Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Gust

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Koei

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.koeitecmoamerica.com/ryza2/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Μπορεί άραγε ένα υπέροχο παιχνίδι ρόλων και αλχημείας να γίνει ακόμα καλύτερο; Η απάντηση δίνεται μέσα από το αναλυτικό review του Εnternity για το Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy.

Η σειρά Atelier μετρά 25 χρόνια πορείας και πάνω από 40 τίτλους στην Ιαπωνία, με τους περισσότερους από αυτούς να έχουν κυκλοφορήσει και στη δυτική αγορά. Πίσω από αυτή την επιτυχημένη πορεία κρύβεται η Gust, ένα ιαπωνικό στούντιο που ανήκει πλέον στην Koei Tecmo. Πρόκειται για μία σειρά RPG στην οποία παίζει σημαντικό ρόλο η αλχημεία και οι συνταγές που θα δημιουργήσετε στο καζάνι του εργαστηρίου σας, γνωστό και ως ατελιέ στα γαλλικά. Όσοι δεν είχατε κάποια επαφή με το συγκεκριμένο franchise, το Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy είναι μία καλή επιλογή για την πρώτη σας περιπέτεια.




Η ιστορία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κλασική ενός ιαπωνικού παιχνιδιού. Μην περιμένετε δηλαδή κάτι που θα σας συναρπάσει ή θα σας μαγέψει ή θα σας δημιουργήσει περιέργεια τι θα συμβεί παρακάτω. Κυλάει με αργό, ήρεμο και χαλαρό ρυθμό, όπως δηλαδή και η ίδια η πρωταγωνίστρια, η οποία δείχνει να μη βιάζεται να εκτελέσει τα καθήκοντά της. Ακόμα και ο τρόπος που τρέχει είναι τόσο χαλαρός, με ανοιχτά ανέμελα χέρια και με χαρούμενο ύφος, ενάντια και στις πιο επικίνδυνες απειλές. Το παιχνίδι λαμβάνει χώρα τρία χρόνια μετά από την πρώτη περιπέτεια της πρωταγωνίστριας Reisalin "Ryza", η οποία προσκαλείται από το φίλο της Tao Mongarten για να επισκεφτεί την πρωτεύουσα Ashra-am Baird. Αφήνει πίσω της επομένως το όμορφο και ήσυχο νησί Kurken, όπου εκτυλίχτηκε η περιπέτεια του πρώτου τίτλου, και οδεύει για πρώτη της φορά σε μία μεγάλη πόλη. Ο Tao φαίνεται πως έχει ανάγκη τη βοήθεια και τις γνώσεις της Ryza για μία έρευνα στα κοντινά ερείπια, που συνδέεται με την ανάλυση μίας μυστηριώδους λίθου. Η λίθος, όπως αποκαλύπτεται αργότερα, πρόκειται για ένα αβγό  από το οποίο εμφανίζεται ένα συμπαθητικό πλάσμα, ο Fi. Ο αξιαγάπητος αυτός χαρακτήρας δείχνει να έχει συμπαθήσει τη Ryza και γίνεται μέρος της όμορφης παρέας. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι να εξερευνήσετε τα ερείπια και να κάνετε τους κατοίκους της πρωτεύουσας χαρούμενους μέσα από την αλχημεία. Η πρώτη εντύπωση είναι αρκετά θετική, με όμορφες περιοχές, πόλεις γεμάτες από κτήρια και κατοίκους, βροχή, όπως και με ποικίλες ενδυμασίες. Δεν περνάει απαρατήρητο το ιδιαίτερο στυλ ρουχισμού της ίδιας της Ryza, το οποίο είναι και κάπως ασύμμετρο, φορώντας κάλτσα μόνο στο ένα πόδι. Οπτικά το παιχνίδι είναι πολύ καλό. Πρόκειται για έναν από τους πιο εντυπωσιακούς τίτλους του Nintendo Switch, στον τομέα γραφικών. Η ανάλυση προσφέρει αρκετές λεπτομέρειες, ενώ η απόδοση μένει σταθερή στα 30 καρέ το δευτερόλεπτο ακόμα και στις πιο απαιτητικές μάχες. Δε θα παρατηρήσετε frame drops σε μάχες με τη συμμετοχή πολλών εχθρών, ούτε κατά τη διάρκεια πολλαπλών επιθέσεων, ούτε και στη χρήση ειδικών κινήσεων. Οι χρόνοι φόρτωσης είναι μέτριας διάρκειας σε σχέση με άλλα παιχνίδια της εταιρείας. Είναι σίγουρα πιο βελτιωμένοι σε σχέση με το αργό Fairy Tail ή το πρώτο Ryza. Σε γενικές γραμμές δε θα σας δημιουργήσουν ιδιαίτερο πρόβλημα. Αν και αυτά θεωρούνται ότι πρέπει να είναι δεδομένα σε κάθε τίτλο που κυκλοφορεί, αξίζει να σημειωθεί ότι δεν παρατηρούνται ούτε bugs ούτε και crashes.



Το στυλ του gameplay δεν διαφέρει πολύ από αυτό του πρώτου τίτλου. Έχετε για έδρα το εργαστήριό σας, όπου πειραματίζεστε με τις συνταγές και εξερευνείτε τον κόσμο για να συλλέγετε αντικείμενα από διάφορες πηγές της περιοχής ή και από τους εχθρούς. Όσο βρίσκεστε στην πρωτεύουσα, η αποθήκη χωράει 5.000 αντικείμενα ενώ κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, παίρνετε μαζί το σακίδιο με μέγιστη χωρητικότητα 200 περίπου αντικειμένων. Εξερευνείτε επομένως την κάθε περιοχή, συλλέγετε τα αντικείμενα και επιστρέφετε πίσω να τα αποθηκεύσετε και να δοκιμάσετε νέες συνταγές. Σε αυτό θα σας βοηθήσει αρκετά και το tutorial που προσφέρει η εταιρεία, είτε εντός του παιχνιδιού, είτε στην επίσημη ιστοσελίδα της. Οι συνταγές δημιουργούν είτε όπλα, είτε πανοπλίες, είτε άλλα αντικείμενα, με μία αρκετά λογική σειρά παραγωγής. Για παράδειγμα, θα βρείτε σε μια περιοχή ιστό αράχνης, που μπορείτε να τον μετατρέψετε σε ίνα, η ίνα γίνεται ρούχο και αυτό τελικά μετατρέπεται σε πανοπλία για το χαρακτήρα. Μπορεί η διαδικασία να φαίνεται δύσκολη στην αρχή αλλά μην απογοητευτείτε και μην τα παρατήσετε. Να έχετε στο νου σας ότι δεν υπάρχει σωστό και λάθος στην εκτέλεση μίας συνταγής. Πάρτε το χρόνο σας, κάντε διάφορες δοκιμές, βάλτε τη φαντασία σας να δουλέψει και απολαύστε το. Εάν δείτε τη διαδικασία με χαλαρό τρόπο, όπως η ίδια η πρωταγωνίστρια, είναι πολύ πιθανό να τη λατρέψετε.



Το σύστημα μάχης είναι απολαυστικό, φρέσκο και αρκετά πρωτότυπο. Πρόκειται για ένα turn-based RPG σε πραγματικό χρόνο, γνωστό και ως ATB. Η εταιρεία προσφέρει μάλιστα και ένα tutorial αρκετά βοηθητικό και κατατοπιστικό. Κατά τη διάρκεια της μάχης ελέγχετε έναν από τους τρεις χαρακτήρες, ενώ υπάρχει και ένας τέταρτος εφεδρικός που περιμένει έως ότου τον χρειαστείτε. Οι υπόλοιποι δύο χαρακτήρες ελέγχονται από τη CPU, αλλά μπορείτε να εναλλάξετε και να πάρετε τον έλεγχο με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η τεχνητή νοημοσύνη των συμπαικτών, γνωστό και ως AI, λειτουργεί  με αποτελεσματικό τρόπο στη μάχη, χωρίς να είναι υποχρεωτικό να τους ελέγξετε. Χρησιμοποιούν δηλαδή απλές επιθέσεις που σας δίνουν πόντους AP, ενώ σας ζητούν ορισμένες φορές να εκτελέσετε συγκεκριμένη κίνηση για να απελευθερώσουν τα skills. Αυτοί οι πόντοι μοιράζονται από όλους τους χαρακτήρες και καταναλώνονται για τη χρήση των skills. Όσο χρησιμοποιείτε skills γεμίζει μία άλλη μπάρα, που ονομάζεται tactics level και σας επιτρέπει να συλλέγετε ακόμα περισσότερους πόντους AP. Όταν μάλιστα φτάσει στο level 5, μπορεί να εκτελεστεί η πιο δυνατή special κίνηση του κάθε χαρακτήρα με αρκετά μεγάλο damage. Ένα αρνητικό με την αγγλική έκδοση του τίτλου, είναι πως υποστηρίζονται μόνο τα αγγλικά κείμενα, ενώ οι φωνές είναι ιαπωνικές. Έτσι όταν οι συμπαίκτες σας ζητούν συγκεκριμένη κίνηση πρέπει να παρατηρείτε συνεχώς το γραπτό τους μήνυμα στην οθόνη ενώ ταυτόχρονα πολεμάτε τους εχθρούς. Αυτό είναι το γενικό πλάνο χρήσης και μπορείτε να το προσαρμόσετε ανάλογα με το στυλ σας. Υπάρχουν πάρα πολλές διαφορετικές επιλογές, που δημιουργούν άλλες τόσες διαφορετικές στρατηγικές. Το μόνο βέβαιο είναι ότι δε θα βαρεθείτε σε καμία μάχη.



Ένα άλλο δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι η εξερεύνηση. Κάτω δεξιά έχετε τον διακριτικό χάρτη, τον οποίο ξεκλειδώνετε όταν επισκέπτεστε μία περιοχή για πρώτη φορά. Είναι αρκετά βοηθητικός, καλύπτει μεγάλη περιοχή και εμφανίζει χρήσιμες πληροφορίες όπως τους εχθρούς και την ώρα της ημέρας. Στις περιοχές εξερεύνησης θα βρείτε αντικείμενα που μαζεύετε με διάφορα εργαλεία όπως τσεκούρι, απόχη ή και με σκέτα τα χέρια σας. Νέα προσθήκη είναι η χρήση σφυρίχτρας με την οποία καλείτε ένα ζωάκι για να το καβαλήσετε και να περιηγηθείτε πιο γρήγορα, να αποφύγετε τις μάχες, ή ακόμα και να σκάψετε για αντικείμενα. Το AI των αντιπάλων λειτουργεί ικανοποιητικά, αφού σας κυνηγάνε όταν σας αντιληφθούν, ενώ σας αποφεύγουν όταν έχετε μεγάλο επίπεδο. Νέο χαρακτηριστικό στην εξερεύνηση είναι η ικανότητα κολύμβησης της Ryza, χάρη στην οποία μπορείτε να επισκεφτείτε πλέον το βυθό της θάλασσας, με το χειρισμό κατά τη διάρκεια της κολύμβησης να παραμένει απλός και εύχρηστος. Όσο για τη μετακίνηση από μία περιοχή σε μια άλλη, μπορεί να επιτευχθεί με το πάτημα ενός πλήκτρου. Σε κάθε RPG, ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα είναι ο τρόπος με τον οποίο γεμίζει η ενέργεια HP των χαρακτήρων. Εδώ πρόκειται για μία απλή διαδικασία, αφού αρκεί να μεταφερθείτε στην πρωτεύουσα. Τέλος, ακόμα μία όμορφη προσθήκη είναι η συλλογή πληροφοριών κατά τη διάρκεια εξερεύνησης των ερειπίων, ώστε να λυθούν διάφορα μυστήρια. Οι λύσεις συνοδεύονται μάλιστα με αρκετά ενδιαφέροντα δωράκια.



Η πρωτεύουσα αποτελείται από διάφορα shops στα οποία μπορείτε να αγοράσετε αντικείμενα ή ακόμα και την πρώτη ύλη. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε την ποιότητα ή την ποσότητα των αντικειμένων προς πώληση, μέσω μίας συγκεκριμένης διαδικασίας στο κατάστημα της Romy. Αυτό επιτυγχάνεται πουλώντας στην ίδια τα αντικείμενα τα οποία έχετε στην αποθήκη σας. Σημαντική είναι και η επίσκεψή σας στο café, όπου μπορείτε να αναλάβετε side-quests των κατοίκων της πόλης και να συλλέξετε χρήματα. Αυτές οι αποστολές σας ζητούν συνήθως να πολεμήσετε με συγκεκριμένα τέρατα ή mini-bosses ή ακόμα να συλλέξετε συγκεκριμένα αντικείμενα. Εάν μάλιστα έχετε ήδη στην κατοχή σας αυτά τα αντικείμενα, μπορείτε να δηλώσετε άμεσα την ολοκλήρωση του κάθε side-quest. Τα χρήματα είναι σημαντικά στην αρχή του παιχνιδιού αλλά όσο προχωράτε και εξοικειώνεστε με τις συνταγές, τόσο λιγότερα θα τα χρειάζεστε. Μην απογοητευτείτε επομένως εάν αισθάνεστε ότι δεν έχετε αρκετά για τις αγορές σας, απλά θυμηθείτε ότι είστε αλχημιστής.



Το Atelier Ryza 2: Lost Legends & the Secret Fairy είναι ένας από τους καλύτερους τίτλους της σειράς και ένα από τα πιο όμορφα παιχνίδια στο Nintendo Switch. Για να ολοκληρωθεί η βασική του ιστορία θα χρειαστείτε περίπου 35 με 40 ώρες, αλλά εάν καταφέρει να σας μαγέψει η αλχημεία, προσθέστε άλλες 10. Όσοι είστε εξοικειωμένοι με το πρώτο παιχνίδι, θα ήταν προτιμότερο να αυξήσετε τη δυσκολία πρόκλησης στο hard mode. Ετοιμαστείτε για μία περιπέτεια χαλάρωσης και ηρεμίας στον όμορφο κόσμο της Ryza και πειραματιστείτε για μια ακόμη φορά με τις διάφορες συνταγές της. 
EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ποικίλο σύστημα μάχη που δημιουργεί πολλές διαφορετικές στρατηγικές
  • Σταθερά fps καθ’ όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού
  • Χρήση fast travel παντού και οποτεδήποτε
  • Νέες ικανότητες εξερεύνησης όπως η κολύμβηση
  • Προσθήκη διερεύνησης λύσεων μυστηρίων
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Χωρίς φωνές στα αγγλικά, η οποία είναι σημαντική κατά τη διάρκεια της μάχης
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*