Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Attack on Titan 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Omega Force

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Koei

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Το Attack on Titan 2 παίρνει όλα τα στοιχεία που έκαναν το πρώτο έναν πολλά υποσχόμενο τίτλο με προβλήματα και γίνεται ένας…πολλά υποσχόμενος τίτλος με προβλήματα. Αν και πλέον δεν υπάρχει το στοιχείο της έκπληξης ακόμα και για όσους δοκίμασαν την πρώτη hack and slash απόδοση του anime/manga, που σημαίνει ένα κάποιο σοκ όταν πρέπει κανείς να αντιμετωπίσει γυμνούς γίγαντες με ανατριχιαστικά πρόσωπα, η συνέχεια της σειράς δείχνει να έχει προοπτικές για ακόμα μεγαλύτερο hype για τη συνέχεια - και την δική της, αλλά και του anime που θα επιστρέψει σύντομα με την τρίτη του σεζόν.



Αυτήν τη φορά ο παίκτης δημιουργεί ένα δικό του, καινούριο χαρακτήρα και βλέπει την ιστορία που εξελίσσεται στο anime μέσα από τα μάτια του, όμως το πρώτο δυσάρεστο που παρατηρεί κανείς είναι ότι πρέπει να ξαναζήσει σε μεγάλο ποσοστό τα γεγονότα της πρώτης σεζόν, όπως ακριβώς και στον προκάτοχο του Attack on Titan 2. Μιλάμε για επανάληψη quests, ακόμα και cut-scenes, οπότε δεν θα ήταν τελείως κακοπροαίρετο να χαρακτηρίσει κανείς το νέο παιχνίδι της Omega Force…Attack on Titan 1,5. Τα όσα συνέβησαν μάλιστα στην πρώτη περίοδο του anime καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο στο παιχνίδι από όσα είδαμε στη δεύτερη σεζόν, πράγμα δικαιολογημένο μόνο σε ένα μικρό ποσοστό μιας και πρόκειται για τα θεμέλια μιας σειράς που φαινομενικά βρίσκεται στα ντουζένια της και αποτελούνται από ήδη κλασικές σκηνές για τους οπαδούς του είδους.



Το σύστημα μάχης έχει δεχτεί βελτιώσεις που το κάνουν ακόμα πιο γρήγορο και να λειτουργεί ομαλότερα. Ο παίκτης μπορεί να επιλέξει μέρη του σώματος κάθε τιτάνα στα οποία θα επιτεθεί, άρα έχει τη δυνατότητα να τον καθηλώσει αφαιρώντας του τα πόδια ή να τον κάνει αρκετά λιγότερο επικίνδυνο κόβοντας και τα δύο του χέρια. Και στις δύο περιπτώσεις, οι αντιδράσεις των τιτάνων είναι τουλάχιστον απολαυστικές αφού είτε σπαρταράνε γκρεμίζοντας οτιδήποτε υπάρχει γύρω τους, είτε κάνουν αλλόκοτα άλματα για να πιάσουν τον παίκτη απευθείας με το στόμα. Σε κάθε περίπτωση τιτάνα, ο πιο γρήγορος τρόπος εξόντωσης είναι οι απανωτές επιθέσεις στον αυχένα. Εκεί συνήθως χρειάζεται ύψος και ταχύτητα επειδή οι τιτάνες τείνουν να στριφογυρίζουν αλλοπρόσαλλα, όμως κάθε χτύπημα προσφέρει απροσδόκητη ικανοποίηση και έτσι ο παίκτης καταστρέφει ανεξέλεγκτα νωτιαίους μυελούς με μίσος, παίρνοντας εκδίκηση για όσους αγαπημένους χαρακτήρες της σειράς έχει παρακολουθήσει να χάνονται από τα περίεργα πλάσματα με τα χαζά βλέμματα.



Τα πράγματα σοβαρεύουν όταν δεν υπάρχουν τα χαζά βλέμματα και κάνουν την εμφάνισή τους ψυλλιασμένοι τιτάνες και ειδικότερα όταν έρχεται ολόκληρη παρέα από αυτούς. Ένα πολύ θετικό χαρακτηριστικό είναι η δυνατότητα του παίκτη να κάνει φίλους τους χαρακτήρες της σειράς και στη συνέχεια να τους στρατολογήσει σε quests και μέσω εντολών να πραγματοποιήσει μαζί τους ειδικές επιθέσεις που κάνουν υπολογίσιμη ζημιά στους στόχους τους. Στις μάχες λοιπόν με τιτάνες που φέρονται πιο έξυπνα από τους περισσότερους και υπάρχει η υποτυπώδης αίσθηση co-op (το πραγματικό co-op mode είναι λιγότερο απολαυστικό) το Attack on Titan 2 δείχνει να θριαμβεύει. Επιπλέον υπάρχει ποικιλία όπλων και εξοπλισμού ODM (Omni-Directional Mobility) που κάνει τον παίκτη να αισθάνεται Spider-Man με ενδιαφέρον σύστημα αναβαθμίσεων και δυνατότητα fusion σε -πρακτικά- ό,τι έχει αγοράσει ο παίκτης. Οι σχέσεις με τους υπόλοιπους χαρακτήρες αναπτύσσονται και μέσω side-quests που μεταφράζονται σε «χάρες» που ζητούνται από τον παίκτη ή από συνοδείες VIP κατά τη μετακίνηση από μια περιοχή σε κάποια άλλη.
Η ιστορία του παιχνιδιού, που ολοκληρώνεται εύκολα και χωρίς βοήθεια από τα side-quests, χρειάζεται περίπου 12 με 15 ώρες (χωρίζεται σε 6 κεφάλαια με ξεχωριστά επεισόδια). Η διάρκεια δεν είναι διόλου μικρή, αν σκεφτεί κανείς πως το παιχνίδι προλαβαίνει να γίνει πολύ προβλέψιμο ως προς τα quests του και να δημιουργεί συχνά την αίσθηση της επανάληψης. Σε αυτό ευθύνεται η πιστότητα του σεναρίου σε αυτό του anime, κάτι που δεν λειτουργεί το ίδιο καλά και στα δύο μέσα, αφού στο παιχνίδι ο παίκτης τα βάζει με αμέτρητες…κλίκες τιτάνων που από ένα σημείο (που έρχεται γρήγορα) και μετά μοιάζουν οι ίδιοι, αλλά είναι λίγο πιο δυνατοί από την προηγούμενη φορά. Η δυσκολία δεν ανεβαίνει πολύ, αλλά το χειρότερο είναι η ανύπαρκτη κλιμάκωση που τα cut-scenes υπονοούν πως έρχεται. Η μόνη στιγμή που ζορίζουν τα πράγματα ουσιαστικά είναι στον επίλογο, ο οποίος προϊδεάζει την 3η σεζόν του anime (και άρα το Attack on Titan 3;).



Εννοείται πως έχουν προστεθεί πράγματα στην πλοκή, κάποια λιγότερο ίσως σημαντικά από αυτά που έχουν προβληθεί στο anime, συν την ύπαρξη διαλόγων με αμέτρητους χαρακτήρες, στους οποίους διαλόγους ο παίκτης μπορεί να διαλέξει μια από πολλές διαφορετικές απαντήσεις και αυτό θα κρίνει την σχέση του με τον εκάστοτε χαρακτήρα. Εδώ θέλει διπλωματία, αν θέλει ο παίκτης να έχει πολλούς «κοντινούς» του στις μάχες, αλλά ακόμα κι έτσι η διαδικασία γίνεται βαρετή γρήγορα. Οι διάλογοι και τα cut-scenes έχουν πάντα κάτι να προσφέρουν στην υπόθεση, αλλά ακόμα και αν ο παίκτης επιλέξει να κάνει skip, τα quests δίνονται τόσο ξεκάθαρα που το όλο παιχνίδι μπορεί να παιχτεί σαν σε speed run από την στιγμή που αποκτηθεί μια πλήρης ιδέα του τι γίνεται και πώς.
Ο κόσμος του παιχνιδιού είναι σχεδιασμένος να αντικατοπτρίζει αυτόν του anime (καμία έκπληξη), αλλά η ευρύτερη περιοχή κάθε κόσμου είναι διαθέσιμη στον παίκτη μόνο κατά τη διάρκεια κάποιου quest. Δεδομένου ότι από τη στιγμή που θα ξεκινήσει κάποιο quest, ο παίκτης πρέπει να «περιποιηθεί» τους τιτάνες άμεσα, δεν δίνεται η δυνατότητα για εξερεύνηση, αλλά τελικά δεν υπάρχει και λόγος, αφού εν μέσω των μαχών ο παίκτης θα περάσει από σχεδόν κάθε σημείο του χάρτη για να χτίσει και κάποια βάση.



Οι βάσεις χτίζονται ανάλογα με τη στρατηγική του κάθε παίκτη και εξυπηρετούν στην προμήθεια blades για το όπλο που χρησιμοποιεί, αέρα για το ODM του ή σε επιπλέον πυρομαχικά απέναντι στους τιτάνες (είτε αυτόματα, είτε χειροκίνητα). Οι τιτάνες μπορούν φυσικά να επιτεθούν στις βάσεις, οπότε ο παίκτης χρειάζεται να είναι σε εγρήγορση και ως προς τη συντήρηση τους, κάτι που ανεβάζει ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς στο παιχνίδι. Εκτός αυτών, υπάρχει και το νέο ability του sneak attack όταν ο παίκτης βρίσκεται μακριά από το στόχο του, κάτι που δεν βολεύει για συχνή χρήση μιας και ρίχνει κάπως άτσαλα τον ρυθμό των πραγμάτων.



Αν και sequel, το Attack on Titan 2 είναι ιδανικό για την πρώτη εμπειρία κάποιου στο franchise μιας και καλύπτει τις πρώτες δύο σεζόν του anime μέσα από γρήγορο και εντυπωσιακό σύστημα μάχης και καλοφτιαγμένα cut-scenes. Τουλάχιστον το drama και η αγωνία που δημιουργεί η ίδια η φύση των χαρακτήρων ακόμα καλά κρατεί. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Εξαιρετικές μάχες με τους τιτάνες
  • Καλό story, πιστό στο anime
  • Όλοι οι χαρακτήρες του anime
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Quests και cut-scenes από το πρώτο παιχνίδι επιστρέφουν αυτούσια
  • Καμία ουσιαστική δυσκολία
  • Αρκετά επαναλαμβανόμενο
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*