Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Assassin’s Creed: The Ezio Collection Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Ubisoft Montreal

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Ubisoft

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Η τριλογία του Ezio είναι μια ειδική περίπτωση. Όχι μόνο εδραίωσε το Assassin’s Creed franchise, αλλά ασχολήθηκε με την οργανική εξέλιξη ενός χαρακτήρα που αλλιώς γνωρίσαμε και, όπως και έπρεπε, είδαμε να εξελίσσεται σε βάθος χρόνου. Παράλληλα, στην ίδια τριλογία, βλέπουμε το μεγαλύτερο θετικό βήμα που έχει επιδείξει ποτέ η σειρά αλλά και την αρχή της δημιουργικής παρακμής, έναντι τεχνικώς βελτιώσεων που, και αυτές, σπανίως είναι πλέον αρκετές. Ευτυχώς δηλαδή που το γενικότερο ταξίδι έχει ενδιαφέρον. Στη συλλογή Assassin’s Creed: The Ezio Collection, τα Assassin’s Creed II, Assassin’s Creeed: Brotherhood και Assassin’s Creed: Revelations συμπληρώνονται από τα Assassin’s Creed: Lineage (live action prequel του Assassin’s Creed II) και Assassin’s Creed: Embers (CGI επίλογος στην πορεία του Ezio). Τα τελευταία δεν έχουν και την καλύτερη απόδοση κατά την αναπαραγωγή, απορίας άξιο μιας και πρόκειται για…video. Μια απώλεια, λογική μάλιστα, είναι τα multiplayer modes. Δεν υπάρχει πλέον κοινότητα, δεν βρίσκεται λόγος να πιστέψει κανείς ότι αυτό θα αλλάξει με κάποιο remaster, οι πλατφόρμες είναι διαφορετικές, άρα και οι υποδομές, οπότε καλύτερα που λείπουν. Πάντα ήταν συμπλήρωμα, όχι ουσιώδη στηρίγματα των τίτλων που συνόδευαν.



Η συγκεκριμένη τριλογία τίτλων πάντως είναι παράξενη περίπτωση remastering που μας θυμίζει κάπως τα remasters του Silent Hill. Για αρχή καλό είναι να ξεκαθαριστεί ότι τα online video που δείχνουν μερικές τρομακτικές αλλαγές είναι κάπως παραπλανητικά διότι εστιάζουν σε πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις τίτλων που απαιτούν δεκάδες ώρες ενασχόλησης. Όχι τίποτα άλλο, αλλά η ουσία βρίσκεται αλλού. Οι τίτλοι είναι ακριβώς όπως του θυμάστε, με τη δομή, τα συστήματα και τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος. Το platforming δεν είναι ομαλό όσο σε νεότερους τίτλους, ο Ezio κάνει τα δικά του ώρες ώρες, και σε αυτό συμφωνεί συχνά με την κάμερα. Παρόμοιοι χαρακτήρες κατά μία έννοια. Λογικό αφού έχουμε να κάνουμε με απλά remasters, όχι με διασκευές και κινήσεις παρεμβατικού χαρακτήρα.
Στη συλλογή Assassin’s Creed: The Ezio Collection, τα Assassin’s Creed II, Assassin’s Creeed: Brotherhood και Assassin’s Creed: Revelations συμπληρώνονται από τα Assassin’s Creed: Lineage και Assassin’s Creed: Embers.
Σε σημεία έχουν αλλάξει κάποια μοντέλα χαρακτήρων, ο ρουχισμός είναι πολύ πιο προσεγμένος και έτσι καταλήγει να δημιουργεί αντίθεση όταν βρίσκεται πάνω σε ανέγγιχτα μοντέλα του παρελθόντος. Το draw distance σε συνδυασμό με την ουσιαστική εξάλειψη του pop in κάνει ακόμη και τα ξεπερασμένα γραφικά του Assassin’s Creed II να εντυπωσιάζουν σε σημεία, ειδικά στα γενικά πλάνα μιας περιοχής κατά το sync σε κορυφή κτιρίου. Ο συγκεκριμένος τίτλος εμπεριέχει το μεγαλύτερο πλήθος μικροαλλαγών, λόγω παλαιότητας φυσικά, με Brotherhood και Revaltions να έχουν τις γενικές βελτιώσεις αλλά όχι και πολλά πολλά σε μοντέλα και σημεία. Κάτι που επίσης αποτελεί θετική εξέλιξη για το σύνολο είναι η δραματική μείωση των χρόνων φόρτωσης. Πάνε οι εποχές που τρέχαμε από πλήξη στο κενό του Animus περιμένοντας να φορτωθούν τα απαραίτητα δεδομένα. Η διαδικασία αυτή κρατά πολύ λίγο πλέον και η αναμονή είναι σχεδόν ανύπαρκτη.


Οι τίτλοι είναι ακριβώς όπως του θυμάστε, με τη δομή, τα συστήματα και τις ιδιαιτερότητες του παρελθόντος. Το platforming δεν είναι ομαλό όσο σε νεότερους τίτλους, ο Ezio κάνει τα δικά του ώρες ώρες, και σε αυτό συμφωνεί συχνά με την κάμερα.

Μία πότε αρνητική και πότε θετική εξέλιξη είναι η μεγάλη αλλαγή στο σύστημα φωτισμού. Ο νέος φωτισμός προσπαθεί να είναι φυσικότερος πράγμα που δεν κάνει ακριβώς γοητευτικότερα τα γηρασμένα κατά τα άλλα γραφικά. Ο φωτισμός στους πρωτότυπους τίτλους, και ειδικά στο δεύτερο τίτλο της σειράς, ήταν πιο μουντός, απόκοσμος και κατ’ επέκταση, γοητευτικός. Κάνει τα textures να δείχνουν ακόμη πιο επίπεδα (όχι ότι δεν είναι), ευτυχώς βέβαια δεν μπορεί να ακυρώσει τη βαρύτητα της προσεγμένης φλορεντίνικης αρχιτεκτονικής. Όσο για το PS4 Pro, προσφέρει δυναμική ανάλυση που μπορεί να φτάσει και σε 4K, ανάλογα με την περίπτωση. Βέβαια το σημαντικότερο είναι πως, αφήνοντας στην άκρη την υψηλότερη ανάλυση, όλα τρέχουν σε 1080p30, σε υψηλότερη ανάλυση από τις προηγούμενες εκδόσεις για κονσόλες αλλά και σε σταθερότερο ρυθμό ασφαλώς. Εκτός από τη διαδρομή του Ezio βλέπουμε και τη διαδρομή του franchise, καθώς φεύγει από τα χέρια του βασικού δημιουργού της. Ξεκινά με μεγαλύτερη έμφαση στο σωστό ιστορικό κλίμα (δεν εννοούμε τόσο την ακρίβεια), ξέρει ότι πάει κάπου με την ιστορία που τρέχει εκτός του Animus μιας και δεν έχει ξεφύγει ακόμη η κατάσταση και, με εξαίρεση το Revelations, δεν είναι ακόμη συνειδητή η προσπάθεια να πείσει η Ubisoft ότι το Assassin’s Creed είναι τα πάντα για όλους ή το απόλυτο blockbuster. Σίγουρα δεν υπήρχε η εντύπωση ότι απλά γίνονται άλματα σε εποχές μόνο και μόνο για να γίνουν. Η βαρύτητα ήταν διαφορετική.



Η συλλογή αυτή λοιπόν μπορεί να είναι τεχνικώς απαρχαιωμένη, ακόμη και προβληματική βάσει παλαιότητας του design, αλλά αντιστοιχεί ακόμη στην καλή εποχή τη σειράς. Κρίμα που ξεκινά με το πολύ καλό Assassin’s Creed II, διατηρείται αλλά ραγίζει με το Brotherhood και ξεκάθαρα παίρνει την κατιούσα με το Revelations. Το πιο μεγάλο ερωτηματικό βέβαια σχετίζεται με την ύπαρξη της συλλογής αυτής. Σε γενικές γραμμές, οι νέες εκδόσεις αλλάζουν για καλό πάντως. Το ότι μας πηγαίνουν πίσω στην εποχή που το assassination συγκεκριμένων στόχων είχε κεντρικότερο ρόλο αξίζει τον κόπο, ακόμη και με την ανοιχτή μάχη να φαίνεται πιο αστεία σήμερα ακόμη και από τότε (ήταν ήδη περίεργη και στην εποχή της).



Δεν έχει σημασία τι περίμενε ο καθένας στα τεχνικά, αλλά ότι η συλλογή αυτή είναι σαν συμπυκνωμένη εκδοχή των σημείων καμπής της σειράς, με δύο στους τρεις προσφερόμενους τίτλους να αντιστοιχούν στην καλή εποχή του Assassin’s Creed. πριν χρειαστεί η θάλασσα για να ξεχνάμε τις επαναλήψεις, πριν βαρεθούμε στην Αμερικανική αλλά και στη Γαλλική Επανάσταση, πριν κάνουμε τον Batman στη Βικτοριανή Αγγλία. Ezio. Μακάρι να ‘ταν κι άλλος.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Σταθερότερη, πιο σβέλτη συμπεριφορά
  • Κατά τόπους οπτικές βελτιώσεις
  • Επιστροφή στις ευαισθησίες του δημιουργού της σειράς
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η πλήξη της μάχης δεν κρύβεται
  • Ασυνεννοησίες σε platforming και κάμερα
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
11 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Jim P
    • Από ότι καταλαβαίνω οι παρεμβάσεις είναι μηδαμινές... ένα Bump την ανάλυση, σταθερότερα FPS και αλλαγές στον φωτισμό. Δε μπορώ να πω ότι περίμενα περισσότερα από τη ubi, αλλά για μένα παρ'ότι λάτρης της σειράς δεν βλέπω λόγο να αγοράσω δεύτερη φορά τα ίδια παιχνίδια.

    • yaponvezos
    • Αυτό είναι ένα θέμα ναι. Όσοι τα έχουν ήδη είναι απίθανο να ασχοληθούν με την έκδοση αυτή. Μάλλον προορίζεται περισσότερο για εκείνους που δεν έπαιξαν ποτέ τα πρωτότυπα.

    • mysterious
    • Άψογος επίλογος...+ ότι όντως στην ιστορία του Ezio ένιωθες μια κλιμάκωση κι έναν σκοπό.Τώρα όσο καλά και να είναι τα AC απλά βγαίνουν για να βγαίνουν αφού πουλάνε.

    • abaddon77
    • Την έχω λιώσει την τριλογία αλλά ο μόνος λόγος που θα το σκεφτόμουν, όταν πέσει γερά η τιμή φυσικά, είναι να τα μαζέψω όλα μαζί και να ασχοληθώ μαζί τους στο PS4, σαν ένα φιλαράκι που έρχεται από τα παλιά ενα πράμα :P

    • GrinidV
    • @yaponvezos, έχω παίξει ένα από τα τρία παιχνίδια, πιστεύεις ότι αξίζει για αγορά (κυρίως για τα όσα προσφέρει στα χρήματα που ζητάει). Και το λέω με τη λογική ότι το AC2 το έχω τελειώσει και δύσκολα θα το πάω όλο ξανά από την αρχή. Για να χαζέψω σε αυτό λίγο τις αλλαγές και να δω τι παίζει στα άλλα;

    • yaponvezos
    • @GrinidV

      Το Brotherhood στέκεται καλά από τα δύο που δεν έχεις παίξει. Το Revelations είναι...anti-climactic. Οπότε προτείνω να περιμένεις και να το πετύχεις σε καλύτερη τιμή αν δεν βιάζεσαι για κάποιο λόγο.

    • Efkar
    • Ότι πρέπει για συλλογή, για όποιον δεν τα έχει.
      Κάποια στιγμή η ubisoft έκανε ψηφοφορία ποιος χαρακτήρας από τα τότε 3 assassin's creed είναι ο πιο αγαπημένος και ο Ezio βγήκε πρώτος και όχι άδικα.
      Το καλύτερο sequel κατ'εμέ, σε όλα είναι καλύτερο απο το πρώτο assassins.

    • Cerivus
    • Tα 50 ευρω που ζηταει ειναι πολλα για παλια games λιγο βελτιωμενα digital σε sale η σε προσφορα απο μαγαζι

*