Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Atelier Lydie & Suelle Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Koei

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Koei

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Οι δύο πρώτες ώρες του Atelier Lydie & Suelle: The Alchemists and the Mysterious Paintings δεν γράφουν ιστορία στα χρονικά του gaming. Η ροή είναι αργή και μας μένει η αίσθηση ότι το παιχνίδι θα μπορούσε να μας εισάγει στον κόσμο και τους μηχανισμούς του πολύ πιο ουσιωδώς. Κατά την εισαγωγή γνωρίζουμε τις δύο πρωταγωνίστριες και μαθαίνουμε το στόχο τους, που, σε αντίθεση με άλλα JRPG που θυμόμαστε, δεν έχει καμία σχέση με τη σωτηρία του κόσμου από κάποιον υπερκακό. Αντίθετα, οι δύο αδελφές, Lydie και Suelle, θέλουν να κάνουν το εργαστήριο τους το πιο διάσημο σε όλο το βασίλειο του Adalett. Γνωρίζουμε βέβαια και τον πατέρα τους, ο οποίος κατορθώνει να μην κερδίζει την εμπιστοσύνη μας ούτε στο ελάχιστο, αλλά τουλάχιστον η παρουσία του περνά απαρατήρητη, ασχέτως αν κάποιες φορές θέτει -βολικά από άποψη σεναρίου- εμπόδια στις δύο κοπέλες.



Για να κατορθώσουν να κάνουν διάσημο το εργαστήριό τους, θα χρησιμοποιήσουν το Atelier Ranking System που (πάλι βολικότερα από ότι θα θέλαμε) εισάγεται από το βασιλικό κάστρο την ιδανική ώρα και λειτουργεί ως κίνητρο για τις κοπέλες, να προσπαθήσουν να φέρουν περισσότερες αποστολές εις πέρας και να ανεβάσουν την αναγνωρισιμότητά τους. Κατά κύριο λόγο η ολοκλήρωση των παραπάνω αποστολών αφορά στην παράδοση ενός αντικειμένου που καλούνται να κατασκευάσουν οι ίδιες, οδηγώντας μας στον πραγματικό πρωταγωνιστή αλλά και τον πιο δουλεμένο μηχανισμό που γνωρίσαμε στον τίτλο της Gust. Η υλοποίηση των συνταγών γίνεται στο μεγαλύτερο μέρος της στο εργαστήριο των κοριτσιών και περιλαμβάνει τη σωστή ανάμειξη των συστατικών. Όσο ποιοτικότερα είναι τα τελευταία, τόσο πιο ποιοτικό θα είναι και το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είναι όμως μόνο αυτός ο παράγοντας που πρέπει να λάβουμε υπόψιν. Λίγο μετά την βασική εκμάθηση του συστήματος crafting, εισάγονται οι λεγόμενοι καταλύτες, η χρήση των οποίων προσθέτει ιδιότητες στα αντικείμενα που κατασκευάζουμε, βελτιώνει την ποιότητα τους αλλά και δίνει περισσότερο βάθος στον ίδιο το μηχανισμό.



Βλέπετε κάθε καταλύτης έχει τις δικές του ιδιότητες και για να τις αξιοποιήσουμε πρέπει να συνδυάσουμε τα υλικά με το σωστό τρόπο, τοποθετώντας τα στο τετράγωνο πλαίσιο που εμφανίζεται με τέτοιον τρόπο ώστε να μην υπάρχει αλληλοκάλυψη, αλλά και εκμεταλλευόμενοι τα διαφορετικά σχέδια που προσθέτει η χρήση τους. Πρόκειται για έναν ευχάριστο μηχανισμό που στην κατασκευή ανώτερης ποιότητας αντικειμένων απαιτεί λίγη σκέψη παραπάνω, ποτέ όμως δεν οδηγεί σε μπλέξιμο που να αποθαρρύνει. Από την άλλη, το γεγονός ότι η πρόκληση είναι ελάχιστη σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να κατασκευάσουμε περισσότερα του ενός αντικείμενα με την ίδια συνταγή, ενδεχομένως να προκαλέσουν κούραση/βαρεμάρα μετά από κάποιες ώρες ενασχόλησης. Οι δύο κοπέλες πρέπει να περιπλανηθούν σε διάφορες περιοχές του βασιλείου και να συγκεντρώσουν τα υλικά που απαιτούνται για να ολοκληρώσουν συνταγές που έχουν αναλάβει, είτε από το Atelier Ranking System είτε από τον κόσμο του Adalett, και τις διάφορες χάρες που ζητάνε οι κάτοικοι μέσω πίνακα ανακοινώσεων που βρίσκεται αναρτημένος έξω από το βασιλικό κάστρο.
Αυτά τα υλικά, αναλόγως της σπανιότητάς τους, είτε βρίσκονται ελεύθερα στο κόσμο του Adalett, είτε τα κρατούν κάποια τέρατα τα οποία καλούμαστε να εξοντώσουμε. Η μάχη είναι σχετικά απλή, turn based, στις βάσεις που θέτει από πάντα η κατηγορία των JRPG, με τις κοπέλες να αναλαμβάνουν σειρά εναλλάξ με τους αντιπάλους. Η ανταμοιβή, πέραν των αντικειμένων που αναφέραμε προηγουμένως, προφανώς περιλαμβάνει και experience points, τα οποία ανεβάζουν τις ικανότητες των κοριτσιών, προσθέτοντας ειδικές κινήσεις που απαιτούν όλο και περισσότερα magic points για την εκτέλεσή τους. Δεν είναι όμως μόνες τους σε αυτό το ταξίδι και στην πορεία όλο και κάποιος σύμμαχος κάνει την εμφάνισή του για να προστατεύσει τις δύο κοπέλες σε κάποιες, ενδεχομένως δυσκολότερες, αναμετρήσεις. Και αν στην αρχή νομίζαμε ότι η προστασία λειτουργεί απλά ως σεναριακή αφορμή για τη δημιουργία πολυπληθέστερης ομάδας, κάναμε λάθος αφού τα υπόλοιπα μέλη του party μπορούν ανά πάσα στιγμή κατά τη διάρκεια της μάχης να προστατεύσουν τις δύο κοπέλες από κάποιο επερχόμενο χτύπημα.



Σε περίπτωση που η εξόρμηση στον έξω κόσμο δεν είναι αρκετή για τη συγκομιδή σπάνιων υλικών, η εξερεύνηση των μαγικών πινάκων που αναφέρονται και στον τίτλο του παιχνιδιού είναι η λύση. Εκεί προσφέρονται για εξερεύνηση διαφορετικοί κόσμοι βγαλμένοι σαν από παραμύθι στο σύμπαν του Atelier. Επιπλέον οι μάχες γίνονται λίγο πιο απαιτητικές, αφού οι εχθροί είναι περισσότεροι μα και δυσκολότεροι, χωρίς όμως πάλι να απαιτούν πολύ περισσότερη σκέψη ή να φτάνουν σε αποθαρρυντικά επίπεδα. Όπως στους παλαιότερους τίτλους της σειράς, έτσι και εδώ ο χρόνος περνάει in-game τόσο κατά την περιπλάνηση, ειδικότερα όμως κατά την εκτέλεση των συνταγών. Στα προηγούμενα Atelier ο συγκεκριμένος μηχανισμός ήταν ένας επιπλέον σημαντικός παράγοντας, αφού τα main quests ήταν δεμένα με αυτόν και, αν ο παίκτης ξεχνούσε τη διορία που υπήρχε, το quest δεν μπορούσε να ολοκληρωθεί. Στην περίπτωση του Atelier Lydie & Suelle μόνο τα side quests έχουν διορία εκτέλεσης και ακόμα και έτσι είναι αρκετά μεγάλη (π.χ. 25 μέρες εντός του παιχνιδιού) έτσι ώστε να μη δημιουργείται ουσιαστικά πρόβλημα, ακόμα και αν χαθεί κάποιο side quest. Η αφαίρεση της χρονικής πίεσης κάνει το παιχνίδι να ολοκληρώνεται μεν χωρίς την μόνιμη αίσθηση ότι μας κυνηγάνε οι διορίες, μειώνει όμως τη δυσκολία που συναντούσαμε παλαιότερα, όπου η διαχείριση του χρόνου ήταν από τα βασικά θέματα των παικτών.



Αυτή η έλλειψη δυσκολίας και βάθους, είναι εν τέλει και το μεγαλύτερο αμάρτημα του Atelier Lydie & Suelle, τίτλος που αν και μας διασκέδασε, ποτέ δεν μας δυσκόλεψε, ποτέ δεν έκανε το κάτι παραπάνω από το να μας προσφέρει ένα ευχάριστο διάλειμμα από την καθημερινότητά μας. Δεν είναι ότι δεν απολαμβάνουμε ένα χαλαρό απόγευμα κατασκευάζοντας φίλτρα στο εργαστήριο των Lydie & Suelle χρησιμοποιώντας το άρτια δουλεμένο σύστημα crafting της Gust. Θα θέλαμε όμως περισσότερη πρόκληση στους επιμέρους μηχανισμούς, έτσι ώστε η εμπειρία μας να γίνει πιο οργανική, να χρειαστεί να δώσουμε λίγη παραπάνω βάση στα πάρα πολλά διαφορετικά υλικά που μας παρέχονται ή να ζοριστούμε λίγο παραπάνω στις μάχες με τα bosses. Για να μπορέσουμε και εμείς εν τέλει να τον προτείνουμε ανεπιφύλακτα σε κάποιον fan των JRPG, οι οποίοι κατά πάσα πιθανότητα, ανά τα χρόνια, έχουν συνηθίσει να παιδεύονται λίγο παραπάνω. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ευχάριστο και βαθύ crafting system
  • Πρωτότυπο σενάριο (αν και με παρουσία πολλών κλισέ) στο οποίο το κίνητρο των δεν είναι η διάσωση του κόσμου
  • Αφαιρέθηκε το χρονικό περιθώριο από τα main objectives
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Αργή εισαγωγή
  • Εύκολες μάχες
  • Σε κανένα επιμέρους μηχανισμό του δεν απαιτεί παραπάνω σκέψη, σε σημείο που “αδικεί” ακόμα και το βαθύ crafting system
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*