Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

GameUp: Σενάριο και αφήγηση στα Videogames

*
(Σημείωση: Λόγω ενός νέου podcast που είναι στα σκαριά από το Ορυχείο, το podcast του Social Gamer απορροφάται από το GameUp. Όσοι ήσασταν μόνο συνδρομητές στο Social Gamer μπορείτε να γίνετε συνδρομητές στο GameUp για να απολαύσετε το πλήρες πακέτο).

Η γενιά που φεύγει θα μείνει στην ιστορία για διάφορα πράγματα. Από τη μία η άνοδος του Fortnite άλλαξε ριζικά το χώρο της βιομηχανίας και στο πώς αυτή μπορεί να επηρεάσει την ποπ-κουλτούρα, από την άλλη η Sony μας προσέφερε την καλύτερη γενιά του PlayStation, ενώ τόσο η Nintendo όσο και το PC ακολούθησαν τα μονοπάτια τους με μεγάλη επιτυχία. Αν είχε καταφέρει και η Microsoft να φέρει εις πέρας το όραμά της, τότε σίγουρα θα μιλούσαμε για τη γενιά-στροφή στα videogames.


Ανάμεσα στις παραπάνω επιτυχίες υπήρξαν και άλλες, μικρότερες ή μεγαλύτερες. Η πιο βασική από αυτές για το μέλλον της βιομηχανίας μας ήταν η επικράτηση του σεναρίου και της αφήγησης ως βασικό κομμάτι της εμπειρίας των videogames. Τόσο στην αρχή της γενιάς όσο και κατά τη διάρκειά της ακούσαμε πολλά για το θάνατο του single player, για το ότι το κοινό δεν προτιμά πλέον τα μεγάλα παιχνίδια με πολύπλοκα σενάρια και χαρακτήρες και για το πόσο ακριβή είναι μια τέτοια προσέγγιση στην ανάπτυξη.



Φυσικά, όλα αυτά δεν ήταν τίποτα παραπάνω από ένα παραλήρημα ανθρώπων που, μπορεί μεν να είναι στο τιμόνι μεγάλων εταιρειών αλλά, όπως αποδείχθηκε, διακατέχονται από ένα λειψό και περιορισμένο όραμα. Βλέπετε, σε αυτή τη γενιά, είχαμε περισσότερο από ποτέ στην ιστορία της βιομηχανίας την άνθιση της αφήγησης και του σεναρίου.

Από τίτλους ΑΑΑ όπως, μεταξύ άλλων, το The Last of Us Part II, το Witcher 3 και το Red Dead Redemption 2, μέχρι επιτυχημένα πειράματα όπως το Nier Automata και τα Walking Simulations, την επιστροφή των adventures μέσα από νέες μορφές όπως το The Walking Dead, χιλιάδες νέα indies αλλά και την ακόμα μεγαλύτερη επιτυχία παραδοσιακών δυνάμεων όπως οι τίτλοι του David Cage, το σενάριο και η αφήγηση ήταν οι πρωταγωνιστές της γενιάς. Ακόμα και τίτλοι στρατηγικής όπως τα Total War και τα Crusader Kings προσέθεσαν χαρακτήρες και δράμα στο σχεδιασμό τους, ενώ βρήκαμε συγκινητικές ιστορίες ακόμη και μέσα από τους συμβολισμούς κλασικών platform games όπως το Celeste και το Inside.

Αυτή η γενιά, λοιπόν, είναι μια γενιά σταθμός για το πώς τα videogames χρησιμοποίησαν σενάριο και αφήγηση για να ανέβουν επίπεδο ως μέσο έκφρασης. Πώς όμως φτάσαμε ως εδώ; Πώς ξεκινήσαμε και από πόσα κύματα περάσαμε; Τι επιφυλάσσει το μέλλον και τι μας δίδαξε το παρελθόν;

Σε αυτές τις ερωτήσεις και πολλά άλλα με βοηθάει να βρω απαντήσεις ο Μιχάλης Τέγος, με τον οποίο ξεκινάμε από τα text adventures και εντοπίζουμε όλες τις ιστορικές στροφές στην πορεία του σεναρίου και της αφήγησης, περνώντας από το SCUMM της LucasArts και το σχίσμα του DOOM, μέχρι το Galatea και το God of War. Ο Μιχάλης, βετεράνος δημοσιογράφος του Official PlayStation Magazine, του Gameover.gr και του PC Master -και ειδικός στα θέματα της αφήγησης- με βοηθάει να ξετυλίξω ένα κουβάρι που όχι μόνο είναι μπερδεμένο αλλά και αρκετά παρεξηγημένο.



Επιπρόσθετα, έχει ξεκινήσει το podcast 'Ενδιαφέροντες Καιροί' όπου κάθε δύο εβδομάδες συζητά με ανθρώπους της τεχνολογίας, της δημιουργίας και της επιχειρηματικότητας για τις επιπτώσεις της πανδημίας στην εργασία και τη ζωή τους. Βρείτε το στο anchor.fm/interesting-times ή όπου ακούτε podcasts συνήθως.

Όπως πάντα, μη ξεχάσετε να διαδώσετε το Ορυχείο και να γίνετε συνδρομητές στο GameUp, καθώς μόνο με τη δική σας στήριξη μπορούν να συνεχίσουν να σας προσφέρουν κουβέντα και ανάλυση για τα videogames που, απλά, δεν μπορείτε να βρείτε αλλού.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον σπόνσορά μας και την κορυφαία εταιρεία ασύρματου internet στην Ελλάδα, Sky Telecom.

Να είστε καλά και μη ξεχνάτε: λέγοντας ιστορίες πας στην πόλη.



GameUp (Apple)
GameUp (Spotify) 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*