Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dragon Ball FighterZ Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Arc System Works

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Bandai Namco Entertainment

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    12+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
To Dragon Ball είναι ένα από τα πλέον αγαπημένα franchises παγκοσμίως. Είτε πρόκειται για video games, είτε για τηλεοπτικές σειρές, είτε για anime, το κοινό δίνει ιδιαίτερη προσοχή σε κάθε νέα κυκλοφορία. Αυτήν τη φορά η Bandai Namco και η Arc System Works ρίχνουν στη μάχη το Dragon Ball FighterZ που με το μοναδικό gameplay του, έχει ήδη ταράξει τα νερά της βιομηχανίας και φιλοδοξεί, όχι άδικα, να βρεθεί στην κορυφή των eSports. Για αρχή. To story mode του παιχνιδιού είναι χωρισμένο σε 3 κομμάτια που απλά αφηγούνται την ίδια ιστορία από διαφορετική προοπτική. Για τους fans του anime, η πλοκή τοποθετείται ανάμεσα στα γεγονότα των  "Future Trunks" και "Universe Survival" arcs του Dragon Ball Super. Εξαιτίας της Android 21 που διψάει για όλο και περισσότερη δύναμη, οι ήρωες της Γης έχουν χάσει τις ικανότητές τους. Ευτυχώς όμως χάρη σε ένα linking system, οι παίκτες μπορούν να δεισδύουν στο σώμα των πρωταγωνιστών και μέσα από μια σειρά μαχών στο τέλος ανακτούν και πάλι τις δυνάμεις τους. Όλα αυτά παίζοντας είτε ως Goku, είτε ως Frieza, είτε ως Android 18.



To single player campaign δεν θα δυσκολέψει κανένα, ακόμα και όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάποιον από τους δεκάδες τίτλους Dragon Ball που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια. Ούτε είναι απαραίτητες οι οποιεσδήποτε γνώσεις για το franchise προκειμένου να γίνει κατανοητή η ροή των γεγονότων. Κάθε κομμάτι της ιστορίας αντιπροσωπεύεται από ένα χάρτη, χωρισμένο σε περιοχές. Κάποιες συνδέονται μεταξύ τους με μονοπάτια και απώτερος σκοπός είναι να φτάσει κανείς στο τελικό boss fight, όπου η νίκη, κατά βάση συνεπάγεται την απελευθέρωση ενός ήρωα. Οι περισσότερες μάχες είναι εναντίον κλώνων, όμως υπάρχουν και αρκετοί αντίπαλοι από την ομάδα των "κακών" παιδιών. Προσοχή γιατί ο αριθμός κινήσεων είναι περιορισμένος, οπότε τα περιτά σούρτα φέρτα, καλό θα είναι να αποφεύγονται. Οι μάχες, ειδικά στην αρχή είναι τόσο εύκολες που είναι να απορεί κανείς αν απέναντί του έχει κάποιο αντίπαλο ή σκιάχτρο. Στα πρώιμα στάδια, οι αντιδράσεις των αντιπάλων είναι από ανύπαρκτες έως εντελώς ανύπαρκτες. Μάλιστα, μπορεί ο χαρακτήρας σας να είναι επιπέδου 2 και έχοντας να αντιμετωπίσετε έναν επιπέδου 7 θα βρεθείτε προ εκπλήξεως όταν ο αγώνας τελειώσει στο άψε σβήσε με ένα θριαμβευτικό perfect score. Θέμα ballancing; Ίσως.



Το σύστημα μάχης είναι τέτοιο που θα ελκύσει τους αρχάριους και θα συναρπάσει τους έμπειρους παίκτες. Κάθε μαχητής έχει τις δικές του μοναδικές κινήσεις. Με το συνεχόμενο πάτημα ενός και μόνο πλήκτρου μπορείτε να πραγματοποιήσετε εκρηκτικά combos, που στους αρχάριους θα δώσουν χαρά που συγκρίνεται μόνο με την ανακάλυψη του τροχού, ενώ με το συνδυασμό περισσότερων, για όσους θέλουν να μπουν σε βαθύτερα νερά, μπορείτε κυριολεκτικά να τσακίσετε τους αντιπάλους, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Μάλιστα, όπως συμβαίνει στους τίτλους της σειράς, οι μάχες δίνονται όχι μόνο στο έδαφος αλλά και στον «αέρα», οπότε στην περίπτωση αυτή, τα παρεχόμενα tutorials θα αποτελέσουν σημαντικό βοηθό στην ανάπτυξη των κατάλληλων τεχνικών εκ μέρους των παικτών.
To single player campaign δεν θα δυσκολέψει κανέναν, ακόμα και όσους δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ ξανά με κάποιον από τους δεκάδες τίτλους Dragon Ball που έχουν κυκλοφορήσει τα τελευταία χρόνια.
Ναι μεν η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, αλλά στο Dragon Ball FighterZ το να μάθει κανείς να αποκρούει τις επιθέσεις της απέναντι πλευράς είναι στοιχείο σημαντικό για την επιβίωση. Ευτυχώς δεν χρειάζεται να κάνετε κάτι περισσότερο από το κουνήσετε το μοχλό προς τα πίσω για να πραγματοποιήσετε μια απλή αμυντική κίνηση. Υπάρχουν βέβαια και πιο πολύπλοκες καταστάσεις, όπως το να απωθήσετε ταυτόχρονα τον αντίπαλο, δημιουργώντας απόσταση ασφαλείας μεταξύ σας, όμως για να το κάνετε αυτό πρέπει πρώτα να μάθετε να συγχρονίζεστε με τις επιθετικές του κινήσεις.



Η στρατηγική που θα ακολουθήσετε στον τομέα της συνεργασίας είναι ένας ακόμα κρίσιμος παράγοντας. Το ότι η ομάδα αποτελείται από 3 παίκτες δε σημαίνει απλά ότι τους ρίχνετε στη μάχη με τη σειρά και όποιος χάσει απλά κάνει χώρο για τον επόμενο. Υπάρχει η δυνατότητα εναλλαγής του ενεργού χαρακτήρα, κάτι που έχει ως όφελος τη στιγμιαία ενίσχυση μιας επιθετικής ενέργειας λόγω της συνεργασίας δύο μαχητών. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε τις ειδικές κινήσεις των χαρακτήρων, τότε πρέπει να φροντίσετε να έχετε γεμάτο το Ki gauge. Πρόκειται για ένα μετρητή στο κάτω μέρος της οθόνης που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις εφτά μπάρες. Ανάλογη του πόσο ισχυρή είναι μια κίνηση που εκτελείται είναι και η κατανάλωση του Ki, που πέρα από την εκτέλεση πανίσχυρων Special και Ultimate attacks, οι οποίες κυριολεκτικά σπρώχνουν ταχύτατα προς το μηδέν το health meter των αντιπάλων, χρησιμοποιείται και για διάφορα κόλπα όπως το να βρεθεί ένας μαχητής στην πλάτη του αντιπάλου του, αποφεύγοντας ταυτόχρονα ένα medium attack. Όσο περισσότερα combos εκτελούνται, τόσο γρηγορότερα γεμίζει το Ki gauge, κάτι που μπορεί να γίνει και manually κατά τη διάρκεια των μαχών, όμως αφήνει τους χαρακτήρες έκθετους σε επιθέσεις. Κι επειδή μιλάμε για τίτλο Dragon Ball, δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα Dragon Balls. H εκτέλεση ειδικών κινήσεων και combos έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση Dragon Balls στο πεδίο της μάχης. Συλλέγοντας και τις εφτά εμφανίζεται ο Shenron με τα δώρα. Αυτός παρέχει τέσσερις διαθέσιμες επιλογές που έχουν να κάνουν με την ανάνηψη ενός χαρακτήρα που έχει χάσει όλη την ενέργειά του, με την αναπλήρωσή της, με την αύξηση της δύναμης του χαρακτήρα και την αύξηση της αντοχής του στις επιθέσεις των αντιπάλων. Ποικιλία επιλογών, που θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε με σοφία, ανάλογα με την εξέλιξη κάθε αγώνα.
Το story προκρίνεται ως η απόλυτη προετοιμασία για τα δύσκολα που ακούνε στο όνομα Arcade Mode. Για να τα βγάλει κανείς πέρα εκεί χρειάζεται όχι μόνο γνώση των βασικών κινήσεων, αλλά και κάτι παραπάνω, δηλαδή να εμβαθύνει στις τεχνικές του συστήματος μάχης. Χρειάζονται αντανακλαστικά και συγχρονισμός για να διακόψετε το ρυθμό των αντιπάλων και για την αντιμετώπιση των θανατηφόρων κινήσεων τους, που ρουφάνε τα αποθέματα της μπάρας ενέργειας σας πριν καταλάβετε τι έχει συμβεί. Μάλιστα, μέσω ενός «έξυπνου» συστήματος, η επιλογή της επόμενης μάχης γίνεται με βάση την απόδοσή σας στην προηγούμενη. Αυτό ασφαλώς επηρεάζει τη συγκομιδή του σκορ που σε offline επίπεδο, αποτελεί απλά ένα «διαρκή» στόχο που δίνει ένα ακόμα κίνητρο στους παίκτες να επιστρέψουν για το βελτιώσουν. Ακόμα και αν χάσετε, υπάρχει η επιλογή continue, όμως οι βαθμοί που θα αποκομίσετε, ακόμα και αν η απόδοσή σας αγγίξει το τέλειο, δεν θα είναι ίδιοι σε σχέση με το αν είχατε αήττητο σερί.



Οι μάχες είναι κάτι παραπάνω από συγκλονιστικές. Όποιος παίξει το Arcade Mode και δεν εθιστεί όπως ο αλκοολικός στο οινόπνευμα ή ο καπνιστής στη νικοτίνη, τότε καλό θα είναι να κλείσει ραντεβού για γενικό τσεκ απ. Χωρίς υπερβολή, ξεχνάς τα πάντα και γίνεσαι ένα με τον κάθε μαχητή της ομάδας. Μια και μόνο κίνηση μπορεί να είναι αρκετή για να αλλάξει τη ροή ενός αγώνα. Το συνεχόμενο, γρήγορο πάτημα των πλήκτρων ανεβάζει την αδρεναλίνη κατακόρυφα, η πίεση στους μοχλούς είναι τέτοια που συχνά πυκνά θα πέφτουν τα ανάλογα «ευτυχώς που τα χειριστήρια είναι φτιαγμένα για heavy duty καταστάσεις».
Όποιος παίξει το Arcade Mode και δεν εθιστεί όπως ο αλκοολικός στο οινόπνευμα ή ο καπνιστής στη νικοτίνη, τότε καλό θα είναι να κλείσει ραντεβού για γενικό τσεκ απ.
Είναι μια κατάσταση που αν δεν την βιώσει κάποιος, δεν είναι δυνατό να την περιγράψει. Φτάνοντας στο τέλος κάθε Arcade session, δεν υπάρχει μόνο η ικανοποίηση για το σκορ, αλλά κυρίως η προσμονή για την έναρξη της επόμενης σειράς μαχών. Η χαρά ότι το παιχνίδι δε σταματάει είναι ίδια με αυτή όταν συνειδητοποιείς ότι υπάρχει και άλλο ποτό στο μπουκάλι, υπάρχει και άλλο τσιγάρο στο πακέτο. Φράσεις από τον περίγυρο όπως, τι κάνεις τόσο αργά, παίζεις τόσες ώρες θα κανεί η κονσόλα και άλλα συναφή είναι τόσο ενοχλητικές όσο η μύγα που σε περιτριγυρίζει ενώ προσπαθείς να πάρεις έναν υπνάκο, κάποιο ζεστό μεσημέρι του Αυγούστου.



Το online θα λέγαμε ότι είναι το επόμενο επίπεδο επίδειξης ικανοτήτων. Όχι μόνο με φίλους αλλά και με αγνώστους, σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο. Προσοχή γιατί εκεί δεν αστειεύεται κανείς. Μάλιστα αν είστε στο επίπεδο του υποφαινόμενου, τότε θα μαζέψετε τόσα καντάρια ξύλο που φτάνουν για να γεμίσετε δεντρόσπιτα ολόκληρη την Αττική. Εκεί έξω καιροφυλακτούν πολλοί "θρύλοι" του αθλήματος και αν δε βρίσκετε τρόπο να τους νικήσετε, το καλύτερο είναι να μάθετε ότι μπορείτε από τον τρόπο που αγωνίζονται. Το θετικό είναι ότι το lag είναι μηδενικό και για την ώρα, το matchmaking είναι άμεσο, κάτι που ελπίζουμε να συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα. Από εκεί και πέρα, μπορείτε να παίξετε απλούς αγώνες offline, είτε με τη CPU είτε εναντίον φίλων και στη δεύτερη περίπτωση το ενδιαφέρον ανεβαίνει πολύ ψηλά, όπως προφανώς και τα στοιχήματα.



Ο αισθητικός τομέας προσθέτει πόντους στη συνολική εμπειρία. Τα γραφικά είναι άψογα σχεδιασμένα, το ίδιο συμβαίνει και με τα μοντέλα των χαρακτήρων. Το animation απολύτως ομαλό και καθ' όλη τη διάρκεια της ενασχόλησής μας με το παιχνίδι για χάρη του review, δεν διαπιστώθηκε το παραμικρό κόλλημα στη δράση. Η ηχητική επένδυση συμβαδίζει σε ποιότητα και στο σημείο αυτό θα πρέπει να σημειώσουμε την ύπαρξη τόσο αγγλικών, όσο και ιαπωνικών voice-overs για όσους αρέσκονται σε original καταστάσεις. Μάλιστα, η επιλογή των ηθοποιών που έχουν δανείσει τις φωνές τους στους ήρωες δεν είναι τυχαία και συμμετέχει σχεδόν όλο το cast που έχει αναλάβει τους αγγλικούς και ιαπωνικούς διαλόγους στη σειρά Dragon Ball Super. Τεχνικά αντιμετωπίσαμε ένα θέμα με την αποσύνδεση από το lobby κάθε φορά που βγαίναμε νικητές από κάποιο arcade session, όμως λογικά είναι κάτι που έχει υπόψη της η ομάδα ανάπτυξης και θα διορθωθεί άμεσα.



To Dragon Ball FighterZ είναι μιας πρώτης τάξης ευκαιρία να ασχοληθούν με το franchise ακόμα και όσοι μέχρι σήμερα το αγνοούσαν επιδεικτικά. Από τη μια καλωσορίζει τους αρχάριους και τους παρέχει όλα τα απαραίτητα για να εξοικειωθούν με το σύστημα μάχης, από την άλλη οι έμπειροι παίκτες μπορούν, δίχως καμία καθυστέρηση, να βουτήξουν στα βαθιά, δοκιμάζοντας τις αντοχές τους. Ο όρος arcade παίρνει πραγματικά σάρκα και οστά. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο ακόμα και σε offline mode ένα παιχνίδι να δημιουργεί τόσα πάθη, όπως το Dragon Ball FighterZ. Κι αυτά τα διαβάζεται από κάποιον που κοντεύει τα μισά της πέμπτης δεκαετίας της ζωής του. Οπότε φαντάζεστε τι μπορεί να συμβαίνει σε νεαρότερες ηλικίες, όπου η αδρεναλινη φτάνει πολύ εύκολα στο ταβάνι. Τέλος, αν και μέχρι τώρα δεν έχουμε ποτέ χρησιμοποιήσει την έκφραση, όσοι ψήνεστε μην το πολυσκέφτεστε. Αγορά με κλειστά μάτια. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Για πολύ αρχάριους και πολύ προχωρημένους
  • Εκπληκτικό arcade mode
  • Απλό και συνάμα πολύπλοκο σύστημα μάχης
  • Αισθητική που αγγίζει το άριστο
  • Προσεγμένα voice-overs
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επαναλαμβανόμενα μοτίβα στο story mode
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
3 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • DrManolo
    • Το περίμενα αυτό το review. Διάβασα και είδα πολύ ενθουσιασμό και λατρεία και ήθελα να δω και την άποψη του enternity. H αλήθεια είναι οτι το Dragonball super δεν το ακολουθώ, είμαι της παλιάς σχολής ( dragonball και dragonball z). Ωστόσο μ έχει ιντριγκάρει πολύ αυτός ο τίτλος και μετά και το δικό σας review ψήνομαι πολύ. Προτιμώ βέβαια japanese original voice overs αλλά φαντάζομαι δεν είναι μόνο στο gameplay αλλά και στα cutscenes και στα πάντα ;

      • nkav64
      • Εκτος αν κάτι μου διαφεύγει, μονο στα cutscenes του Story mode υπάρχει δυνατότητα για ιαπωνικά voice overs, με ταυτόχρονη εμφάνιση ή όχι αγγλικών υπότιτλων

        • xGodKilleRx
        • Δεν υπάρχει ο περιοσμός αυτός. Ιαπωνικά "παίζουν" και κατά τη διάρκεια του gameplay.

*