Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Bravely Default II Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Claytech Works

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Έχουν θέση τα κλασικά old-school turn-based JRPG στη σύγχρονη ιστορία των video games. Η απάντηση στο αναλυτικό μας review για το Bravely Default II του Nintendo Switch.

Το Bravely Default του Nintendo 3DS δημιουργήθηκε ως ένα spin-off του Final Fantasy και περιγράφει την ιστορία των τεσσάρων ηρώων του φωτός και των μαγικών κρυστάλλων. Το πρώτο παιχνίδι της σειράς ήταν ένα κλασικό turn-based RPG της Square-Enix, το οποίο εισήγαγε στο σύστημα μάχης τις εντολές Brave και Default, από τις οποίες εμπνεύστηκε για τον τίτλο του. Ήταν αρκετά δημιουργικό, υπέροχο, και ιδιαίτερα προκλητικό, με το sequel να έχει ως στόχο να συνεχίσει αυτή την επιτυχημένη πορεία. Παρόλο που αναφέρεται ως sequel, το Bravely Default II είναι ένα παιχνίδι με ολοκαίνουριους χαρακτήρες, κόσμο, νέα ανεξάρτητη ιστορία και μπορεί να παιχτεί από τον οποιοδήποτε. Εάν είστε μάλιστα fan των παραδοσιακών RPGs του SNES, τότε θα το λατρέψετε. Προετοιμαστείτε επομένως για μία παραμυθένια περιπέτεια η οποία συνοδεύεται από πάρα πολλές μάχες.




Η ιστορία του παιχνιδιού είναι αρκετά κλασική, με μία ομάδα ταξιδιωτών να θέλουν να σώσουν τον κόσμο από το σκότος. Στην αρχή κυλάει με πολύ αργό τρόπο και είναι πιθανό να σας κουράσει. Ωστόσο, από ένα σημείο και έπειτα μπορεί να σας μαγέψει, να σας τραβήξει το ενδιαφέρον και να προσφέρει ορισμένες δυνατές και συγκινητικές στιγμές. Ξεκινά με τον Seth, ένα νεαρό ναύτη που τον ξέβρασε η θάλασσα σε μία άγνωστη ακτή, ο οποίος σώζεται από την πριγκίπισσα Gloria και τον συνοδό της Sir Sloan. Χωρίς να γνωρίζει τι του έχει συμβεί, αποφασίζει να συνοδεύσει τους δύο διασώστες του, που προσπαθούν να ανακτήσουν τους κρυστάλλους και να αποκαταστήσουν την αρμονία στον κόσμο. Λίγο αργότερα θα προστεθούν στο γκρουπ ο Elvis, ένας σκληρός αλλά ταυτόχρονα αξιαγάπητος μελετητής και η μισθοφόρος Adelle. Με τον κρύσταλλο του ανέμου ήδη στην κατοχή τους, οι πέντε σύντροφοι ξεκινούν να ανακτήσουν και τους υπόλοιπους θησαυρούς ανεκτίμητης αξίας. Σκοπός του παιχνιδιού είναι να σώσετε την ήπειρο της Excillant από τις δυνάμεις του σκότους, που θέλουν να χρησιμοποιήσουν την ισχύ των κρυστάλλων για δικούς τους σκοπούς.



Στην αρχή του παιχνιδιού θα περάσετε δύσκολες στιγμές όσον αφορά στις μάχες, καθώς θα δίνεται η εντύπωση ότι το level up γίνεται με πολύ αργό τρόπο. Όσες μάχες και να πραγματοποιήσετε, το επίπεδο των χαρακτήρων θα παραμένει χαμηλό και οι αντίπαλοι θα σας δυσκολέψουν. Είναι πιθανό να θέλετε να κάνετε και κάποιο grinding για να δυναμώσετε, το οποίο ίσως να αποτελείται από δεκάδες ή και εκατοντάδες μάχες. Το ίδιο το παιχνίδι σας προτρέπει να το κάνετε αυτό, όταν οι εχθροί μιας περιοχής εμφανίζονται με κόκκινο χρώμα, που σημαίνει πως είναι πιο δυνατοί από εσάς. Αντιθέτως, εάν σας βλέπουν και τρέχουν για να σας αποφύγουν, τότε είστε αρκετά ισχυρός για τους εχθρούς της περιοχής. Τα στατιστικά των χαρακτήρων αυξάνονται με τον εξοπλισμό που μπορείτε να αγοράσετε στις διάφορες πόλεις ή να βρείτε μέσα σε σεντούκια. Μία νέα και ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι το μέγιστο βάρος εξοπλισμού (weight), το οποίο αν το ξεπεράσετε πέφτουν κατακόρυφα τα στατιστικά σας. Το συγκεκριμένο στατιστικό αυξάνεται με το επίπεδο του χαρακτήρα και εξαρτάται από το job της επιλογής του. Εάν έχετε επομένως χαμηλό level, δε θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ισχυρό όπλο μεγάλου βάρους. Προτείνεται να κάνετε μία ισορροπημένη επιλογή για τον εξοπλισμό, που να αξιοποιεί πλήρως το διαθέσιμο βάρος του χαρακτήρα. Για αυτό το σκοπό, υπάρχει και η επιλογή αυτόματου εξοπλισμού από τη CPU, αλλά δε θα είναι πάντα αποτελεσματική ή κατάλληλη για τις ανάγκες σας. Ωστόσο, στο αρχικό στάδιο της ιστορίας ίσως σας φανεί χρήσιμη.



Το σύστημα μάχης είναι παρόμοιο με τα προηγούμενα της σειράς. Πρόκειται δηλαδή για ένα σύστημα turn based, με το χρόνο να παγώνει στην επιλογή εντολής και το οποίο περιέχει τις εντολές Brave και Default. Στο τέλος κάθε μάχης κερδίζετε πόντους εμπειρίας του χαρακτήρα, χρήματα και πόντους εμπειρίας των jobs. Μία σημαντική διαφορά από τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς είναι πως επιλέγετε πλέον την ενέργεια του κάθε παίκτη και την εκτελεί στο τέλος της επιλογής. Υπενθυμίζεται ότι στα προηγούμενα ήσαστε υποχρεωμένοι να επιλέξετε τις εντολές και των τεσσάρων χαρακτήρων πριν ξεκινήσει η επίθεση. Άλλη μία σημαντική αλλαγή είναι πως δεν υπάρχουν random μάχες, με τα τέρατα και τους εχθρούς να είναι πλέον ορατοί και να μπορείτε να τους επιτεθείτε ή να τους αποφύγετε. Η τεχνητή νοημοσύνη των εχθρών, γνωστό και ως AI, δείχνει να υπολειτουργεί. Όταν σας εντοπίσουν τα τέρατα, τρέχουν προς την αντίθετη κατεύθυνση, η οποία παραμένει σταθερή ακόμα και αν βρεθείτε μπροστά τους. Οι επιλογές του χαρακτήρα κατά τη διάρκεια της μάχης είναι οι 'Attack', 'Brave', 'Default', 'Items', όπως και οι κινήσεις που συνοδεύουν το κάθε ένα από τα δύο jobs που έχετε επιλέξει. Το Brave σας δίνει τη δυνατότητα να εκτελέσετε έως και 4 συνεχείς ενέργειες χρησιμοποιώντας Brave Points (BP), πράμα που κάνει τη μάχη ενδιαφέρουσα και απαιτείται στρατηγική. Το Default από την άλλη σας προσφέρει αυξημένη αμυντική προστασία και ταυτόχρονα αυξάνει κατά ένα τα BP points. Ουσιαστικά τα BP points δηλώνουν πόσες κινήσεις μπορείτε να εκτελέσετε όταν έρθει η σειρά σας και έχουν μέγιστο αριθμό το 3, που σημαίνει 4 κινήσεις εάν ληφθεί υπόψη και το μηδέν.



Τα jobs επιστρέφουν και σε αυτό το παιχνίδι και τα αποκτάτε μαζεύοντας αστερίσκους για μία ακόμα φορά. Υπάρχει μεγάλη ποικιλία για όλα τα γούστα παικτών, αφού θα έχετε να επιλέξετε ανάμεσα σε 24 συνολικά jobs, όπως μάγους, κυνηγούς, αλχημιστές και ιππότες. Έχετε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσετε μέχρι και δύο jobs για κάθε χαρακτήρα, με τον συνδυασμό τους να παίζει ρόλο στα στατιστικά αλλά και στον εξοπλισμό τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλοι σχεδόν οι αστερίσκοι αποκτώνται κατά τη διάρκεια της κύριας ιστορίας και όχι μέσω side-quests, όπως παλαιότερα. Ακόμη μία προσθήκη είναι ένα νέο χαρακτηριστικό που ονομάζεται speciality, το οποίο προσθέτει επιπλέον abilities στο χαρακτήρα ανάλογα με το job της επιλογής του. Όπως για παράδειγμα το speciality του Μάγου που προσθέτει MP Points όταν χρησιμοποιείτε την εντολή Default κατά τη διάρκεια της μάχης. Το speciality είναι ενεργοποιημένο μόνο για το κύριο job, αλλά μπορεί να ενεργοποιηθεί και για το sub-job, με τη χρήση κατάλληλου support ability. Τα support abilities έχουν παρόμοια χρήση με τα προηγούμενα παιχνίδια, ξεκλειδώνονται δηλαδή ανεβάζοντας το επίπεδο των jobs και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από το χαρακτήρα, ακόμα και αν δεν έχει ενεργό το συγκεκριμένο job. Η κύρια διαφορά με το speciality είναι πως δε μένουν πάντα ενεργά ενώ περιορίζονται σε έξι για κάθε χαρακτήρα. Το κάθε job έχει και μία special ισχυρή κίνηση, η οποία ενεργοποιείται εάν χρησιμοποιήσετε για πάνω από δέκα φορές τις κινήσεις του εκάστοτε job. Όταν ενεργοποιηθεί, μπορεί να παραμείνει ενεργό και στο τέλος της μάχης για να το χρησιμοποιήσετε όταν κρίνετε πως το χρειάζεστε. Παραμένει ενεργοποιημένο ακόμα και αν αλλάξετε job, ενώ στα προηγούμενα παιχνίδια η αλλαγή job το μηδένιζε.  
Τα γραφικά του παιχνιδιού είναι πολύ όμορφα είτε σε TV Mode είτε σε handheld, με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και με αρκετές λεπτομέρειες για κάθε περιοχή, όπως και για τις στολές των χαρακτήρων. Τεχνικά ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα προβλήματα, όπως η πτώση των frames κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης του κόσμου ή της μάχης, ή ακόμα και στην προβολή cut-scenes. Συχνό φαινόμενο των cut-scenes, είναι η εμφανής πτώση της ανάλυσης και η δημιουργία θολούρας στα πρώτα δευτερόλεπτα, μέχρις ότου να σταθεροποιηθεί. Η θολούρα παρατηρείται και όταν μπαίνετε σε μία νέα περιοχή και κρατάει για λίγη ώρα στην αρχή. Σε αυτά τα προβλήματα έρχονται να προστεθούν και οι μεγάλοι χρόνοι φόρτωσης σε αρκετά σημεία, όπως στην εναλλαγή περιοχής ή στην έναρξη και λήξη των cut-scenes. Η 3D κάμερα κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης μπορεί να μετακινηθεί αριστερά, δεξιά πάνω ή κάτω. Ωστόσο, ορισμένες φορές μπλοκάρει όταν την κινείτε πάνω ή κάτω και δεν μπορείτε να δείτε κάποια σημεία της περιοχής που σας ενδιαφέρουν. Το μπλοκάρισμα ίσως οφείλεται στο σχεδιασμό του κόσμου που δεν έχει κάτι να παρουσιάσει στον ορίζοντα και σας αποτρέπει να τη μετακινήσετε. Αντιθέτως, στα μπουντρούμια δεν υπάρχει η επιλογή μετακίνησης της κάμερας και προβάλει το χαρακτήρα πάντα από πάνω. Όσο για τις πόλεις, ούτε εκεί υπάρχει η επιλογή μετακίνησης της κάμερας αλλά προσφέρεται η δυνατότητα ενός πλήρους zoom το οποίο εμφανίζει ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες. Με αυτό τον τρόπο εμφανίζεται το σημείο που βρίσκεται το ξενοδοχείο της πόλης ή το κατάστημα εξοπλισμού, ή ακόμα και οι κάτοικοι που έχουν να σας δώσουν side-quests. Όσο βρίσκεστε στον κύριο κόσμο εξερεύνησης, στην κάτω δεξιά γωνία της οθόνης εμφανίζεται ο χάρτης πλοήγησης. Μπορεί μάλιστα να μεγαλώσει για να καλύψει μεγαλύτερη περιοχή ή και να αφαιρεθεί τελείως με το πάτημα ενός πλήκτρου. Η αλήθεια είναι ότι το μεγάλο μεγέθους του χάρτη καλύπτει και μεγάλη περιοχή της οθόνης και δεν ενδείκνυται για χρήση πολλής ώρας. Δυστυχώς στα μπουντρούμια δεν παρέχεται χάρτης και είναι πολύ πιθανό να χαθείτε.



Το παιχνίδι προσφέρει και ένα ωραίο mini-game που παίζεται με κάρτες και έχει τίτλο Bind and Divide (B n’ D). Ορισμένοι κάτοικοι πόλεων θα εμφανίζουν ένα εικονίδιο καρτών πάνω από το κεφάλι τους, που σημαίνει ότι είναι πρόθυμοι να παίξουν μαζί σας. Το επίπεδο του αντιπάλου χαρακτηρίζεται από το rank, με το C να είναι το χαμηλότερο και S το ψηλότερο. Εσείς ξεκινάτε με C, που σημαίνει ότι μπορείτε να παίξετε με αντιπάλους του ίδιου επιπέδου. Έπειτα από κάθε νίκη, κερδίζετε πόντους οι οποίοι έχουν δύο λειτουργίες. Χρησιμεύουν ως πόντοι εμπειρίας που αυξάνουν το rank, ενώ ταυτόχρονα εξαργυρώνονται στον αντίπαλο για να του πάρετε τις κάρτες. Το συγκεκριμένο επιτραπέζιο είναι πολύ όμορφο να περάσετε την ώρα σας και μέσα σε 3 ώρες περίπου θα φτάσετε στο μέγιστο επίπεδο. Δυστυχώς δεν προσφέρει κάποια δώρα ή αντικείμενα για την κύρια περιπέτεια, ενδείκνυται επομένως καθαρά για ώρες χαλάρωσης και συλλογή καρτών. Προσφέρεται και ένα tutorial για τις διάφορες λειτουργίες του παιχνιδιού όπως το σύστημα μάχης, το menu ή ακόμα και τον τρόπο λειτουργίας του mini game B n’ D. Δεν είναι πάντως καλοδουλεμένο και ούτε χωρίζεται σε υποκατηγορίες, πράμα που δυσκολεύει την εύρεση πληροφοριών. Σας παρέχεται και μία εγκυκλοπαίδεια (Lore) με πληροφορίες για τους εχθρούς, τα bosses, τα αντικείμενα, τον εξοπλισμό και για τις κάρτες του mini game. Δεν υπάρχουν δυστυχώς πληροφορίες για τους κατοίκους πόλεων και τους άλλους χαρακτήρες της ιστορίας και θα δυσκολευτείτε να βρείτε κάποιον που ψάχνετε. Βέβαια, όταν ένας χαρακτήρας σας αναθέτει ένα side-quest, μπορείτε να το ενεργοποιήσετε ως κύριο στόχο και να σας καθοδηγήσει το παιχνίδι για τη λύση του. Η καθοδήγηση γίνεται μέσω ενός δείκτη που εμφανίζεται στην οθόνη, που δείχνει την κατεύθυνση που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Μπορείτε μάλιστα να ενεργοποιήσετε μέχρι και τρία side-quests, με τον κάθε δείκτη να έχει διαφορετικό χρώμα. Σε αυτό βοηθάει και η χρήση του παγκόσμιου χάρτη, πάνω στον οποίο μπορείτε να δείτε που βρίσκεται το σημείο που πρέπει να επισκεφτείτε για την επίτευξη του στόχου. Βέβαια στο χάρτη δεν παρουσιάζεται η θέση του χαρακτήρα σας, εκτός αν βρίσκεστε εντός κάποιας πόλης, αλλά γενικά δε θα σας δημιουργήσει ιδιαίτερο πρόβλημα. Στο συγκεκριμένο RPG δεν υπάρχουν ούτε ιπτάμενα πλοία ούτε και πιρόγες, με τη μετακίνηση από το ένα σημείο του χάρτη σε άλλο να γίνεται μέσω της άμαξας που διατίθεται σε κάθε πόλη και με μηδενικό κόστος. Ακόμη ένα νέο και πολύ χρήσιμο χαρακτηριστικό είναι το κόψιμο του γρασιδιού με το ξίφος σας κατά τη διάρκεια της εξερεύνησης, όπως κάνει ο Link της σειράς Zelda. Θα μείνετε έκπληκτοι από τα δώρα που θα κερδίζετε με αυτό τον τρόπο, όπως χρήματα, χρήσιμα αντικείμενα ή ακόμα και πανίσχυρα όπλα.



Σε κάθε πόλη υπάρχει ένα κατάστημα που προσφέρει τη λειτουργία ‘Αναζήτησης’. Η συγκεκριμένη λειτουργία ενεργοποιείται μιλώντας σε μία ηλικιωμένη κυρία και η εξερεύνηση ξεκινάει μόλις θέσετε το Nintendo Switch σε sleep mode. Είναι ουσιαστικά μία αυτοματοποιημένη λειτουργία για να κερδίσετε αντικείμενα όσο δε θα παίζετε το παιχνίδι. Η εξερεύνηση διαρκεί 12 ώρες σε πραγματικό χρόνο και τα αντικείμενα προσφέρουν συνήθως πόντους εμπειρίας ή αυξάνουν τα στατιστικά του χαρακτήρα μόνιμα. Όπως στα παλαιότερα παιχνίδια της σειράς, έτσι και εδώ, έχετε το αγαπημένο party chat ή αλλιώς κουτσομπολιό και ώρα για καφέ. Κατά τη διάρκεια της περιπέτειάς, θα εμφανίζεται αρκετά συχνά στο πάνω δεξιά μέρος της οθόνης, μία ειδοποίηση πως έχετε νέα συζήτηση με τους χαρακτήρες σας. Οι συζητήσεις αυτές λαμβάνουν χώρα συνήθως έπειτα από σημαντικά γεγονότα, τα οποία έχετε ανάγκη να τα σχολιάσετε και να τα κουτσομπολέψετε. Τις περισσότερες φορές δεν προσφέρουν κάτι σημαντικό, είναι τελείως προαιρετικές εξάλλου. Ωστόσο, σας βοηθούν να κατανοήσετε την ιστορία του παιχνιδιού, ενώ ταυτόχρονα γνωρίζετε καλύτερα τους χαρακτήρες σας.



Στη μουσική επένδυση επιστρέφει ο Revo, ο συνθέτης του πρώτου Bravely Default, το οποίο είχε ένα από τα καλύτερα soundtracks στη σύγχρονη ιστορία των video games. Η μουσική του νέου τίτλου έχει πάρα πολύ όμορφα κομμάτια, που ταιριάζουν απόλυτα στο παραμυθένιο στυλ του. Θα ακούσετε οικείες μελωδίες, που έχουν επιρροές από τη σειρά Final Fantasy, οι οποίες εμπλουτίζονται με κέλτικα αλλά και ροκ στοιχεία. Όταν μάλιστα ενεργοποιείται η special κίνηση του χαρακτήρα, αλλάζει και η μουσική της μάχης. Ο κάθε χαρακτήρας έχει τη δική του μελωδία, η οποία διαρκεί για όση ώρα είναι αυξημένα τα στατιστικά των χαρακτήρων.



Το Bravely Default II είναι ένα παραμυθένιο RPG που δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από τα κλασικά Final Fantasy του SNES. Το παραμύθι αυτό ενισχύεται με το επιτυχημένο localization και με τις φωνές αγγλικής προφοράς που σας ταξιδεύουν σε μεσαιωνικές εποχές. Έχει μία υπέροχη ιστορία που μπορεί εύκολα να κερδίσει το ενδιαφέρον σας. Δυστυχώς δε λείπουν τα τεχνικά θέματα που αναφέρθηκαν παραπάνω, τα οποία δείχνουν ότι ίσως δεν ήταν ακόμη έτοιμο για κυκλοφορία. Θα σας κρατήσει συντροφιά για 40 με 50 ώρες, ενώ η εμφάνιση του πραγματικού τέλους, είναι ίσως ένας γρίφος για δυνατούς λύτες. Αξίζει να σημειωθεί ότι και μετά τον κύριο τερματισμό, προσφέρεται ένα νέο walkthrough μέσω του New Game+ και με τη διατήρηση των jobs και των αντικειμένων που είχατε αποκτήσει στο πρώτο. Εάν είστε fan των παραδοσιακών JRPG, τότε το νέο παιχνίδι της Square-Enix είναι μία από τις καλύτερες επιλογές του Switch. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Δίχως random battles, oι εχθροί είναι πλέον ορατοί
  • Υπέροχο soundtrack
  • Fast travel σε κάθε πόλη του παιχνιδιού
  • Μεγάλη ποικιλία από jobs
  • Η special κίνηση παραμένει ενεργή και μετά την αλλαγή job
  • Το B n’ D είναι ένα υπέροχο επιτραπέζιο mini game να περάσετε ευχάριστα την ώρα σας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Εχθροί μέτριου επιπέδου ΑΙ
  • Frame drops σε αρκετά σημεία του παιχνιδιού
  • Εμφανής πτώση ανάλυσης και δημιουργία θολούρας, κυρίως στα cut-scenes
  • Δεν υπάρχει χάρτης στα dungeons
  • Μέτριο και δύσχρηστο tutorial
  • Αυξημένοι χρόνοι φόρτωσης
  • Η ιστορία ίσως κουράσει στην αρχή
  • Προβλήματα με την camera
  • Ορισμένα θέματα με την πλοήγηση και τη χρήση του χάρτη
  • Θέμα τύχης η εμφάνιση του πραγματικού τέλους
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*