια; Που να βρεις άτομα; Εμείς εδώ δεν βρίσκουμε που είμαστε διεθνές guild, που εδώ και καιρό είμαστε το καλύτερο guild στην Ευρώπη, που όλοι ξέρουν ποιοι είναι οι Method. Που να βρεις Φινλανδούς; Είναι πολύ δύσκολο. Και πάλι τα κατάφεραν.

Τώρα που δεν βρισκόμαστε στην αρχή του expansion και τα πράγματα έχουν λίγο πολύ κατασταλάξει, πώς σας φαίνεται το class design του BfA και το σύστημα του azerite και πως επηρεάζει το παιχνίδι για εσάς που παίζετε στο πιο υψηλό επίπεδο;
Perfecto: Το σύστημα του Azerite θα αλλάξει. Το πώς θα αλλάξει ακριβώς δεν το ξέρουμε αλλά θα αλλάξει. Τώρα στο Azshara raid; Μετά το Azshara raid; Θα δούμε. Αλλά όπως το είχα δει το παιχνίδι από την beta είναι ακόμα το ίδιο. Αυτό που ουσιαστικά κάνανε είναι να αφαιρέσουν όλα τα artifact traits από το Legion. Και μιλάμε πως ήταν απίστευτο το class design στο Legion. Είχε τόσα passive και active abilities το κάθε class, τα αφαίρεσαν και δεν πρόσθεσαν κάτι καινούριο. Για παράδειγμα, στον rogue, μόνο abilities του αφαίρεσαν. Και τα azerite traits για τα περισσότερα classes είναι passive abilities και δεν προσφέρουν κάτι το διασκεδαστικό. Στον rogue συγκεκριμένα, είναι μόνο ένα trait που μπορείς να πεις πως είναι διασκεδαστικό, το Shrouded Suffocation, που σου δίνει επιπλέον combo points αν κάνεις garrote από stealth και έτσι μπορείς να κάνεις περισσότερο multi DoTing και δίνει περισσότερη ρευστότητα στο spec αλλά τα περισσότερα azerite traits που έχουν προστεθεί είναι απλά passives που δεν καταλαβαίνεις πως τα έχεις. Και γενικότερα πιστεύω πως η Blizzard έχει κάνει πολύ κακή δουλειά στο συγκεκριμένο τομέα. Δεν έχω ακούσει κάποιον να λέει «το class μου είναι πολύ fun τώρα» ή «είναι καλύτερο από το Legion». Μόνο κακά πράγματα έχω ακούσει για το class design. Και ένας μεγάλος παράγοντας που συνεισφέρει σε αυτήν την κατάσταση είναι που έβαλαν τόσα abilities στο global cooldown. Δεν μπορείς να περιμένεις ένα επιπλέον δευτερόλεπτο για τα CDs σου, δεν είναι διασκεδαστικό αυτό το πράγμα. Δεν είναι μόνο που το class design δεν είναι καλό, είναι η αφαίρεση τόσων abilities και με το GCD από πάνω είναι που το κατέστρεψε το class design και δεν γνωρίζω αν θα κάνουν κάτι για να το φτιάξουν τώρα ή θα το αφήσουν για το επόμενο expansion. Γιατί για μένα τώρα που είμαστε στη μέση του τωρινού expansion δεν βλέπω την Blizzard να προσπαθεί να φτιάξει κάτι. Νομίζω πως περιμένουν το επόμενο expansion για να αλλάξουν κάτι ριζικά. Γι’ αυτό, αυτό που έχουμε τώρα, νομίζω θα το έχουμε σε όλο το BfA. Όσον αφορά στο class representation, σε αυτό το raid έχεις τρία που είναι καλά: Warlock, Shadow Priest και Moonkin. Όλα ranged και multi DoTers που κάνουν άπειρο damage και για κάποιο λόγο δεν έφαγαν nerf καθόλου πριν το patch, όπως κάνουν πάντα πριν την εβδομάδα του Mythic κατά τη διάρκεια του Heroic. Γι’ αυτό το λόγο είδες στην Jaina πως σε όλα τα kills, όχι μόνο στο δικό μας, ήταν γεμάτα με Warlocks, Shadow Priests και Moonkins. Τώρα από τα melee, είναι μόνο ένα class, οι rogues, αλλά εντάξει οι rogues πάντα παιζόντουσαν. Έχουν πολύ utility σαν class καθώς μπορούν να κάνουν soak ένα mechanic όταν χρειάζεται και επειδή είναι pure DPS class και έχει τρία DPS specs. Πάντα ένα απ’ αυτά θα είναι καλό για το raid. Γι’ αυτό το raid λοιπόν υπήρχαν αυτά τα τέσσερα classes, τα υπόλοιπα ήταν πολύ χειρότερα και ειδικά τα τρία ranged που ανέφερα ήταν με διαφορά καλύτερα.



Rogerbrown: Εντάξει, εγώ δεν ξέρω ακριβώς πως ήταν το meta στο τελευταίο progress αλλά γενικά πιστεύω πως δεν είναι καλό το spec design στο BfA. Οι αλλαγές που έκαναν εν συγκρίσει με το Legion δεν μου άρεσαν. Όπως είπε και ο Perfecto, έβγαλαν τα traits από το artifact, βάλανε το azerite, το οποίο σαν σύστημα δεν είναι επιτυχημένο και ότι δεν το είχαν καταλάβει αυτό απ' την αρχή και έφτασαν τώρα να το συνειδητοποιήσουν με ανησυχεί. Δεν ξέρω επίσης αν παίζουν ακόμη κάποιο ρόλο οι απολύσεις που έγιναν στην Blizzard. Δεν ξέρω αν αυτοί που έφυγαν ήταν μέλη του Q&A που έπρεπε να κάνουν δοκιμές σε αυτά τα συστήματα και να δώσουν feedback. Γιατί ο developer θα σχεδιάσει κάτι και κάποιος θα πρέπει να το δει αν είναι καλό και δουλεύει. Γενικά δεν φάνηκε να παίρνουν οι developers το feedback στα σοβαρά και γι’ αυτό υπάρχει μια γενική απογοήτευση, τουλάχιστον αυτό αντιλαμβάνομαι εγώ πως ισχύει στο top level του παιχνιδιού. Θέλω να ελπίζω πως όταν αλλάξουν το azerite system θα κάνουν και άλλες αλλαγές ταυτοχρόνως στα specs, τουλάχιστον σε αυτά που δεν είναι διασκεδαστικά. Δεν έχει να κάνει με το αν βγάζουν πολύ damage, μιλάω γι’ αυτά που δεν είναι διασκεδαστικά, είναι βαρετά ή έχουν πράγματα σπαστικά στο rotation τους. Για μένα το καλύτερο πράγμα που μπορούν να κάνουν είναι να παρατήσουν τελείως το azerite system και να γυρίσουμε πίσω στα tier sets γιατί αυτό το σύστημα τους έδινε την ευκαιρία να παίξουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα με νέα πράγματα που είναι εύκολο να τα κοντρολάρουν. Και αν κάποιο απ’ αυτά τους άρεσε και τους έκανε, το κρατούσαν και το πρόσθεταν στο επόμενο expansion. Ενώ τώρα με το σύστημα που έχουν, έχουν πετάξει καμιά τριανταριά traits εκεί μέσα, τα πιο πολλά είναι βαρετά, το σύστημα έχει χίλια δυο προβλήματα και καταλήξαμε εδώ που καταλήξαμε.
Πέρα όμως από το Enternity, ο ρεπόρτερ Rogerbrown ήθελε να κάνει με τη σειρά του ερωτήσεις στον Perfecto.

Rogerbrown: Πώς ήταν το ταξίδι στο Λονδίνο και η εμπειρία σου στο Red Bull Arena για το race to World First του Battle for Dazar'alor;
Perfecto: Το ίδιο το ταξίδι ήταν κούραση γιατί έπρεπε να πάρω το λεωφορείο μέχρι Θεσσαλονίκη, από εκεί αεροπλάνο στο Λονδίνο, όπου έκαναν δουλειά στη γραμμή του τρένου οπότε έπρεπε να πάρω λεωφορείο για πάω να πάρω απ' αλλού το τρένο και όταν έφτασα εκεί ήρθε και με πήρε ο αδερφός του Roger...

Rogerbrown: Είμαστε παντού...
Perfecto: … ώστε να πάω στο δωμάτιο απ' όπου κάθε μέρα πήγαινα στο Red Bull Arena. Τώρα επειδή έκανα progress και ουσιαστικά στο progress κάνω το raid μου δεν καταλάβαινα πως έκανα ακριβώς stream και στο stream αυτό δεν είχαμε το voice com διαθέσιμο αλλά είχα ανοιχτή την κάμερα. Οπότε δεν μπορώ να πω πως με στρέσαρε το stream ή το ότι ήμουν στο Red Bull Arena. Μερικές φορές, αν το RNG δεν ήταν με το μέρος μου, γυρνούσα στο chat του stream και έγραφα «bad RNG, no crits» και tiltαρα μαζί με αυτούς που έβλεπαν το progress μαζί μου (γελάει). Είχε πολλούς φωτογράφους που μας έπαιρναν φωτογραφίες, είχε και πολλές φωνές γιατί στο ίδιο δωμάτιο ήταν και εκείνοι που έκαναν το casting για το stream αλλά νομίζω πως πάνω στο progress, κατά τη διάρκεια του raid, δεν είχε μεγάλη διαφορά για μένα που ήμουν εκεί. Αυτό που είχε μεγάλη διαφορά ήταν πριν το progress, που έπρεπε να κάνουμε τόσο content και πέρα απ' αυτό έπρεπε να κάνουμε και τα άπειρα split runs για το Residuum κ.τ.λ. δηλαδή Δευτέρα και Τρίτη πριν το reset. Ήμουν πιο κουρασμένος εκείνες τις μέρες παρά στο Mythic. Άσε που θέλανε να φάμε και μετά το World First kill ξανά το boss. Φάγαμε την Jaina την Τρίτη και στο reset θέλανε να το ξανακάνουμε το raid για να πάρουμε και το δεύτερο kill για τα bragging rights, αλλά πραγματικά δεν με ενδιέφερε το World Second. Ήμουν πολύ κουρασμένος γιατί είχα ταλαιπωρηθεί με το ταξίδι και κάθε μέρα ήμουν με 5 ώρες ύπνου. Αλλά εντάξει, καλά πήγε.

Πιστεύετε πως στο μέλλον αυτή η διαδικασία, να πηγαίνετε όλοι μαζί στο ίδιο μέρος όπως είναι το Red Bull Arena για να κάνετε μαζί το progress είναι κάτι που θα γίνεται και πιο συχνά; Δηλαδή στο μέλλον θα ήταν πιθανό να δούμε όλο το group να ταξιδεύει και στον ίδιο χώρο να κάνει το raid και το stream;
Rogerbrown: Πλέον είναι θετικό για μας. Όπως και είπε και ο Perfecto, το guild έχει δέσει, έχει ωριμάσει, όλοι γνωριζόμαστε μεταξύ μας, οι πιο πολλοί τέλος πάντων, σε μεγάλο βαθμό και το να πηγαίνεις σε LAN ουσιαστικά για το progress και να έχεις τον άλλο δίπλα σου είναι θετικό και όχι αρνητικό. Αν μιλάγαμε αν είχε γίνει αυτό πριν από μερικά χρόνια, 2-3 χρόνια πριν, μπορεί να υπήρχαν μερικά νεύρα που δεν κερδίζαμε, να υπήρχαν κάποιες αψιμαχίες. Ανυπομονώ να το κάνω και εγώ όταν μπορέσω γιατί μέχρι στιγμής δεν έχει τύχει. Τώρα να γίνει ένα LAN για όλο το guild είναι λιγάκι δύσκολο. Κάποιοι μπορεί και να μη θέλουν, υπάρχουν διάφοροι οι οποίοι προτιμούν να παίζουν από το σπίτι, αλλά αν είναι 10-15 άτομα θα είναι καλά πιστεύω γιατί αν είναι περισσότεροι μπορεί να γινόταν και χαμός και να μην μπορούσες να συγκεντρωθείς. Και το streaming αλλά και το LAN όσον αφορά στο WoW είναι ένας μαραθώνιος γιατί μιλάμε για τουλάχιστον μια βδομάδα που παίζεις στο progress και η διαδικασία δεν σου δημιουργεί τρακ, πιστεύω πως το ξεπερνάς εύκολα αυτό. Ενώ αν είναι κάποιο άλλο παιχνίδι όπως είναι για παράδειγμα το Counter Strike, μπορεί το LAN να σε επηρέαζε αρνητικά γιατί σε κάποιο round κάτι σε αποσυντόνισε, κάτι δεν πήγε καλά, το έχασες και κατά συνέπεια έχασες και όλο το παιχνίδι. Εδώ τώρα άντε να προκαλέσεις κάποιο wipe κατά λάθος αλλά θα βρεις τον ρυθμό σου. Kαι όταν είσαι με άλλους σε LAN κάθε φορά που τρως ένα boss κάνεις high five με το διπλανό σου, είναι άλλη φάση, γουστάρεις, δεν χτυπιέσαι μόνος σου σε ένα δωμάτιο. Βέβαια κάποιοι όντως χτυπιούνται μετά το World First kill και πανηγυρίζουν, άλλοι απλά κοιτούν την οθόνη τους και λένε, α εντάξει, κερδίσαμε, σαν τον Perfecto. «Just another day at work» (γελάνε και οι δύο).

Perfecto: «Just another day at the office».

Rogerbrown: Perfecto θα ξαναπήγαινες Λονδίνο στο Red Bull Arena για progress στο μέλλον;
Perfecto: Ήταν κουραστικό αυτό το ταξίδι και δεν κατάφερα να το ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα. Έγιναν τα πράγματα βιαστικά, να δω αν θα μπορούσα να ταξιδέψω, πώς θα πήγαινα και πώς θα είναι η όλη κατάσταση αλλά τελικά ήταν ωραία. Το content με κούρασε περισσότερο όμως. Παίζω χρόνια στους Method και μπορεί να μην είμαι άνθρωπος που έχει την τάση να βγάζει video, να stremάρει με κάμερα και ίσως την επόμενη φορά να μου είναι και πιο εύκολο. Αυτό στο οποίο είμαι καλός είναι το να παίζω το παιχνίδι. Και επειδή κάθε βράδυ έπρεπε να φύγουμε από το Red Bull Arena, να πάμε πίσω στα δωμάτια, έχανα και μερικές ώρες ύπνου που αθροιστικά με κούρασαν. Αλλά γενικότερα ήταν μια ωραία εμπειρία και θα ξαναπήγαινα. Το προτιμώ από το να καθόμουν σπίτι. 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*