Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

GameUp: Οι next-gen κονσόλες στην ελληνική αγορά

*
Στο νέο επεισόδιο του GameUp ο Ηλίας Παππάς και ο Παύλος Παπαπαύλου αναλύουν την κατάσταση της νέας γενιάς στην ελληνική αγορά.

Χαίρετε, χαίρετε.


Μόλις πριν δύο εβδομάδες ανέλυσα στο GameUp την τελικά πορεία της νέα γενιάς, ξεκαθαρίζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά των νέων κονσολών αλλά και τις τακτικές προσέγγισής τους. Ενδιάμεσα έσκασε η βόμβα της εξαγοράς της Zenimax από τη Microsoft και έτσι έγραψα ένα έκτακτο Ορυχείο, στο οποίο ανέλυσα όχι μόνο τη σημασία αυτής της εξαγοράς αλλά και την πραγματική τακτική πίσω από το σχέδιο του Phil Spencer. Θέλω να σας ευχαριστήσω για τη θερμή υποστήριξη τόσο στο GameUp όσο και στο Ορυχείο, καθώς με τη βοήθειά σας έχουν γίνει τα βασικά σημεία της ελληνικής δημοσιογραφίας όσον αφορά στην ανάλυση της βιομηχανίας των videogames.

Η προσπάθεια λοιπόν συνεχίζεται με ακόμα περισσότερο πάθος στο νέο επεισόδιο του GameUp, στο οποίο αναλύω τα πιο καυτά θέματα της ελληνικής αγοράς. Κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, βέβαια, συζητώ και αναλύω τόσο το θέμα της Zenimax όσο και τις πρόσφατες ατασθαλίες της Sony με το Miles Morales και το upgrade του Spider-Man, πριν προχωρήσω στο βασικό μέρος του podcast που δεν είναι άλλο από την παρουσία των νέων μηχανημάτων στην αγορά μας.

Που σημαίνει πως, αν θέλετε να μάθετε πληροφορίες που δεν μπορείτε να βρείτε αλλού, μη χάσετε ούτε δευτερόλεπτο.

Πόσα κομμάτια ήρθαν στην ελληνική αγορά για τα νέα μηχανήματα; Πώς πήγαν πραγματικά οι προπαραγγελίες; Θα υπάρχουν κονσόλες στα ράφια και αν ναι, πότε; Θα παραλάβετε την κονσόλα σας όσοι έχετε προπαραγγείλει; Ποια είναι η κατάσταση στις μεγάλες αλυσίδες, πότε θα έρθει το νέο κύμα μηχανημάτων στην αγορά και πώς έχει καταφέρει να έχει τόση μεγάλη επιτυχία το Game Pass στην Ελλάδα;

Για να με βοηθήσει να απαντήσω στα παραπάνω ερωτήματα δεν μπορεί να υπάρξει καταλληλότερος από τον Παύλο Παπαπαύλου, o οποίος είναι ένας από τους κορυφαίους insider στην αγορά μας. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες που μου μεταφέρει δεν είναι φήμες ή συζητήσεις αλλά προέρχονται από το «στόμα του λύκου» και είναι έγκυρες και επιβεβαιωμένες.



Μαζί του επίσης συζητάω το προφίλ της αγοράς μας, την πορεία των καταστημάτων υπό την απειλή της digital επανάστασης, το μέλλον των μεταχειρισμένων αλλά και πόσο ψηλά μπορεί να ανέβει η Microsoft και το Xbox Series S/X στην Ελλάδα. Τέλος, μέσα στον πυρετό της νέας γενιάς, μη ξεχάσετε να ακούσετε και το πρόσφατο podcast για την ιστορία της αφήγησης και του σεναρίου, που ήταν ο μεγάλος νικητής σχεδιαστικά της γενιάς που φεύγει.

Όπως πάντα, μη ξεχνάτε να στηρίζετε και να προωθείτε το Ορυχείο, καθώς και να γίνετε συνδρομητές στο podcast του, GameUP. Δεν είναι καθόλου δύσκολο, απλά πατήστε subscribe ή follow στην υπηρεσία της αρεσκείας σας. Σημαίνει πολλά για τη διάδοσή του.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σπόνσορά μας και την κορυφαία εταιρεία ασύρματου internet στην Ελλάδα, Sky Telecom.

Να είστε καλά και μη ξεχνάτε: η αλήθεια είναι πάντα πίσω από τα νούμερα.
GameUp (Apple)
GameUp (Spotify)

H ανάλυση της νέας γενιάς
Η ανάλυση της Microsoft
H ανάλυση της Sony

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
18 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • ichigo13
    • Πάντως εμένα μου ήρθε χθες μήνημα στο κινητό από το Πλαίσιο
      ότι θα παραλάβω day 1 την κονσόλα.
      Είχα όμως προπαραγγείλει την ημέρα που άνοιξαν ακριβώς

      • Talk Show Host
      • Ναι, αυτό λέμε και στο ποντ για όσους είχαν κάνει την ίδια μέρα προπαραγγελία. Μετά λέμε τι πρέπει να κάνουν όσοι την έκαναν μετά και τι να περιμένουν από διαθεσιμότητες κτλ

    • sdragon
    • Γιατί είναι δεδομένο ότι οι συνδρομές του gamepass θα είναι συνεχές και όχι κυλιόμενες; Πόσο ποσοστό χρηστών θα πληρώνουν κάθε μήνα συνεχόμενα; Τα χρήματα δε βγαίνουν, ειδικά με είκοσι και στούντιο. Αυτές οι προβλέψεις των 10 ετών είναι σαν να πηγαίνω σε χαρτορίχτρα. Η MS δεν είναι η έξυπνη που το σκέφτηκε πρώτη. Απλά είχε λεφτά να κάψει. Μόνο έτσι θα γινόταν. Το θέμα της Bethesda είναι γνωστό. Εξαρτάται πόσο χέρι θα βάλει η MS στην ανάπτυξη. Τελευταία δεν πήγαινε καλά.

      • mihalis13
      • Αυτό πιστεύω και εγώ. Αν ήταν τόσο απλό θα το είχε κάνει και η Sony και η Nintendo. Αυτή τη στιγμή καίει χρήμα η MS με στόχο σε 5-10 χρόνια αυτό το πλάνο να της αποφέρει κέρδος.

    • Talk Show Host
    • Για αυτό θέτουμε ένα όριο στις επιλογές που πρέπει να πετύχει η Microsoft. Όταν οι συνδρομές γίνουν ένα tier και φτάσει τα 20εκ ως σταθερό όριο τότε δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να χρηματοδοτήσει ΑΑΑ. Θα τα φτάσει; Πιθανό. Τα έξοδα της υπηρεσίας θα μείνουν ως έχει; Μπορεί ναι μπορεί όχι. Για αυτό λέγεται άσκηση.

    • Talk Show Host
    • Να φανταστείτε παιδιά ότι είχα γραμμένα τα νούμερα! Επίσης ήθελα να πω 2,1 δις και το έκανα κι αυτό λάθος λόγω γλωσσικού μπερδέματος! Πήγα να το παίξω ότι είμαι cool και παίζω τα νούμερα στα δάχτυλα χωρίς σημειώσεις!

    • mihalis13
    • Πολύ ωραία κουβέντα παιδιά και αυτό που είπε στο τέλος ο Παύλος έχει δίκιο. Δεν γίνεται να μην ξέρουμε πόσες κονσόλες έχουν πουληθεί, πόσα παιχνίδια, πόσοι ps plus χρήστες κλπ έχουμε στην χώρα μας.
      Δυστυχώς το digital ανεβαίνει και θα φέρει όλα τα αρνητικά που είπε ο Παύλος (δεν θα μιλήσω για συλλέκτες όπως εγώ)
      Τώρα για τις πωλήσεις κονσολών.
      Λογικό το PS5 να πάει τρένο γιατί έχει τον αέρα από το PS4, όπως επίσης μου φαίνεται λογικό το S να μην πουλάει πολύ στην αρχή. Οι early adopters συνήθως αγοράζουν πάντα την ακριβή κονσόλα. Οπότε όποιος θέλει Xbox θα τρέξει για το Χ. Οι οικογένειες ακόμα αγοράζουν PS4 και Xbox One.Δεν καίγονται για την νέα γενιά.
      Στα επόμενα χρόνια θα ανέβει πιστεύω σε πωλήσεις το S και πιθανόν να ξεπεράσει το Χ.
      Και εγώ τώρα PS5 θα πάρω Day One και σκέφτομαι για Series (το πιθανότερο S) σε 2 χρόνια. Να δούμε και αν ο σκληρός του είναι αρκετός, τα παιχνίδια πως θα τρέχουν. Ακόμα έχω απορίες για το Series S η αλήθεια είναι.

      Τώρα περί Game Pass. Προσωπικά δεν ειμαι fan της υπηρεσίας για 2 κυρίως λόγους.
      1)Προτιμώ να αγοράζω Physical
      2)Το 95% (και πολλές φορές το 100%) των παιχνιδιών που έχει μέσα είτε τα έχω παίξει είτε δεν είναι του γούστου μου.
      Οπότε 15€ είναι μια ακριβή υπηρεσία για μένα.
      Σαφώς για πολύ κόσμο συμφέρει πάρα πολύ.
      Τώρα τις συνδρομές που είπες Ηλία. Ενα πολύ μεγάλο μέρος του game pass παίρνει διετείς συνδρομές με 50-60 ευρώ μέσω Βραζιλίας (γνωστό κόλπο) και επίσης ένα πολύ μεγάλο μέρος παίρνει προσφορές με 1€. Εγώ για παράδειγμα έχω βάλει συνολικά 6 μήνες game pass και έχω δώσει σύνολο 4€.
      Αλλά και πάλι αν δεχτώ πως όλοι δίνουν 10€ μέσο όρο δεν μπορώ να φανταστώ αυτή τη στιγμή επικερδές το Game Pass.
      Έχει έξοδα για τα first party game που θα βάλει, έχει έξοδα για να πληρώσει τα third party game που μπαίνουν ανα καιρούς (δεν νομίζω να τα παίρνει τσάμπα), τώρα σίγουρα ένα ποσοστό θα πηγαίνει στην ΕΑ., συν έξοδα για servers, marketing κλπ.
      Δεν είναι τόσο απλό όσο 15.000.000Χ10 και μετά επί 12 μήνες και να πούμε είναι 1,8 δις το χρόνο.
      ΠΧ το Ps Plus με 40 εκατομμύρια χρήστες βγάζει 2 δις τον χρονο;
      Ίσως όταν φτάσει 30-40 εκατομμύρια χρήστες να βγάζει κέρδος.. δεν ξέρω.. Δεν μας λέει και η MS.
      Αλλά πχ βλέπω το Spotify με 130-140 εκατομμύρια χρήστες με 7€ το μήνα, που δινει ψίχουλα στους καλλιτέχνες και πάλι ίσα βαρκα ίσα πανιά είναι τώρα...

      Οπότε δεν μπορώ να σκεφτώ τη δεδομένη στιγμή πως το game pass έχει κέρδος και όχι ζημιά.

      Υ.γ. Συγνώμη για το σεντόνι....

      • Talk Show Host
      • Πολύ καλό ποστ! Σωστά είναι ολα αυτά αλλά η Microsoft δεν φτιάχνει υπηρεσία για να έχει μείον, κάτι θα ξέρουν παραπάνω από εμάς. Σίγουρα δεν είναι τόσο απλό όσο τα νούμερα που θέτω, αυτή ήταν μια άσκηση. Αν η Microsoft ελέγξει τις συνδρομές σε ένα tier και κλείσει τις τρύπες όπως της Βραζιλίας τότε θα αποκτήσει πιο ενιαίο κοινό. Ολα αυτά τα κόλπα τα επιτρέπει γιατί θέλει να μεγαλώσει την υπηρεσία. Για αυτό άλλωστε είπα ότι χρειάζεται εκατομμύρια πολλά και σταθερά, όπως το Νετφλιξ. Ακόμα και 300εκ να της αποφέρει είναι δυο ΑΑΑ επιπέδου Σονι άνετα. Και σε βάθος χρόνο αυτό το ποσό μόνο θα μεγαλώνει με την οικονομία κλίμακας. Αρκεί, πάνω από όλα, να πιάσει τα νούμερα που θέλει. Αυτό είναι και το δύσκολο!

        • mihalis13
        • Ναι και εγώ συμφωνώ σε αυτό, πως η MS αυτή τη στιγμή αφήνει τον κόσμο να "εκμεταλλεύεται" και να βρίσκει φθηνές συνδρομές.
          Σίγουρα δεν θέλει να μπει μέσα και αποσκοπεί στο κέρδος. Απλά αυτή τη στιγμή θεωρώ πως μπαίνει μέσα. Όπως έγραψα και σε ένα παιδί παρακάτω αν ήταν τόσο εύκολο να βγάλει κέρδος μια τέτοια υπηρεσία θα το έκανε και η Sony και η Nintendo .Φανταστείτε ένα game pass σε Sony-Nintendo με 20€ το μήνα λέω εγώ, χαμός θα γινόταν! Γιατί δεν το κάνουν αυτές οι 2; Δεν θέλουν να βγάλουν κέρδος; Αποκλείεται.
          Απλά δεν έχουν να κάψουν το χρήμα που έχει MS.
          Δεν υπάρχει εταιρεία που δεν θέλει το κέρδος. Αυτή τη στιγμή η MS οπως πολύ σωστά είπε ο Παύλος κατάλαβε πως δεν μπορεί να χτυπήσει στα ίσια την Sony και καλά κάνει και δοκιμάζει ένα άλλο μοντέλο.
          Το αν πετύχει θα το δούμε θεωρώ σε 5-10 χρόνια.
          Αν πετύχει ίσως βέβαια "χάσουμε" την Sony και την Nintendo και γίνουν Sega και αυτές.
          Το λέω επειδή νομίζω αυτό το εγχείρημα τύπου Game Pass θελει πολλά χρήματα να πετάξεις στην αρχή...
          Δεν πιστεύω πως ο Ryan όταν λέει δεν είναι βιώσιμο το μοντέλο του Game Pass για εμάς πως λέει ψέματα.
          Ίσως αν το μέλλον είναι οι συνδρομές να δούμε MS-Google-Amazon να κυριαρχούν σε αυτό το χώρο...
          Αυτές οι αλλαγές βέβαια αν γίνουν θα γίνουν σε 10+ χρόνια.
          Στα 5 πρώτα χρόνια δεν νομίζω να δούμε τρελές αλλαγές και θα είναι μια περίοδος που και οι 3 θα πηγαίνουν καλά (συμφωνα με το πλάνο του καθενός) μετά μάλλον θα δούμε πιο μοντέλο θα επικρατήσει και πόσοι ακόμα παίκτες θα προσπαθήσουν να μπουν στο παιχνίδι με συνδρομές τύπου game pass (πχ amazon με Luna)

          Θα έχουν ενδιαφέρον θεωρώ τα επόμενα χρόνια.
          Μόλις αρχίσουν να σκάνε τα αποκλειστικά της Sony ειδικά και αρχίζει να φορτώνει με νέο exclusive υλικό το Game Pass Πιστεύω θα γίνει πόλεμος!

        • Talk Show Host
        • Η Nintendo και η Sony δεν μπορούν να κάνουν τέτοια υπηρεσία δίχως τεράστια επένδυση και τεχνογνωσία που απλά δεν έχουν. Η Σονι η ίδια χρησιμοποεί τεχνογνωσία από τη Microsoft για τις υπηρεσίες της. Ναι, αν ήταν τόσο εύκολο όλοι θα το έκαναν, αλλά δεν είναι καθόλου εύκολο σε κανένα επίπεδο.

        • mihalis13
        • Ακριβώς. Για αυτό θεωρώ πως θα έχει πολύ ενδιαφέρον αυτή η γενιά από πολλές απόψεις.
          Trivia ερώτηση: Γενικά στην Ελλάδα ποτέ είχαμε εικόνα για πωλήσεις κονσολών (hardware και software) ή πάντα από εποχές Nes-Master System ήμασταν στα μαύρα μεσάνυχτα;
          Τώρα βέβαια μου φαίνεται αδιανόητο τέτοιες εποχές να μην έχουμε μια εικόνα. Κανονικά θα έπρεπε αν είχαμε μια ενημερωση, ειδικά εσείς τα sites του χώρου.
          Όλο αυτό θα βελτίωνε και την αξία των sites. Γιατί είναι αυτό που είπε ο Παύλος. Δεν γίνεται να μαθαίνουμε όλα από το Playstation blog και το κάθε Playstation blog.
          Δεν θα ήταν κακό να έχουμε μια συνεντεύξη από τον υπεύθυνο του Playstation Greece. Να μάθουμε περισσότερες πληροφορίες για την αγορά μας.
          Μην δίνετε σημασία.. δικές μου ανησυχίες...

          Επίσης πόσο δίκιο για τα social media... Παλιά με τα forum ήμασταν καλύτερα και γινόντουσαν ωραίες κουβέντες, αλλά έφυγε όλος ο κόσμος προς FB και Instagram...

        • Talk Show Host
        • Κάτσε να σου φωνάξω τον Παύλο για αγορά και νούμερα!

          Επίσης ευχαριστώ για τη σούπερ κουβέντα! :)

        • mihalis13
        • Εγώ ευχαριστώ Ηλία, γενικά τα Podcast είναι καλή παρέα στον δρόμο προς τη δουλειά. Και είναι καλό ότι μας προσφέρεται και εδώ το βήμα για συζήτηση και περεταίρω ανάλυση...

        • Sephiroth
        • Μιχάλη, μπήκα μετά από την εποχή NES/SNES σε θέσεις που μιλάνε με στελέχη της αγοράς. ΔΕν θυμάμαι πάντως και ως αναγνώστης να είχα δει κάτι. Πλέον απλά είναι τραγικό να μην έχουμε μεγέθη. Δεν μπορείς να κάνεις συγκρίσεις ρε φίλε. Δεν είναι δυνατόν να μαθαίνουμε off the record πράγματα μόνο και τα οποία προφανώς και δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε. Και το αστείο είναι πως δεν ανακοινώνεις ΚΑΝΕΙΣ και ΤΙΠΟΤΑ. Και συνεντεύξεις τα στελέχη δεν δίνουν εδώ. Φαντάζομαι πως επειδή δεν είναι media trained όπως οι έξω, αλλά και πάλι δεν είναι κατάσταση αυτή.

    • paulgouv
    • Ωραία συζήτηση και ενημέρωση απο τον insider Παύλο !!! Μακάρι να μάθουμε στο μέλλον επίσημες πωλήσεις κονσολων και στην Ελλάδα αν και νομίζω οτι σε πολλές χώρες της Ευρώπης δεν υπάρχουν τα τελευταία χρόνια επίσημα στατιστικά...

      Μιας και το GamePass υπάρχει σε καθε συζήτηση :p θα επιχείρησω να αναδείξω πόσο λανθασμένη μου φαίνεται μια λογική τύπου "για να ελπίζουμε να δούμε απο μια πολυεθνική εταιρεία χρηματοδότηση σε πολλές ΑΑΑ παραγωγές , ΠΡΕΠΕΙ να στηρίξουμε σαν gamers για να πετύχει πλήρως ένα ακόμα μοντέλο συνδρομών " :

      Έστω οτι στο προσεχές κοντινό μέλλον ολοι οσοι εβαζαν Gold θα κάνουν upgrade σε GamePassUltimate και αυτό θα φτάσει να έχει 20εκ. σταθερά ενεργούς μηνιαίους συνδρομητές.
      Αν η συνδρομή μείνει στα 12.99€ / μήνα τότε δεδομένου οτι όλοι πληρώνουν legit θα δίνει ο καθένας ετησίως 12×12.99 =~ 156€
      Αρα θα χειρίζεται η M$ ετησίως 156×20εκ =~ 3,1 δισ.

      Έστω τώρα οτι ο ανταγωνισμός διατηρήσει απλά τους συνδρομητές του PsPlus(αν και τα 18 της PlusCollection στο Ps5 ειναι τυράκι για να αυξηθούν) στα 41.5εκ που ανακοινώθηκαν πρόσφατα.Ας υποθέσουμε εδώ οτι κανένας δεν δίνει legit τιμή μηνιαίως(8.99€) αλλα ούτε και ετησίως (59.99€).Αν θεωρήσουμε οτι όλοι βάζουν την ελάχιστη ετήσια (σαν εμένα απο το 2017)στα καλοκαιρινά Days Of Play τιμή 41.99€.Άρα η Son¥ θα χειρίζεται ετησίως στην χειρότερη 41.99×41.5εκ =~ 1,7 δισ.Οι μολις 2.2εκ. συνδρομητές PsNow αν ολοι εβαλαν προσφορά ετήσια στα 41.99€ (αντί 59.99) φέρνουν επιπλέον 41.99x2.2εκ=~ 92εκ.
      Δηλαδή,η διαφορά ανάμεσα στις συνδρομητικές υπηρεσίες στην καλύτερη για την MS θα είναι +1.2 δισ. σε ενα χρονο.Υπαρχει βέβαια η δυνατότητα να φτάσει στα 6 δισ. τζίρο αν ανέβει σε επίπεδα PS με 40εκ. subs μεσα στη γενιά...

      Απο τις παραπάνω "μπακαλίστικες" :p συγκρίσεις και δεδομένου οτι στο φινάλε της γενιάς που τελειώνει η Sony έδινε σταθερά 2 ΑΑΑ καθε χρόνο,  νομίζω είναι εμφανές οτι δεν έχει ΚΑΜΙΑ ανάγκη μια εταιρεία να γιγαντωθεί ένα μοντέλο GamePass , ωστε να προσφέρει AAA τίτλους που ξεχωρίζουν.
      Επένδυση με ρίσκο σε STUDIO χρειάζεται!!
      Τα 7.5 δισ. στη Bethesda είναι εξαιρετική κίνηση αφού θα αποδώσουν σίγουρα δυνατά παιχνίδια άμεσα!!!Το 2018 επίσης αγόρασε 5 studio η MS και πρέπει να έχει απαίτηση ενας gamer το 2021-2022 να πάρει τουλάχιστον 5 αξιόλογα IP τύπου Hellblade 2 και όχι τύπου BleedingEdge, που απλά γεμίζουν μια λίστα με 300+ "δωρεάν" παιχνίδια...

      • paulgouv
      • Να συμπληρώσω ακόμα, με αφορμή την προσθήκη του Vampyr(ήθελα καιρό να το αγοράσω ψηφιακά αλλα περίμενα καλύτερη προσφορά απο τα 11.99 που δινόταν) σε λίγες μέρες στο Plus, οτι οι "απαρχαιωμένες" υπηρεσίες για το Online Gold&Plus συνεχίζουν να δίνουν καποια αξία στους συνδρομητές που τις στηρίζουν.Κάθε ένα απο τα 24 games που κατεβάζω το χρόνο θα το βρω στην λίστα μου οταν ξαναπληρώσω.Κατι που ακόμα δυστυχώς δεν έχει καταφέρει το ακριβότερο GamePass.Αν ενας συνδρομητής πλήρωνε και κατέβαζε σταθερά παιχνίδια τον τελευταίο χρόνο θα έβλεπε να "αχρηστεύονται" τα save files του σε καλούς τίτλους,που ενδεχομένως τον έφεραν εξ αρχής στην υπηρεσία,οπως GTAV,RDR2,MGSV,DMCV,BIOSHOCK,NBA2K20 ή και μικρότερους οπως  Metro,Vampyr,LIS2....διάολε μέχρι και το τίμιο φθηνό διαμαντάκι Rime ζητούσε λεφτά ξαφνικά για αγορά απο gamers που δίνουνε 13ευρώ μηνιαίως!!
        Ευτυχώς η "κακιά" EA θα φέρει μια καλή προσθήκη μόνιμων multiplatform τίτλων στο GamePass τον Νοεμβρη , με το EA play των 25€/έτος να κάνει εδω και καιρό το προφανές : " Οταν κατεβάσεις παιχνίδι απο την λίστα(vault) μου και ασχοληθείς ΔΕΝ θα στο αφαιρώ στο μέλλον που θα ξαναπληρώσεις "
        Τόσο δύσκολο είναι πχια ρε MS να δίνεις μια εφ'όρου...πληρωμής :p άδεια χρήσης,όπως κάνει χρόνια το Gold (που πρώτη επέβαλες για το online αλλά το απαξίωσες αντί να το αναβαθμίσεις ποιοτικά), και ας συνεχίζεις ταυτόχρονα να βαζεις/βγάζεις καθε λίγους μήνες σαν "κράχτες" τους δυνατους multiplatform τίτλους στην υπηρεσία...
        Aaanyway,το potential υπάρχει στο GamePass και το ValueForMoney που προσφέρει θα ανέβει περισσότερο όταν δώσει dayone περισσότερα δικά του ΑΑΑ παιχνίδια οπως Halo Infinite!!

        Για μένα ομως θα ισχύει πάντα ο νομος του gaming : (μόνιμη αγορά παιχνιδιών που επιλέγω) >>....>>  (συνδρομή λίστας παιχνιδιών που μου επιλέγουν)

        ΔιπλοΣεντοναααααααρα :D over&out.

*