Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Evil Inside Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    JanduSoft

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    JanduSoft

  • PEGI

    16+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Evil Inside
    • 16+ pegi 16+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.evilinsidegame.com/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 4

    ENTERNITY SCORE
*
Κάτι προσπαθεί να μας δείξει με το Evil Inside η JanduSoft, όμως το αποτέλεσμα είναι απογοητευτικό. Λεπτομέρειες στο review του Νικήτα Καβουκλή.

Το αν συμπαθήσετε ή όχι το Evil Inside, δεν είναι κάτι που μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα, μιας και δεν γνωρίζουμε τις προτιμήσεις σας. Μόνο ένα είναι βέβαιο. Εφόσον φτάσετε στους τίτλους τέλους, θα είναι με διαφορά η πιο εύκολη πλατίνα που έχετε αποκτήσει. Είναι τέτοια η γραμμικότητα του gameplay που δεν πρόκειται να σας ξεφύγει ούτε ένα τρόπαιο. Μετά από μερικές εκατοντάδες παιχνίδια με τα οποία έχουμε ασχοληθεί στο PlayStation ήρθε και για εμάς η στιγμή να πανηγυρίσουμε το ένα και μοναδικό μας, υπέρτατο τρόπαιο. Αρχικά νομίζαμε πως πρόκειται για φάρσα, αλλά κοιτώντας το ρολόι διαπιστώσαμε ότι ήταν ήδη 4 Απριλίου, λίγο πριν τις δύο τα ξημερώματα.




Πρωταγωνιστής στο first-person psychological horror game της JanduSoft είναι ένας έφηβος, ο Mark. Η μητέρα του δολοφονήθηκε, ο πατέρας του βρίσκεται στη φυλακή κατηγορούμενος για τον θάνατό του και ο Mark προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί της μέσω ενός Spiritual Board με γράμματα και αριθμούς, από εκείνους που, τουλάχιστο μία φορά, θα έχετε πετύχει σε ταινία τρόμου. Ερχόμενος αντιμέτωπος με ό,τι τον φοβίζει, έχει βάλει σκοπό να αποκαλύψει τι πραγματικά συνέβη, όμως το Board διαλύεται κι αυτός πρέπει να συγκεντρώσει τα κομμάτια του. Τα πάντα διαδραματίζονται στο σπίτι που μένει με τον μικρό του αδερφό, ένα μωρό που καθ' όλη τη διάρκεια της περιπέτειας κοιμάται, μάλλον ανήσυχα, στην κούνια του. Η πρόοδος σημειώνεται, κατορθώνοντας να πραγματοποιήσετε τον επόμενο γύρο μέσα στο σπίτι. Κάθε φορά, ο Mark θα πρέπει να βρίσκει ποιες είναι οι απαραίτητες κινήσεις για να ανοίξει με "μαγικό" τρόπο η πόρτα του διαδρόμου που οδηγεί στο υπόγειο. Εκεί, κάθε φορά στο ίδιο σημείο, δίπλα σε ένα λαμπατέρ που αναβοσβήνει, θα βρίσκει και ένα από τα κομμάτια του Board. Παίρνοντάς το θα ανοίγει, συνήθως, η πόρτα που οδηγεί και πάλι στο σπίτι, με την ατμόσφαιρα να είναι κάθε φορά διαφορετική. Άλλοτε το σπίτι θα πλημμυρίζεται από ένα κόκκινο φως, άλλοτε θα το πνίγει το σκοτάδι, οπότε η αναζήτηση ενός μέσου φωτισμού θα είναι επιβεβλημένη και επιπλέον δεν θα υπάρχει πρόσβαση σε όλα τα δωμάτια.  Σίγουρα θα θυμηθείτε τη φράση "Η ζωή μου κύκλους κάνει". Το παρήγορο είναι ότι η όποια ταλαιπωρία σας δεν θα διαρκέσει πάνω από μία ώρα. Διάστημα όμως ικανό για να προλάβετε να κάνετε δέκα φορές τον γύρο του σπιτιού, άλλοτε μέσω του ισόγειου και άλλοτε μέσω του πρώτου ορόφου. Τώρα, το πως από το υπόγειο, στο οποίο φτάνετε χρησιμοποιώντας σκάλες, καταλήγετε στο ισόγειο χωρίς να ανεβείτε την παραμικρή ανηφοριά είναι κάτι που λογικά μόνο η JanduSoft θα μπορέσει να απαντήσει.



Οι απαραίτητες κινήσεις που αναφέρθηκαν παραπάνω συνθέτουν το puzzle του, ας το χαρακτηρίσουμε, gameplay. Η πιο ενδιαφέρουσα απ' όλες είναι η στιγμή που πρέπει να βρεθεί ο συνδυασμός για να ξεκλειδώσει ένα λουκέτο, με το σχετικό στοιχείο για την επίλυση του γρίφου να δίνεται, σχεδόν, απλόχερα. Κατά τα άλλα ένα συρτάρι που πρέπει να ανοίξει, ένα κερί που πρέπει να ανάψει, μια ντουλάπα που κρύβει μια φωτογραφική μηχανή ή ακόμα και 2- 3 βόλτες πάνω κάτω στον ίδιο διάδρομο μέχρι να ανοίξει η πόρτα του υπογείου, σίγουρα δεν είναι στοιχεία που κάνουν το gameplay να διεκδικεί δάφνες ποιότητας και πρωτοτυπίας. Η αίσθηση ότι το Evil Inside είναι το αποτέλεσμα μιας βιαστικής και πρόχειρης προσπάθειας είναι διάχυτη από την αρχή ως το τέλος. Με όχι παραπάνω από δέκα έξυπνους γρίφους το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι τελείως διαφορετικό. Αντιθέτως, υπάρχουν απλά παραλλαγές του ίδιου σκηνικού, που διανθίζονται από τα απαραίτητα jump scares. Βεβαίως, το να σέρνουν ένα πτώμα ή να εμφανίζεται μπροστά σας ένα φάντασμα ίσως σας αφήσουν παντελώς αδιάφορους, αν δεν έχετε φροντίσει να δημιουργήσετε την κατάλληλη ατμόσφαιρα- σκοτάδι και ακουστικά. Τότε, ίσως νιώσετε πως βρίσκεστε οι ίδιοι μέσα στο σπίτι, ίσως καθηλωθείτε απλά και μόνο για να δείτε το τέλος. Κι αν αναζητάτε λεπτομέρειες για τα πρόσωπα που αναφέρονται στο σενάριο, πιο παραγωγικό θα είναι να ψάξετε ψύλλους στ' άχυρα.



Σίγουρα έχουμε δει πολύ καλύτερα γραφικά στο PlayStation 5, αν κρίνουμε από την ποιότητα δεν αποκλείεται να είναι η ίδια ακριβώς έκδοσης που πωλείται- χωριστά- για το PlayStation 4. Παρόλα αυτά το πρόβλημα δεν είναι ο οπτικός τομέας που χαρακτηρίζεται ως αξιοπρεπής, ενώ κάτι ανάλογο συμβαίνει με το soundtrack και τα ηχητικά εφέ, που είναι στιγμές που παίζουν σημαντικό ρόλο στο να διατηρηθεί ένα, έστω και επιφανειακό, συναίσθημα αγωνίας. Όμως, καμία εκμετάλλευση των δυνατοτήτων του DualSense, το haptic feed που σίγουρα θα αναβάθμιζε την εμπειρία σε ένα, υποτίθεται, horror game, απλά έχει προσπεραστεί λες και δεν υπάρχει.



To Evil Inside δεν είναι ακριβώς σπατάλη χρόνου και χρημάτων, αλλά στα €12,99 που στοιχίζει είναι εύκολο να βρείτε κάτι διαφορετικό για να διασκεδάσετε. Με σχεδόν ανύπαρκτη αφήγηση, σενάριο που δεν ξεπερνάει τις δύο παραγράφους και πολλές άλλες απουσίες που τονίστηκαν προηγουμένως, η τελική εντύπωση είναι πως πρόκειται για ένα επί πληρωμή demo και σε καμία περίπτωση για ενα ολοκληρωμένο project. Δικαιολογίες του στυλ, ήταν μικρό το budget δεν ευσταθούν. Προτιμότερο να μην κυκλοφορήσεις ένα παιχνίδι. Κρίμα και φαινόταν τόσο ωραίο το παστίτσιο στον πάγκο της κουζίνας. 

4

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ατμόσφαιρα, αλλά υπό προϋποθέσεις
  • Jump scares
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Πρόχειρη και βιαστική προσπάθεια
  • Σχεδόν ανύπαρκτο gameplay
  • Σενάριο και αφήγηση σε κατάσταση Amber Alert
  • Αφήνει την εντύπωση ενός επί πληρωμή demo
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*