Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dishonored: Definitive Edition Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Arkane Studios

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bethesda Softworks

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    AVE

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Dishonored Definitive Edition
    • 18+ pegi 18+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.dishonored.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 7

    ENTERNITY SCORE
*
Είναι κρίμα και άδικο που λένε. Όχι. Δεν “χάλασε” ξαφνικά το Dishonored. Εξακολουθεί να είναι πάρα πολύ καλός τίτλος, να πετυχαίνει πολύ καλύτερα αυτά που περιμέναμε από το reboot του Thief (καθόλου παράξενο αν προσέξουμε ποιος κινεί τα νήματα στην Arkane). Αλλά αυτό το “Definitive Edition” ως χαρακτηρισμός της έκδοσης για PS4 και Xbox One είναι ξεκάθαρα και, σίγουρα εσκεμμένα, παραπλανητικός. Στο Prototype δεν εξεπλάγην κανείς μιας και οι τίτλοι ήταν αυτοί που ήταν και μιλούσαμε και για την Activision. Εδώ όμως; Γιατί έτσι αγαπητή Bethesda;



Το Dishonored: Definitive Edition δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό port της έκδοσης του PC στις νεότερες κονσόλες, το οποίο και είναι απλή υπόθεση λόγω της συμβατότητας του hardware. Το ότι το τελικό αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας αφήνει και πάλι την έκδοση PC στην πρώτη θέση και απλά ρίχνει στην τρίτη εκείνη των PS3 και Xbox One, δείχνει ότι κανείς δεν πήρε το όλο εγχείρημα και πολύ στα σοβαρά, διότι, στην πραγματικότητα είναι προωθητική κίνηση που, τρόπον τινά, κρατά το όνομα του franchise στα πράγματα, όσο περιμένουμε το sequel. Η νέα έκδοση λοιπόν ανεβάζει την ανάλυση από 720p σε 1080p (συγκρίνουμε πάντα με τις εκδόσεις για τις γηραιότερες κονσόλες) και βελτιώνει την ποιότητα των textures.
Το Dishonored: Definitive Edition δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα απλό port της έκδοσης του PC στις νεότερες κονσόλες, το οποίο και είναι απλή υπόθεση λόγω της συμβατότητας του hardware.
Εδώ χωρά ένα μακρόσυρτο “αυταααααααααά…”. Αλλά αυτό θα ήταν το καλό ενδεχόμενο. Η όλη προσπάθεια φαίνεται να έχει γίνει αρκετά πρόχειρα και βιαστικά. Η προσπάθεια για βελτιστοποίηση λάμπει δια της απουσίας της και κάπως έτσι το frame rate μένει στα 30fps. Θυμίζουμε άλλες, σχεδόν εξίσου τυπικές προσπάθειες, όπως το Tomb Raider: Definitive Edition, που σίγουρα αντιμετωπίστηκε ως πιο σοβαρή προσπάθεια από όλους τους εμπλεκόμενους. Το χειρότερο αλλά και το πιο παράξενο όλων είναι πως επιδεινώθηκαν οι χρόνοι φόρτωσης, 40 και 60 δευτερόλεπτα αναμονής είναι στο πρόγραμμα για το Dishonored: Definitive Edition, που ποτέ του δεν ήταν ιδιαίτερα σβέλτο σε τέτοιες περιπτώσεις, ούτε όμως και τόσο νωθρό. Αν επρόκειτο για τίτλο με δυνατό streaming engine και σπάνιες διακοπές για loading, θα αντιμετωπίζαμε αλλιώς τους χρόνους αυτούς. Τα πράγματα δεν είναι έτσι όμως και είναι αδύνατο να αγνοηθεί το γεγονός ότι τίτλος του 2012 καταφέρνει να χειροτερεύσει σε οτιδήποτε περνώντας σε ισχυρότερο hardware…


Η νέα έκδοση λοιπόν ανεβάζει την ανάλυση από 720p σε 1080p και βελτιώνει την ποιότητα των textures.

Από εκεί και πέρα το πακέτο περιλαμβάνει βέβαια όλο το DLC που κυκλοφόρησε για τις αρχικές εκδόσεις και κάπου εδώ είναι που ψάχνει ο καθένας να βρει το ζύγι του. Όποιος δεν ασχολήθηκε με το DLC μπορεί να θεωρήσει ότι μια αγορά στη μεσαία κλίμακα τιμής (στα 40 ευρώ τώρα που είναι αρχή) μπορεί και να στέκεται οικονομικά. Όσοι είχαν τιμήσει τα πάντα, καλό είναι να σκεφτούν αν απλά θέλουν να ικανοποιήσουν τη συλλεκτική τους μανία (δεν κατακρίνουμε πάντως). Όσοι πάλι θέλουν να αποφύγουν το PC και δεν έχουν αγγίζει τον τίτλο μέχρι σήμερα, είναι το ιδανικό κοινό-στόχος. Διότι ακόμη και αν είναι μόνο κατ’ όνομα Definitive η νέα έκδοση, το ποιόν του παιχνιδιού δεν αλλάζει. Στην εναλλακτική ματιά που προσφέρει στη Βικτωριανή Αγγλία, ο παίκτης βρίσκεται θύμα πλεκτάνης και πρέπει να πάρει το αίμα του πίσω, να αποβάλλει τη ρετσινιά της δολοφονίας της Αυτοκράτειρας αλλά και να σώσει την πριγκίπισσα που απήχθη. Η κεντρική ιδέα είναι το απόλυτο κλισέ, ο χειρισμός της όμως από την Arkane Studios δίνει ζωή και σκοπό στα πάντα. Ως assassin ο παίκτης επιλέγει πότε θα χρησιμοποιήσει βία, πότε όχι. Είναι ξεκάθαρο ότι η αναίμακτη οδός είναι δυσκολότερη υπόθεση και απαιτεί υπομονή, ικανότητες αλλά και παρατηρητικότητα. Τα side quests συνδέονται πάντα με το main quest, αποκαλύπτοντας συχνά, μαζί με αρχικά αδιάφορες συζητήσεις εναλλακτικές προσεγγίσεις, είτε πρόκειται για διαδρομές, είτε για πλάνα και τακτικές.


Στην εναλλακτική ματιά που προσφέρει στη Βικτωριανή Αγγλία, ο παίκτης βρίσκεται θύμα πλεκτάνης και πρέπει να πάρει το αίμα του πίσω, να αποβάλλει τη ρετσινιά της δολοφονίας της Αυτοκράτειρας αλλά και να σώσει την πριγκίπισσα που απήχθη.

Διάφορα όπλα είναι στη διάθεση του παίκτη, πυροβόλα και μη, όπως και μαγεία. Ο ίδιος επιλέγει προς τα πού θα γείρε, αν θα ευνοεί τη σφαγή ή τη φινέτσα (που συχνά οδηγεί σε ηθικού τύπου βαναυσότητες και κατά συνέπεια επηρεάζει τον κόσμο γύρω του. Όλοι ελπίζουν να γλιτώσουν από επιδημία που φαίνεται να μεταδίδεται από τρωκτικά. Ακόμη και αυτά μπορεί να χρησιμοποιήσει ο παίκτης, είτε για εκφοβισμό, είτε για kamikaze με βόμβα στην πλάτη. Είτε τηλεμεταφέρεται, είτε το βάζει στα πόδια, είτε κάνει χαμό, είτε κινείται σαν φάντασμα, οι πράξεις του παίκτη επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν οι γύρω του. Μπορεί ένας φαντασμαγορικός φόνος διεφθαρμένου ευγενούς να φαίνεται δίκαιη λύση, αλλά ο κόσμος τον βλέπει ως άλλη μια απόδειξη ότι δεν λειτουργεί η δικαιοσύνη. Κάντε τη δουλειά αθόρυβα και η ελπίδα επιβιώνει. Οι πράξεις δεν είναι καλές και κακές, ορίζουν όμως το βαθμό και το είδος του χάους που επικρατεί στην πόλη.



Κάθε γωνιά κρύβει προσωπικότητα, ενώ περιμένει να εξερευνηθεί και να αξιοποιηθεί. Κάπου κρύβονται βασανιστικές επιλογές που θα αναγκάσουν τον παίκτη να ξανασκεφτεί αν θέλει να μείνει κολλημένος στο ghosting, στο gung ho ή σε κάποιο μείγμα τους. Με λίγα λόγια το Dishonored, εν έτει 2015, εξακολουθεί να είναι παράδειγμα προς μίμηση. Όχι λόγω ποιότητας του port, αλλά λόγω της έντονης προσωπικότητας και μοναδικότητας του δημιουργήματος της Arkane. Αν μη τι άλλο θυμίζει σε κάποιους γιατί πρέπει να περιμένουν το sequel πως και πως και σε κάποιους άλλους πως κάτι τους ξέφυγε το 2012. Αν δεν ήταν και σαρκαστική η ονομασία αυτής της έκδοσης, θα ήμασταν ευτυχείς.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Είναι το Dishonored
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Τυπικές βελτιώσεις
  • Επιδείνωση των loading times
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Scott_Pilgrim
    • Το τελείωσα στο PS3 και είναι τίτλος στον οποίο για κάποιο λόγο δεν μπορώ να κάνω ένα 2ο playthrought. Ένιωσα πως μου έφτασε μόνο το πρώτο και ως εκεί. Κρίμα που είναι ένα απλό port και όχι κάτι πιο καλό και "definitive" αλλά πιστεύω πως όποιος ασχοληθεί μαζί του, σίγουρα δεν θα χάσει. Από τους πιο κορυφαίους τίτλους της προηγούμενης γενιάς. Ίσως κάποια στιγμή το αγοράσω για να ασχοληθώ και με τα DLCs...

    • kapsimo810
    • Η νέα έκδοση λοιπόν ανεβάζει την ανάλυση από 720p σε 1080p και βελτιώνει την ποιότητα των textures. στο ps4 εγω δεν ειδα τπτ απο καλα γραφικα...μια ενοικιαση το εκανα και πολυ ητανε...

    • Solidarity
    • Θα το αγοραζα μονο και μονο για να εχω μαζεμενα ολα τα DLC.Σε μια πτωση τιμης πιστευω αξιζει, αλλα δυστυχως τα γραφικα δεν αλλαξαν, οπως και το frame rate. Συμφωνω οτι κι εμενα δεν μου εβγαλε ταση για δευτερο playthrough, αλλα γενικα ειναι απο τα καλυτερα παιχνιδια που εχω παιξει τα τελευταια χρονια!

*