Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 17 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • FIFA 17
    • 3+ pegi 3+
      • 9 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (5)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.easports.com/fifa FOLLOWERS 10 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Φέτος το FIFA -και κατ’ επέκταση η EA Sports- προσπαθεί υπερβολικά. Σωρεία προσθηκών, αλλαγή μηχανής γραφικών, νέα modes, περισσότερες ομάδες και διοργανώσεις από ποτέ άλλοτε, θέλουν να κάνουν το FIFA 17 το πληρέστερο παιχνίδι ποδοσφαίρου που θα μπορέσετε να βάλετε στο drive της κονσόλας σας. Και μάλλον το καταφέρνουν. Αυτή όμως είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Στην αντίθετη όψη υπάρχει το gameplay. Το οποίο, καλώς ή κακώς, μετράει περισσότερο.



Η Frostbite Engine αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η πιο πολυτάλαντη και πολυπρόσωπη μηχανή γραφικών που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη βιομηχανία. Η μετάβαση σε αυτήν έρχεται αβίαστα, χωρίς χαζά λάθη σε gameplay τα οποία θα άφηναν το μοντέλο φυσικής και τους μηχανισμούς του παιχνιδιού εκτεθειμένους. Οι οπτικές βελτιώσεις που φέρνει η νέα μηχανή γραφικών, μικρές αλλά ορατές. Βελτιωμένοι φωτισμοί και σκιάσεις μπορεί να τραβήξουν εκ πρώτης όψεως την προσοχή, όμως και τα animation παρουσιάζονται καλύτερα, δίνοντας στους ποδοσφαιριστές ρεαλιστικότερη κίνηση εντός του γηπέδου. Σαφώς αυτό αντικατοπτρίζεται και στο χειρισμό των παικτών, ο οποίος είναι πιο ακριβής, όμως υπήρχε χώρος για περισσότερη εξέλιξη, αφού ακόμα υπάρχει ένα ανεπαίσθητο χρονικό κενό μεταξύ μιας εντολής και της εκτέλεσής της. Γεγονός που στερεί από τον παίκτη τη δυνατότητα να νιώσει ένα με τον ποδοσφαιριστή, μεταφέροντάς του την αίσθηση ότι έχει τον απόλυτο έλεγχό του.
Η Frostbite Engine αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι είναι η πιο πολυτάλαντη και πολυπρόσωπη μηχανή γραφικών που υπάρχει αυτήν τη στιγμή στη βιομηχανία.
Επί παραδείγματι, συγκεκριμένες κινήσεις των ποδοσφαιριστών, όπως η απότομη αλλαγή κατεύθυνσης 180 μοιρών, αν και βελτιωμένες, δεν εκτελούνται όσο άμεσα θα έπρεπε, ούτε φαίνονται τόσο φυσικές επί της οθόνης. Το ανωτέρω φαινόμενο είναι ακόμα πιο ενοχλητικό στις περιπτώσεις που θα επιχειρήσουμε κάποιο γρήγορο συνδυασμό, όπως το «σπάσιμο» της αντίπαλης άμυνας με γρήγορες πάσες μεταξύ των παικτών. Επίσης, για μια ακόμα χρονιά, οι συγκρούσεις μεταξύ των ποδοσφαιριστών δεν μοιάζουν με συγκρούσεις σωμάτων, παρά με τρικλοποδιές μεταξύ των ποδιών τους. Πάντως, ακόμα και αν δεν μιλάμε για το καλύτερο, οπτικά, παιχνίδι ποδοσφαίρου που θα παίξετε φέτος, σίγουρα καλύτερο γρασίδι και ιδρώτα στο πρόσωπο των ποδοσφαιριστών δεν θα βρείτε αλλού.



Αλλαγές όμως έχουμε στο gameplay και ασχέτως της νέας μηχανής γραφικών. Τα free kicks είναι βελτιωμένα και ακριβέστερα στην εκτέλεσή τους, με την πορεία της μπάλας να αλλάζει ανάλογα με την κατεύθυνση στην οποία τείνει ο μοχλός, ενώ λατρέψαμε το νέο τρόπο εκτέλεσης των κόρνερ. Αντί να σημαδεύουμε από το σημαιάκι, όπως έχουμε συνηθίσει, πλέον επιλέγουμε το σημείο στο οποίο θέλουμε να στείλουμε την μπάλα με στόχο που σχεδιάζεται στο γρασίδι. Σαφώς προτιμότερο σύστημα, το οποίο προσφέρει μεγαλύτερο οπτικό πεδίο και δείχνει με περισσότερη ακρίβεια πού βρίσκονται και προς τα πού θα κινηθούν οι παίκτες μας. Από την άλλη, μισήσαμε το νέο τρόπο εκτέλεσης πέναλτι, που είναι δύσκολος στην εκμάθηση, αφού απαιτεί χάδι από μεριάς του παίκτη στον αναλογικό μοχλό. Συνεπώς μην εκπλαγείτε αν στους πρώτους αγώνες παρακαλάτε να ΜΗ σας δοθεί πέναλτι σε μια πιθανή παράβαση εντός της μεγάλης περιοχής. Η δυνατότητα κίνησης του ποδοσφαιριστή που εκτελεί το πλάγιο είναι επίσης καλοδεχούμενη, ενώ θα θέλαμε την ταχύτητα των αγώνων ένα σκαλί παρακάτω στις αρχικές ρυθμίσεις, κάτι που όμως αποτελεί καθαρά προσωπική προτίμηση, ενώ αλλάζει και εύκολα μέσω του αντίστοιχου μενού.
Στα των modes τώρα, δεν θα μπορούσαμε να μην αναφερθούμε στην πιο πολυδιαφημισμένη προσθήκη, το mode “The Journey”. Πρόκειται για campaign mode, στα πρότυπα του Be A Pro, στο οποίο οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο του ταλαντούχου άλλα άσημου Alex Hunter, με στόχο την εξέλιξή του και την πρόσληψή του από μεγάλη ομάδα. Η ολοκλήρωσή του θα χρειαστεί περίπου 15 ώρες κατά τις οποίες οι τροπές του σεναρίου, αν και προβλέψιμες, κρατούν το ενδιαφέρον. Ακόμα και αν μπορούσαν να υπάρξουν μικρά παράπονα λοιπόν, δεν χωρά αμφιβολία ότι το εν λόγω mode όχι απλά διασκεδάζει, αλλά προσθέτει και μια διαφορετική οπτική στα παιχνίδια ποδοσφαίρου που δεν είχαμε δει μέχρι πρότινος. Το Women’s International Cup επιστρέφει και φέτος, ενώ σωρεία κυπέλλων και πρωταθλημάτων υπόσχονται να καταλάβουν όσο χρόνο έχετε στη διάθεσή σας. Μικρή ανανέωση έχουμε και στο Ultimate Team mode, στο οποίο προστέθηκαν προκλήσεις με ανάλογες ανταμοιβές, όπως, παραδείγματος χάριν, η δημιουργία μιας ομάδας με παίκτες από μόνο τρία διαφορετικά πρωταθλήματα, με δείκτη χημείας από 65 και πάνω. Τα πράγματα πάνε καλά για το FIFA 17 και στο online mode, με σταθερότατους servers, γρήγορο matchmaking αλλά και γενικότερα απροβλημάτιστο gameplay, χωρίς lag ή σπασίματα στην κίνηση.


Το “The Journey” mode κινείται στα πρότυπα του Be A Pro και σε αυτό οι παίκτες αναλαμβάνουν το ρόλο του ταλαντούχου άλλα άσημου Alex Hunter.

Και μιλώντας για στοιχεία του τίτλου που δουλεύουν πολύ καλά, η περιγραφή των matches από τους speakers, παραμένει στα γνωστά υψηλά επίπεδα προσθέτοντας στην αυθεντικότητα που κυνηγά και πετυχαίνει η EA Sports. Σε αυτό προσθέστε το ανεξάντλητο επίσημο περιεχόμενο, με περισσότερες από 600 ομάδες που προέρχονται από 30 πρωταθλήματα ανά την υφήλιο και, αν ακόμα δεν σας αρκούν, στην Premier League θα δείτε και τους αντίστοιχους προπονητές σε κάθε ομάδα. Μπορείτε λοιπόν να αντιληφθείτε ότι το FIFA 17, ειδικότερα φέτος, δεν έχει αντίπαλο σε αυτόν τον τομέα.



Εν κατακλείδι, αν θα μας δινόταν η ευκαιρία να χαρακτηρίσουμε το FIFA 17 με μια λέξη, αυτή θα ήταν “υπερπλήρες”. Τουλάχιστον σε ότι αφορά το περιεχόμενό του. Με νέο mode που δίνει καινούριες προοπτικές σε τίτλο ποδοσφαίρου, με προσθήκες και βελτιώσεις σε gameplay και ομάδες, με την απροβλημάτιστη μετάβαση σε νέα μηχανή γραφικών, σε συνδυασμό με την σταθερά υψηλή ποιότητα που διακατέχει καιρό τώρα τους υπόλοιπους τομείς, η Electronic Arts προσφέρει στους παίκτες ένα αδιαμφισβήτητα ποιοτικό σύνολο. Ακόμα και αν στη φετινή κούρσα των τίτλων ποδοσφαίρου καταλήξει χαμένο, (μάλλον στα πέναλτι) από άποψη απήχησης, μπορούμε αδιαμφισβήτητα να πούμε ότι η ομάδα ανάπτυξης προσπάθησε. Τώρα είναι, απλά και καθαρά, ζήτημα προτίμησης.


 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιωμένη γραφική απεικόνιση μέσω της Frostbite Engine
  • Αχανές επίσημο περιεχόμενο
  • Φρέσκο και ενδιαφέρον το The Journey mode
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Ανορθόδοξο σύστημα εκτέλεσης πέναλτι
  • Ο χειρισμός και τα animations χωρούν ακόμα περισσότερες βελτιώσεις
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
32 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • polakis
    • Συγγνωμη αλλα το θεωρω απαραδεκτο να παιρνει την ιδια βαθμολογια το φιφα17 με το προ17. Η ανωτερωτητα του φιφα σχεδον σε ολα τα σημεια σε σχεση με το προ ειναι τεραστια! Απο που να το πιασουμε; Απο τα δικαιωματα ομαδων; Απο την πληθωρα modes του φιφα; Απο το αψεγαδιαστο online του φιφα; Απο την τραγικη ΑΙ στο προ; Απο το ποσο πιο arcade και ευκολο ειναι το προ που με τρεις πασες βγαινεις για πλακα τετ α τετ ενω στο φιφα, ειδικα αν παιξεις σε slow speed και manual controls, φτυνεις αιμα για να βγαλεις φαση; Απο τα γραφικα και την ατμοσφαιρα στους αγωνες; Απο την περιγραφη; Απο την ποικιλια animations; Σε ολα υπερτερει το φιφα! Και μην μου πειτε για πιο ρεαλιστικο gameplay οτι εχει το προ γιατι γελαει ο κοσμος. Καποτε ναι ηταν βασιλιας το προ και μουφα το φιφα. Πλεον οι ρολοι ειναι αντεστραμενοι. Κι οσο και αν βελτιωθηκε το προ (που βελτιωθηκε), το φιφα πλεον δεν νομιζω να το φτασει. πρεπει να αυτοκτονησει η ΕΑ για να γινει αυτο...

    • periklis
    • "Φέτος το FIFA -και κατ’ επέκταση η EA Sports- προσπαθεί υπερβολικά" ......

      Παρόλα αυτά βρηκατε το κουράγιο να βάλετε την ιδια βαθμολογία με το PES 17 που ΔΕΝ προσπαθει καν....
      Προσωπική μου αποψη αλλα και γενική βάση των πωλήσεων το FIFA ειναι μακράν το καλυτερο ποδοσφαιράκι σημερα και αυτη η βαθμολογία ειναι απο ΕΚΝΕΥΡΙΣΤΙΚΗ εως ΕΜΕΤΙΚΗ.
      Δε ξέρω με ποια λογική βάζετε αυτες τις βαθμολογίες...Καποτε ομως οταν το PES ηταν μακραν καλυτερο αποδίδατε δικαιωσύνη.
      Δε πειράζει....ισως πονάει λιγάκι μερικούς (λες και παιρνετε ποσοστα ρε φιλε) το γεγονός πως το ΦΙΦΑ ειναι καλυτερο.
      Ομως, τη βαθμολογία δε τη βάζει ο κάθε ανυπαρκτος που γράφει ενα αρθρο. Αλλα οι αγορές και οι προτιμήσεις σε ολο το κόσμο.

      Καληνύχτα!

    • Velociraptor7
    • sorry αλλα μιλάμε για δολοφονία εν ψυχρώ! το Review ειναι για κλάματα! Εχουμε ολη η παρέα παιξει εδω και 2 βδομάδες το FIFA και ολοι ειμαστε εντυπωσιασμένοι απο τη κίνηση και την απόκριση των παιχτων και των κινήσεων τους! τα αρνητικά οπως ειναι φυσικό καθε φορα ελάχιστα και ασημαντα.
      Διαβαζω το αθρο και νομίζω οτι μας μιλανε για αλλο παιχνιδι!!!!!!!!!!!!!!!!!
      Το να βάζεις ρε μαγκα βαθμό 8 στο FIFA ιδιο με το pro αυτο ειναι ανυκουστο.
      Οσα αρνητικά περιγράφεις στο φίφα τα ιδια και περισσοτερα εχει το Pro. Σκοπός μου δεν ειναι να βγάλω αχρηστο το φετινό Pro αλλα ημαρτον, τι ζητάς δηλ απο το φετινο Φιφα για πες μας?????!!!
      Μηπως ηθελες να μπεις μεσα να παιζεις εσυ ο ιδιος μπαλα?
      Επισης, χαρακτηρίζεις το συστημα Πεναλτυ "ανορθόδοξο"......WHAT?????? επειδη το εκαναν πολυ λεπτομερές με ακρίβεια φοβερη και πολλούς τρόπους να σουτάρεις? Του Pro δηλ η απλη φτωχο εκτέλεση ειναι καλύτερη?
      Σκαβεις τη μπαλα
      σουτάρεις με δυναμη
      χωρις δυναμη
      κοφτά,
      τρεχεις γρηγορα,
      τρεχεις αργά,
      προσποιήσεις κανεις,
      αλλάζεις θέση στο παιχτη αριστερα δεξια μακρια και κοντα απο τη μπαλα.....

      τι αλλο θες??????????????????????????????/

      για γελια και για κλάμματα ειναι το άρθρο. Με κάτι τετοια το site εκτείθεται......
      Σα τον αλλο που βαθμολογεί ταινίες και βάζει 2 σε ταινιάρες και 10άρια σε καήλες....

      ΡΕ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ?????

    • periklis
    • Εν κατακλείδι, αν θα μας δινόταν η ευκαιρία να χαρακτηρίσουμε το FIFA 17 με μια λέξη, αυτή θα ήταν “υπερπλήρες”.

      είπε ο ποιητής...και εδωκεν βαθμολογία 8......
      Σα το τριανταφυλλίδη στο ΝΑ Η ΕΥΚΑΙΡΙΑ.....Ααααριστα, τρίιιια....
      τωρα που το ξανασκέφτομαι καλο ειναι και το 8....αφου δεν εδωσε κανενα 5!
      χοαοχοαχοαοχαοαχοαχοαχο

    • Sephiroth
    • @periklis, η αγορά έχει δείξει πολλάκις πως δεν επιβραβεύει τα ποιοτικά παιχνίδια. Επιβραβεύει κάποια ποιοτικά παιχνίδια, όχι όλα. Οπότε το επιχείρημά σου δεν έχει βάσει. Και κάτι τέτοιο δεν ισχύει μόνο για τα games.

      Για τα υπόλοιπα, απλά να πω προς όλους πως όταν το σχόλιό σας περιλαμβάνει χαρακτηρισμούς, δυσκολεύομαι να πιστέψω πως κάποιος θα σας απαντήσει στα σοβαρά. Πείτε την άποψή σας για να γίνει κουβέντα, όχι για να σκοτωθείτε

    • bladerunner
    • Απο την τραγικη ΑΙ στο προ; Απο το ποσο πιο arcade και ευκολο ειναι το προ που με τρεις πασες βγαινεις για πλακα τετ α τετ

      ΕΝΤΑΞΕΙ. ΕΙΠΑΜΕ ΝΑ ΛΕΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΜΑΣ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ. ΝΤΡΟΠΗ...

    • AnimaPura
    • "Ομως, τη βαθμολογία δε τη βάζει ο κάθε ανυπαρκτος που γράφει ενα αρθρο. Αλλα οι αγορές και οι προτιμήσεις σε ολο το κόσμο"

      Πόσο απαράδεκτος, πραγματικά...

    • bladerunner
    • ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΒΑΛΩ ΒΙΝΤΕΑΚΙΑ ΑΠΟ TROLL FOOTBALL ΜΕ ΤΑ ΣΠΑΣΜΕΝΑ ΑΝΙMATIONS ΤΟΥ ΦΙΦΑ, ΠΟΥ ΓΕΛΑΝΕ ΜΕΧΡΙ ΤΗ ΣΑΙΤΑΜΑ Ή ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΕΣ ΕΦΗΒΩΝ?

    • majorfox
    • Αρμέγουν ποδοσφαιράκια με 60 ευρο το χρόνο απο τη δεκαετια του 90 με βελτιωσεις με το σταγονομετρο.( EA και Konazi μαζι)..
      Του χρονου οι χαρακτήρες θα ριχνουν και χλέπα και θα χέζουν μέσα στη βροχή. Να δουμε ποσο ρεαλιστικο θα δειχνει.

    • periklis
    • To γεγονός δηλ οτι το Review αυτο ειναι εντελώς οτι ναναι δε το σχολιάζει κανεις? Oκ, προσπαθείτε να υποστηρίξετε τον αρθρογράφο μιας και ειναι συνάδελφός σας, αλλα η αληθεια ειναι οτι μαλλον εκεινος εκρινε το παιχνιδι με βάση την αγάπη του για το Pro (κανει μπαμ απο χλμ) και δεν αφησε τον ευατο του να πει αυτο που νιώθει πραγματικα.
      Ολο φάσκει και αντιφάσκει στο αρθρο. Απο τη μια υπερεπλήρες το χαρακτηρίζει απο την αλλη το θάβει για τα πέναλτι.
      Πειτε μου δηλ τα πεναλτι του Pro τι καλύτερο εχουν. Γιατι στο Review του Pro δε θυμάμαι να τονίζονται τοοοοσο πολύ τετοια στοιχεία..!
      Απλά επειδη το Fifa ειναι ανώτερο καθόμαστε και το κρίνουμε αυστηρά συνέχεια!

      Το ΦΙΦΑ παντα ειχε δικαιώματα. Δεν ειναι αυτα που κάνουν τωρα τη διαφορά. Παντα ειχε δικαιώματα αλλα καποτε σα παιχνιδι ηταν μαπα σκετη! Τωρα ομως αρέσει οχι για τα δικαιώματα απλά, αλλα για ολα τα υπόλοιπα που εχουν βελτιωθει και ελκύουν τους gamers.

      Εδώ διαβάζεις στα θετικά του Pro απο ορισμένα reviews οτι μπορει με Patchάκια να γινει καλύτερο το παιχνιδι. ΕΛΕΟΣ!!! Και υστερα κρινουμε το FiFA για τα Penalties????

      Στη τελική ρε παιδιά και το γεγονος οτι αλλαξαν τα penalty τοσο πολυ αυτο δειχνει οτι θελουν η προσπαθούν να παρουσιάσουν κατι διαφορετικο. Να ξεφύγουμε απο τη μονοτονια. Το αν θα πετύχει σε βάθος χρόνου θα φανει. Ομως και μόνο η κίνηση τους αυτη δειχνει κατι θετικο. Αντι αυτο να το δειτε με καλό ματι, το κράζετε!
      Τελικά ειμαστε τοοοοσο συντηρητικοι ???? βγάλτε καλυτερα τα ps1 και ps2 και ζηστε ξανα το χθες γιατι η εξέλιξη μαλλον σας χαλάει!

    • Velociraptor7
    • PEACE! ΕΙΡΗΝΗ!

      Κριτική κανουμε, αλλοτε αυστηρη αλλες φορές ηπια. Μήπως καποιοι εδω ξενερώνουν οταν δε συμφωνουμε μαζι τους; Χαλαρώστε. Δεν εβρισε κανεις καποιον ουτε του πατησε το κάλο.Ειναι ομως περίεργο που η βαθμολογία αυτη ειναι τοσο ισσόπαλη! Κακα τα ψέμματα αυτα τα δυο ποδοσφαιρακια ειναι σα το βαζελο με το γαυρο. Σκοτωμος! τι να κανουμε αυτο συμβαινει! επομένως ολοι πεφτουμε με τα μουτρα στα reviews και κοιταμε ακομα και τα κομματα και τα διαζευτικά! Ειναι ομως απορίας αξιο, πως γινεται στο 1/3 του review να σχολιάζει αρνητικά το συστημα των πεναλτυ και το αλλο 1/3 να σχολιάζει αρνητικα το gameplay με μονο το υπόλοιπο να μας μιλα για το journey. εγω οπως το διάβαζα πριν φτασω στη βαθμολογία πιστευα οτι θα του βάλει 6-7. Αν δηλ το θεωρειτε αυτο σοβαρο review απο τον αρθρογράφο σας τοτε οκ, κατι ξερετε περισσότερο. Αλλωστε ειπαμε...κριτικός σε ταινίες βάζει 2 σε εργάρες και 10αρια σε καήλες.....εγω παντως εχω το FIFA 17, λιώνω και μονος μου και με φιλους, ειναι παιχνιδάρα και ασε τον αλλο να βάζει 8.....κατι θα ξέρει!

    • platonxii
    • @periklis, όταν μάθεις να σέβεσαι τον κάθε ανύπαρκτο συνομιλητή σου, θα λάβεις και απάντηση στα σχόλιά σου. Μέχρι τότε, συγγνώμη αλλά προτιμώ να υπάρχω για άτομα που εκφράζουν τη διαφωνία τους με μένα, πιο σωστά και ώριμα.


      @polakis και Velociraptor7, Θλίβομαι που η κύρια διαφωνία σας είναι στο βαθμό. Ζω, πραγματικά, για την ημέρα που θα καταργηθούν οι βαθμολογίες και θα αναγκαστούμε, όλοι μας, να δώσουμε περισσότερη βάση στα κείμενα. Επίσης δεν ήθελα να πέσω στη λούπα των συγκρίσεων εδώ. Έχοντας ξεκαθαρίσει αυτό, φέτος το Pro έχει καλύτερο animation από το FIFA. Και gameplay. Όπως γράφω και στο ανάλογο κείμενο (που μπορείτε να το ψάξετε, υπάρχει στο site αν δεν με απατά η μνήμη μου) η αμεσότητα που έχει το μοντέλο χειρισμού της Konami φέτος ξεφεύγει. Και εγώ δυσκολευόμουν να το πιστέψω όταν πρωτοέπαιξα το φετινό Pro, αλλά ισχύει. Και έχω την ίδια άποψη και αφού έπαιξα το FIFA. Τώρα, αν ο οποιοσδήποτε δεν θέλει να παίζει τον θρυλικό αγώνα MD White vs London Blue, προφανώς είναι σεβαστό, οπότε δικαίωμα του να αγοράσει και να παίξει όποιο παιχνίδι επιθυμεί. Και στις δύο περιπτώσεις, για διαφορετικούς λόγους, κερδισμένος θα βγει. Εμένα για παράδειγμα, ποτέ δεν με κέρδισαν τα νούμερα των επίσημων ομάδων, σταδίων, ή διαφορετικών σχεδίων μπάλας. Έκλινα πάντα περισσότερο προς το gameplay. Ίσως έγκλημα για κάποιους, αλλά τι να κάνουμε, αυτό μετρούσε και θα μετράει περισσότερο για μένα.

    • periklis
    • Δεν ειναι ρε μαγκες το 8 που πειράζει. Είναι η αξιολόγηση. το περιεχόμενο του review. Αν δε το ειχα παιξει δηλ το παιχνιδι θα νομιζα οτι προκειται για ενα κακο gameplay. Λες και η απόκριση των εντολών ειναι χαλια. Εγω γιατι μια χαρα παιζω και δεν εχω κανενα προβλημα.
      Πχ το παραδέχομαι οτι το pro evolution φετος εχει βελτιωθει στην αποκριση εντολων ΟΧΙ ΟΜΩΣ σε σχεση με το ΦΙΦΑ αλλα σε σχέση με τα προηγ Pro.
      Ε, διαβάζοντας το αρθρο αυτο του FIFA τι καταλαβαίνει κανεις? οτι προκειται για ενα καλο η ενα κακό σε gameplay soccer game?


      @platonxii σιγα μη περιμένω απο εσενα να μου απαντησεις. Εγω σχολιάζω αυτο το αρθρο και ειναι δικαιωμά μου να το κρίνω οπως θέλω. Ουτε σε εβρισα, ουτε σε προσβαλα. Φέρει την υπογραφή σου το αρθρο και αυτο ειναι ολο.
      Εχω διαβάσει και αρθρα σου που ηταν πιο καλα. Το συγκεκριμένο ειναι (κατα τη γνωμη μου) χαλια και προχειρο. Αρπα κόλα....λες και το επαιξες το παιχνιδι 2 ώρες και εγραψες μια κριτική για να πεις οτι εγραψες. Διότι και γω στην αρχη με τα πεναλτυ ειπα "ωχ τι τα εκαναν ετσι...δυσκολα ειναι" και τελικά τα συνήθισα και προσεξα οτι ισα ισα σου δινουν πολλές επιλογες.
      Τεσπα, το θεμα ειναι οτι εγραψες το αρθρο και εμεις το κρινουμε. Μπορει να εχω αδικο...μπορει δικιο....ετσι πανε αυτα. Αλλα χωρις να εχω προσωπικά μαζι σου, για να μη παρεξηγηθούν τα παντα μπορει να εισαι γαμω τα ατομα, αλλα εγω σε κρινω σε αυτο που κάνεις. Εκτός κι αν δε δεχεστε τα αρνητικα σχόλια και σας αρέσουν μονο τα θετικά.
      Με επιβεβαιώνεις παντως οτι εκρινες το ΦΙΦΑ με βάση τη γνώμη σου για το PRO το οποίο θεωρεις πως εχει καλυτερο gameplay.....εσυ εκτείθεσαι, οχι εγω!

    • periklis
    • ....για την ακρίβεια αυτο το αρθρο ειναι σα να εκατσε να κανει REVIEW για τον Ολυμπιακό ενας Παναθηναικός!

    • periklis
    • @sephiroth
      και προς τους υπεύθυνους του site ζητω ενα πραγμα...διαβάστε ξανα το αρθρο και δειτε αυτο που λέω. Οτι η διάθεση του αρθρογράφου (αθελα του) ειναι αρνητική προς το παιχνιδι και δεν ειναι αντικειμενική.
      Τωρα, απο κει και περα εμενα η κριτικη μου ειναι αυστηρή, και ισως ο τονος μου κι αλλες φορές απο το πληκτρολόγιο να ειναι η μοιαζει προκλητική οποτε και ζητώ συγνώμη γιατι δεν εχω καμμια προθεση να θίξω κανεναν. Περίμενα απλα το Review πως και πως μπας και δω κατι ενδιαφέρον, αρνητικο η θετικο και ειδα ολα τα αντιθετα απο αυτα που βιώνω 2 βδομάδες τωρα παιζοντας το παιχνιδι!

      ΣΥΓΝΩΜΗ λοιπόν για τον "φυτιλιασμένο τόνο".......ομως επιμένω σε αυτο που λέω. Το review ειναι κακο.

    • ehnikaras
    • Πάντως, με βάση το σύστημα βαθμολογίας του enternity, το 8 σημαίνει "Εξαιρετικό".

      Από την άλλη, είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπήρχε η οποιαδήποτε διάθεση για κουβέντα αν το Pro είχε βαθμολογηθεί με 7,9 ή παρακάτω. Είναι θέμα του τι προτιμάει κανεις. Ποδοσφαιράκι ή Simulator. Προσωπικά φέτος διαπίστωσα ότι το Pro φερνει περισσότερο σε ποδοσφαιράκι σε σχέση με το FIFA. Όχι ότι θα γυρίσουμε στις χρυσές εποχές FIFA '96 ή ISS Pro αλλά λέμε τώρα.

    • platonxii
    • @periklis, κατά βάση θέλω αρνητικά σχόλια, τα θετικά δεν με κάνουν καλύτερο. Αλλά με κάποια αιτιολόγηση έτσι, και χωρίς χαρακτηρισμούς τύπου "ο κάθε ανύπαρκτος"....

      Στα πιο ουσιαστικά τώρα, για κάποιο λόγο σου έχει κάτσει ότι πήρα με στραβό μάτι το FIFA από την αρχή, κάτι που δεν ισχύει.

      Σε πολλά σημεία του κειμένου τονίζω, ίσως ακόμα και σε βαθμό παρεξηγήσεως τα θετικά του παιχνιδιού, όπως λεπτομέρειες στη γραφική του απεικόνιση, (ιδρώτας, γρασίδι), τη υπεροπλία που το διακατέχει σε περιεχόμενο, modes και ομάδες, πόσο αναζωογονητικό ήταν για το είδος η προσθήκη του campaign (κατ' εμέ). Το συνεχίζω ακόμα και με το χαρακτηρισμό υπερπλήρες, που παράφρασες παραπάνω (ελπίζω καταλάθος) χωρίς να μεταφέρεις την επόμενη, επεξηγηματική πρόταση, που ξεκαθαρίζει ότι ο χαρακτηρισμός αφορά το περιεχόμενο του παιχνιδιού. Ή το γεγονός ότι μου άρεσε η αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης των κόρνερ, ενώ στέκομαι με -κυριολεκτικά- δύο προτάσεις, στις "άνευρες" συγκρούσεις των σωμάτων και στον χειρισμό και στα animations που αν και βελτιωμένα, για μένα, στερούνται αυτό το κάτι παραπάνω που έχει ο ανταγωνισμός.

      Για τα πέναλτι, δεν είπα ότι είναι και πυρηνική φυσική, αλλά ότι συνηθίζονται δύσκολα και ότι όπως άλλες αλλαγές μου άρεσαν, αυτή με εκνεύρισε και δεν μου άρεσε. Τι να κάνουμε; Ή μήπως θα πρέπει να γράψω 300 ώρες gameplay για να μάθω να εκτελώ ένα πέναλτι; Υπερβολή, δεν νομίζεις;

      Γενικότερα, ο ανταγωνισμός βοηθά την εξέλιξη. Συνεπώς, μια δημιουργία που πραγματεύεται έναν τόσο ίδιο τομέα με το αντίπαλο δέος, θα κριθεί, τόσο μόνη της ως ξεχωριστή οντότητα, όσο και ως προς τον όποιο ανταγωνισμό. Δεν νομίζω ότι λέω κάτι τόσο παράλογο. Το σίγουρο είναι, όπως λέει και ο ehnikaras, ότι το 8 δεν είναι με τίποτα ένας χαμηλός βαθμός.

    • periklis
    • Οκ, ετσι το βλέπεις.....δικαιωμά σου. Το σεβομαι. Αποσύρω το χαρακτηρισμό "ανυπαρκτος" και ας μη γραφτει στα πρακτικα (οπως λένε και στη βουλή :D ) ...
      Ομως επιμένω οτι ο τροπος που το κρινεις ειναι λιγο μυστηριος...διοτι πχ, οσοι εχουν παιξει ΦΙΦΑ φετος τα κορνερ ειναι που τους απογοητευουν....και γω το ιδιο!
      Oσα δηλ λες θετικά κατα πολλούς ειναι τα αρνητικά και το αντιστροφο!
      Ειναι η σεβαστη σου γνώμη....
      Γραψε τραγικό δικό μου λάθος στο να σε "κράξω" στη κριτική μου με καυστικο τροπο.
      ΔΕΞΟΥ τη ΣΥΓΝΩΜΗ ΜΟΥ αν θες....
      το 8 δεν ειναι κακό....αλλα δε μπορει να θεωρειτε ορισμενοι το Pro αξιο αυτης της ιδιας βαθμολογίας. Δεν ειναι δικαιο πως να το πω αλλιως.

    • Sephiroth
    • Παιδιά, το έχουμε πει 200 φορές, για να γίνει σοβαρή και ουσιώδης κουβέντα, τα σχόλια θα πρέπει να είναι σε κόσμιο επίπεδο. Όσα νεύρα έχετε με κάτι ή και αν διαφωνείτε, παρακαλώ εκφράζεστε με σεβασμό προς τον απέναντι, είτε είναι συντάκτης, είτε απλός χρήστης. Τα νεύρα του ενός, μεταφέρονται στον άλλο, απαντάει κι αυτός με νεύρα και γινόμαστε κουλουβάχατα.

      Αν είσαστε εκνευρισμένοι με κάτι, μην απαντάντε εν θερμώ, δεν έχει νόημα γιατί είτε θα γίνει χαμός με αλληλοπροσβολές και θα σβηστούν εντός ολίγου τα πάντα, είτε δεν θα σας απαντήσει κανείς.

      Please

    • stefoukos
    • To review ειναι οπως πάντα εξαιρετικο .Το φιφα 17 ειναι ενα φιφα 14 με καλυτερα γραφικα πολυ αργο και καθολου ουσια.Φέτος πιστευω το προ ειναι ενα σκαλι με δυο πιο πανω αν ειχε και τις ομαδες πραγματικες τοτε το φιφα θα το ριχναμε στον καιαδα

    • vangs13
    • Η εκτίμηση για το ποιο ποδοσφαιράκι είναι πιο ολοκληρωμένο ποικίλλει ανάλογα με το τι ζητά ο καθένας μας. Προφανώς ο αρθρογράφος μεταφέρει την προσωπική του εκτίμηση που καθορίζεται από τα στοιχεία που εκτιμά ότι θα πρέπει να περιλαμβάνει ένα ολοκληρωμένο παιχνίδι. Ως εκ τούτου η όποια αντιπαράθεση δεν έχει νόημα καθώς η κρίση είναι καθαρά υποκειμενική ανάλογα με την οπτική του καθενός από εμάς. Το PRO, όπως το είδα από το demo κι αυτό χωρίς να το μελετήσω ενδελεχώς, είναι σαφώς βελτιωμένο και αφήνει εξαιρετική αίσθηση όσον αφορά το gameplay. Στα συν του σε σχέση με το fifa ότι ο αγωνιστικός χώρος φαίνεται μεγαλύτερος δίνοντας την αίσθηση της μεγαλύτερης ελευθερίας κινήσεων καθώς και η φυσικότητα των κινήσεων. Στα μείον (το χιλιοειπωμένο) με τις άδειες καθώς και το σχετικά φτωχό μενού καθώς κι ένα δευτερευούσης σημασίας όπως το τίναγμα των διχτυών όταν μπαίνει γκολ, που κινούνται χωρίς καμία φυσικότητα. Πάμε στο fifa. Πρόκειται δίχως αμφιβολία για πιο ολοκληρωμένο παιχνίδι και σε αυτό συμβάλουν οι άδειες των ομάδων και τα περισσότερα modes. Στο gameplay απεικονίζονται με εξαιρετικό τρόπο οι μονομαχίες που δίνουν εξαιρετική αίσθηση φυσικότητας στους αγώνες (εναέριες μονομαχίες, προστασία μπάλας με το σώμα κλπ). Η άμυνα μου δίνει την αίσθηση ότι είναι πιο εύκολη πλέον, διότι σου δίνεται η δυνατότητα να την επιτύχεις με διάφορες τεχνικές, ανάλογα με τον τρόπο παιχνιδιού του αντιπάλου. Οι τερματοφύλακες εξαιρετικοί. Φανταστική καινοτομία η δυνατότητα της επιλογής σε σουτ και κεφαλιές ανάλογα που θέλεις να στείλεις την μπάλα ψηλά ή χαμηλά. Τα στημένα πλησιάζουν πιο πολύ στο πραγματικό ποδόσφαιρο με τον νέο τρόπο. Τα πέναλτι μπορεί να είναι πιο δύσκολα στην εκτέλεση, μα μου αρέσει που η μπάλα πλέον μπορεί να πάει οπουδήποτε καθώς και η αλλαγή τοποθέτησης του παίκτη καθώς και ο τρόπος που θα πάρει φόρα ο παίκτης. Για να μη μακρηγορώ το fifa μου δίνει την αίσθηση του απόλυτου προσομοιωτή ποδοσφαίρου ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Για να μην παρεξηγηθώ δε μιλώ συγκριτικά με το pro, απλά μεταφέρω την αίσθηση που μου δίνει το fifa σαν παιχνίδι μιας και με αυτό έχω ασχοληθεί. Σαφώς και υπάρχουν ζητήματα που επιδέχονται βελτίωσης (αυτό άλλωστε θα συμβαίνει ακόμα κι αν τελειοποιηθεί, πόσο μάλλον τώρα), όπως είναι η μεγαλύτερη ταχύτητα απόκρισης σε ορισμένες περιπτώσεις ή η μεγαλύτερη ευελιξία στις τακτικές, χωρίς να μου δημιουργούν κάποιο ζήτημα που να μειώνει την ωραία αίσθηση που μου αφήνει το παιχνίδι. Στα συν επίσης και η εβδομαδιαία ενημέρωση των στοιχείων των παικτών ανάλογα με την φόρμα που βρίσκονται καθώς και η άμεση ενημέρωση των ροστερ σε μεταγραφές κλπ. Γενικά εκτιμώ πως το fifa περιλαμβάνει ένα εξαιρετικό πακέτο το οποίο η ea έχει φροντίσει να του βάλει και εξαιρετικό περιτύλιγμα.

    • periklis
    • Εμένα η εντυπωσή μου απο το φετινό Pro ειναι θετικότατη οσον αφορά το gameplay. Λεπτομέρειες παντα θα υπάρχουν σε ολα τα παιχνιδια soccer, που θα χρειάζονται τελειοποίηση. Ομως, εγω δε τα βάζω τόσο με τη βαθμολογία του ΦΙΦΑ αν ειναι 8 η 7 η 10 με τόνο. Τα βάζω με το συνδυασμό της βαθμολογίας του ενος με του αλλου.
      Το γεγονός οτι με ικανοποιεί το φετινο gameplay του Pro ειναι γεγονος. Δε το θεωρώ αν το θέλετε ετσι να το πω, καλυτερο η χειρότερο απο το ΦΙΦΑ. Η ρεαλιστικότητα σε ενα ψευτικο παιχνιδι ειναι υποκειμενική. Εμένα μου αρεσουν και τα 2 games εξισου σε gameplay διότι διαφέρουν με ωραιο τροπο και ειναι καλό να αλλάζεις και να μη πηζεις στη μονοτονία.
      Ομως, οταν βάζεις βαθμολογία πρεπει αυτη να στηρίζεται καπου. Οταν το Pro εχει τόσες ελείψεις, σε ροστερ, δικαιώματα, γηπεδα, modes, ενα αργό ονλάιν κομμάτι, και το FIFA εχει πολλα καινουρια πράγματα συν τα πολλά αλλα που ειχε παντα, συν δικαιώματα....εεεε δε γινεται να βαζεις ιδια βαθμολογία και στα δύο. Ειται ειναι αυτη το 8 ειτε το 5 ειτε το 10!
      Είναι δηλ σα να μου λέτε οτι το 8 το παιρνει το Pro μονο και μόνο για το gameplay ενω το Φιφα για ολα τα αλλα. Δηλ σα να μου λες οτι το Gameplay του Fifa ειναι κατώτερο κατα πολύ του Pro κατι το οποίο δε παιζει!
      Ακόμη και αν ειναι λίγο καλύτερο (ας το δουμε ετσι) το gameplay του Pro evolution τοτε και πάλι το FIFA σε ολα τα αλλα ειναι τοσο καλυτερο που συνολικά λοιπον ο βαθμός του θα επρεπε να ειναι μεγαλύτερος!
      ΤΙ ΤΟ ΤΡΟΜΕΡΟ ΛΕΩ ΚΑΙ ΔΕ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΤΕ???
      Kαι επαναλαμβάνω, πως το ΦΙΦΑ δεν κερδίζει εντυπωσεις τα τελευταια χρόνια επειδη εχει δικαιώματα. Παντα ειχε δικαιώματα αλλα κάποτε ηταν μια φαρσοκωμοδία για γελια!
      Τωρα ομως ειναι ενα πολύ σωστό και ρεαλιστικότατο game που δικαια βρίσκεται στη κορυφή.
      Εγώ γουστάρω και τα δύο και εχω γράψει και σε αρθρο μου οτι δε με νοιαζει ποιο ειναι καλύτερο. Με νοιαζει να υπάρχουν και τα δυο δυναμικα στο χώρο του gaming ουτως ωστε να λιώνουμε ολοι εμεις και να παιζουμε μεταξυ μας σε στιγμες παρέας στο σπιτι μετα η πριν απο βραδιές champions League πινοντας μπυριτσα και τρωγοντας Pizza κανοντας τα χειριστήρια γεματα λαδίλα!!!

      Σεβομαι την οπτική του αρθρογράφου, απλα θεωρώ πως εστίασε σε 2-3 κατα τη γνώμη του αρνητικά του φιφα, και τα μεγαλοποίησε σε οτι αφορά το βαθμό που εδωσε στο παιχνιδι. Σε σχέση πάντα με το Review και το σκεπτικό της βαθμολογίας που δόθηκε στο Pro. Εκει δηλ θεωρώ πως η διάθεση για καλο βαθμό ηταν μεγαλύτερη μονο και μονο επειδη (και αλήθεια ειναι βεβαια) το gameplay του Pro βελτιώθηκε. Ομως τα τελευταία χρονια βλέπουμε απειρες διορθώσεις και βελτιώσεις απο πλευράς FIFA και αντι να τα αποθεώνουμε τα θεωρουμε αυτονόητα γιατι ετσι μας εχει συνηθίσει αυτος ο τίτλος! Ναι αλλα τιποτα δεν ειναι αυτονόητο.
      Τελος, θελω να πω οτι δεν ειναι οπως ειπα τιποτα αυτονόητο και θα πρεπει να εκτιμούν πολλοι το γεγονός πως η ΕΑ κρατάει το πήχη τοσο ψηλά, διότι φανταστείτε να τα εγραφε κι εκεινη στα παλιά της τα παπουτσια και να ειχαμε 2 Pes τυπου ποδοσφαιράκια με ομάδες διχως δικαιώματα και gameplay που βελτιώνονται καθε 5 χρόνια!

    • Velociraptor7
    • Εγώ είδα πολλές αλλαγές παντως στο Fifa17. Παρατήρησε κανεις οτι στη βροχή οταν παιζεις δε φαινεται η βροχη που πέφτει οπως αλλες φορές? Ξενέρωσα που δεν εχει Camp Nou αφανταστα! Μου φαίνεται πως το ιδανικό σημερα ειναι να εχεις και τα δυο ποδοσφαιράκια και να μοιράζεις το χρόνο σου. Ετσι και δε θα βαριέσαι και θα τα εχεις ολα! χα χα χα χα πληρες κάψιμο και ξεφραγκιασμα!

    • peterf76
    • Ρε παιδια Γιατί τρελένεστε ; Μια χαρά το Fifa 17 Είναι για πρώτη φορά "Τίμιο" ποδοσφαιρική για φέτος απο EA .. Η Γνωμη μου ...μια χαρά ειναι .όσο αφορά την βαθμολογία είναι η άποψη του Συντάκτη ....περι ορέξεως κολοκυθόπιτα

*