Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Τέλος οι βαθμολογίες reviews στο Eurogamer

Το Eurogamer ανακοίνωσε με άρθρο που δημοσίευσε το πρωί της Τρίτης πως σταματάει πλέον να κλείνει τα reviews του με την κλασική βαθμολογική κλίμακα του 10. Ξεκινώντας από το review του The Legend of Zelda: Majora’s Mask 3D, το site σημειώνει πως πλέον κάθε video game που θα καλύπτεται με παρουσίαση θα κλείνει με το χαρακτηρισμό Recommended, Essential ή Avoid. Με αυτό τον τρόπο, το Eurogamer αποδεσμεύεται και από την υπηρεσία του Metacritic, ενώ αποκάλυψε πως δεν θα προχωράει πλέον σε reviews από review εκδόσεις παιχνιδιών. Αντιθέτως, πλέον τα video games θα γίνονται review μόνο από τον τελικό κώδικα (το retail ή το promo code), ενώ για τα online games, το νέο πλάνο αναφέρει πως το review θα ακολουθεί αρκετά μετά την ημερομηνία λανσαρίσματος, έτσι ώστε οι servers να μπορούν να τεστάρονται σε πραγματικές συνθήκες και με αρκετό κόσμο συνδεδεμένο σε αυτούς.



Τέλος, το Eurogamer ανακοίνωσε πως θα σταματήσει να κάνει update τα reviews των games, σε μια πολιτική που εφαρμόστηκε τα τελευταία χρόνια, μετά πχ. από την κυκλοφορία ενός σημαντικού patch/update. Την εν λόγω απόφαση πήρε πριν από μερικές ημέρες και το γνωστό blog Joystiq. Ποια είναι η άποψή σας για το θέμα;


 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
63 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Harkyn
    • Πολύ θετική για μένα αυτη η εξέλιξη.Κάθε review είναι υποκείμενη άποψη και όπως λέει και η λέξη είναι μια δεύτερη ματιά-οψη(re view) πανω σε ενα game.
      Πολλά άτομα κοιτάνε μονο τη βαθμολογία και δεν διαβάζουν καν το κείμενο. Ενω έτσι αναγκάζεσαι να διαβασεις την άποψη του συντάκτη απέναντι στον εκάστοτε τίτλο και αναλόγως να αποφασίζεις.

    • Jim P
    • Το Eurogamer ζήλεψε όταν χρόνια μετά έφτασε στα αυτιά τους ο απόηχος του δικού μας GamePro που δεν είχε δώσει βαθμολογία στο τότε αριστούργημα Wind Waker!!

    • mysterious
    • Προφανως και δεν θα αποκτουσε αξια σε ελληνικο Μεσο(ισα ισα μπουμερανκ θα γινοταν)αλλα δεν παυει να ειναι εξαιρετικο μετρο...και πιο πολυ δεν κραταω την ελλειψη βαθμολογιας αλλα το οτι δεν θα γινονται updates στα reviews.Ετσι ωστε να φροντιζουν οι εταιριες να παραδιδουν ετοιμα προϊοντα και οχι,συγγνωμη κιολας,τραβεστι(Unity,Driveclub anyone?).

    • Roronoa
    • Καλη κινηση αν και ρισκαδορικη. Οι βαθμολογιες τα τελευταια χρονια ειναι λιγο οτι να νε και τα ορια διαχωρισμου μη ξεκαθαρα, ειναι πιο σημαντικο να ξερεις αν ενα παιχνιδι αξιζει να το παιξεις. Προσωπικά ακουω περισσοτερο αποψεις αλλων παρα review και ενας φιλος π.χ δεν θα σου δωσει βαθμολογια αλλα κατι του στυλ "Recommended, Essential ή Avoid "
      Απο την αλλη ο κοσμος γουσταρει να βλεπει βαθμολογιες, ακομα και εγω τσεκαρω metacritic, αλλα εκει η βαθμολογια ειναι μεσος ορος πολλων μεσων οποτε εχει ενα αλλο βαρος (που φυσικα πολυ συχνα η βαθμολογια ειναι οτι να νε και εκει).

    • Jim P
    • Είμαι υπέρ της μη απόδοσης βαθμολογίας οποιασδήποτε κλίμακας, διότι ποια η διαφορά του 7 με του 8 όταν κάθε Review είναι μια υποκειμενική άποψη ενός συντάκτη;

      Σε ένα μέσο όπου ένας μόνο θα έβγαζε κριτικές, ναι, θα είχε νοημα, ή τύπου φαμίτσου όπου πολλοί συντάκτες αποδίδουν βαθμολογία και βγαίνει ενας μεσος όρος.

      Τι να το κάνω εγώ αν πέρισυ κάνει Review ο Πεππας το Unity και φέτος ο Βέζος το Victory; εχει κανένα νόημα να συγκρίνεις μεταξύ τους βαθμολογίες;

      @Sephiroth Άρα με τη δική σου λογική δεν διαβάζουν όλο το κείμενο αλλά διαβάζουν ενδελεχώς όλα τα σχόλια; :P

    • Harkyn
    • Δυσκολη η ερώτηση σου Παύλο.Σίγουρα έχει μεγάλη δυναμική το Eurogamer και επομένως μπορεί να κάνει μια τέτοια κίνηση πιο εύκολα... Εδώ δε νομιζω να το δεχομασταν αμέσως σιγουρα αλλά θα μου άρεσε να το δω.

    • kakashi_hatake
    • Πλαγίως Παύλο μας ρωτάς αν θα μας άρεσε και στο enternity? Γιατί δεν νομίζω να υπάρχει ενδιαφέρον για άλλο ελληνικό μέσο. Αχαχαχα
      Βασικά εγώ θα έλεγα από την γκρίνια που υπάρχει με τη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, ίσως και να ήταν σωστό. Από την άλλη εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου με τις βαθμολογίες γενικά σε ένα review. Προστριβές, τσακωμοί, επιθέσεις σε συντάκτες, αν και το τελευταίο υπάρχει και χωρίς κάποια βαθμολογία να μου πεις. Τοeurogamer ξέρουμε αν αυτό το διαχωρισμό θα το κάνει όμως μέσω κάποιας βαθμολογίας η γενικά εξετάζοντας τα θετικά και αρνητικά του τίτλου? (πχ παιχνίδια του 7 και πάνω recommended ή αν έχει πολλά θετικά κάποιος τίτλος πάει για recommended?)

    • Sephiroth
    • @JimP, είναι εμφανές ότι το ελληνικό κοινό δεν διαβάζει πολύ το κείμενο. Όχι όλοι, αλλά αρκετά μεγάλο μέρος του.
      @Harkyn, νομίζω ότι εδώ θα ήταν αυτοκτονία για οποιοδήποτε Μέσο το τολμούσε :)

    • Deathracer2009
    • Θεωρω θετικο που βγηκε ο συγκεκριμενος τροπος βαθμολογησης διοτι πιστευω οτι ο βαθμος επηρεαζει τον καταναλωτη για το ποτε και σε ποια τιμη θα αγορασει το παιχνιδι. Βεβαια δεν σημαινει οτι λυθηκε το προβλημα διοτι παλι το ιδιο ισχυει και με το νεο συστημα. Φανταστειτε οτι εαν ενα παιχνιδι του 7 δεν αρεσει στον συντακτη και του βαλει ενα AVOID παλι θα επηρεασει κοσμο. Ειδικα ενα site σαν το eurogamer. Κατι τετοιο ισχυει και στο kotaku που στο τελος μετα τα θετικα/αρνητικα λεει και το Should you play the game?".

      Μετα το review να υπαρχουν τα θετικα/αρνητικα και τελος. Αυτα!!! :P

    • kakashi_hatake
    • Σε αυτό που λέει ο deathracer θα συμφωνούσα και εγώ. Θετικά και αρνητικά στο τέλος από τον συντάκτη, χωρίς βαθμολογία και να υπάρχει user voting.

    • bahamut zero
    • Εγώ πάλι για να είμαι ειλικρινής κοιτάζω αρκετά τις βαθμολογίες κυρίως μάλιστα στην ακόλουθη περίπτωση:
      - Όταν είμαι ανάμεσα στην αγορά τίτλων αλλά μπορώ να αγοράσω ένα πχ. Οι βαθμολογίες με βοηθούν να κάνω μια σύγκριση αγοράς. Δε λέω υποκειμενικό το review και ο βαθμός του κάθε συντάκτη αλλά αν ο Χ τίτλος είναι καλύτερα βαθμολογημένος από τον Y στην πλειοψηφία των gaming sites, ε κάτι λέει αυτό.

    • apollyon
    • Πολύ σωστές κινήσεις.
      Οι βαθμολογίες είναι για τον έντυπο τύπο που υπάρχει περιορισμένος χώρος για να αναπτύξεις την κριτική σου.
      Σε ηλεκτρονικά μέσα τέτοιο πρόβλημα δεν υφίσταται, επομένως site που έχουν υποτίθεται εμπιστοσύνη στους συντάκτες τους δεν έχουν ανάγκη για βαθμολογίες. Οι αριθμοί είναι για τους μπακάληδες, όχι τους δημοσιογράφους/ κριτικούς. Άλλωστε πολλές φορές ο ίδιος ο συντάκτης, που μπορεί να έχει γράψει μία πολύ σωστή και αναλυτική κριτική, φαίνεται να μην μπορεί να την αποδώσει σωστά μέσα από την βαθμολογία βάζοντας βαθμους αναντίστοιχους του κειμένου, γιατί πολύ απλά δεν είναι κάτι που ποσοτικοποιείται απόλυτα.
      Πολύ σωστό και το μη update. Εμένα με ενδιαφέρει πως είναι το παιχνίδι τώρα που κυκλοφορεί, όχι πως θα είναι μετά από 1 χρόνο και 20 patch (λέγε με και Rome 2 :P ).

    • Harkyn
    • Να προσθεσω οτι και εγω αυτο με το avoid Recommended δεν θα μου αρεσε.Καλα ισως να ηταν και αυτοκτονια αλλα ενα συστημα με user voting και μια λιστα θετικα αρνητικα θα ηταν πολυ ωραιο να γινει.Kαι σαν site στην Ελλαδα ειστε το μονο που μπορει να κανει μια τετοια κινηση στο μελλον. ;) μη σας παρω και στο λαιμο μου ομως και με κυνηγατε μετα με τον Καρετσο! :P

    • john-data
    • Eγω πάντως απο το review βγάζω την άποψη μου και δεν με νοιάζει ο βαθμός...Δεν ασχολούμαι με νούμερα :p

    • Tobajaras
    • Σαν κίνηση είναι πάρα μα πάρα πολύ θετική και ελπιδοφόρα, κυρίως επειδή προέρχεται από ένα site αυτού του βεληνεκούς και ποιότητας. Αν την έκανε πχ το Enternity ή ένα μικρομεσαίο αγγλόφωνο site θα (μας) λέγανε ψώνια και καλάμια, άσχετο αν σαν ιδέα συζητιέται διαρκώς σε διάφορα forums, σελίδες κλπ.

      Ακόμα πιο σημαντική από την είδηση αυτή καθεαυτή βρίσκω την εξαιρετικά τολμηρή, ειλικρινή και θαρραλέα αιτιολόγηση. Πραγματικά, διαβάστε το blog, αξίζει πάρα πολύ.

      http://www.eurogamer.net/articles/2015-02-10-eurogamer-has-ped-review-scores

    • NEOGEOFREAK
    • Πιστεύω ότι αυτή η αλλαγή θα έχει κόστος ακόμα και για το Eurogamer. Ίσως όμως μια τέτοια κίνηση από ένα τόσο μεγάλο μέσο να παίξει σημαντικό ρόλο για την πορεία της gaming "δημοσιογραφίας" γενικότερα. Προσωπικά μια τέτοια αλλαγή την θεωρώ θετική.

    • bahamut zero
    • Επίσης έχει μεγαλη σημασια και ο τροπος βαθμολογησης. Θεωρω για παραδειγμα τελειως ανοητο το να βαθμολογει ενα site στα 100 (ειλικρινα πώς αποφασιζει να βαλει ενας reviewer βαθμολογια 72 δηλαδη και οχι 71?) αλλά πολλά sites κατά το παρελθον είχαν συστημα 1-10 όπου ο κάθε αριθμός σημαινε κάτι. Το 10 πχ στο gamepro ηταν το "επαναστατικο" αν θυμαμαι καλα. Αρα ποιος ο λογος να βγαλεις τις βαθμολογιες? Για να διαβασει και καλα ο αναγνωστης υποχρεωτικα το review? Αν δε θελει ο αλλος να το διαβασει, δε θα το κανει ετσι κι αλλιως. Ανεξαρτητα απο το αν το κειμενο εχει απο κατω βαθμολογια ή οχι

    • Dural
    • Στην φράση του kakashi_hatake βρίσκεται όλη η αλήθεια: "Βασικά εγώ θα έλεγα από την γκρίνια που υπάρχει με τη βαθμολογία αυτή τη στιγμή, ίσως και να ήταν σωστό. Από την άλλη εγώ προσωπικά δεν συμφωνώ καθόλου με τις βαθμολογίες γενικά σε ένα review. Προστριβές, τσακωμοί, επιθέσεις σε συντάκτες,"

      Προσωπικά μιλώντας, μου αρέσει να διαβάζω reviews και κείμενα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν με εξυπηρετούν και οι βαθμολογίες. Θεωρώ ότι οι βαθμολογίες έχουν στοχοποιηθεί εξαιτίας της ανικανότητας των gamers να καταλάβουν ότι το metacritic και οι βαθμολογίες υπάρχουν για να σε βοηθήσουν να επιλέξεις κάτι που δεν γνωρίζεις, να σχηματίσεις μία γρήγορη εικόνα, να σε εξυπηρετήσουν αν βρίσκεσαι σε κάποιο δίλημμα την στιγμή που κοιτάς δύο-τρία άγνωστα games σε ένα price στον Κοτσόβολο και πρέπει να αποφασίσεις εκείνη την στιγμή ποιο θα πάρεις.

      Από την στιγμή λοιπόν που ο κόσμος έχει δώσει την δύναμη στις βαθμολογίες να ελέγχουν στον απόλυτο βαθμό τι θα αγοράσει, να βρίζει, να κράζει, να μην διαβάζει καν τα κείμενα για τα αγαπημένα του games, το παιχνίδι έχει χαθεί εδώ και καιρό. Η αντιμετώπιση του κόσμο απέναντι στις βαθμολογίες ("τι; δεν πήρε 8,5 και 9; Μούφα θα'ναι το παιχνιδι, δεν το αγγίζω") έχει χειροτερέψει τα τελευταία χρόνια. Ειδικά στο εξωτερικό, η κατάσταση έχει ξεφύγει. Αν το καλοσκεφτείτε, ο λόγος που βγάζουν sites τις βαθμολογίες είναι για να αναγκάσουν κατά κάποιον τρόπο τους lazy internet users να διαβάσουν τα reviews τους. Γιατί οι διαδικτυακοί αναγνώστες έχουν καταντήσει σαν κακομαθημένα παιδάκια που δεν μπορούν να χειριστούν ένα τόσο απλό βοηθητικό εργαλείο. Εδώ στο facebook βλέπω τον κόσμο να σχολιάζει μία είδηση ή δηλώσεις κάποιου προσώπου χωρίς να έχει διαβάσει το νέο. Κοιτώντας απλώς τον τίτλο. Και παρ' όλα αυτά, έχει άποψη, βρίζει, επικροτεί κτλ κτλ.

      Σε αυτό το ανώριμο περιβάλλον λοιπόν, η εν λόγω κίνηση κρίνεται ως σωστή. Ελπίζω να μην έχει την ίδια τύχη με το Joystiq που έκλεισε (αν και εκεί υπήρχαν άλλοι λόγοι)

      Υ.Γ.: Στα Recommended, Essential, Avoid θα χωρούσε άνετα και το Mediocre. Θεωρώ ότι λείπουν τα μέτρια παιχνίδια που δεν σημαίνει απαραίτητα ότι πρέπει να τα αποφύγεις ή να τα προτείνεις σε όλους, δηλαδή 6,5 μέχρι 5-4,5 (ωχ, μιλάω πάλι με βαθμολογίες :P )

    • bahamut zero
    • @dural ουσιαστικα εχουν βάλει mediocre. "mediocre" θα ειναι ουσιαστικά τα παιχνίδια που δεν παίρνουν χαρακτηρισμό recommended, essential, above. κατά τα αλλα θα συμφωνησω απολυτα μαζι σου. το προβλημα οπως λες ειναι εκει ακριβως. καποιοι απλα δεν μπορουν κα χρησιμοποιησουν το "βοηθητικο εργαλειο" που λεγεται βαθμολογιες.. Στην τελικη ο "ψαγμενος" χρηστης απλα θα διαβασει το review και δε θα δωσει βαση στο νουμερακι απο κατω.. ετσι;

    • Dural
    • @bahamut zero: ακριβώς. Και πρόσεξε και κάτι άλλο. Σε όλα τα άρθρα που υπάρχουν άτομα από κάτω που δεν συμφωνούν με μία βαθμολογία, είναι ζήτημα να βρεις έναν ή δύο που να κάνουν κανονική κριτική στον reviewer επειδή "δεν συμβαδίζει το κείμενό του με την βαθμολογία" ή επειδή "λέει πράγματα που δεν στέκουν". Κοιτάνε την βαθμολογία, δεν διαβάζουν το κείμενο, και κράζουν. Θα βρουν όμως χρόνο να ανατρέξουν στο ιστορικό του συντάκτη, να του πουν "ααα, στον Mario έδωσες όμως 9 παλιο xbox hater" και θα σπαταλήσουν εκατοντάδες λεπτά βρίζοντας και διαφωνώντας με την άποψη του συντάκτη (την οποία ουσιαστικά δεν γνωρίζουν γιατί δεν διαβάζουν το κείμενο).

    • Tobajaras
    • ---> ουσιαστικα εχουν βάλει mediocre. "mediocre" θα ειναι ουσιαστικά τα παιχνίδια που δεν παίρνουν χαρακτηρισμό recommended, essential, avoid

      Λάθος.

      Όπως τονίζουν επανειλημμένα στο editorial, δεν είναι ιεραρχικοί χαρακτηρισμοί. Δίνουν συγκεκριμένα παραδείγματα παιχνιδιών που ανήκουν στην κάθε κατηγορία. essential είναι τα must play, recommended παιχνίδια που έχουν μια ιδιαιτερότητα και avoid τα κακοφτιαγμένα. Δεν αντιστοιχούν σε αριθμητικές κλίμακες, ούτε θα εντάσσονται όλα τα παιχνίδια σε κατηγορίες. Το ότι δεν ανήκει κάπου δε σημαίνει απολύτως τίποτα για την ποιότητά του.

    • GooDShiveR
    • Προσωπικά πιστεύω ότι για τον "σωστό" καταναλωτή ο βαθμολογίες είναι δυνατό εργαλείο. Χωρίς να θεωρώ τον εαυτό μου "σωστό" καταναλωτή, η βαθμολογία είναι το άμεσο μέτρο σύγκρισης.

      Το σημαντικό κατ' εμέ είναι το ποιος είναι ο reviewer. Παίρνοντας σα δεδομένο ότι ξέρω το επίπεδο, τη γνώση και την "αναλυτικότητα" που κατέχει ένας συγκεκριμένος reviewer καθώς και βαθμολογίες που έχει δώσει σε games τα οποία έχω κι εγώ κρίνει με παρόμοιο βαθμό, η βαθμολογία του σε κάποιο game το οποίο πρόκειται να το αγοράσω χωρίς να έχω κάποια προηγούμενη επαφή μαζί του είναι πολύ χρήσιμο εργαλείο. Με αυτό σα σκεπτικό, εγω πιστεύω πως:

      Μία λύση θα ήταν, δίπλα απο κάθε βαθμολογία να εμφανίζεται μία λίστα η οποία να περιλαμβάνει ονομαστικά είτε άλλες βαθμολογίες που έχει δώσει ο reviewer σε διάφορα games κατα καιρούς, είτε σε games παρόμοιου/ίδιου είδους, είτε αγαπημένα games του είτε κι όλα αυτά μαζί. Με αυτόν τον τρόπο μπορεί ο αναγνώστης να καταλάβει με πιο ορθολογικό τρόπο το σκεπτικό του reviewer και να αποφασίσει αν θα ασπαστει τη γνώμη του reviewer αυτού. Γιατί αν κάποιου τα αγαπημένα games έιναι ας πούμε τα fifa, Forza, Street Fighter, σύμφωνα με αυτά, δύσκολα θα εμπιστευόμουν ένα review σε mmorpg για παράδειγμα.

      Επίσης κάτι ίσως πιο σωστό θα ήταν δίπλα από κάθε review να βαθμολογεί τα παιχνίδια που έχουν χαρακτηριστεί κορυφαία για το είδος των games στο οποιο υπάγεται το προς review game. Παράδειγμα, αν κάποιος κάνει review για fps στο τέλος να δίνει βαθμολογίες που θα έβαζε σε games όπως half life CoD(!!) κλπ.

    • yaponvezos
    • Είμαι τόσο, μα τόσο υπέρ, it's not even funny anymore.

      Βέβαια δεν είναι μόνο η συνήθεια του αναγνώστη, αλλά και η εμμονή των publishers με το metacritic. Αν είναι να πάθει από κάποιου ζημιά το Eurogamer, θα την πάθει από την "πτώση" του στο Metacritic. Λυπηρό ως υπόθεση, ακόμη πιο λυπηρό αν συμβεί κιόλας.

      Συμφωνώ ακόμη και για τα updates στα reviews. Κάποια στιγμή πρέπει να τραβά κανείς γραμμή. Αλλιώς θα φτάσουμε να έχουμε κάθε χρόνο και από 10 Battlefield 4 και να πειράζουμε το κείμενο για μήνες μετά τη διάθεση του παιχνιδιού.

    • Ada23
    • Ειμαι υπερ της βαθμολογιας οταν συνοδευεται απο μια καλη αναλυση του παιχνιδιου.
      Για παραδειγμα στο enternity με εξυπηρετει το οτι οταν εχω χρονο διαβαζω το αναλυτικο review και οταν απλα θελω μια γρηγορη αποψη πηγαινω στο κατω μερος του αρθρου με τη βαθμολογια και συνοπτικα τα θετικα και αρνητικα.

      Βεβαια στο θεμα του joystiq,απ'οτι καταλαβα,δε μεταφραζονταν σωστα η δικη τους βαθμολογηση με τη metacritic βαθμολογηση,οποτε ειναι λογικο να μη χρησιμοποιουν βαθμους πια.

    • Tim of Heavens
    • Είναι πολύ καλύτερα τώρα που άλλαξε σύστημα. Τλχ. δεν θα γκρινιάζουν όλα τα περισσότερα botάκια στα comments για τις βαθμολογίες λες και τους κλείσανε το σπίτι. Ποικίλα καθημερινά προβλήματα που ταλανίζουν την βιομηχανία. Αχ πήρε 6, του έβαλε 7 στα 10. Τι να κάνω τώρα; Πως θα ξημερώσω; Ουστ ΖΩΑ!

    • T_K_L_L_LUIGI
    • Αυτός ο τρόπος βαθμολόγησης στην Ελληνική πραγματικότητα.
      Κάθονται δυο πιτσιρικάδες και περνάνε γκομενάκια

      Περνάει η πρώτη
      -Essential
      -Συμφωνώ

      Περνάει η δεύτερη
      -Recommended!!!
      -Συμφωνώ

      Και έρχεται καταπάνω τους η άσχημη της τάξης
      -AVOID AVOID!!!
      -Συμφωνώ Συμφωνώ!!!

      Πάντως και εγώ με την σειρά μου βρίσκω ενδιαφέρον τη μη ύπαρξη βαθμολογίας και θα ήθελα να δω και το μπλοκ εεε εννοώ το blog του αγαπημένου μας (γκουχου γκουχου) Κύριου Π.Π.

    • bahamut zero
    • Συγγνώμη ρε παιδια αλλά για το ότι γίνεται σκοτωμος καμία φορά στα σχόλια οφείλεται στις βαθμολογίες ή στο fanboyλίκι που κουβαλανε ορισμένοι; ενδιαφέρον το σύστημα του eurogamer, θα το δούμε και στην πράξη δε λέω αλλά για μένα οι βαθμολογίες δεν είναι περιττές. Επίσης οι αριθμοί μπορούν όπως είπα και πριν να αντιστοιχούν σε χαρακτηρισμους τύπου : 8 πολύ καλό, 9 εξαιρετικό, 10 αριστουργηματικο κτλ

    • CeR_X
    • Νομίζω πως από τέτοιες πρωτοβουλίες θα κριθεί η τύχη της βιομηχανίας μας εν γένει, γι' αυτό εξάλλου και τη θεωρώ τόσο ελπιδοφόρα.

      Ας μην ξεχνάμε εξάλλου πως η βαθμολόγηση υφίσταται μόνο και μόνο για να καλύψει ανεπάρκειες του κειμένου της κριτικής. Δεν είναι απλό επιστέγασμα της κριτικής, όπως θα όφειλε, αλλά ένας τρόπος του συντάκτη να νίψει τας χείρας του και αυτός ο έρμος. Και τόσα χρόνια τη γλιτώναμε με αυτόν ακριβώς τον τρόπο. Ειδικότερα δε, όταν άρχισαν να παίζουν και υποδιαιρέσεις στην κλίμακα του 10. Με ποια λογική αλήθεια, μπορείς να αφαιρέσεις ένα 0,7 ή να το προσθέσεις; Τι είναι αυτό το 0,7; Πως είναι μετρήσιμο και πως μεταφράζεται στον τίτλο;

      Πολύ απλά δεν είναι. Πολύ απλά υποκαθιστά την ευχέρεια του συντάκτη να εκφραστεί.

      Άλλη μία σημαντική παρατήρηση έχει να κάνει με τον στόχο της κριτικής. Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουμε -επιτέλους- αν θέλουμε "οδηγό αγοράς" ή κριτική. Όταν ένα μέσο δεν έχει κάνει την ακόλουθη διάκριση δεν μπορεί και να ξεκινήσει μία τέτοια εκστρατεία.

      Αυτή είναι η πρώτη, η αναγκαία συνθήκη. Από κει και πέρα οφείλει να ακολουθήσει ένας γενικότερος -συνεχής- διάλογος με την κοινότητα, που θα στηριχθεί από blogs, από εκπομπές, από αναλύσεις κλπ κλπ ώστε να γίνει αντιληπτό το νέο πλαίσιο της κριτικής. Κακά τα ψέματα, αν δεν υπάρχει κοινότητα που έχει συνείδηση αυτής της προσπάθειας μιλάμε για μια τρύπα στο νερό. Αν δεν υπάρχουν άτομα που θα εκπαιδευτούν τρόπον τινά σε αυτή τη νοοτροπία, είναι δώρον άδωρον.

      Ρωτάει ο Παύλος αν έχει νόημα να γίνει κάτι τέτοιο από ένα μικρότερο μέσο. Για μένα έχει. Σίγουρα έχει. Τέτοιες χειρονομίες είναι τόσο σημαντικές γιατί πραγματικά θεωρώ πως πηγαίνουν τη βιομηχανία και την αντίληψή μας για αυτήν ένα βήμα παρακάτω. Όσο ωριμάζει ο λόγος γύρω από το μέσο τόσο θα αρχίσει να ωριμάζει και το ίδιο το μέσο. Και από αυτό θα έχουμε όφελος όλοι.

      Και εν τέλει, είναι καιρός να αφήσουμε τακτικές και φόρμες που όχι μόνο είναι παρωχημένες αλλά και επιζήμιες για την κριτική στα videogames γενικότερα. Μπορεί να γίνει και -για μένα- πρέπει να γίνει όλη αυτή η μανούρα αλλά όπως όλες, θέλει μέθοδο.

    • Dimcar
    • τη κουβέντα την έχουμε κάνει με το Παύλο πολλές φορές. Δε νομίζω και εγώ ότι το κοινό γενικότερα είναι έτοιμο για τέτοιες, μεγάλες, αλλαγές. ακόμα και η επιλογή να βάζουμε τη βαθμολογία στο καρουζέλ των κεντρικών θεμάτων, ήταν μια κίνηση που δε ξέραμε αν θα δημιουργήσει πρόβλημα, με τη λογική ότι οκ, βλέπει ο άλλος τη βαθμολογία και δε διαβάζει καν το κείμενο. τελικά, δε φάνηκε να δημιουργεί κάποιο θέμα ούτε να χάνονται "κλικς".. ίσως υπάρχει και ένας μεταβατικός τρόπος για να πάει κανείς ποιο εύκολα σε παρουσιάσεις χωρίς βαθμολογίες, τουλάχιστον όσον αφορά στα games... γιατί για το κομμάτι του hardware, κάτι τέτοιο είναι τουλάχιστον αστείο από τη στιγμή που σε ένα πχ κινητό, tablet, κάρτα γραφικών, οθόνη κτλ, όλα είναι μετρήσιμα/ συγκρίσιμα και η τιμή παίζει επίσης σημαντικό ρόλο... θα δούμε πως θα το πάει το Eurogamer αλλά γενικά επικροτώ τη κίνηση και για ακόμα μια φορά φαίνεται πως σε πολλά πράγματα έχουμε κοινές αντιλήψεις με τους ανθρώπους εκεί.

    • GamingFun
    • Δεν ξέρω, ίσως επειδή είμαι οικονομολόγος συμφωνώ με τις βαθμολογίες. Ίσως επειδή έτσι έχω συνηθίσει, (όπως φαντάζομαι είχαμε όλοι μας από το δημοτικό μέχρι και τις κάθε λογής σπουδές). Κάπου χρησιμεύουν οι βαθμολογίες.
      Στο πτυχίο από 5 μέχρι 6,49 στο πτυχίο αναφέρεται ως Καλώς.
      Από 6,50 έως 8,49 αναφέρεται ως Λίαν καλώς.
      Και τέλος απο 8,50 έως 10 αναφέρεται ως Άριστα.

      Αλλά για να σκεφτούμε ένα υποθετικό παράδειγμα:
      Ένας/Μια φοιτητής/ήτρια που έχει βαθμό πτυχίου 5,75 διαφέρει από έναν/μια άλλο/η που πήρε 6,3 παρόλο που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (Ο δεύτερος/η προσπάθησε περισσότερο).

      Με πολύ απλοΊκό τρόπο θέλω να πω πως οι βαθμολογίες κάπου χρησιμεύουν. Έστω με μπακαλίστικο τρόπο ξεχωρίζουν τα παιχνίδια μεταξύ τους. Αν θέλει κάποιος περισσότερες λεπτομέρειες διαβάζει το άρθρο.
      Φυσικά όλα είναι υποκειμενικά και μπορεί να κάνω λάθος.

    • RiderSoMysterious
    • Καλό είναι να υπάρχει υπάρχει και ο βαθμός και ας πράξει ο καθένας όσο τον κόβει. Άμα τον άλλον τον αποθαρρύνει το 7αράκι από το να τσεκάρει ένα παιχνίδι(διαβάζοντας το review), καλά να πάθει. Το ίδιο θέμα ανακυκλώνεται συχνά και στην μουσική. Θεωρώ το θέμα της βαθμολογίας δευτερευούσης σημασίας. Θα προτιμούσα να διαβάσω ότι θα προσπαθήσουν να προσφέρουν πιο λακωνικά ή έστω κατευθείαν στο θέμα reviews γιατί έχει γεμίσει ο τόπος από νέους Ντοστογιέφσκι που σολάρουν για σελίδες και εγώ ακόμα δεν έχω καταλάβει αν το σύστημα μάχης είναι real-time ή turn-based πχ.

    • Alucard
    • Δεν είναι τυχαίο ότι το πιο αξιομνημόνευτο review του ελληνικού Τύπου είναι εκείνο του Wind Waker από τον Ηλία Παππά. Παύλο ψήσου.

    • Sephiroth
    • Το 2003, να σημειώσω.

      Απλά η αλήθεια είναι ότι ακόμη και από τον κόσμο που αγόραζε τότε τα περιοδικά, ελάχιστοι θυμούνται το περιστατικό. Δεν συγκρίνονται οι εποχές, ωστόσο είναι σχεδόν αυτοκτονικό με τα σημερινά δεδομένα να κάνει κάποιος κάτι τέτοιο στην Ελλάδα.

    • kakashi_hatake
    • Αυτοκτονικό για ποιο λόγο όμως Παύλο; Μόνο για τη μη αναγνωσιμότητα των reviews ή επειδή συντρέχουν και άλλα θέματα, όπως υποστήριξη εταιρειών κλπ κλπ, οι οποίες φαντάζομαι ζητάνε κάποια βαθμολογία και όχι ένα απλό "Αξίζει η αγορά του" "Εντυπωσιακό" "Χριστός και Παναγία!!!"; Από τη στιγμή που στα σχόλια βλέπεις τα μισά να μη συμφωνούν με τη βαθμολογία του παιχνιδιού και τα άλλα μισά να μη συμφωνούν με τη κριτική που γίνεται στο παιχνίδι και τα δυο επειδή απλά οι χρήστες-αναγνώστες δε θεωρούν ότι γίνονται με αντικειμενικά κριτήρια, τι έχει να χάσει ένα site αν αφαιρέσει τη βαθμολογία και αφήσει το review του "ειδικού" και ενσωματωθεί σε αυτό όμορφα ένα user voting με μικρά reviews καταναλωτών όπως πχ στο metacritic ή στο rotten tomatoes. Να υπάρχει δηλαδή το άρθρο του γνώστη στο αντικείμενο και μια βαθμολογία χρηστών. Γιατί πρέπει να υπάρχει και η βαθμολογία του συντάκτη; Και το eurogamer φαντάζομαι το κάνει αυτό γιατί είναι σίγουρο για την ποιότητα των reviews του οπότε και μια επιπλέον βαθμολογία, όταν μάλιστα συντρέχουν και οι λόγοι της σύγχρονης εικόνας της βιομηχανίας που ανέλυσαν, στην ουσία δεν προσφέρει πλέον κάτι περισσότερο.

    • Alucard
    • Επειδή το θυμούνται το ανέφερα. Έχω διαβάσει αρκετές φορές σχόλια από τότε αναγνώστες που το μνημονεύουν.

      Από εκεί και πέρα, δεν ξέρω αν θα ήταν αυτοκτονικό κάτι τέτοιο για τα δεδομένα μας, αλλά συμφωνώ ότι δε θα ήταν το ίδιο εύκολο με το εξωτερικό, όπου ήδη έχουν εμφανιστεί παρόμοιες -επιτυχημένες- προσπάθειες (Rock Paper Shotgun). Πάντως τα σχόλια εδώ είναι αισιόδοξα προς αυτή την κατεύθυνση, λίγα μόνο χρόνια πριν δε νομίζω η πλειοψηφία να επικροτούσε αυτή την κίνηση.

    • yaponvezos
    • Για να τσιτωθούμε λίγο δημιουργικά, που να πέσει στο τραπέζι και το διαρκές debate που λαμβάνει χώρα εκτός συνόρων για τη χρησιμότητα των comments. Ομηρικές μάχες.

      @dimcar

      Στο hardware όντως δεν γίνεται χωρίς.

    • Chased
    • Πολύ κακή κίνηση η απόρριψη της βαθμολογίας σε Review!

      Άντε κρίνε τώρα το Sonic Lost World σε ποια κατηγορία ανήκει! Γιατί ούτε Essential, ούτε Recommended, ούτε Avoid it είναι!
      Απλώς θέλουν να μετριάσουν τα flame wars και τίποτε άλλο.
      Παραμένει μία πολύ κακή κίνηση!

    • Blackstorm
    • Επειδή έχουμε βγει από την ίδια "μαμά" με τον Μάνο είμαι τόσο υπέρ αυτής της κίνησης που πονάει. Είμαι τόσο υπέρ που άρχισα να τους ξαναδιαβάζω φανατικά. Είναι τόσο πολλά τα επίπεδα που μια τέτοια κίνηση έχει θετικά στοιχεία που δεν έχει καν νόημα να τα απαριθμήσω.

      Βέβαια ο Παύλος έχει δίκιο. Εδώ μια τέτοια κίνηση θα είναι αυτοκτονία. Αν και μετανιώνω που δεν την κάναμε ποτέ.

    • Alucard
    • ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ: Αποφασίστηκε νέος τρόπος βαθμολόγησης, στα πρότυπα του GamePro, με φάτσες που αντιπροσωπεύουν την ποιότητα του εκάστοτε παιχνιδιού. Η παλιά generic φάτσα θα αντικατασταθεί με εκείνη του Παύλου, η οποία θα παίρνει τις εξής εκφράσεις, ανάλογα με το βαθμό:

      1: /facepalm
      2. Ξινισμένη μούρη
      3. Ύφος τύπου "not bad"
      4. Ύφος "Παύλος approves this shit" με thumbs up
      5. Εδώ ο Παύλος θα φαίνεται αναμαλλιασμένος (;), με αχαλιναγώγητα ενθουσιώδες ύφος.

      (Παρακαλούνται οι καλοί μας photoshoppers να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες)

    • billbig
    • Και εγώ υπέρ της κίνησης αν και νομίζω πως αφού μπήκαν στη λούμπα, δεν έπρεπε να "αντικαταστήσουν" τη βαθμολογία με Essesntial, Recomended και Avoid. Ας υπήρχε μόνο το κείμενο χωρίς τίποτα συνοδευτικό.

      Εκτός και το τολμήσουν και αυτό αργότερα.

    • yaponvezos
    • @Alucard

      Ξέχασες ένα:

      Ύφος "τι εννοείς ο Παππάς το βλέπει για 9 και πάνω;"

      @billbig

      Ε μα ναι. Κείμενο και τέλος.

    • alex4444
    • Πολυ θετικο το οτι ενα μεγάλο μεσο ενημερωσης προχωραει σε τετοια επαναστατικη κινηση. Μιλαμε για πραγματα και αξιες που ειχαν χαθει με το αγχος του day 1 review. Το κοινο που διαβαζει αλλωστε τα reviews και ακολουθει συγκεκριμενα σαιτ και συντακτες δεν επηρρεαζοταν απο την βαθμολογια. Υπαρχει μια ωριμοτητα για να πιασει αυτη η ιδεα.

      Το κοινο τωρα που ασχολειται με metacritics και εναν ξερο αριθμο, συνηθως παρασερνεται απο το hype ανεξαρτητως βαθμολογιας. Και με τη νεα κλιμακα βαθμολογιας καλυπτονται μια χαρα. Αντε μπας και σταματησει και η γκρινια με τις ατυχεις συγκρισεις!

    • RiderSoMysterious
    • Για το Wind Waker που λέτε, το θυμάται ο κόσμος επειδή ήταν η πρώτη φορά που γινόταν κάτι τέτοιο. Δεν θυμάμαι να είχε ξανασυμβεί κάτι τέτοιο στον τότε τύπο, GamePro, Powerplay, Ps Magazine, Games. Εκτός αν μου ξέφυγε κάτι. Ε πρώτη φορά, σε τίτλο Zelda, όσο να ναι σου μένει.


      Επίσης αν θυμάμαι καλά, στο review ο βαθμός δεν μπήκε πολύ απλά επειδή το παιχνίδι ήταν ΤΟΣΟ καλό που η κλίμακα του 10 δεν μπορούσε να αποτυπώσει το μεγαλείο του. Ήταν ένα εξαίσιο έργο τέχνης και ως τέτοιο, κρίθηκε ότι ο βαθμός ήταν εντελώς ανούσιος. Ε αυτό όμως συνέβη επειδή το παιχνίδι ήταν τόσο καλό. Όχι επειδή το περιοδικό ήθελε να περασει την άποψη ότι όλα τα reviews δεν πρέπει να έχουν και βαθμό. Τουλάχιστον έτσι το θυμάμαι εγώ, μπορεί να κάνω και λάθος.
      Τέλος, για το WW λειτούργησε θετικά επειδή ήταν όντως παιχνιδάρα, με την έννοια ότι σου έδινε την αίσθηση του μεγαλείου. Υπάρχει λόγος να κάνεις κάτι τέτοιο για το τελευταίο Pro-Fifa-RE και πάει λέγοντας;

    • Darkthronen
    • Για μένα τέτοιες πρακτικές οφείλουν να "αντιγράφονται". Αρκετά αντικειμενικότερες οι ματιές έτσι.

      Δε θα πω κάτι άλλο, τα έγραψαν οι υπόλοιποι πριν.

    • Deathracer2009
    • Μηπως θα ηταν καλο να αλλαζατε το poll που εχει αυτη τη στιγμη το site και να βαζατε ενα νεο που να εχει σχεση με τις βαθμολογιες; Να δουμε και την γνωμη της κοινοτητας;

    • Pirederas
    • Για μένα πρέπει ΟΛΑ τα review sites να εγκαταλείψουν τις αριθμητικές βαθμολογίες, ώστε οι αναγνώστες να κάτσουν να διαβάσουν λίγο τί έχει να πει κάποιος για το παιχνίδι που έπαιξε. Ένα νούμερο δεν μπορεί να αποδώσει όσα ένα κειμενάκι. Πώς θα πεις στον αναγνώστη "το GTA V έχει glitches και bugs όπως κάθε ανοικτόκοσμο παιχνίδι, αλλά είναι φοβερό" με ένα νούμερο?

      Αυτό που γίνεται σήμερα, όπου κοιτάμε στο τέλος του review, βλέπουμε ένα 8άρι και λέμε "πφφφ, περίμενα 10άρι ή έστω 9,5άρι", είναι τραγικό. Κι εγώ το κάνω πολλές φορές δυστυχώς. Αυτό που θα ήθελα είναι ένα μικρό και ειλικρινές κειμενάκι. Να λέει π.χ. "το νέο Call of Duty έχει ένα καινούριο μηχανισμό, αλλά κατά τ' άλλα είναι μια από τα ίδια", αντί να δεις ένα 9/10 και να σκεφτείς "πωωω, φοβερό πρέπει να είναι".

    • alex4444
    • To πιο μεγαλο προβλημα για μια βαθμολογια ειναι οτι βαζει ανομοια πραγματα σε συγκριση. Ενα 9αρι για Ζελντα σημαινει εντελως διαφορετικα πραγματα απο οτι ενα 9αρι για το Sleeping Dogs κι ο κοσμος δε δειχνει να καταλαβαινει απο τετοιους διαχωρισμους.

      Αμα βαθμολογουσαμε τα μικρα indie παιχνιδακια με τα ιδια στανταρ που βαθμολογεις ενα Watch Dogs, τοτε κλαυ'τα Χαραλαμπε...

      Ειδαμε οτι το Metacritics ενω μπορουσε να ειναι ενα πολυ χρησιμο εργαλειο στα χερια του καταναλωτη, σε πολλες περιπτωσεις εφερε τεραστια πιεση στην βιομηχανια. Δειλα δειλα καναν την εμφανιση τους τα πρωτα παραπονα. Αυτο που παει να κανει το Eurogamer το θεωρω φυσικη εξελιξη και το επικροτω γιατι παντα η αλλαγη ειναι δυσκολη αποφαση.

    • Chased
    • Αν κάποιοι δεν έχουν την ικανότητα ή τη νοημοσύνη ή τη διάθεση να διαβάσουν το κείμενο και απλά πάνε στο βαθμό κατευθείαν, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να βγει ο βαθμός! Επειδή υπάρχουν τεμπέληδες δεν θα αλλάξει όλο το σύστημα για χάρη τους!

      Αν δεν καταλαβαίνουμε ότι τα σχόλια τύπου: "Το Watch Dogs πήρε 7 και το Guacamele πήρε 9! Αίσχος!" είναι απλά trollίστικα και fanboyίστικα και ότι δεν πρόκειται να αλλάξει κάτι με την αφαίρεση βαθμολογίας, τότε έχουμε σοβαρό θέμα! Όχι, alex, δεν απευθύνομαι σε εσένα!

    • Chased
    • Επίσης, ξεχνάτε το καλύτερο στυλ βαθμολόγησης, αυτό του Destructoid. Κείμενο, θετικά-αρνητικά, βαθμολογία και επεξήγηση της βαθμολογίας με λίγα λόγια.

      Αν και με αυτό οι τεμπέληδες του ίντερνετ δεν είναι ευχαριστημένοι και δεν αναγκάζονται να διαβάσουν το κείμενο, ε συγνώμη κιόλας, αλλά με @@κες δεν ασχολούμαστε!

    • alex4444
    • @Chased

      Νομιζω πως το συστημα του Euro gamer θα λειτουργησει σωστα. Ο τεμπελακος δε θα δει βαθμολογια αλλα μπορει να αρκεστει στο essential. Αν δεν αρκεστει θα παει στην επομενη τεμπελιστικη κινηση, δηλαδη την τελικη παραγραφο που συνηθως βρισκεται ολο το ζουμι. Οταν μιλαμε για επισκεπτη του Eurogamer, εννοειται οτι εχει διαβασει τουλαχιστον 2-3 reviews στην ζωη του ωστε να ξερει οτι εκει θα βρει 2-3 βασικα χαρακτηριστικα.

      Οποτε η αναγκη για μια καλη και δικαιη κατα κλειδα θα ειναι πιο μεγαλη απο ποτε και το γνωριζουν ηδη οι συντακτες, ειμαι σιγουρος. Οπως ειμαι σιγουρος οτι το essential θα θεωρηθει το νεο "αριστα" με τους γνωστους τσακωμους παο κολλημενους.

      Τουλαχιστον, ο reviewer ειναι πολυ πιο ευκολο να κανει τη δουλεια του σωστα με τα νεα δεδομενα, που δεν ειναι μονο η βαθμολογια αλλα ολα οσα αναφερθηκαν, και η κριση της δουλειας ενος developer θα ειναι πολυ πιο αντικειμενικη. Η βιομηχανια νομιζω στο συνολο της θα αποκομισει οφελη απο αναλογες αλλαγες και στα υπολοιπα μεγαλα σαιτ.

    • Blackstorm
    • Εγώ πάλι νομίζω ότι μερικοί έχουν γίνει rating junkies. Φίλε chased εάν υπάρχει ένα ρημάδι κείμενο, τι παραπάνω σου προσφέρει ρε παιδάκι μου ένα άψυχο νούμερο;

    • Chased
    • Blackstorm, ο βαθμός είναι το παν! Όχι όμως όπως εννοείται από πολλούς, συνήθως. Το κείμενο είναι πιο σημαντικό, αλλά χωρίς αριθμό δεν γίνεται.

      Είναι σαν να λες «Δημήτρης Βασιλάκης καλό παιδί.» Ο αριθμός είναι το «ο» και το «είναι».
      Εντελώς ό,τι να 'ναι η παρομοίωση αλλά δεν μου έρχεται αλλιώς.

      Θέτει ρε παιδί μου το γενικό πλαίσιο, πώς να το πω? Χωρίς να είναι ευαγγέλιο, καθώς άλλοτε θα πέσει έξω, άλλοτε ο αναγνώστης δεν θα ενδιαφέρεται για τα αρνητικά που προσάπτει στο παιχνίδι ο reviewer και άλλοτε θα είναι απλώς clickbait (Gamespot, IGN), αλλά σου δίνει να καταλάβεις που περίπου θα κινηθεί η εμπειρία σου.

      Για παράδειγμα, ένα 8άρι στο Watch Dogs, σημαίνει ότι «Ξέρεις κάτι? Θα ευχαριστηθείς το παιχνίδι, κυρίως αν είσαι φίλος του είδους, αλλά έχει και τα αρνητικά του που μπορεί να σε επηρεάσουν. Η εμπειρία σου θα είναι κάπου ανάμεσα στο 7 και το 9, διάβασε το κείμενο και κρίνε!». Κοινώς, δεν πρόκειται η εμπειρία που θα αποκομίσεις να είναι του 10 αλλά ούτε και του 6.5... Σου δίνει ένα εύρος! Τώρα, αν κάποιοι έχουν κάλο και δεν μπορούν να καταλάβουν ότι δεν πρόκειται να συμφωνήσουν με ακρίβεια με κάποιον άλλον και δεν μπορούν να κάνουν μόνοι τους αυτήν την προσαρμογή στο μυαλό τους, τότε να πάνε να... Δεν τους φταίει ο βαθμός, τα ρούχα τους φταίνε, για να μην πω τα έντερά τους!

    • Blackstorm
    • Ρε φίλε διαβάζεις τι γράφεις; "Δημήτρης Βασιλάκης καλό παιδί". Δε λες μετά και "του βάζω ένα 8". Σου αρκεί που έιναι καλό παιδί και χωρίς άρθρο και χωρίς ρήμα.

      Διαφωνούμε πλήρως με την προσέγγιση σου. Τα 8άρια μεταξύ των διαφόρων sites είναι ίδια; Επίσης εάν κράζω από αρχή μέχρι τέλους χωρίς να του βρω σχεδόν κανένα θετικό, έχει νόημα εάν θα του βάλω 3 ή 4.

      Να προσθέσω εδώ και κάτι ακόμη που νομίζω ότι δεν έχει αναφερθεί. Η αφαίρεση του βαθμού κάνει επίσης καλό γιατί αφαιρεί και το god like syndrome που αποκτούν στην πορεία μερικοί συντάκτες. Τη μαγκιά μεγάλε στο κείμενο, όχι στο νούμερο.

    • Chased
    • «Ρε φίλε διαβάζεις τι γράφεις; "Δημήτρης Βασιλάκης καλό παιδί". Δε λες μετά και "του βάζω ένα 8". Σου αρκεί που έιναι καλό παιδί και χωρίς άρθρο και χωρίς ρήμα.»

      Εκεί ακριβώς είναι το πρόβλημα! Την άλλη μπορεί να μην την ενδιαφέρει αν είσαι καλό παιδί, μπορεί να την νοιάζει αν @#$%%^&#$ καλά! Ο βαθμός είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο περίπου θα κινηθεί η εμπειρία σου με αυτό που βαθμολογείς. Ας πούμε, ο άλλος έβαλε 8 στο WD γιατί η πόλη ήταν άδεια. Εμένα στα @@ μου αν ήταν άδεια, πάω για 8.5...Εντελώς χοντρικά. Ο βαθμός είναι σαν περίληψη της εμπειρίας.

      Μετά να βγάλουμε και την εισαγωγή, να βγάλουμε συγκρίσεις με παρόμοια παιχνίδια, να βγάλουμε και εξηγήσεις γιατί η εταιρεία έβαζε εμπάργκο στα reviews (AC Unity) και να κάνουμε ένα review-press release.

    • kakashi_hatake
    • Εγώ πάλι Chased πιστεύω ότι η βαθμολογία απλά πολλές φορές καταστρέφει το κείμενο του συντάκτη. Πόσες φορές έχει τύχει να γραφτούν είτε πολλά θετικά είτε αρνητικά και να βλέπουμε στο τέλος μια εντελώς άλλη βαθμολογία από αυτή που ψυχολογούμε αρχικά, με βάση το κείμενο, πόσο περίπου του έχει βάλει. Όσο αντικειμενικά και να προσπαθήσει κάποιος να προσεγγίσει ένα προϊόν σε ένα review για εμένα η βαθμολογία θα είναι καθαρά υποκειμενική και πάντα θα δημιουργεί προστριβές. Ή πάρε παράδειγμα τα κείμενα των reviews των ταινιών που ενώ συγκεκριμένος συντάκτης γράφει ενδιαφέροντα κείμενα όταν βλέπεις τη βαθμολογία, του εύχονται να του καούν βίντεο υπολογιστές κλπ κλπ.

    • alessan
    • Kαι καλα εκαναν κατα την γνώμη μου!! Λογικά έμπαινε ο καθένας πάταγε δυο page down διάβαζε την βαθμολογία και χωρίς καν να διαβάσει το κειμενο έγραφε το μακρύ του και το κοντό του! Πόσο μάλλον οτάν δεν είχε δει καν το παιχνίδι η ακομά περισσότερο ούτε καν την κονσόλα που το έχει! Απλά θεώρω οτι θα έπρεπε να υπάρχει και άλλη μία κατηγορία όπως πχ -check before buying- γιατί μερίκα είναι κάπως περίεργο να τα αποκλείσεις ή να τα συστήσεις! Ειδικά εχώ δει και κάποιες βαθμολογίες οτι να ναι! Πχ 4 το Ryse στο Gamespot! Προφανώς δεν ειναι παιχνιδάρα όμως προσωπικα το χάρηκα πολύ παραπάνω απο ένα κάρο 7αρια και 8αρια του ίδιου site!

      Οπότε πολύ καλύτερα έτσι! :)

*