Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Die Young Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    IndieGala

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    IndieGala

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Die Young
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://dieyoung.indiegala.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Αξίζει να ασχοληθείτε με το Die Young; Διαβάστε την απάντηση στο αναλυτικό μας review.

Σχεδόν έναν χρόνο μετά την κυκλοφορία του σε υπολογιστές, οι άνθρωποι της IndieGala βρέθηκαν σε θέση να μεταφέρουν το Die Young, δηλαδή το πρώτο δημιούργημα του στούντιο σε PS4 και PS5, προσπαθώντας να μεταφέρει στις κονσόλες ένα από τα πιο εντυπωσιακά survival games των τελευταίων ετών. Η αλήθεια είναι ότι το Die Young είχε αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις, ήδη πριν την κανονική κυκλοφορία του, όντας στο Early Access του Steam και όταν ο παίκτης ξεκινήσει την πορεία του στην κονσόλα της Sony, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστεί ήδη από τα πρώτα δευτερόλεπτα. Η ηρωίδα του παιχνιδιού βρίσκεται από την αρχή σε ένα απόμερο πηγάδι και ξεκινάει άμεσα την προσπάθεια επιβίωσής της, έχοντας ελάχιστα βοηθήματα. Αυτό το απότομο κατευθείαν πέταγμα στα βαθιά είναι απλώς η πρώτη διαπίστωση ότι ο τίτλος είναι αρκετά διαφορετικός από τους υπόλοιπους, ανεξαρτήτως του, όποιου από τα 4 διαθέσιμα, επιπέδου δυσκολίας επιλεγεί.




Ο ρεαλισμός συνεχίζεται σε όλη την πορεία του παιχνιδιού, όπου ο παίκτης πρέπει να ισορροπήσει ανάμεσα σε όλες τις αρχικές επιλογές που πρέπει να κάνει για τον ρουχισμό του, την εξολόθρευση των αντιπάλων του, την εύρεση των φίλων του αλλά και την διαμονή του στο εχθρικό περιβάλλον του μεσογειακού νησιού που έχει βρεθεί. Η επίτευξη όλων αυτών των στόχων υπενθυμίζεται διαρκώς και το παραμικρό ολίσθημα μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες. Για να πετύχει την οποιαδήποτε σημαντική πρόοδο θα χρειαστεί να αξιοποιήσει όσο το δυνατόν περισσότερες από τις πρώτες ύλες του περιβάλλοντός του. Και αυτές είναι πολλές. Κάθε όπλο που δημιουργεί ή βρίσκει ο παίκτης, κάθε συνταγή ή φάρμακο που καλείται να αξιοποιήσει, κάθε ζώο ή άνθρωπος που αντιμετωπίζει, είναι φτιαγμένος με ξεχωριστά στατιστικά στοιχεία που απεικονίζονται αυτούσια στην οθόνη. Συνολικά, υπάρχουν ελάχιστες περιπτώσεις που μπορούν να φτάσουν το Die Young στην πληθώρα επιλογών που δίνουν στον παίκτη να ακολουθήσει, χωρίς παράλληλα να επηρεάζουν σημαντικά την ιστορία.



Το κακό σε αυτήν την επιλογή των δημιουργών του τίτλου είναι ότι μέχρι να επέλθει μία ισορροπία και να βρεθεί ένας αξιόλογος ρυθμός τόσο ως προς την προσαρμογή του παίκτη, όσο και για την εξέλιξη της ιστορίας, θα χρειαστεί να περάσουν πολλές, μα πάρα πολλές ώρες. Μόνο από το γεγονός ότι για να ολοκληρωθεί ο πρόλογος του παιχνιδιού χρειάζεται να πέσει η νύχτα, ενώ το παιχνίδι εξελίσσεται σε κανονικό χρόνο, δηλαδή απαιτούνται σχεδόν 10 ώρες καθαρού gameplay για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο, τα λέει όλα. Ευτυχώς, από εκεί και πέρα, το ρολόι προχωράει ανάλογα με τα επιτυχημένα quests, αλλά θα χρειαστεί γερό στομάχι μέχρι εκείνο το σημείο. Εάν συνυπολογιστεί και το γεγονός πως η συνολική ιστορία μάλλον δεν ενθουσιάζει με τις τελικές αποφάσεις του σεναρίου να είναι συζητήσιμες, η συνολική ροή του Die Young δεν μοιάζει να αποζημιώνει τον παίκτη που ασχολήθηκε με τον τίτλο. Αντίθετα, αυτό που αποτελεί μάλλον το πιο δυνατό σημείο του παιχνιδιού είναι ο οπτικόακουστικός τομέας. Τα ειδυλλιακά -και ολίγον ελληνικά- τοπία απεικονίζονται υπέροχα, με τρομερές λεπτομέρειες και φωτισμούς, ενώ η απεικόνιση των καιρικών φαινομένων είναι πραγματικά εντυπωσιακή, με τον ήχο να αποτελεί παράδειγμα για οποιαδήποτε κυκλοφορία. Μάλιστα οι άνθρωποι της IndieGala έχουν προαναγγείλει πως όταν κυκλοφορήσει το patch για την αναβάθμιση του παιχνιδιού για το PS5, θα γίνεται χρήση και του 3D Audio.



Μέχρι στιγμής πάντως, αυτό που χρειάζεται προσοχή είναι η έκδοση του PS4, καθώς οι υψηλότερες επιδόσεις που απαιτούνται για την απεικόνιση των όσων συμβαίνουν στην οθόνη, προκαλούν αρκετά τεχνικά προβλήματα. Το framerate, ειδικά στις ούτως ή άλλως δύσκολες αποστολές αναρρίχησης κατρακυλά, ενώ υπάρχουν σημεία που ακόμη και τα cut-scenes αδυνατούν να ανταποκριθούν στις δυνατότητες της παλαιότερης τεχνολογίας στην κονσόλα. Πάντως, παρά τον εκνευρισμό που προκαλούν, δύσκολα θα αφαιρέσουν σημαντικό κομμάτι από την συνολική εμπειρία, ενώ θεωρητικά στην έκδοση του PS5 δεν θα πρέπει να υπάρχουν.



Συνοπτικά, το Die Young μπορούσε να είναι ένας πραγματικά σπουδαίος τίτλος. Ο τρόπος που καταφέρνει να συνδυάζει έναν εντυπωσιακά φτιαγμένο κόσμο με πολλές επιλογές με ένα καθαρό survival genre, είναι πραγματικά σπάνιος και αξίζει της προσοχής, παρά τα προβλήματα με το σενάριο, ή στην περίπτωση του PS4, με τα αρκετά τεχνικά προβλήματα. Σε κάθε περίπτωση όσοι ασχολούνται με τίτλους τέτοιου είδους, δύσκολα θα βρουν μία καλύτερη πρόταση, ενώ η ποιότητα του θα πείσει και αρκετούς διστακτικούς. 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πλήρες survival, με τρομερή ποικιλία επιλογών και δυνατοτήτων
  • Εντυπωσιακά γραφικά που εκτοξεύουν έναν ούτως ή άλλος πανέμορφο και ατμοσφαιρικό κόσμο
  • Απίθανο sound design
  • Ισορροπία στη δυσκολία του τίτλου
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Το story θα μπορούσε να ήταν καλύτερο, ειδικά στο φινάλε
  • Αρκετά αργή εξέλιξη της ιστορίας στην αρχή
  • Τεχνικά προβλήματα στην έκδοση του PS4
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*