Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

GameUp: Το παρόν και το μέλλον της κριτικής

*
Στο νέο GameUp ο Ηλίας Παππάς έχει καλεσμένο τον βετεράνο δημοσιογράφο και κριτικό Μάνο Βέζο, για μια συζήτηση γύρω από την πορεία της κριτικής στα videogames.

Χαίρετε Χαίρετε.


Στο νέο επεισόδιο έχω καλεσμένο έναν από τους σημαντικότερους δημοσιογράφους στην Ελλάδα, τον Μάνο Βέζο, με πορεία που ξεκινάει από το GamePro και συνεχίζει μέχρι και την αρχισυνταξία του Enternity.gr, καλύπτοντας 18 χρόνια ενεργής παρουσίας. Μαζί του συζητάμε για την κατάσταση στην κριτική σήμερα, το νόημα των βαθολογιών και το πόσο ειλικρινής ή χρήσιμη είναι η απουσία τους, τον τρόπο γραφής και ανάλυσης που συναντάμε στις νέες γενιές των κριτικών, το πόσο δύσκολα κάνει την κριτική το κύμα των influencers αλλά και ποιό μπορεί να είναι το μέλλον της.



Παράλληλα μιλάμε για τη στάση των εταιρειών και πώς έχουν αλλάξει τον τρόπο που διαφημίζονται και προωθούν τα προϊόντα τους, δημιουργώντας έτσι μεγάλα προβλήματα στην ελληνική -και όχι μόνο- αγορά.

Να είστε όλοι καλά και μη ξεχάσετε να γίνετε συνδρομητές και να διαδώσετε το GameUp όσο και όπου μπορείτε.

 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
10 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • PORTAL
    • Απο τη μερια μου ως αναγνωστης, διαβαζοντας καποιον reviewer που εμπιστευομαι και ακολουθω καιρο, θελω απλα να μου πει εαν μου προτεινει το παιχνιδι ή αν δεν μου το προτεινει ή εστω εαν αξιζει να του ριξω μια ματια. Δεν εχει νοημα για μενα ο reviewer να βαθμολογει στα δεκα, διοτι ξερω οτι αυτος ο βαθμος δεν υποστηριζεται απο ανικειμενικα κριτηρια. Οχι επειδη δεν ειναι αντικειμενικος ο reviewer, αλλα επειδη και ο καλυτερος reviewer στον κοσμο δεν εχει την γνωση να βαλει βαθμο σε ενα τοσο συνθετο συνολο οσο τα μοντερνα βιντεοπαιχνιδια. Για παραδειγμα το Halo: Θα βαθμολογησει το soundtrack του Martin O'Donell; Θα βαθμολογησει την σκηνοθεσια των cinematics; Το voice acting; Τι να πρωτοβαθμολογισει; Ουτε και η διασκεδαση σηκωνει βαθμολογια εδω που τα λεμε, ειναι υποκειμενικη. Ακομη και σε λιγοτερο συνθετα συνολα απο τα σημερινα βιντεοπαιχνιδια, οπως πχ τα αυτοκινητα, δεν υπαρχει βαθμολογια. Και στο gaming που αποτελειται απο τρεις-τεσσερις μορφες τεχνης συνεχισουμε να βαζουμε βαθμο λες και ειμαστε στην εποχη του Game Boy; Ας αφησουμε τις βαθμολογιες στο παρελθον, στα fanboys και στο metacritic.

      • joehok
      • Είναι τέλειο και διασκεδαστικό να διαβάζουμε αμέσως σχόλια που δεν έχουν κάτσει να ακούσουν το μιάμιση ώρα ποντκαστ. Πραγματικά διορατικότητα .

        • PORTAL
        • Ξερεις.. πως να στο πω.. προσπαθω να βρω εναν τροπο που δεν θα σε ταρακουνησει.. ισως να μην εισαι ετοιμος γι'αυτο που θα σου πω.. καθεσαι; Κοιτα.. υπαρχει και η περιπτωση καποιος να ακουσει τη μιση διαρκεια ενος podcast. Και μερικες φορες.. μερικες φορες και το ενα τριτο του podcast. Επισης... να, μωρε.. χωρις να θελω να στο φερω αποτομα.. Δεν υπαρχει νομος που να λεει οτι πρεπει να το ακουσεις ολοκληρο. Και κατι τελευταιο..εγω το λεω και συ πετα το..καν'το χιλια κομματια και ριχ'το στη θαλασσα..να το παρει ο βοριας.. Το podcast αναρτηθηκε πριν 8 ωρες και γω σχολιασα πριν 2 ..

      • Talk Show Host
      • Και ο κινηματογράφος που είναι σύνολο τεχνών έχει ακόμα τις βαθμολογίες ή την αξιολόγηση. Οι αναλύσεις του διαφέρουν από την κριτική. Ίσως αυτή είναι η τομή που πρέπει να κάνουμε κι εμείς, μιας και βλέποντας τεράστια ριβιού αναλύοντας επί ώρες μηχανισμούς με κακή γραμματική, σύνταξη και νοηματική, εμ, ίσως λέει πιο πολλά για το κοινό που δεν το ενοχλούν από ότι για αυτούς που τα γράφουν.

      • joehok
      • Υπάρχουν πιο εύκολες αποδείξεις ότι έχεις εκτεθεί.... όπως ότι γράφεις κοπι πειστ κάτι που είχες γράψει παλιά.... άρα άκουσες πχ όλο το ποντκαστ και δεν έχεις να σχολιάσεις τίποτα άλλο ...... βέβαια παίζει να μην έχουν κάνει καλή δουλειά τα παιδιά στο ποντκαστ αλλά μεταξύ μας μην κρυβόμαστε πίσω απο δάχτυλο....μια χαρά δουλειά κάνουν και λένε άπειρα ενδιαφέροντα πράγματα....

    • Dural
    • Πολύ δυνατό επεισόδιο. Τι να πρωτοσχολιάσω με τόσα μέτωπα που άνοιξαν. Συμφωνώ πάντως με την αίσθηση ότι τα Social media groups, influencers κτλ. έχουν καπελωσει τα παραδοσιακά media reviews. Αν και πιστεύω ότι πάντοτε υπήρχε θέμα με το "διάβασμα" και το γρήγορο scrolling να δούμε απλά την βαθμολογία. Θυμάμαι χαρακτηριστικά σε ένα τεράστιο gaming μέσο της Γερμανίας, όπου κυριολεκτικά απευθύνεται σε κόσμο που θέλει να διαβάσει μεγάλα κείμενα και αναλύσεις, ότι την πρώτη σελίδα ενός review την έβλεπε το 90% οσοων επέλεγαν το αρθρο, οι δεύτερες, τρίτες, τεταρτες σελίδες είχαν ποσοστά μεταξύ 10% και 4% και η τελευταία σελίδα με την βαθμολογία χτύπαγε κάτι 80%. Ουσιαστικά έβλεπες από τους αριθμούς ότι απλά πήγαιναν με τη μία στη τελευταία σελίδα. Μάλιστα αυτό φαινόταν και όλας από την διάρκεια παραμονής στην πρώτη σελίδα του review όπου η διάρκεια ήταν φυσικά χαμηλή. Επαναλαμβάνω, υποτίθεται σε μέσο που απευθύνεται σε κοινό που θέλει να διαβάζει, δεν εστιάζει σε πράγματα όπως news reports, gameplay κτλ.

      Αυτό με τους κωδικούς, με διάθεση review copies, είναι πραγματικά τρομερό. Υποτίθεται μπήκαμε σε digital age για μεγαλύτερη ευκολία, αλλά...

      Ιστορία με review που με έκανε να σκεφτώ ότι μάλλον κάτι κάνω σωστά έχω, αλλά δε χωράει σε comment, θα βγει σεντόνι. Ήταν review για δίσκο και η όλη φάση είχε και ωραίο φινάλε με μασονία και σκοτεινά σχέδια κατά της ελληνικής house σκηνής

    • joehok
    • Έχουμε και λέμε
      Ποσο στεναχωριέμαι ότι 2021 έχουμε δυσκολία σε διανομή κωδικών και γίνεται και η δουλειά σας πιο δύσκολη απο όσο θα έπρεπε να είναι.
      Από εκεί και πέρα είναι δυσανάλογη η δημοσιογραφική πίτα σε λεφτά με το μέγεθος που έχει χτίσει πλέον η βιομηχανία των ηλεκτρονικών παιχνιδιών και κάποια στιγμή θέλουμε ολοκληρωτικό επεισόδιο για αυτό το θέμα.
      Για τα reviews ο Ηλίας συνέχεια ρωτούσε γιατί και γιατί ο κόσμος. Η απάντηση είναι πολύπλοκη ...απο την εποχή στα μέσα του 90 τα περιοδικά και οι κριτές χαϊδεύουν αυτιά.... κυρίως φυσικά σε ελληνικά περιοδικά ο Κάκος χαμός...ο κόσμος επεκτάθηκε και γαλουχήθηκε απο αυτό .. γιγάντωσε το κίνημα εδώ αλλά παράλληλα καλλιέργησε τελείως λάθος νοοτροπία.... ταυτόχρονα οι αναγνώστες του edge στα ξένα μέσα (και βάζω μέσα και το n64 magazine πιο αυστηρό και με σοβαρή ακολουθία πιο πλ και απο edge) είχαν τρόπο αντιμετώπισης όλης αυτής της παρωδίας που ζούσε η Ελλάδα με τα ελληνικά δεδομένα να είναι σε κάκιστη κατάσταση. Το eternity ευτυχώς έχει κρατήσει μια γραμμή και αυτό είναι το πιο σημαντικό. Θα ήθελα να αναφέρω κάτι που δεν κάνετε αναφορά σε άποψη των reviews ....

    • joehok
    • Εκτός απο το κείμενο που έχει μια μεγάλη δόση υποκειμενικότητας (και καλά κάνει) εκτός απο τον βαθμό που είναι συνδιασμός πραγμάτων....πλ σημαντικό είναι τα συν και πλην... γιατί πρέπει να περιέχουν τα αντικειμενικά δεδομένα του τίτλου.... παρουσιάζονται γρήγορα κατανοητά και απλά και δεν έχουν αμφισβήτηση. Αν έχει κακό loading πρέπει να γραφτεί εκεί...αν ο reviewer ενοχλείται αρκετά ή θα το γράψει σε κείμενο η θα το συνυπολογίσει ανάλογα σε τελικό βαθμό. Ευχαριστούμε για την κουβέντα και πάλι που ο Βεζος την έκανε και ιδιαίτερα ευχάριστη.

    • Spinnet
    • Μπράβο ρε παιδιά, να είστε πάντα γεροί και παθιασμένοι με το άθλημα! Απολαυστική η συζήτηση, την καταευχαριστήθηκα. Επί της ουσίας τώρα, ουσιαστικό insight που σε πολλά σημεία ήταν (δυστυχώς) αναμενόμενο αλλά -και πάλι- η όλη κατάσταση με τους distributors με σόκαρε, πραγματικά είναι απορίας άξιο πώς στέκονται όρθιοι ακόμα. Η digital εποχή θα τα σαρώσει όλα.

*