Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Dragon Quest Builders 2 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Square Enix

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Square Enix

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ναι μεν έχει γίνει φιλότιμη προσπάθεια, όμως το Dragon Quest Builders 2, δεν σας το συστήνουμε με κλειστά τα μάτια. Το γιατί θα το διαβάσετε στο αναλυτικό μας review.

Έστω ότι σας δίνουν μια σοκολάτα και σας λένε να τη βαθμολογήσετε. Τι κάνετε; Πολύ απλό. Βλέπετε λίγο την εξωτερική συσκευασία, την ανοίγετε, αρχίζετε να τρώτε. Αν σας αρέσει, ας έχει και 2- 3 ψεγάδια, θα τη φάτε ως το τέλος. Αφού περάσουν λίγα λεπτά, οι γευστικοί αισθητήρες σας θα ηρεμήσουν από τον οργασμό του γλυκού και θα μπορέσετε, αντικειμενικά, να καταθέσετε την κριτική σας. Δυο χρόνια μετά σας βάζουν πάλι στην ίδια δοκιμασία. Αυτήν τη φορά όμως σας λένε πως πρόκειται για μια ανώτερης ποιότητας και γεύσης σοκολάτα. Η πρώτη εντύπωση που σας δίνεται από τη συσκευασία επιβεβαιώνει τα παραπάνω. Ανοίγετε, τρώτε την πρώτη μπουκιά, ενθουσιάζεστε, σκέφτεστε, δεν υπάρχει περίπτωση, κι ας έχετε φάει το καταπέτασμα, η γλυκιά αμαρτία θα βρεθεί στο στομάχι. Προχωράτε και ο ενθουσιασμός μεγαλώνει συνεχώς. Νιώθετε σαν να κάθεστε σε βασιλικό θρόνο, ώσπου κρακ... η οδοντοστοιχία σας αρχίζει να πονάει όλο και πιο έντονα. Ανακαλύπτετε δυο δόντια σπασμένα λόγω μιας πέτρας που υπήρχε μέσα στη σοκολάτα. Μα καλά, κανείς δεν την πρόσεξε;




Η επίσκεψη στον οδοντίατρο είναι κάτι παραπάνω από επιβεβλημένη. Εσείς όμως δεν σταματάτε. Σας αρέσει πραγματικά η σοκολάτα και συνεχίζετε να την προωθείτε στο πεπτικό σας σύστημα, μέχρι που το μόνο που μένει είναι το χαρτί. Αδιαφορώντας τελείως για το αν υπάρχει άλλη πέτρα. Έρχεται και η ώρα της βαθμολογίας. Τι θα κάνετε; Από τη μια η σοκολάτα σάς άρεσε. Είναι όμως αρκετό αυτό για να κρύψετε την πέτρα που βρήκατε; Είναι αρκετό για να κρύψετε τον πόνο, την ταλαιπωρία και τα έξοδα για τον οδοντίατρο; Μεγάλο το δίλημμα. Κάπως έτσι μας έκανε να αισθανθούμε το Dragon Quest Builders 2. Μετά την επιτυχημένη αρχική προσπάθεια, η Square Enix θέλησε να δώσει συνέχεια στις περιπέτειες κάθε επίδοξου χτίστη που ονειρεύεται μια μέρα να γίνει ο ένας και μοναδικός του είδους του, με δημιουργίες που θα μείνουν στην ιστορία. Δυστυχώς, όμως, το παιχνίδι το παιδέψαμε και πολύ περισσότερο μας παίδεψε. Η καθυστέρηση στο review δεν οφείλεται αποκλειστικά σε μια σειρά από προσωπικά δράματα που περάσαμε το τελευταίο τρίμηνο, αλλά κυρίως σε ένα game-breaking bug που έπρεπε να περάσουν 25 ώρες για να διαπιστώσουμε τον φαύλο κύκλο στον οποίο μας είχε κλείσει. Δυστυχώς, ανατρέχοντας σε σχετικά fora, με σκοπό την έρευνα επί του bug, όχι μόνο επιβεβαιώθηκε η ύπαρξή του, αλλά ενημερωθήκαμε και για πολλά άλλα, παρόμοια παράπονα από πλευράς των παικτών. Η συμβουλή μας, για να μην πέσετε σε δυσάρεστες καταστάσεις, είναι μία. Μην προτρέχετε και εκτελείτε βήμα προς βήμα όσα σας ζητούνται.



Αφού περάσετε από τη διαδικασία δημιουργίας του χαρακτήρα σας, θα μεταφερθείτε σε ένα πλοίο στη μέση του πελάγους. Από το σημείο αυτό ξεκινάει η πορεία σας στον κόσμο του παιχνιδιού. Όντας αιχμάλωτοι, πρέπει να φέρετε εις πέρας μια σειρά από θελήματα, που, πέρα από το ρόλο τους ως tutorial, λειτουργούν και ως παράταση ζωής. Όσο περισσότερα κάνετε, τόσο περισσότερο κερδίζετε τη συμπάθεια των τεράτων που σας κρατάνε στο πλοίο παρά τη θέλησή σας, όμως κανείς δεν έχει σκοπό να πάρει πάνω από το κεφάλι σας το δρεπάνι του Χάρου. Μέχρι που πέφτετε σε φοβερή θαλασσοταραχή, το καράβι μπάζει νερά και εσείς καταλήγετε ναυαγοί σε ένα νησί στη μέση του πουθενά. Η εκπαίδευση συνεχίζεται. Αν θέλετε να είστε άξιοι να φέρετε την «ταμπέλα» του χτίστη, πρέπει να συνεχίσετε να ρουφάτε τις γνώσεις σαν το σφουγγάρι. Τουλάχιστον δεν είστε μόνοι. Στο πλευρό σας βρίσκεται αυτήν τη φορά ο Malroth, ένας νεαρός που δεν θυμάται τίποτα από το παρελθόν του και το μόνο που ξέρει να κάνει καλά είναι να μάχεται. Στην παρέα δεν θα αργήσει να προστεθεί και ένας σκυλάκος που μπορεί να μη σκάβει για να ξετρυπώσει κόκκαλα, αλλά χρησιμοποιεί την όσφρησή του για να αποκαλύψει πού βρίσκονται θαμμένοι σπόροι φυτών. Οπτικά, όλα είναι αναβαθμισμένα σε σχέση με το πρώτο παιχνίδι. Ο κόσμος του παιχνιδιού φλερτάρει περισσότερο με το αληθινό, παρά με το ψηφιακό, οι εναλλαγές ημέρας/νύχτας προσθέτουν πόντους στο ρεαλισμό και το ίδιο συμβαίνει με την εναλλαγή καιρικών συνθηκών. Ιδιαίτερα όταν βρέχει είναι υπέροχο να βολτάρετε στη φύση. Εννοείται πάντως ότι δεν χρειάζεται να έχετε ασχοληθεί με οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τον κόσμο του Dragon Quest για να μπορέσετε να εξοικειωθείτε με το gameplay. Σε καμία περίπτωση δεν θα σας ζητηθεί να πραγματοποιήσετε το ακατόρθωτο ή κάτι για το οποίο προηγουμένως δεν σας έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες. Η εκκίνηση γίνεται και πάλι με την εκμάθηση του πώς ορίζεται και δημιουργείται ένα απλό δωμάτιο και, τελικά, ταβάνι για το τι θα καταλήξετε να κατασκευάζετε αποτελεί μονάχα η φαντασία σας. Προχωρώντας στο παιχνίδι, ανακαλύπτοντας νέα μέρη και ερχόμενοι σε επαφή με περισσότερα πλάσματα, θα εμπλουτίζετε όλο και περισσότερο τις γνώσεις σας, μαθαίνοντας νέες κατασκευές.



Ιδιαίτερα σημαντικές είναι οι σχέσεις σας με τους NPC. Μόνοι σας δεν θα μπορέσετε σε καμία περίπτωση να δημιουργήσετε και να συντηρήσετε έναν ολόκληρο οικισμό. Όσο προχωράτε, τόσο θα συναντάτε κόσμο που θέλει να βοηθήσει στο εγχείρημά σας, είτε πρόκειται για αγρότες, είτε για νοικοκυρές, είτε για πολεμιστές. Όλοι είναι απαραίτητοι και όσο περισσότερο φροντίζετε για την καλή και άνετη διαβίωσή τους, τόσο μεγαλύτερη είναι η συμπάθεια που τρέφουν προς το πρόσωπό σας. Πρακτικά, τη συμπάθειά τους την εκφράζουν αφήνοντας διάσπαρτες στον οικισμό καρδιές και ουσιαστικά αυτές μετράνε ως πόντοι για την αναβάθμιση του επιπέδου του οικισμού αλλά και του χαρακτήρα σας. Στην πρώτη περίπτωση ανοίγουν προοπτικές για χτίσιμο νέων εγκαταστάσεων, στη δεύτερη αυξάνονται τα health points σας και η δύναμη των επιθέσεών σας.
Ναι, ένας από τους ρόλους που θα κληθείτε να φέρετε εις πέρας είναι αυτός του μαχητή. Η κατασκευή όπλων είναι ακόμα μια δραστηριότητα που περνάει από τα χέρια του πρωταγωνιστή και οι ικανότητες στη μάχη θα αποδειχτούν πολύτιμες όχι μόνο στην εξερεύνηση αλλά και τη συλλογή χρήσιμων αντικειμένων πάσης φύσης. Μην περιμένετε όμως πολλά πολλά από το σύστημα μάχης. Τα πάντα έχουν κρατηθεί απλοϊκά. Ένα μόνο πλήκτρο για επιθέσεις, μπόλικο τρέξιμο για να γλιτώνετε τα χειρότερα, αν η ενέργειά σας έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, και αρκετές προμήθειες σε φαγητό για αναπλήρωση των χαμένων δυνάμεων. Οι εχθροί, υποτακτικοί του σκοτεινού άρχοντα που επιθυμεί την καταστροφή σας, ναι μεν δεν θα σας δυσκολέψουν ιδιαίτερα, όμως χτυπάνε απευθείας στο ψαχνό και η επιπόλαια αντιμετώπισή τους είναι πολύ πιθανό να σας μεταφέρει ξανά και ξανά στον οικισμό, το σημείο επανεκκίνησης αν για οποιοδήποτε λόγο δείτε τα ραδίκια ανάποδα.



Η ποιότητα του AI διχάζει. Άλλοτε η βοήθεια των NPC είναι πολύτιμη και άλλοτε ο τρόπος που αυτοί ενεργούν αφήνει πολλά ερωτηματικά. Ζητείται για παράδειγμα το χτίσιμο μπάνιου, κανείς δεν το χρησιμοποιεί, ζητείται το χτίσιμο μαγειρείου και όλοι οι κάτοικοι συνεχίζουν τα τρέφονται καθημερινά με λάχανα. Λογικό είναι μετά να ζητήσουν το χτίσιμο τουαλέτας, αλλά, και πάλι, όσες και να χτίσει κανείς, όλοι έξω από την πρώτη θα συνεχίσουν να κάνουν ουρές. Κερασάκι στην τούρτα ο καθορισμός καλλιεργήσιμης έκτασης, δραστηριότητα που δεν θέλει κόπο, δεν θέλει τρόπο αλλά θέλει, κυρίως, τύχη. Ένα πράγμα που γεμίζει υπέρ του δέοντος, όμως δεν έχει απεριόριστη χωρητικότητα, είναι οι τσέπες σας. Ευτυχώς σε περίπτωση που ξεπεράσετε το διαθέσιμο χώρο, μπορείτε να αποθηκεύετε τα μη απολύτως απαραίτητα σε σεντούκια, όχι μόνο εντός οικισμού, αλλά οπουδήποτε αλλού έχετε χτίσει κάποιο δωμάτιο για να ξεκουράζεστε στο ενδιάμεσο των ταξιδιών σας. Ταξίδια που διευκολύνονται ακόμα περισσότερο με τη δυνατότητα ταχείας μετακίνησης από περιοχή σε περιοχή κι έτσι δεν έχετε να παλέψετε με την ανία που δημιουργεί η συνεχής διέλευση από το ίδιο σημείο. Αυτό όμως που δεν θα μπορέσετε να γλιτώσετε, και εκεί θα δείτε το δείκτη της βαρεμάρας να χτυπάει κόκκινο της φωτιάς, είναι το grinding για τη συλλογή απαραίτητων αντικειμένων. Δυστυχώς θα πρέπει να το υποστείτε, διαφορετικά δεν πρόκειται να έχετε συνέχεια στην ιστορία. Μια ιστορία που είναι χωρισμένη σε κεφάλαια, το καθένα σας μεταφέρει σε νέα περιοχή και από πλευράς προμηθειών θα πρέπει να αρχίζετε κάθε φορά από το μηδέν. Όπως ακριβώς και στο πρώτο παιχνίδι, άρα ναι μεν θα σας χαλάσει ξανά αλλά δεν θα σας ξενίσει το γεγονός.



Για μια ακόμα φορά, η ομάδα ανάπτυξης έχει αφήσει στην άκρη τις δυνατότητες που προσφέρει το η οθόνη αφής. Εντελώς. Αντ' αυτού, για να γίνει δυνατή η πλοήγηση, χρησιμοποιείται το D-Pad και εμείς μένουμε για μια ακόμα φορά με την απορία γιατί η Square Enix δεν θέλει να διευκολύνει τη ζωή των παικτών του Nintendo Switch όπου και δοκιμάσαμε το Dragon Quest Builders 2. Ακόμα μεγαλύτερη απορία δημιουργεί η κατανάλωση μπαταρίας. Δύσκολα θα μπορέσετε να παίξετε περισσότερο από δύο ώρες δίχως να χρειαστείτε φορτιστή, ενώ παρόμοια ζόρια τραβάει το παιχνίδι μέχρι να φορτώσει, παρόλα αυτά δεν σπεύδουμε να τα βαλουμε και πάλι με τους developers, αφού έτσι μας προσφέρουν την ευκαιρία να φτιάξουμε ακόμα ένα καφεδάκι.



Αν δεν υπήρχε ο φόβος εμφάνισης game-breaking bug που μπορεί να σας υποχρεώσει να επαναλάβετε δεκάδες ώρες παιχνιδιού, η βαθμολογία θα ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με αυτή που θα αντικρύσετε στο τέλος του κειμένου. Είναι όμως κάτι που δεν μπορούμε να μη λάβουμε σοβαρά υπόψη, μιας και για να αγοράσετε το παιχνίδι πρέπει να ξοδέψετε ένα σεβαστό ποσό και στις μέρες μας δεν υπάρχει περιθώριο για επιλογές που έχουν εξ αρχής τα φόντα να αποδειχτούν μη επιτυχημένες. Όσο πιο ελκυστικές και καλύτερα δομημένες σε σχέση με τον προκάτοχό του κι αν είναι οι αποστολές στο Dragon Quest Builders 2, η πιθανότητα αδιεξόδου, εμάς τουλάχιστον, μας βάζει σε δεύτερες και τρίτες σκέψεις. Πάντως, όσοι είστε λάτρεις της εξερεύνησης και της δημιουργίας και δεν φοβάστε τα τερτίπια της τύχης, ιδού ο δρόμος, ελάτε να αποδείξετε την αξία σας. 

6

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Όμορφος κόσμος
  • Εξερεύνηση
  • Καλά δομημένες και ενδιαφέρουσες αποστολές
  • Άπειρες δυνατότητες δημιουργίας
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Η ύπαρξη game breaking bug(s)
  • Παντελής απουσία touch controls
  • Grinding
  • Μέχρι να φορτώσει φτιάχνετε καφεδάκι
  • Μέτριο AI
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*