Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

GameUp: Η Νέα Γενιά και η ανάλυση του μέλλοντος

*
Στο νέο GameUp, ο Ηλίας Παππάς και ο Άκης Ζαχαριάδης αναλύουν τη νέα γενιά του hardware και τις στρατηγικές του μέλλοντος για Sony και Microsoft.

Με την αποκάλυψη της τιμής του PlayStation 5 και των δύο διαφορετικών εκδόσεων μόλις προχθές, η νέα γενιά είναι πλέον καθοδόν. Μετά τα τελικά αποκαλυπτήρια του Xbox Series S και Xbox Series X, η Sony έβαλε τη δική της σφραγίδα σε μια γενιά που αναμένεται να είναι πάρα πολύ σημαντική. Η βιομηχανία βρίσκεται προ των πυλών μεγάλων αλλαγών, τόσο στο πώς πλησιάζει το κοινό της (Game Pass) όσο και στο πώς συνεχίζει την πατροπαράδοτη συνταγή (Sony AAA First Parties) ή στο πώς συνεχίζει να εξερευνεί μη συμβατικές προτάσεις (Nintendo Switch). Έτσι, για πρώτη φορά, η ερχόμενη γενιά έχει τη δυνατότητα να μας προσφέρει τρεις σημαντικά διαφορετικές προτάσεις, προτάσεις που έχουν τη δύναμη να ανεβάσουν τη βιομηχανία σε ένα νέο δημιουργικό -και όχι μόνο- επίπεδο.


Η πρόσφατη παρουσίαση της Sony μπορεί να απογοήτευσε με τις περισσότερες στιγμές της, μιας και οι τίτλοι που παρουσιάστηκαν δεν έδειξαν σχεδόν κανένα στοιχείο νέας γενιάς (ιδιαίτερη απογοήτευση ήταν το Final Fantasy XVI), ενώ αντίστοιχη της Microsoft πριν κάποιο καιρό κυμάνθηκε στα ίδια, γενικά, απογοητευτικά επίπεδα (με την παρουσίαση του Halo: Infinite να ήταν το κορυφαία χαμηλό σημείο).

Εκεί όμως που ήρθαν τα ευχάριστα ήταν στις τιμολογήσεις των δύο μηχανημάτων, αφού όχι μόνο ήταν απλά χαμηλές αλλά ιδιαίτερα χαμηλές, σε επίπεδο μάλιστα που δεν το περίμεναν ούτε οι πιο ελπιδοφόροι αναλυτές. Η αναλογία τιμής/ιπποδύναμης είναι καλύτερη από ποτέ, αρκεί απλά να σκεφτούμε, π.χ., ότι το PS4 είχε κυκλοφορήσει στα $399 και το Xbox One στα $499 έχοντας ιδιαίτερα αδύναμο hardware για την εποχή.

Εντούτοις, μέσα από το hype της νέας γενιάς, έχουν ξεπηδήσει ένα σωρό αβεβαιότητες και έχουν εμφανιστεί και ορισμένα σημαντικά ερωτήματα που δεν πρέπει να τα αφήσουμε ανεξερεύνητα.

Τι κρύβει, λοιπόν, πραγματικά το Xbox Series S και πόσο... πιστευτά είναι τα τεχνολογικά τρικ της Microsoft; Πόσο υπολογίζει πλέον στη δύναμη των ΑΑΑ η εταιρεία; Γιατί η Sony παραπλάνησε με τη cross-gen στρατηγική της; Ήταν μέσα στο πλάνο της ή φοβήθηκε την άνοδο του Game Pass; Πώς γίνεται οι εταιρείες να κυκλοφορούν σε τόσο χαμηλή τιμή τόσο δυνατές κονσόλες; Γιατί οι gamers έχουν πιστέψει την άποψη ότι «τα games πρέπει να πωλούνται ακριβότερα πια;» Ποια, εν τέλει, είναι η ασφαλέστερη στρατηγική αν την κρίνουμε ιστορικά και πόσο ρόλο θα παίξει ο μέσος καταναλωτής στα νέα οικονομικά μοντέλα και υπηρεσίες;



Στα παραπάνω ερωτήματα και σε πολλά άλλα με βοηθάει να απαντήσω ο Άκης Ζαχαριάδης, καθηγητής game design στη ΣΑΕ και ειδικός στο hardware, ο οποίος έκανε διάλειμμα από τη διδασκαλία και το παιχνίδι που ετοιμάζει πυρετωδώς με την ομάδα Bleeding Moon Studio (o τίτλος του είναι «Skaramazuzu») για να έρθει στο GameUp. Επιπρόσθετα, μαζί με τον Άκη προσπαθούμε να εντοπίσουμε τις πραγματικές στρατηγικές της Microsoft και της Sony, τα λάθη που έχουν γίνει και σε τι επίπεδο γραφικών μπορει εν τέλει να φτάσει η νέα γενιά.

Αν χρειάζεστε πληροφορίες, γνώση δίχως στρατόπεδα και ανάλυση εις βάθος, τότε ήρθατε στο κατάλληλο μέρος. Το GameUp, ως επέκταση της κορυφαίας στήλης έρευνας για videogames στην Ελλάδα, του ‘Ορυχείου’, είναι εδώ για να σας καθοδηγήσει στη νέα γενιά.

Μη ξεχάσετε επίσης να ακούσετε το podcast που είχα κάνει ξανά με τον Άκη αποκλειστικά για τη τεχνολογία του PS5.

Όπως πάντα, στηρίξτε και διαδώστε το ‘Ορυχείο’ και το GameUp, καθώς είναι ο μόνος τρόπος να συνεχίσουν να σας προσφέρουν ανάλυση και κουβέντα που, απλά, δεν βρίσκετε αλλού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σπόνσορά μας και την κορυφαία εταιρεία ασύρματου internet στην Ελλάδα, Sky Telecom.

Να είστε καλά και μη ξεχνάτε: η αλήθεια είναι πάντα πίσω από τα νούμερα.
GameUp (Apple)
GameUp (Spotify)

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
28 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • paulgouv
    • Με αφορμή την υποθετική κουβέντα να αποφασίσει η Microsoft να απορροφήσει κόστη παραγωγών και να πουλάει φθηνότερα games απο την Sony που παραπλάνησε με το cross gen....
      Περιμένω να δώ τι τιμή θα δώσει η Microsoft στον μοναδικό αποκλειστικό τίτλο που θα προσφέρει στο launch , το Gears Tactics.Γιατί αν το κοστολογήσει 69.99(μα είναι στο gamepass μπλα μπλα ΔΕΝ με νοιάζει η ενοικίαση) ,όσο το χρεώνει μήνες τωρα στο PC , τότε με τα χίλια συνυπογράφει τις απότομες αυξήσεις στα 80άρια αφου μια τεραστίου μπάτζετ παραγωγή τύπου God Of War Ragnarok,Horizon Forbidden West θα ήταν γελοίο να μην ξεκινάει τουλάχιστον 10ευράκια πάνω. Γενικά αν στα δισκάκια οι αυξήσεις αυτές μεταφραστούν το πολύ σε 60άρια(God Of War και TLOU2 στα 50 τα αγόρασα dayone) τότε μπορεί να στηρίξω μερικές αξιόλογες παραγωγές απο νωρίς και αρκετά ακριβά. Διαφορετικά αν μονιμοποιηθεί το 80άρι σε μέτριες gaas παραγωγές , τότε μαύρο μέχρι να παρακαλάνε να τα αγοράσουμε με ξεφτυλιστικές προσφορές τύπου Anthem :p

      • Talk Show Host
      • Ακόμα είναι άγνωστο τι θα κάνουν οι άλλες εταιρείες. Από τη στιγμή που τα αποκλειστικά της Microsoft είναι διαθέσιμα στο GP δεν νομίζω να υπάρξει πρόβλημα. Αν κάποιος έχει προσωπικό θέμα με την υπηρεσία, τότε απλά δεν θα ασχοληθεί. Τίποτα από ότι λες περι «μεγάλων παραγωγών» και 80 ευρώ δεν έχει μεγάλο νόημα, διότι δεν υπάρχουν κοστολόγια που να ρίχνουν φως. Επίσης, 80 κάνει και το απλό remake παιχνιδιού του PS3, Demon’s Souls, οπότε σίγουρα υπάρχει θέμα. Το βασικό είναι κατά πόσο θα εξαπλωθεί. Επίσης, σου προτείνω να ακούσεις το ποντκαστ. ;)

        • paulgouv
        • Το ακούω ακόμα , είναι απολαυστικά μεγάλο :p Απλά σχολίασα κατι που ανέφερες με μια ( κατα την γνώμη μου, αν μου επιτρέπεις :D ) υπερπροστατευτικότητα προς την Microsoft σαν εταιρεία που δεν προωθεί καθόλου την αύξηση τιμών για τα games ενώ η Sony ξαφνικά μας το επιβάλλει.Θα συνεχίσω να ακούω παρότι με κουράζει απίστευτα το έμμεσο promotion στην κουλτούρα του GamePass...

        • Talk Show Host
        • Λυπάμαι που το βλέπεις έτσι. Προσωπικά δεν με απασχολούν οι μεριές, παρά μόνο τα videogames. To GP είναι μια εξαιρετική υπηρεσία για όλους τους gamers και τη βιομηχανία, όπως οι επιλογές της Nintendo ή τα ΑΑΑ της Sony. Πρέπει να χαιρόμαστε όλοι όταν έχουμε τόσο σημαντικά πράγματα που επεκτείνουν τη βιομηχανία και εξαπλώνουν τα videogames. Ευχαριστώ για τα σχόλια και την κουβέντα! Και γίνει συνδρομητής αν δεν έχεις γίνει! :)

    • mihalis13
    • Ηλία μια διόρθωση μόνο. Λες η Sony ποτέ δεν έχει υποστηρίξει backwards compatibility, αντίθετα η Sony ήταν η πρώτη εταιρεία που υποστήριξε backwards compatibility στις κονσόλες PS2 με PS1, τα πρώτα PS3 υποστήριζαν και PS2 και PS1, μετέπειτα από το πρόβλημα με το YLOD η επόμενη παρτίδα υποστήριζε μόνο με PS1.
      Ουσιαστικά μόνο στο PS4 δεν υποστήριξε

      • Talk Show Host
      • Ναι, βέβαια, απλά αυτό που εννοούσα ήταν ότι ποτέ δεν ήταν στα σχέδιά της και υπήρχαν πάντα μπερδέματα. Π.χ. το PS2 δεν υποστήριζε όλα του PS1, το PS3 πολλά του PS1 αλλά επιλεκτικά του PS2, άλλα digital άλλα όχι. Γενικά ήταν ένα μπέρδεμα επειδή δεν ήταν κανονικά στα πλάνα της εταιρείας. Αυτό βασικά εννοούσα αλλά έτσι όπως το λέω φαίνεται ότι δεν το έχει κάνει ποτέ, που δεν ισχύει φυσικά. Ευχαριστώ για τη διευκρίνηση. :))))

    • jack124
    • Δεν έχω ακούσει ακόμα το ποντκαστ
      Θα ήθελα να κάνω όμως μια διευκρινίσει μπορεί να το αναφέρεις και εσύ. Επειδή πολύς κόσμος έχει μπερδευτεί..
      Δεν το ξεκίνησε η Sony αυτό με την αύξηση τιμών στην νέα γενιά αλλά το είχαμε δει πιο πριν από Take-Two και μία άλλη.. Οπότε δεν είναι δίκαιο να κατηγορούν την sony και μόνο αυτήν.. Στο μόνο που την κατηγορώ είναι που επέλεξε και εκείνη να αυξήσεις τα ΔΙΚΑ της games.. Και το λεω με κεφαλαία γιατί δεν θα είναι όλα τα games του PS5 80 ευρώ όπως λένε κάποιοι αλλά τα αποκλειστικά της και όποια multiplatform αποφασίσουν οι publishers να τα πουλάνε 80 ευρώ ΚΑΙ ΣΤΑ 2
      και στο Xbox Series X/s και στο PS5

      • Talk Show Host
      • Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι η θέση της Sony έχει πολύ μεγαλύτερη βαρύτητα από 3rd parties. H Sony ηγείται της βιομηχανίας, οπότε αν επιτρέπει τέτοιες τιμές, τότε δίνει το οκ στους υπόλοιπους. Μάλιστα, όταν φτάνει στο σημείο να επιτρέπει 80 ευρώ σε τίτλο remake προ-προηγούμενης γενιάς, τότε δημιουργεί... προηγούμενο. Δίχως να μας εξηγεί γιατί πρέπει να αυξήσει τις τιμές και δίχως να μας δείξει κάτι που να αξίζει κάτι τέτοιο, η στάση της είναι πολύ κακή. Δεν με ενδιαφέρουν εταιρείες προσωπικά, το μόνο που με νοιάζει είναι τα γκείμς και η σωστή αντιμετώπιση στους γκέιμερς.

        Άκουσε το ποντκαστ όμως. Ελπίζω να σου αρέσει. :)

        • jack124
        • Θα το ακούσω και εγώ. Προφανώς και είναι πρόβλημα αυτό αλλά θεωρώ ότι πολλές εταιρείες ήδη έχουν πάρει την απόφαση τους για το αν αυξήσουν πριν το πει η sony απλά θα το πετάξουν σαν κάτι φυσιολογικό. Αν το ξεκίναγε η Sony όλο αυτό τότε ναι το βάρος θα έπεφτε σε εκείνη αλλά νομίζω ότι δεν το σκεφτόντουσαν μέχρι που είδαν publishers να λένε θα αυξήσουμε και έτριψαν και αυτοί τα χέρια τους .

        • jack124
        • Σημασία δεν έχει βέβαια ποιος το ξεκίνησε αλλά ποιος θα το συνεχίσει και η Sony το συνέχισε και λάθος της.

        • Talk Show Host
        • Σίγουρα το πρόβλημα το ξεκίνησαν οι άλλοι και πρώτος ο κος Zelnik της Take Two, τον οποίο τον αναφέρω και αναλύω τις δηλώσεις του στο ποντ. Θα ήθελα τη Sony να είναι πιο κρατημένη ή να εξηγήσει καλύτερα, διότι μπορεί όντως οι παραγωγές οι δικές της να χρειάζονται αύξηση τιμής με βάση τα κορυφαία ΑΑΑ της, αλλά σκέψου πόσο εύκολο θα είναι αυτό για να το εκμεταλλευτούν οι υπόλοιποι. Το ίδιο θέμα έχει και η Microsoft, μιας και αν δεν πάρει θέση και αυτή, τότε θα συμβάλει στο ίδιο πρόβλημα και θα είναι υπεύθυνη. Σκέψουν ένα παιχνίδια στα 70 ευρώ με microtransactions και DLC, μπορεί να φτάσει να κοστίζει άνετα τα 90, σχεδόν το 1/5 της κονσόλας!

        • Talk Show Host
        • Συγκρίνεις ανόμοια πράγματα, διαφορετικά business models και διαφορετικές αγορές. Η Nintendo δεν είναι σε θέση να επηρεάσει την αγορά όπως η Sony και η Microsoft. Επίσης δεν ξέρω ποια είναι αυτά τα remakes της Sony ή της ΜIcrosoft που αξίζουν 80 ευρώ . Έχεις κάποια στοιχεία γιατί τα αξίζουν; Έχεις στοιχεία γιατί τα γκειμς πρέπει να ανέβουν 10 ευρώ ή απλά το δέχεσαι έτσι; Διότι ως έχουν τα πράγματα η Νιντεντο δεν ανεβάζει τις τιμές της και η Μαικροσοφτ προσφέρει τους τίτλους της μέσα από το Γκειμπασς. Όποτε εναλλακτικές υπάρχουν.

        • Talk Show Host
        • Δεν έχεις κανένα επιχείρημα γιατί να είναι 80 και όχι 60. Το βλέπεις τελείως γενικά δίχως γνώση περι ανάπτυξης, ποσό κοστίζουν τα tools, πληθωρισμό κτλ. Δεν είναι επιχείρημα «μου φαίνεται οκ». Πι εταιρείες πρέπει να εξηγήσουν γιατί, γιατί οι τιμές δεν ήταν φτηνότερες παλιότερα, γιατί οι νέες τιμές δεν εξαλείφουν τα micro transactions, γιατί παιχνίδια που αναπτύσονται στην προηγούμενη γενιά κοστίζουν περισσότερο τώρα, γιατί παιχνίδια που είναι remakes από τη γενιά του PS3 χωρίς νέο gameplay θα κοστίσουν περισσότερο στο ράφι από το Last of Us II και πολλά άλλα. Αυτά ρωτάω στο ποντ για το καλό όλων των γκειμερς και της βιομηχανίας. Αλλά αν εσένα «σου φαίνεται» ότι είναι ενταξει, τότε όλα καλά. Έχεις ήδη αποφασίσει για σένα και η κουβέντα δεν σε αφορά για τους άλλους.

        • Talk Show Host
        • Το ότι θα πέσει η τιμή ενός παιχνιδιού μετά από ένα χρόνο της κυκλοφορίας του δεν το κάνει φτηνό. Τι είδους λογική είναι αυτή; Επίσης, πώς δικαιολογεί η σύγκριση του Demon's Souls με το Xenoblade, ότι το πρώτο είναι εντάξει που κοστίζει 80 ευρώ; Αυτά είναι δικά σου συμπεράσματα που δεν βασίζονται πουθενά. Όπως σου είπα, αν αυτά σου φαίνονται οκ, τότε δεν υπάρχει λόγος κουβέντας, είσαι καλά. Εδώ δεν μιλάω όμως τι βολεύει εσένα ή κάποιον άλλο συγκεκριμένα και πώς εσύ αγοράζεις παιχνίδια αλλά πώς οι αλλαγές επηρεάζουν όλους τους γκείμερς.

        • Talk Show Host
        • Προσωπικά δεν τη θεωρώ λογική, όχι. Αλλά 60 ευρώ δεν είναι 80. 60 ευρώ δεν είναι 70. Η τιμή είναι μέσα στην αγορά. Αλλά τι σχέση έχει όταν αφορά άλλη κονσόλα και άλλο business plan και δεν επηρεάζει τη βιομηχανία όπως οι αποφάσεις της Σονι, της Ακτιβισιον ή της Take Two?

        • Talk Show Host
        • Ό,τι και να απαντήσω στο παραπάνω πραγματικά δεν έχει νόημα. Ποτέ δεν διαβάζεις τι γράφω και ποτέ δεν παρουσιάζεις επιχειρήματα. Το κάνεις και σε άλλα σχόλια. Απλά πιστεύεις κάτι και προσπαθείς να βρεις τρόπους να το στηρίξεις άσχετα αν έχει λογική ή όχι, άσχετα αν έχει επιχειρήματα ή όχι. Αν καταλάβεις γενικά κάποια στιγμή πόσο λάθος είναι αυτό που έγραψες παραπάνω, πόσο γενικό και αόριστο είναι, τότε ίσως μπορέσεις να καταλάβεις όλα όσα ανέφερα σε προηγούμενα ποστ.

          Καλή συνέχεια.

    • RiderSoMysterious
    • Πολύ άσχημη εξέλιξη να συντάσσεται η Sony με τους συνήθεις υπόπτους. Πάνω στη χαρά για τις τιμές των 2 μοντέλων, βλέπεις το 80άρι για το Demon's Souls και έρχεσαι στα ίσα σου. Ακόμα χειρότερα για UK, αν όντως ισχύει το £80. Μιλάμε για ξάφρισμα. Ελπίζω με το που κοπάσει ο πανικός με τα αποδεικτικά προπαραγγελίας στα social media, να ενταθεί το κράξιμο.
      Δεν είναι θέμα αν μπορείς να πληρώσεις το δεκαρικάκι παραπάνω. Ας είσαι και δισεκατομμυριούχος.

      Γενικά δεν είδα κάτι, και από τους 2, για να με κάνει να αναβαθμίσω day one. Σίγουρα δεν πρόκειται να δώσω €580 για να παίξω το Demon's Souls. Αν η MS φέρει το Xbox All Access στην Ελλάδα, μας βάζει δύσκολα. :p

      Για το Horizon, τι πιστεύεις ότι έχουμε να περιμένουμε; Θα είμαστε τυχεροί, αν πάρουμε μερικά καλά quest-lines; Τι παραπάνω μπορεί να γίνει, για να μην είναι απλά ένα ακόμα open world παιχνίδι;

      • Talk Show Host
      • O μεγάλος μου φόβος είναι ότι πλέον οι 3rd parties θα χρησιμοποιήσουν τις αυξήσεις της Sony για να δικαιολογήσουν τις δικές τους. Tο επιχείρημα "εφόσον το κάνει ο platform holder που έχει την οικονομική δύναμη, τι περιμένεις να κάνουμε εμείς" της κάθε Take Two και Activision θα πάρει σάρκα και οστά, ΔΙΧΩΣ να μειωθούν τα microtransactions. Αυτό θα δείξει ότι ακόμα και η δικαιολογία ότι τα microtransactions ήταν αναγκαία για να σωθούν οι publishers ήταν απλά ένας άλλος τρόπος -τις περισσότερες φορές- για να να αυξήσουν τα κέρδη τους. Ευελπιστώ ότι αυτές οι αυξήσεις δεν θα γίνουν τελικά παρά σε λίγες περιπτώσεις και δεν θα αποκτήσουμε νέο στάνταρ στην τιμή. Μια μικρή αύξηση την περιμένω, αλλά αυτά που παρουσίασε η Sony είναι, προς στιγμήν, αδικαιολόγητα και επικίνδυνα. Φαίνεται ότι επειδή έχει αναγκαστεί να ρίξει τόσο χαμηλά την τιμή της κονσόλας, τότε θα προσπαθήσει να αντλήσει έσοδα από την αύξηση των τιμών. Από την άλλη, όταν δηλώνει ως εταιρεία ότι το Digital PS5 είναι πολύ πιο φτηνό επειδή περιμένει να βγάλει χρήματα από τις πωλήσεις των digital τίτλων που ΔΕΝ έχουν έξοδα συσκευασίας και διανομής, ξεχνάει να μας πει γιατί οι τιμές τους στο PS Store θα είναι ίδιες με τους retail (και αυτό ισχύει και για τις άλλες εταιρείες). Είμαστε σε μια επικίνδυνη μετάβαση και χρειάζεται πολύ προσοχή διότι μιλάμε για ένα mass market προϊόν που βασίζεται στην καλή τιμή, όπως όλα τα αντίστοιχα.

        Για το Horizon τα πράγματα περιπλέκονται από τη στιγμή που θα είναι cross gen. Το θέμα των γραφικών μπορώ να το δεχτώ και θα υπάρχουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά το πρόβλημα παραμένει ο επεξεργαστής. Ακριβώς επειδή είναι cross gen ο αριθμός των NPCs, το ΑΙ, τα animation, το πόσο πολύπλοκα είναι τα interactions θα πρέπει να μπορούν να τρέξουν στον επεξεργαστή του PS4, οπότε δεν προβλέπω ιδιαίτερα μεγάλες αλλαγές στο παιχνίδι, δυστυχώς. Δεν πιστεύω ότι θα είναι κάτι τόσο συνηθισμένο και στεγνό όσο το Tsushima, αλλά δεν προβλέπω σχεδόν τίποτα που θα βασίζεται στη νέα γενιά. Τουλάχιστον ο κόσμος του παραμένει από τους πιο ενδιαφέροντες scifi κόσμους και σίγουρα θέλω να δω τι καινούριο μπορεί να μας προσφέρει σε ιστορία και χαρακτήρες.

        • paulgouv
        • Μεχρι να βγουν ριβιου ή να μου παρουσιαστεί κοστολόγιο για το Demons Souls (εξίσου πιθανό είναι να δείξει η MS κοστολόγιο που να δικαιολογεί το 70αρι του 1st party Gears Tactics) δεν μπορώ να δεχτώ το επιχείρημα "είναι γενιές πίσω".Η δουλειά που χρειάστηκε απο Bluepoint και Japan Studio μπορει οπτικά/παικτικά να δικαιολογει εν τέλει το 80άρι.Δεν είναι όλα τα remake στην ίδια μοίρα,αλλά δέχομαι οτι η Sony θα μπορούσε να απορροφήσει κάποιο κόστος παραγωγής και να το δώσει φθηνότερα μόνο για ηθικούς λόγους οτι παίζεις ενα παλιότερο game.

          Αν είμαστε από τώρα αρνητικοί για το Horizon που το 2017 ήταν ήδη τόσα χρόνια μπροστά από την εποχή του που το ζήλευαν μέχρι και οι "απαιτητικοί" PC master race , τότε δεν έχει όντως νόημα να μιλάμε με επιχειρήματα όπως προτρέπεις παραπάνω...
          Ακολουθεί επιτειδευμένα triggered απάντηση ανάλογου ύφους απλά για να σου υπερτονίσω πόσο κακοπροαίρετο είναι αυτό που διάβασα: "Προβλέψω οτι το Halo Infinite που προμοταρίστηκε ύπουλα σαν next gen και μάλιστα launch τίτλος , θα είναι δυστυχώς η current gen μετριότητα που ανέβαλαν κακείν κακώς μετά την κατακραυγή του reveal gameplay , αφού δεν θα έχει σχεδόν τίποτα που θα βασίζεται στη νέα γενιά.Δεν θα είναι στεγνό σαν το Gears 5 αλλά ο κόσμος του είναι ενδιαφέρον και θα έχει να δώσει καινούργια πράγματα!! "

          P.S.Για να μαι καβατζομένος επειδή πραγματικά δεν θέλω να συνεχίσω την ατέρμονη συζήτηση, λυπάμαι ήδη για όποιον παρεξηγήσει όσα έγραψα :p

        • Talk Show Host
        • Κανένα επιχείρημα για το 80άρι και λυπάμαι να βλέπω gamers να πιστεύουν κάτι τόσο αστήριχτο. Μην πιστεύετε ότι σας λένε επειδή απλά αγαπάτε μια εταιρεία.

          Για το Horizon κάνουμε ανάλυση και υποθέσεις, τίποτα άλλο. Νομίζω είμαστε αρκετά ώριμοι για αυτό. Αυτό με το Halo δεν το κατάλαβα, γιατί ποτέ δεν είπα τίποτα για τους τίτλους της Microsoft, τους οποίους θεωρώ ούτως ή άλλως ότι βρίσκονται σε απογοητευτική κατάσταση. Δεν καταλαβαίνω πραγματικά την απάντησή σου αλλά μάλλον σε ενόχλησε η αναφορά στο Τσούσιμα. Ο τρόπος της απάντησής σου ταιριάζει απόλυτα σε ένα θέμα που ετοιμάζω για τους φανατικούς των εταιρειών πάντως.

        • paulgouv
        • Με βαφτίζεις φανατικό μεταφράζοντας το "περιμένω και ΜΠΟΡΕΙ να δικαιολογηθεί το ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ 80άρι" που έγραψα σε "πιστεύω τυφλά την αστήρικτη αύξηση επειδή είμαι φανατικός της Sony" οοοοοκ Talk αλλά μόνο ότι θέλω να ακούω Show ...
          Φανατικός των GAMES δηλώνω χρόνια τώρα,σίγουρα κρίνεις εξ ιδίων οταν μιλάς για εταιρείες...
          Δυστυχώς , με απαντήσεις τύπου "ανάλυση και υποθέσεις κάνουμε"(ολοι μαζί?ΕΣΥ έκανες) και "αναφορά Τσουσιμα" αντί για "μεροληπτική αρνητικότητα" και "μηδενισμός" 2 παιχνιδιών που θεωρώ οτι συνεισφέρουν τα μέγιστα για ένα καλύτερο μέλλον στο ξεπεσμένο open world είδος , επιβεβαίωσες πρόωρα την θέση που θα έχεις στο άρθρο που ετοιμάζεις...
          Anyway,συνεχίζω να παρακολουθώ την στήλη γιατί σε θεωρώ πολύ αξιόλογο,αλλά ευτυχώς συνεχίζω επίσης να ακούω/διαβάζω με επιφυλακτικότητα και κριτική σκέψη περα απο τις εταιρείες και τους δημοσιογράφους...

        • Talk Show Host
        • Ευχαριστώ για τα καλά λόγια και για το ότι παρακολουθείς τη δουλειά μου. :)

    • joehok
    • , είναι συγκεκριμένα άτομα.....που δεν είναι φανατικά δεν είναι μονόπλευρα δεν είναι ξερολες δεν έχουν παροπιδες δεν είναι καλοπροαίρετοι......αλλα είναι ανιστοριτοι.... είναι 2-3 συγκεκριμένοι.... τώρα ποιοί ειναι αυτοί δεν θα το καταλάβουν ποτέ οι ίδιοι.

    • bahamut zero
    • Δεν είχα ps4 ή xbone και έχω κάνει προπαραγγελία το ps5. Για μένα το plus collection μου δίνει τρελό value με το καλημέρα, μιας και δεν έχω παίξει τπτ από τους τίτλους αυτούς. Θεωρώ πάντως ότι η microsoft το πάει καλύτερα σε αυτή τη γενιά μέχρι τώρα. Και λόγω gamepass αλλά κυρίως με το series s. Αν όντως δίνει ίδια εμπειρία με το series x, με τη διαφορά ότι θα παίζει σε 1440p και όχι 4Κ θα αξίζει τρελά.
      Για την ώρα με προβληματίζουν τα εξής:
      1. τιμές νέων τίτλων
      2. πόσο θα κρατήσει το cross-gen
      3. δεν έχουμε δει κάτι next gen ακόμα. ελπίζω η νέα γενιά να μην είναι απλά ενα upgrade στην ανάλυση και να δούμε κάτι νέο. Προσωπικά αν με έβαζαν να διαλέξω ανάμεσα σε 4K και 1440p, θα προτιμούσα 1440p και το βάρος των γραφικών να πέσει αλλού.

      • Talk Show Host
      • Πολύ καλό ποστ, τόσο για τις τιμές που είναι πρόβλημα όσο και για τα σχόλια περί cross gen. Ιδιαίτερα open world games θα είχαν μεγάλη βελτίωση με τους νέους επεξεργαστές, ιδιαίτερα το Horizon. Τώρα είμαστε σε ένα σημείο στασιμότητας και checklist gameplay όπως με το Tsushima και το ACreed. Θα πρέπει να περιμένουμε τουλάχιστον δύο χρόνια για να δούμε κάτι από τη νέα γενιά που θα επηρεάσει το σχεδιασμό και από τις δύο εταιρείες.

        Είμαι μαζί στα 1440p. Δυστυχώς είναι πλέον βασικό σκέλος της "νέας γενιάς" και δεν θα αλλάξει. Το πιο πιθανό τουλάχιστον είναι να δούμε 4Κ@30 αντί για 4Κ@60, οπότε αυτή η δύναμη θα πάει αλλού.

*