Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Costume Quest 2 Xbox One Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Double Fine Productions

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Xbox Game Studios

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Microsoft Hellas

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Costume Quest 2 Xbox One
    • 12+ pegi 12+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.costumequest2.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 6

    ENTERNITY SCORE
*
Halloween, σατανικοί οδοντίατροι, μασκαρεμένα παιδάκια, τέρατα, μαγικά κουστούμια, Tim Schafer, ταξίδια στο χρόνο και αρκετές δόσεις cuteness και χιούμορ αποτελούν τη συνταγή της δημιουργίας του Costume Quest 2. Μια συνταγή που μερικά πράγματα τα κάνει καλά, λίγα τα κάνει μέτρια και δυστυχώς αρκετά τα παραλείπει τελείως. Ο τίτλος ξεκινά ακριβώς από το σημείο που τελείωσε ο προηγούμενος, κάτι που δεν εξυπηρετεί ακριβώς σωστά την όλη ιστορία, μιας και ενώ υπάρχουν αρκετές αναφορές στα γεγονότα του πρώτου τίτλου, ποτέ δεν εξηγείται αναλυτικά τι συνέβη, κάτι που αφήνει τρύπες στην αφήγηση  που δεν καλύπτονται ποτέ για κάποιον που δεν είχε παίξει ποτέ τον πρώτο τίτλο.



Παρόλα αυτά, ότι και εάν είχε γίνει στον πρώτο τίτλο, οι ήρωές μας είναι αναγκασμένοι να ξανασώσουν το Halloween, το οποίο αυτήν τη φορά υποφέρει εξαιτίας ενός κομπλεξικού οδοντίατρου με κακή παιδική ηλικία και καταπιεστική μητέρα. Ναι, το λεπτό (ή χοντρό) χιούμορ του τίτλου ξεκινά από τις πρώτες στιγμές και είναι ένα από τα μεγαλύτερα εφόδιά του. Σεναριακά, ο τίτλος δεν διεκδικεί κάποιο βραβείο ποιότητας μιας και η ιστορία κρατάει μεν το ενδιαφέρον αλλά δεν είναι και κάτι το συγκλονιστικό, ούτε διαθέτει κάποια ανατροπή.
Το πλέον χιουμοριστικό κομμάτι του τίτλου δεν είναι ουσιαστικά κάποιοι διάλογοί του ή σεναριακά στοιχεία, όσο οι στολές και η χρήση τους στη μάχη.
Στην πράξη θυμίζει εντόνως παιδικό παραμυθάκι, κάτι που δεν αποκλείεται να είχαν στο μυαλό τους οι δημιουργοί του τίτλου σε γενικότερο πλαίσιο, να απευθυνθούν δηλαδή σε μικρότερα παιδιά, κάτι που εξηγεί και δύο από τα μεγαλύτερα αμαρτήματα του τίτλου, τη μικρή διάρκεια και την ελάχιστη δυσκολία (μετά το patch). Και αυτό γιατί ουσιαστικά οι μηχανισμοί του gameplay είναι αυτοί ενός υπεραπλουστευμένου και ενίοτε απαρχαιωμένου ή light Turn Based RPG. Υπάρχει βέβαια η έμπνευση με τα αποκριάτικα κουστούμια,  που μερικά από αυτά είναι πραγματικά εξαιρετικά,  υπάρχουν σε ρόλο buff οι Creepy Cards, αλλά όλα είναι ζήτημα πατήματος ενός και μόνου κουμπιού, με έμφαση στο σωστό timing.


Οι μηχανισμοί του gameplay είναι αυτοί ενός υπεραπλουστευμένου και ενίοτε απαρχαιωμένου ή light Turn Based RPG

Το πλέον χιουμοριστικό κομμάτι του τίτλου δεν είναι ουσιαστικά κάποιοι διάλογοί του ή σεναριακά στοιχεία, όσο οι στολές και η χρήση τους στη μάχη. Με διαφορά το βραβείο καλύτερού κωμικού κουστουμιού απονέμεται στο Candy Corn το οποίο σε όλη τη διάρκεια του τίτλου (και με μια μικρή αλλά εξαιρετικά χρήσιμη εξαίρεση) δεν κάνει τίποτα, παρά κάθεται να τρώει ξύλο και να συνοδεύεται από εξαιρετικές ατάκες. Πολλές φορές σε δύσκολες (και κυρίως βαρετές) μάχες οι εν λόγω ατάκες μπορεί να είναι εξαιρετικά χαλαρωτικές. Πέρα από το χιούμορ η μοναδική ανταμοιβή σας στο τέλος του τίτλου, εάν δεν βγάλετε από το party το Candy Corn, εκτός από τις ατάκες είναι ένα -με κόπο κερδισμένο- achievement. Δυνατό σημείο και η αισθητική-τεχνικός τομέας. Πανέμορφα γραφικά, εξαιρετική σχεδίαση, ελάχιστα τεχνικά ψεγάδια, εξαιρετικό frame rate, ταιριαστή και λίαν ατμοσφαιρική μουσική. Το γεγονός ότι η αισθητική αυτή επεκτείνεται παντού, όπως π.χ. στους χάρτες του παιχνιδιού, μπορεί κάποιους να τους ενοχλήσει αλλά από την άλλη βοηθά στη δημιουργία ενός εξαιρετικά δομημένου αισθητικά συνόλου.



Πιο πάνω αναφέρθηκε η ύπαρξη ενός patch το οποίο δημιουργεί ένα πολύ ωραίο θέμα για το πώς λειτουργεί σήμερα (εξαιρετικά λανθασμένα) η βιομηχανία των videogames. Στην αρχική έκδοση του τίτλου λοιπόν, μετά από κάθε μάχη οι ήρωες έπρεπε να αναζητούν σιντριβάνι με νερό για να γεμίσουν το health τους, κάτι που πολλοί θεώρησαν (όντως) εκνευριστικό και βαρετό. Η λύση που δόθηκε με το patch ήταν να υπάρχει εναλλακτική μορφή full healing με τη χρήση των γλυκών που μαζεύουν οι ήρωες, με το αντίτιμο όμως να είναι γελοία μικρό, κάτι που ουσιαστικά κατήργησε πλήρως τα σιντριβάνια. Το κακό όμως είναι ότι μαζί με αυτά κατήργησε και όλη τη healing λογική του τίτλου. Τόσο οι κάρτες, όσο και οι στολές που προσέφεραν healing bonus κατά τη διάρκεια της μάχης αλλά και μετά, ουσιαστικά αχρηστεύτηκαν. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι κατά την ενασχόλησή μας με τον τίτλο και τον τερματισμό του (παρά την αργοπορία για να μαζευτούν όλα τα achievements) σε κάτι παραπάνω από δέκα ώρες (η γρήγορη εκδοχή είναι οκτώ), κουστούμι με healing χρησιμοποιήσαμε μόνο στην αρχή λόγω παντελούς έλλειψης άλλου και στην τελική μάχη για ευνόητους λόγους. Σε όλη την υπόλοιπη διάρκεια και παρά το γεγονός ότι η ύπαρξη του Candy Corn είχε περιορίσει τους ωφέλιμους χαρακτήρες σε δύο, δεν κατέστη απαραίτητο να έχουμε healing στην ομάδα.



Ιδού λοιπόν πώς ένα patch μπορεί να αναιρέσει το σχεδιασμό ενός τίτλου όταν αντί να αναζητηθεί μια μέση λύση επιλέγεται το «πονάει κεφάλι, κόψει κεφάλι». Φτάνει η υπερβολική ευκολία και η μικρή διάρκεια να κάνουν ζημιά στον τίτλο; Δυστυχώς ναι μιας και δεν τον αφήνουν να ανέβει ένα σκαλί παραπάνω, κάτι που βάσει αισθητικής μπορεί και να εδικαιούτο. Ως έχει -σε επίπεδο gameplay- μπορεί να αποτελέσει ένα πάρα πολύ καλό παιδικό τίτλο ή μια εξαιρετική εισαγωγή για κάποιον που παίζει πρώτη φορά τίτλο του είδους. Για τους υπόλοιπους είναι μια ευχάριστη και απλά διασκεδαστική ενασχόληση.


 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πανέμορφα γραφικά, εξαιρετική αισθητική
  • Ευρηματικά κοστούμια
  • Χιούμορ
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Broken σύστημα healing
  • Εξαιρετικά σύντομο και εύκολο
  • Σεναριακά ρηχό
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*