Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

FIFA 18 Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    EA Sports

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    EA Sports

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    BNE Hellas

  • PEGI

    3+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • FIFA 18
    • 3+ pegi 3+
      • 7.5 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (5)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE https://www.easports.com/fifa FOLLOWERS 3 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • 8

    ENTERNITY SCORE
*
Φέτος η EA Canada με το FIFA 18 αποφάσισε να συμμετάσχει στο «άθλημα» των ετήσιων κυκλοφοριών με διαφορετική στρατηγική. Είναι βλέπετε η πρώτη φορά που μετά από χρόνια δεν έχουμε την προσθήκη κάποιου νέου mode, μα τη βελτίωση των υπαρχόντων στοιχείων του παιχνιδιού με διαφορετικούς τρόπους σε κάθε περίπτωση. Η δεύτερη χρονιά χρήσης της Frostbite Engine ήταν αναμενόμενο ότι θα οδηγούσε σε βελτιώσεις και ακόμα ρεαλιστικότερη απεικόνιση του σπορ. Βελτιωμένοι φωτισμοί τονίζουν τις λεπτομερέστερες σκιάσεις και προσδίδουν χρώμα στην οθόνη μας, κάνοντας τα ψηφιακά γήπεδα να μοιάζουν ακόμα περισσότερο στα αληθινά. Οι παίκτες χαρακτηρίζονται από περισσότερη λεπτομέρεια στο σχεδιασμό τους σε σχέση με το παρελθόν και η κίνησή τους περιλαμβάνει πληθώρα νέων animations, ενώ καλοδεχούμενη είναι και η φυσικότερη κίνηση της μπάλας, βελτίωση που φαίνεται ειδικότερα στις μακρινές μπαλιές.



Ευτυχώς, η ύπαρξη περισσοτέρων και λεπτομερέστερων animations στους παίκτες δεν συνοδεύεται από lag, ίσα ίσα που η κίνηση τους έχει γίνει αμεσότερη σε σχέση με το παρελθόν. Σε συνδυασμό με τον αυξημένο ρυθμό που έχει το FIFA 18, καταλήγουμε σε γρηγορότερο και πιο «εντυπωσιακό» ποδόσφαιρο. Και αν η ανωτέρω αλλαγή προσμετράται θετικά, οι επιλογές των προγραμματιστών ως προς την άμυνα έχουν δυσκολέψει αρκετά το έργο των παικτών. Φέτος η απόπειρα του κλεψίματος της μπάλας έχει αποκτήσει επιπλέον βάρος, ως κίνηση, κάνοντας τους αμυντικούς λίγο πιο δυσκίνητους σε αυτήν τους τη προσπάθεια, ενώ σε περίπτωση που αποτύχουν δεν είναι σπάνιο το φαινόμενο να αφήσουν και τη θέση τους εκτεθειμένη. Ταιριαστή προσθήκη στο γρηγορότερο gameplay είναι και η γρήγορη αλλαγή, με το παιχνίδι προτείνει κατά τη διάρκεια κάποιου replay την αντικατάσταση ενός κουρασμένου παίκτη με έναν άλλον με ένα μόνο πλήκτρο, μη διακόπτοντας έτσι τη δράση.



Μικρά παράπονα όμως έχουμε από την ΑΙ, η οποία σε περιπτώσεις αδυνατεί να ακολουθήσει το νέο, γρηγορότερο ρυθμό, πρόβλημα που συναντήσαμε κυρίως στον επιθετικό τομέα. Παρατηρήσαμε ότι αρκετές φορές οι παίκτες είτε δεν μας ακολουθούσαν σε μια γρήγορη αντεπίθεση, είτε δεν έκαναν κίνηση προς τον ελεύθερο χώρο όπως θα γινόταν πραγματικά. Αντίθετα περίμεναν από εμάς να ελευθερωθούμε και να κάνουμε το κάτι παραπάνω. Για να διορθώσουμε το συγκεκριμένο πρόβλημα καταλήξαμε να πειράξουμε τη στρατηγική της ομάδας μας, όμως ακόμα και τότε υπήρξαν στιγμές που οι συμπαίκτες μας αδυνατούσαν να εκτελέσουν το επιθετικό πλάνο που τους είχαμε ορίσει. Μπορεί να διορθώνεται μερικώς, όμως το συγκεκριμένο φαινόμενο, όταν παρουσιάζεται, εκνευρίζει, αφού γκρεμίζει τη ρεαλιστική εικόνα που χτίζει ο τίτλος στους υπόλοιπους τομείς. Ειδικότερα όταν είδαμε παίκτες εκατομμυρίων, στην προσπάθεια τους να απλωθούν στον ανοικτό χώρο του αντιπάλου, να σκοντάφτουν μεταξύ τους.
Το The Journey επιστρέφει και φέτος, βελτιωμένο αισθητά σε περιεχόμενο. Εκεί αναλαμβάνουμε πάλι το ρόλο του Alex Hunter, στη δεύτερή του σεζόν στην Premier League. Τα πράγματα δεν πηγαίνουν δυστυχώς όπως θα ήθελε, αφού μια τρόπον τινά κομπίνα κατά του manager του, του στερεί όχι μόνο μια θέση στην ομάδα που πάντα ονειρευόταν, αλλά και την υπάρχουσα θέση στην ομάδα που έχουμε επιλέξει. Αναγκαστικά λοιπόν προσπαθεί να ξαναχτίσει το όνομά του. Αν και το The Journey, ως mode, παραμένει φρέσκο ως ιδέα και σε καμία περίπτωση δεν κουράζει, θα θέλαμε περισσότερες επιλογές ως προς την πορεία του Hunter, τόσο μέσω των μεταγραφών που μας προσφέρονται στην πορεία όσο και ως προς τους διαλόγους. Οι τελευταίοι, αν και καθορίζουν την εικόνα που αφήνει ο πρωταγωνιστής μας προς τους συνομιλητές του, δυστυχώς ελάχιστο αντίκτυπο έχουν στο σενάριο καθαυτό.



Οι αλλαγές στα υπόλοιπα modes είναι μικρές, καλοδεχούμενες δε, αλλά όχι ιδιαίτερα σημαντικές. Στο Ultimate Team, για παράδειγμα, μπορείτε να παίξετε εναντίον της AI με την εντεκάδα σας απέναντι σε ομάδες που έχουν σχεδιάσει άλλοι παίκτες. Στο career mode, παίζοντας ως manager, έχετε ως επιπλέον βάρος να διαπραγματευτείτε με την απέναντι πλευρά την τιμή αγοράς και πώλησης ενός παίκτη, στοιχείο που προσθέτει ακόμα παραπάνω αυθεντικότητα σε κάθε συναλλαγή. Γενικότερα, ο τομέας της αυθεντικότητας είναι και αυτός που πετυχαίνει, καλύτερα από όλα τα υπόλοιπα, το FIFA 18. Τα πάντα είναι καλογυαλισμένα, οι παίκτες με τη χρήση της Frostbite Engine μοιάζουν ακόμα περισσότερο, σε σχέση με το παρελθόν της σειράς, στους πραγματικούς. Οι φανέλες τσακίζουν στα σωστά σημεία κατά την κίνηση των παικτών, ιδρώνουν δε με το πέρασμα του χρόνου εντός του αγώνα. Οι speakers είναι και φέτος ικανοποιητικοί και, παρά μια ελαφριά επαναληψιμότητα, δεν κουράζουν. Παρέχουν δε, εκτός από trivia για τις ομάδες που αγωνίζονται, και συμβάντα από άλλα παιχνίδια του αντίστοιχου πρωταθλήματος που εκτυλίσσονται την ίδια ώρα, όπως και στις ζωντανές περιγραφές αγώνων. Άπειρες ομάδες από υπεράριθμα πρωταθλήματα προσφέρονται για ακόμα μια φορά, όλες με τις γνήσιες εμφανίσεις και γενικότερη πιστότητα που εξασφαλίζουν τα χρήματα που ξοδεύει η Electronic Arts για την εξασφάλιση των επίσημων αδειών.



Το FIFA 18 είναι, στα σημεία που επικεντρώθηκε η EA, καλύτερο από το FIFA 17. Μπορεί ο γρηγορότερος ρυθμός να μην ακολουθείται πάντα από την AI, όπου όμως αυτό το πρόβλημα δεν εμφανίζεται, στις οθόνες μας παίζεται εντυπωσιακό και απολαυστικά διασκεδαστικό ποδόσφαιρο. Εν τέλει αυτός είναι και ο σκοπός. Είναι όμως οι λεπτομέρειες που στερούν από το φετινό τίτλο το άριστα, κρατώντας τη βαθμολογία ίδια με τη περσινή, για ένα παιχνίδι ποδοσφαίρου που εμφανισιακά προσεγγίζει το δημοφιλές σπορ όσο κανένα άλλο FIFA, ή οποιοσδήποτε άλλος τίτλος έχει κατορθώσει ποτέ. Αν η οπτική πιστότητα είχε εφαρμοστεί και στο κομμάτι του gameplay, φέτος, θα μιλούσαμε για την πιστότερη ψηφιακή απεικόνιση του ποδοσφαίρου που έχουμε ζήσει. Ίσως του χρόνου. 

8

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Βελτιωμένο φωτισμός και επιπλέον λεπτομέρειες σε παίκτες και γήπεδα
  • Πληθώρα νέων animations παικτών
  • Γρηγορότερος ρυθμός που οδηγεί σε απολαυστικότερο ποδόσφαιρο
  • Περισσότερο The Journey, χωρίς να γίνεται ποτέ βαρετό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Θα θέλαμε οι επιλογές εντός του The Journey να είναι πιο ουσιαστικές
  • Σε στιγμές, η AI αποτυγχάνει να ακολουθήσει τον γρηγορότερο ρυθμό του gameplay
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
2 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • Zegr
    • Το χειροτερο Φιφα των τελευταιων χρονων.Το πηρα τη μερα κυκλοφοριας τους και το χω κιολας βαρεθει.Το παιχνιδι το ειχα στην κατοχη μου περιπου 2 ωρες και ειχα αρχισει να μοιραζω 5αρες και 6αρες στο legendary με την Ατλετικο στο career mode.Απαραδεκτο.
      Το ΑΙ ειναι επισης απαραδεκτο.Εχει τυχει να εχω τρεις μεσους και ο υπολογιστης απλα περναει αναμεσα τους κανοντας ενα σπριντ χωρις καν να συγκλινουν για να μαρκαρουν.Τα ιδια και στην επιθεση.Αμυντικοι φευγουν απο τη θεση τους αφηνοντας ετσι ανοιχτο διαδρομο ειτε για μπασιμο ειτε για σουτ.
      Γενικα το παιχνιδι δε δινει καθολου την αισθηση ενος πραγματικου αγωνα.Η ΑΙ δεν εχει καποιο πλανο,ειναι παθητικη και γενικως απλα βαρετη.
      Ηθελα να το επιστρεψω αλλα τα public το παιρνουν πισω με 35 ευρω lol.Καινουριο παιχνιδι ουτε μιας εβδομαδας και το παιρνουν στη μιση τιμη!
      Οποτε το κρατω και ελπιζω μηπως βγει καποιο patch και διορθωθει,δεν ξερω τι να πω αλλο.Θα το γυρισω στο PES σε μερικους μηνες
      Μεγαλη απογοητευση.Απαραδεκτο παιχνιδι,ειλικρινα απορω με τη βαθμολογια
      Ειδικα οποιος εχει pc προτεινω το ΠΡΟ με κλειστα ματια,με ολα τα patch και κυκλοφορουν και το καλυτερο gameplay,αξιζει κατα πολυ τα λεφτα του

    • periklis
    • Δε θα διαφωνούσα με το σχολιο του παραπανω φιλου Zegr αν δεν ειχε βγει το update 1.03 το οποίο υποτιθεται θα βελτιωνε κατι θεματακια πχ οπως τα ευκολα μακρινα γκολ...αλλα τελικα τα εκανε ΟΛΑ χειροτερα!
      Οπως ανέφερα και σε αλλα αρθρα σχετικα με το φιφα 18, μετα το τελευται update υπάρχουν σοβαρα θέματα που κουράζουν στο gameplay και πανε το παιχνιδι πισω αντι για μπροστα.
      Ενω στο demo και τη πρωτη βδομαδα κυκλοφορίας του ολα ηταν ομαλα τωρα ειναι ολα ΣΚΑΤΑ!
      1) παρατηρηστε τις προωθητικές, φευγουν λες και ειναι βολιδες και οι αμυντικοι δε τις πιανουν με καμμια δυναμη!
      Μαλιστα πολλες περνανε απο διπλα απο το παιχτη και δε τις κοβει καθολου. Εντονο φαινομενο παρατηρειται μαλιστα αφου οταν ο παιχτης αμυντικός παει να μπει στη πορεία της μπαλας κανει ενα στοπ μικρο και δε παει πανω της με αποτελεσμα εκεινη να περασει και να φτασει στη κατοχη του επιθετικου που προοριζεται η μπαλια.

      2) Το AI ενω παιζεις και δειχνεις να εχεις τον ελεγχο, παθαινει αναλαμπες και κρυβει τη μπαλα....το γκολ θα το φαει ακομα και ο καλυτερος χειριστης φιφα....

      3) ταχυτητα....νιωθω λες και εχω το φιφα στο FAST speed.....Ακόμα και οταν ρυθμισω τη ταχυτητα παιχνιδιου στο slow, παλι γρηγορο ειναι.....

      4) Τέλος τα επίπεδα δυσκολίας πια, ειναι των ακρων....παιζεις πχ με Ολυμπιακο εναντιων Βarcelona στο Profesional επίπεδο δυσκολίας και της ριχνεις 5 γκολ.....ενω αν βάλεις το επόμενο επίπεδο δυσκολίας World class, παιρνεις τη barcelona και δε μπορεις να σταυρώσεις νικη (με το ζορι γκολ εστω) στον Ολυμπιακο η ομάδες επιπεδου του. (υποψιν, ειμαι Ολυμπιακος)....Παιζεις πχ με τη λεβαντε και νομιζεις οτι παιζεις με τη Ρεαλ....
      Γενικά με το update 1.03 το παιχνιδι εγινε περισσοτερ
      ο arcade και εχει στοιχεια σαν αυτα που κοροιδευα στο PES κυριως τα προγουμενα ετη.

      Απο οσα ειδα στο ιντερνετ σχολια χρηστων και στο εξωτερικο και βιντεακια αρθρα γενικοτερα τις παρατηρήσεις μου τις εχουν κανει πολλοι αλλοι. Δε βασιζονται αυτες στις δικες μου δεξιοτητες...αλλα εν συκρισει με το FIFA 18 Demo που επαιξα και γω και ολος ο κοσμος και μου αρεσε πολύ.

      Κατι πρεπει να αλλαξει, ενα νεο update συντομα ειδάλως βλέπω το fifa 18 να ειναι η αρχη της κατηφόρας για τον τιτλο αυτον που εδω και 7 ετη ειναι βασιλιάς. Το θέμα ειναι, οτι αυτά τα παραπονα και οι παρατηρήσεις εχουν γινει αντιληπτά στους υπευθυνους της ΕΑ η κοιμούνται ορθιοι και νομιζουν οτι ολα ειναι τελεια και ομορφα???

      Αν εχουμε καποια ενημερωση Enternity.gr θα ηταν χρησιμη και ανακουφιστική!
      Αλλιώς δείτε το λιγο το θεμα, ψάξτε το και μαθετε οτι ειναι δυνατον....

      Ευχαριστω!

*