Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Horizon: Zero Dawn Hands-On Preview

Την προηγούμενη εβδομάδα η Sony διοργάνωσε ένα preview event για το Horizon: Zero Dawn στα στούντιο της Guerilla στο Amsterdam. Βρεθήκαμε εκεί, έχοντας την ευκαιρία να παίξουμε περίπου 4 ώρες μιας preview build του τίτλου στο PS4. Το συγκεκριμένο τετράωρο χωρίστηκε σε δυο 2ωρες ενότητες. Στην πρώτη, παίξαμε το παιχνίδι από την αρχή ολοκληρώνοντας μέχρι την 3η κεντρική αποστολή, ενώ για το επόμενο τμήμα, ξεκινήσαμε από την 7η αποστολή.



Ο τίτλος που θα κυκλοφορήσει τον ερχόμενο Μάρτιο αποκλειστικά στο PS4 είναι ένα open world RPG που θυμίζει σε μεγάλο  βαθμό τα Witcher της CD Projeκt RED, αν και μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει έντονη επιρροή και από το πρόσφατο Tomb Raider. Ο κόσμος του τίτλου είναι post apocalyptic, περίπου 1000 χρόνια μετά την καταστροφή...του κόσμου. Οι άνθρωποι ζουν σε μικρές κοινότητες, χωρίς καθόλου τεχνολογία, ενώ από την άλλη το περιβάλλον είναι γεμάτο από τη μια με αληθινά ζώα και από την άλλη με ρομποτοειδή, τα οποία είναι ιδιαιτέρως επικίνδυνα.



Πρωταγωνίστρια είναι η Aloy, την οποία ακολουθούμε από τη βρεφική και παιδική ηλικία, στην αρχή του παιχνιδιού, με τον τίτλο να ξεκινάει ουσιαστικά όταν αυτή βρίσκεται κοντά την ενηλικίωση. Η Aloy είναι ένας outcast, μια απόκληρος της κεντρικής κοινότητας, χωρίς γονείς, της οποίας την ανατροφή και εκπαίδευση αναλαμβάνει ένας άλλος απόκληρος. Σε μικρή ηλικία η Aloy πέφτει σε μια σπηλιά, στην οποία βρίσκει πάνω σε ένα πτώμα των «παλιών ανθρώπων» ένα ηλεκτρονικό αντικείμενο, το οποίο φορώντας στο αυτί, έχει τη δυνατότητα να «βλέπει» πράγματα που κανείς άλλος δε μπορεί, ειδικά όσον αφορά στα μηχανικά ζώα που κυκλοφορούν στον κόσμο. Νιώθοντας οργή για το γεγονός ότι είναι απόκληρη, αποφασίζει ότι δεν το θέλει άλλο, καθώς επίσης και πως πρέπει να μάθει γιατί βρέθηκε σε αυτή τη θέση αλλά και ποιοι ήταν οι γονείς της. Έτσι ξεκινάει την εκπαίδευση για να νικήσει στη δοκιμασία των «γενναίων» και να ξαναγίνει μέλος της κοινότητας, ώστε να πάρει τις απαντήσεις που θέλει.



Η πρωταγωνίστρια λοιπόν εκπαιδεύεται να γίνει κυνηγός και να μάθει να αντιμετωπίζει τα ρομποτικά ζώα του κόσμου. Βασικά της όπλα είναι spear για μάχες σώμα με σώμα, και το τόξο, αλλά στην πορεία μπορεί να αποκτήσει και άλλα, όπως μια σφεντόνα που πετάει κάτι σαν χειροβομβίδες, ένα δεύτερο είδους τόξο, το οποίο πετάει βέλη με σχοινί για να δένει σε σταθερό σημείο τα ρομπότ, αλλά και ένα ακόμα ειδικό όπλο που μπορεί να τοποθετήσει μια παγίδα, την οποία μόλις πατήσει ένα ρομπότ, ακινητοποιείται για λίγο χρόνο. Επιπλέον, έχει στη διάθεσή της και διάφορες άλλες παγίδες. Από ένα σημείο και έπειτα το spear αποκτά τη δυνατότητα του override, η οποία επιτρέπει στην Aloy να «εξημερώνει» τα μηχανικά πλάσματα, ούτως ώστε να τα χρησιμοποιεί σαν μεταφορικό μέσο, ενώ ταυτόχρονα παίρνουν το μέρος της στις μάχες. Προφανώς και δεν μπορεί από την αρχή να εξημερώσει κάθε ρομποτικό εχθρό. Τα όπλα, όπως επίσης και τα ρούχα που φοράει, είναι αναβαθμίσιμα μέσω ειδικών slot που μπορεί να διαθέτουν (όπως στο Witcher) με την Aloy να είναι αναγκασμένη επίσης να μαζεύει συνεχώς resources από τη φύση και τα πτώματα των εχθρών, ώστε από τη μια να έχει «χρήματα» για αγορές από τους διάφορους εμπόρους και από την άλλη να κάνει συνεχώς το απαραίτητο crafting (όπως στο Tomb Raider) πυρομαχικών, health potions, αλλά άλλων αντιμειμένων.
Οι περισσότερες μάχες είναι εξ' αποστάσεως με το παιχνίδι να προτείνει περισσότερο τη stealth προσέγγιση παρά τις μάχες σώμα με σώμα, τουλάχιστον στα τμήματα που παίξαμε. Κάθε ρομποτ έχει τα αδύναμα σημεία του, τα οποία πρέπει να βρούμε και να εκμεταλλευτούμε, ενώ από την άλλη, η πρωταγωνίστρια μπορεί να προσεγγίσει τους ανθρώπινους εχθρούς με προσοχή και να κάνει instant stealth kills. Η ίδια η Aloy κερδίζει XPs ολοκληρώνοντας αποστολές, σκοτώνοντας εχθρούς κτλ, τα οποία οδηγούν σε απόκτηση πόντων για αναβάθμιση των skills. Το όλο skill tree θυμίζει περισσότερο Tomb Raider  και είναι χωρισμένο σε τρεις κατηγορίες (Prowler, Brave, Forager) κάθε μια από τις οποίες έχεις τρεις σειρές από αναβαθμίσιμα skills, τεσσάρων επιπέδων. Σίγουρα είναι μια απλουστευμένη μορφή Skill Tree και όχι κάποια με μεγάλο βάθος που θα έβρισκε κανείς σε ένα hardcore RPG.  



Ο κόσμος του Hoziron είναι πολύ μεγάλος, πλούσιος σε χλωρίδα και πανίδα και πραγματικά πολύ όμορφος. Η Guerilla έχει κάνει εξαιρετική δουλειά στον τομέα των γραφικών, κάτι άλλωστε που περιμέναμε γνωρίζοντας τη δουλειά της στο παρελθόν. Φωτισμός, χαρακτήρες, ρομπότ, χλωρίδα και οτιδήποτε απαρτίζει τον κόσμο είναι πανέμορφο. Το frame rate, σε απλό PS4 που δοκιμάσαμε τον τίτλο, είναι σε γενικές γραμμές σταθερό στα 30fps, ωστόσο στις μάχες σώμα με σώμα, ο τίτλος μας έδωσε την εντύπωση ότι πέφτει αρκετά. Βέβαια μιλάμε για preview έκδοση, με τη Guerilla να έχει λίγο χρόνο ακόμα για το απαραίτητο optimization.



Σίγουρα το project είναι πολύ δυσκολότερο απ' ότι ένα linear FPS όπως τα Killzone, καθώς εδώ μιλάμε για έναν πολύ μεγάλο κόσμο, στον οποίο μπορούμε να μετακινηθούμε ελεύθερα. Διάσπαρτα σε αυτόν υπάρχουν άνθρωποι με τους οποίους μπορούμε να επικοινωνήσουμε, με το σύστημα αλληλεπίδρασης να είναι αντίστοιχο με αυτό του Witcher, χωρίς πάντως να γνωρίζουμε αν η όποια υπόθεση μπορεί να έχει διαφορετική εξέλιξη ανάλογα με τις απαντήσεις μας. Πάντως το voice over είναι εξαιρετικό, όπως και η μουσική υπόκρουση του παιχνιδιού. Πέρα από τα κεντρικά quest, διάσπαρτα στο χάρτη θα βρούμε και μπόλικα side quests, όπως άλλωστε θα περίμενε κανείς από ένα RPG που σέβεται τον εαυτό του.



Μετά από 4 ώρες gameplay, το Horizon μάς άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις. Όμορφα γραφικά, μεγάλος κόσμος, εξαιρετικός μουσικός τομέας και μια ιστορία αν μη τι άλλο πρωτότυπη. Δεν είναι ένα hardcore RPG, ίσως γιατί τόσο η Guerilla όσο και η Sony θέλουν το παιχνίδι να απευθύνεται σε ευρύτερο κοινό. Είναι σίγουρα ένας από τους δυνατούς τίτλους του 2017 και η αλήθεια είναι ότι ο υπογράφων δεν βλέπει την ώρα να πάρει στα χέρια του τη τελική έκδοση. Ίσως αυτό να είναι το καλύτερο παράσημο για το παιχνίδι, το γεγονός δηλαδή ότι μετά από 4 ώρες παιχνιδιού, μας έκανε να θέλουμε κι άλλο. Υπομονή, λοιπόν, μέχρι την 1η Μαρτίου! 
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Guerrilla Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Ωραίο χάμπουγκ θέμα για ενα δυνατό games του 2017!
      αντι να την ντύνουμε θα έχουμε δυνατότητα και να τη γδύνουμε;

    • Scott_Pilgrim
    • Είδα ένα μισάωρο gameplay video που βγήκε σήμερα και το voice acting δεν με ξετρέλανε. Παρόλα αυτά το hype μου για το τίτλο δεν έχει μειωθεί και όσα αναφέρεις Δημήτρη στο preview μόνο καλά ακούγονται. Λογικά θα το πάρω πρώτη μέρα. Επιτέλους έχουμε ένα PS4 monster hunter τύπου τίτλο!

    • Scott_Pilgrim
    • Μάνο να σου πω την αλήθεια μόνο το demo του πρώτου έχω παίξει και δεν ξετρελάθηκα ενώ μου αρέσουν games τέτοιου τύπου. Βγαίνει τώρα και το δεύτερο το οποίο είναι και Open wall οπότε θα του ρίξω σίγουρα ματιά. Λογικά θα έχουν αρκετά κοινά με το Horizon για να το αναφέρεις...

*