Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Detective Pikachu Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Creatures Inc.

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Από την αρχή σχεδόν της ενασχόλησής μας με το Detective Pikachu, μας περίμενε μια διαπίστωση και ένα συμπέρασμα. Όπως και ο αρχισυντάκτης μας, έτσι και οι πρωταγωνιστές, λατρεύουν τη γεύση και το άρωμα του καφέ. Δεν θα δίσταζαν μάλιστα να δοκιμάσουν την οποιαδήποτε ποικιλία, προκειμένου να βρουν αυτή που ταιριάζει καλύτερα στον ουρανίσκο τους. Αυτό όμως δεν μπόρεσε να το καταλάβει ο αγαπητός αρχισυντάκτης κι έτσι αβίαστα συμπεραίνουμε ότι δεν έχει (ακόμα;) την ικανότητα να οσμίζεται το αγαπημένο του ρόφημα μέσα από bits και bytes. Αλλιώς, δεν εξηγείται πως του ξέφυγε ο τίτλος. 1-0.



Μετά όμως από την εισαγωγή -κρύο ανέκδοτο για να μας δροσίζει το κατακαλόκαιρ-— ας περάσουμε σε κάτι πιο σοβαρό. Οι πρωταγωνιστές του Detective Pikachu είναι δύο. Από τη μια το διασημότερο Pokémon, που αυτήν τη φορά δεν θα χρησιμοποιήσει τις ηλεκτρικές του δυνάμεις αλλά το μυαλό του, και από την άλλη ο Tim Goodman. Ένας νεαρός που αναζητεί τα ίχνη του πατέρα του που ξαφνικά χάθηκε από προσώπου γης. Όταν έγινε αυτό, ο πάτερ φαμίλιας Goodman βρισκόταν κοντά σε μια μεγάλη ανακάλυψη, παρόλο που δεν του φαινόταν, αφού ακόμα και η ίδια η σύζυγός του τον χαρακτήριζε ως ανώριμο. Επιπλέον, αν και ουσιαστικά δεν μιλάνε την ίδια γλώσσα, Tim και Pikachu μπορούν και συνεννοούνται άψογα και παρέα θα προσπαθήσουν να λύσουν μια σειρά από μυστήρια. Το παιχνίδι ανήκει στην κατηγορία των point and click adventures. Αυτό σημαίνει πως ό,τι υπάρχει στην οθόνη είναι υποψήφιο προς εξερεύνηση και, αντίστοιχα, όποιος ή όποια υπάρχει, δεν θα πρέπει να γλιτώσει τις ερωτήσεις. H δράση εκτυλίσσεται στην πάνω οθόνη του 3DS, ενώ η κάτω χρησιμοποιείται για την καταγραφή και ανάκτηση πληροφοριών. Ό,τι έχει σχέση με ανθρώπους, αντικείμενα και Pokémon καταγράφεται με την παραμικρή λεπτομέρεια. Δεν ξεφεύγει ούτε το παραμικρό κόμμα. To γεγονός ότι ο Pikachu μπορεί να κουβεντιάζει με οποιοδήποτε Pokémon διευκολύνει τα μέγιστα στη συλλογή πληροφοριών, τις οποίες μεταφράζει αυτομάτως στη γλώσσα των ανθρώπων. Οι κατηγορίες πληροφοριών είναι δύο. To Case List όπου αποθηκεύονται όλες οι πληροφορίες για ανθρώπους, Pokémon, αντικείμενα και μελέτες και τα Case Notes που υπάρχουν στοιχεία για την επίλυση των γρίφων της εκάστοτε υπόθεσης. Ευτυχώς, υπάρχει πλήρης υποστήριξη για αφή, οπότε η μετάβαση από ένα τμήμα σε ένα άλλο καθίσταται απλή διαδικασία. Σε άλλη περίπτωση ίσως και να μιλάγαμε για τόμους πληροφοριών, στοιβαγμένους άτακτα, όμως η ταξινόμηση είναι τέτοια, που θα τη ζήλευε ακόμα και ο καλύτερος αρχειοθέτης.



Αυτό που εντυπωσιάζει από την πρώτη στιγμή είναι ο κόσμος του παιχνιδιού. Άνθρωποι και Pokémon συνυπάρχουν σχεδόν αρμονικά στη Ryme City, δίχως να νομίζει κανείς ότι ο ένας έχει εισβάλει βίαια στον κόσμο του άλλου. Όπως για παράδειγμα σε μια πολιτισμένη κοινωνία, όπου άνθρωποι και κατοικίδια αναπνέουν τον ίδιο αέρα. Παρόλα αυτά η εκμετάλλευση συνεχίζει να υπάρχει. Με ή χωρίς τη θέλησή τους, τα Pokémon γίνονται αντικείμενα πειραματισμού, άλλες φορές προς όφελος του κοινωνικού συνόλου και άλλες φορές για την εξυπηρέτηση σκοτεινών σκοπών. Δυστυχώς, όση πνευματική πρόοδος και αν υπάρξει, το ανθρώπινο ένστικτο για επικράτηση έναντι όλων των άλλων ειδών, πάντοτε θα βρίσκει διεξόδους προς την επιφάνεια.
Οι σοβαρές προκλήσεις απουσιάζουν. Γνωρίζοντας λίγα αγγλικά και διαβάζοντας προσεκτικά τα στοιχεία, κανένας γρίφος δεν πρόκειται να μείνει άλυτος. Σε καμία περίπτωση δεν θα ζητηθεί από τους παίκτες να αυτοσχεδιάσουν. Τα πάντα είναι καταγεγραμμένα, άρα οι πιθανότητες λάθους πρακτικά μηδενίζονται. Ακόμα και στις περιπτώσεις που θεωρητικά θα άρχιζαν τα δύσκολα, ο Pikachu αναλαμβάνει το ρόλο του από μηχανής θεού, προσφέροντας τις γνώσεις του και καθοδηγώντας τους παίκτες στα επόμενα βήματά τους. Συν ότι από ένα σημείο και μετά, η χαμηλή δυσκολία μπορεί να μετατρέψει για αρκετούς τα πράγματα σε ρουτίνα. Ναι μεν υπάρχει ενδιαφέρον για το τι συμβαίνει παρακάτω, υπάρχουν ανατροπές στο σενάριο και οι διάλογοι έχουν τις πιο πολλές φορές ενδιαφέρον, όμως η εύρεση σε μια διαρκή κατάσταση του στιλ, "Σε κρατάω, μη φοβάσαι δεν θα πέσεις", όταν σε απόσταση χιλιομέτρων τα πάντα είναι ίσιωμα, είναι όπως η ανάγνωση ενός βιβλίου, ίσα για να δούμε το τέλος. Πολλές φορές μάλιστα, εκεί που δημιουργείται η εντύπωση ότι το μυστήριο φτάνει στο τέλος του, ένα νέο στοιχείο προστίθεται στην εξίσωση. Άλλοτε αυξάνοντας το δείκτη ενδιαφέροντος και άλλοτε οδηγώντας σε πλατειασμό. Πάντως, αυτό που μένει στο τέλος είναι η απορία: πόσο πιο εύκολο θα ήταν το gameplay αν πριν αρχίσει η περιπέτεια ενεργοποιούνταν το easy mode;



Βέβαια, τα παραπάνω διευκολύνουν την πρόσβαση σε όλες τις ηλικίες, άρα διευρύνουν τον κύκλο των υποψήφιων αγοραστών και μάλιστα προς την κατεύθυνση των παιδιών. Της κατηγορίας δηλαδή που έχει και τη μεγαλύτερη δύναμη, μιας και οι περισσότεροι γονείς αδυνατούν να τους πουν όχι. Όπως και να έχει πάντως, θα ήταν όλα πολύ καλύτερα και δεν θα υπήρχε η σχετική γκρίνια, αν η ομάδα ανάπτυξης είχε φροντίσει, έστω μέσω ρυθμίσεων, να επιτρέπει στους παίκτες να καθορίζουν το βαθμό δυσκολίας. Τουλάχιστον, τεχνικά δεν υπάρχει κάτι το αρνητικό. Η μουσική επένδυση είναι τέτοια που βοηθάει στη δημιουργία της απαραίτητης ατμόσφαιρας, ενώ τα voice overs ταιριάζουν απόλυτα στον τρόπο που η Nintendo θέλει διαμορφώσει την προσωπικότητα των πρωταγωνιστών. Η παρουσία του Pikachu και κυρίως το γεγονός ότι μιλάει, αποτελεί πρώτης τάξης ευκαιρία να εκτοξεύσει μοναδικές ατάκες που δίνουν ένα χιουμοριστικό τόνο, σπάζοντας τη μονοτονία. Τα γραφικά είναι προσεγμένα, τα μοντέλα των χαρακτήρων σχεδιασμένα με όλες τις απαραίτητες λεπτομέρειες, ενώ καλή είναι και η δουλειά που έχουν κάνει οι υπεύθυνοι για το animation.



Το Detective Pikachu θα σας κρατήσει μπροστά από τις οθόνες του 3DS για κάτι περισσότερο από δέκα ώρες. Αν μέχρι σήμερα δεν είχατε καμία επαφή με τα Pokémon, δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα με το παιχνίδι. Ίσα-ίσα που, αν δώσετε προσοχή, θα μάθετε ορισμένα πράγματα. Σε γενικές γραμμές, ναι μεν καλή η προσπάθεια, όμως στην παλάτζα θα πρέπει να μπει και το ζύγι που έχει να κάνει με το replayability, που στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν έχει θετικό πρόσημο. Η περιπέτεια είναι αυτό που λέμε one-off. Μετά από το πρώτο playthrough απλά θα καταλήξει στο ράφι. Χωρίς το παραμικρό δικαίωμα να διεκδικήσει τίποτα παραπάνω. 

6.5

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Άψογη οργάνωση των πληροφοριών
  • Η σύνθεση του κόσμου
  • Έντονο ενδιαφέρον για το τέλος της ιστορίας
  • Τεχνικός τομέας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Απουσία πρόκλησης
  • Μηδενικό replayability
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*