Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Asterix & Obelix XXL Romastered Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    OSome Studio

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Microids

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Enarxis

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Asterix & Obelix XXL Romastered είναι από τα παιχνίδια που θα έπρεπε να έχουν παραμείνει καθηλωμένα στο τρένο των αναμνήσεων. Τους λόγους θα τους διαβάσετε στο αναλυτικό review του Enternity.gr.

Ποιος δεν γνωρίζει τον Asterix και τον Obelix. Οι δύο αγαπημένοι χαρακτήρες που ξεκίνησαν την καριέρα τους από τα comics των Γάλλων καλλιτεχνών Albert Uderzo και Rene Goscinny. Πρόκειται για δύο από τις πλέον αγαπημένες φιγούρες της βιομηχανίας διασκέδασης, με πολλαπλές παρουσίες στον χώρο των video games. Μιας και η Microids αποφάσισε να δώσει νέα πνοή σε κλασσικούς τίτλους των δύο ηρώων που πρωτοκυκλοφόρησαν αρκετά χρόνια πριν, σειρά πήρε το Asterix & Obelix XXL: Romastered. Αν και έτσι γίνεται αρχικά αντιληπτό, ουσιαστικά δεν πρόκειται για ένα, αλλά για δύο παιχνίδια, με τη δυνατότητα εναλλαγής ανάμεσα στην original και τη remastered έκδοση με το πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου.




Η ιστορία είναι αρκετά απλή. Με τον Asterix και τον Obelix να απουσιάζουν, οι Ρωμαίοι βρίσκουν την ευκαιρία να εισβάλουν στο διάσημο γαλατικό χωριό καίγοντας σχεδόν τα πάντα. Οι κάτοικοι συλλαμβάνονται και η τύχη τους είναι πλέον στα χέρια του διάσημου δίδυμου ηρώων, που έχοντας στο πλευρό τους τον σκύλο τους Dogmatix, καλούνται να οργώσουν όλη τη Γη για να τους βρουν και να τους ελευθερώσουν. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειας θα περάσετε από αρκετές περιοχές της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας. Εκεί περιμένουν λεγεώνες Ρωμαίων και όχι μόνο, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να δεχτούν τις σφαλιάρες σας. Δυστυχώς, στο normal επίπεδο δυσκολίας που παίξαμε, η ποιότητα του AI δεν ήταν στο αναμενόμενο επίπεδο, με αποτέλεσμα ορισμένοι από τους αντιπάλους να περιφέρονται δεξιά και αριστερά, λες και περίμεναν να πέσουν οι φάπες από τον ουρανό.



Μπορεί όταν λανσαρίστηκε ο original τίτλος, από άποψη μηχανισμών gameplay τα πράγματα να ήταν πιο απλά, όμως οι απαιτήσεις έχουν πλέον αλλάξει και τα standards βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα. Πατώντας ένα και μόνο πλήκτρο θα μπορέσετε να εξοντώσετε χιλιάδες αντιπάλους, με το ενδιαφέρον να ανεβαίνει μονάχα όταν ο Asterix πιεί μαγικό ζωμό, οπότε τα κάνει όλα Γης Μαδιάμ μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα. Σε περίπτωση που όποιος από τους δύο ήρωες ελέγχετε μια δεδομένη στιγμή, χάσει κάποιες μονάδες από την ενέργειά του, θα μπορέσει εύκολα τις αναπληρώσει, καθώς υπάρχουν διάσπαρτα σχετικά αντικείμενα και ταυτόχρονα τρυφερά αγριογούρουνα που με λίγα χτυπήματα θα αφήσουν πίσω τους εκλεκτό χοιρομέρι. Ο πήχης δυσκολίας είναι τέτοιος που δύσκολα θα χάσετε ζωή, επανερχόμενοι απλά στο τελευταίο checkpoint. Ακόμα και τα boss fights δεν κατορθώνουν να ξεφύγουν από τη γενική μετριότητα. Να παρακαλάτε μονάχα να αντέξουν τα πλήκτρα του χειριστηρίου από το διαρκές σφυροκόπημα. Σκοτώνοντας ένα συγκεκριμένο αριθμό αντιπάλων, θα αποκτήσετε πρόσβαση σε μοχλούς που ανοίγουν πόρτες ή σε πλατφόρμες που σας εκτοξεύουν στη συνέχεια της ιστορίας.



Αν βεβαίως δεν σας σπάσουν πρώτα τα νεύρα λόγω της κάμερας, που όταν βρίσκεστε είτε ανάμεσα σε πλήθος, είτε πολύ κοντά σε τοίχους, συμπεριφέρεται με τρόπο απρόβλεπτο. Όσο για τους όποιους γρίφους υπάρχουν, περιορίζονται σε καταστάσεις του στυλ να μεταφέρετε έναν πυρσό από ένα σημείο σε ένα άλλο δίχως να σβήσει η φλόγα, γεγονός που θα σας επιτρέψει να ανατινάξετε χύτρες γεμάτες πυρίτιδα. Κι αν τώρα ψάχνετε τρόπους να αναβαθμίσετε το παλμαρέ των κινήσεών σας, καλά που υπάρχουν πλανόδιοι πωλητές. Αυτοί προσφέρουν combos και αμείβονται με ασπίδες που θα βρείτε μέσα σε κουτιά. Είναι το νόμισμα του παιχνιδιού με άλλα λόγια. Τέτοια κουτιά θα σπάσετε δεκάδες χιλιάδες μέχρι να τελειώσει το παιχνίδι. Θα ασχοληθείτε τόσο πολύ με αυτά που έπειτα από το πρώτο δίωρο να αρχίσετε να αναρωτιέστε ποιος είναι τελικά ο πραγματικός σκοπός του παιχνιδιού. Να δέρνετε όποιον βρείτε μπροστά σας ή να σπάτε κουτιά;



Με την πρώτη εναλλαγή από την original στην έκδοση romastered, αποκαλύπτεται η καλή δουλειά που έχει γίνει στα γραφικά. Όχι ότι μιλάμε για κάτι το εξαιρετικό, απλά το αποτέλεσμα χαρακτηρίζεται ως αξιοπρεπές, με βάση τις δυνατότητες του PlayStation 4, όπου είχαμε την ευκαιρία να δοκιμάσουμε τον τίτλο. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και ηχητικά, με τη διαφορά να είναι αισθητή, ακόμα και για όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα ακοής. Δεν λείπουν όμως προβλήματα όπως frame drops, όταν υπάρχει μεγάλη συγκέντρωση χαρακτήρων στην οθόνη, αλλά και σε σημεία που δεν το περιμένει κανείς όπως μέσα σε ακατοίκητα σπήλαια. Αυτό όμως που προκαλεί εντύπωση είναι η ύπαρξη σημείων που η μεταφορά των assets από την original έκδοση δεν είναι ολοκληρωμένη και ως παράδειγμα αναφέρουμε κάποιες φλόγες που λείπουν από τα σπίτια που καίγονται στο γαλατικό χωριό.



Το Asterix & Obelix XXL Romastered ανήκει σε μια άλλη εποχή και καλό θα ήταν να έχει παραμείνει μια ανάμνηση των νεανικών μας χρόνων. Εκτός από τους μηχανισμούς του gameplay ο σχεδιασμός των επιπέδων θεωρείται επίσης απαρχαιωμένος και το χειρότερο απ’ όλα, είναι επαναλαμβανόμενος. Σα να μην έφτανε αυτό, δυστυχώς δίνεται πολύ περισσότερος χώρος από όσο θα έπρεπε σε δευτερεύουσες δραστηριότητες, όπως το σπάσιμο κουτιών που προαναφέρθηκε. Μάλλον «φτηνό» τέχνασμα για να μεγαλώσει η διάρκεια του gameplay. Ευτυχώς που υπάρχουν ψήγματα χιούμορ για να σπάει η μονοτονία, όπως η σφαλιάρα που προσγειώνεται στο κεφάλι του δρυΐδη στα σημεία που μπορείτε να αποθηκεύσετε την πρόοδό σας. Τέλος, η παρουσία των Asterix & Obelix λειτουργεί όπως ένα καλό cast ηθοποιών σε μία ταινία που λόγω σεναρίου, σε διαφορετική ποιότητα θα είχατε παρατήσει εξ’ αρχής. Συνίσταται μόνο για τους μεγάλους fans. 

5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Η εναλλαγή από την original στην έκδοση romastered
  • Η παρουσία των Asterix & Obelix
  • Ψήγματα χιούμορ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Μονότονο, επαναλαμβανόμενο gameplay
  • Ξεπερασμένος σχεδιασμός επιπέδων
  • Μεγάλο βάρος σε δευτερεύουσες δραστηριότητες
  • Αλλοπρόσαλλη κάμερα
  • Frame drops
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*