Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Fire Emblem: Shadow Dragon & the Blade of Light Review

*
Το Fire Emblem: Shadow Dragon & the Blade of Light είναι το πρώτο παιχνίδι της δημοφιλούς σειράς και επανακυκλοφορεί έπειτα από 30 χρόνια. Αξίζει; Η απάντηση μέσα από το αναλυτικό review του Εnternity.

Εντελώς αναπάντεχα, όπως συνηθίζει η αγαπητή Nintendo, προέβη σε μία ανακοίνωση για την επανακυκλοφορία του πρώτου τίτλου Fire Emblem έπειτα από 30 χρόνια. Η ανακοίνωση μάλιστα συνοδευόταν και από μία συλλεκτική έκδοση με πολύ ενδιαφέρον περιεχόμενο, όπως ένα αντίτυπο του παιχνιδιού σε cartridge του NES, το οποίο ωστόσο δεν είναι λειτουργικό. Η επαφή της Δύσης με τη συγκεκριμένα σειρά έγινε κάπως καθυστερημένα, αφού το πρώτο παιχνίδι της κυκλοφόρησε το 2003 στο Game Boy Advance με τον τίτλο ‘Fire Emblem’. Αρκετά παραπλανητικός ο τίτλος του συγκεκριμένου παιχνιδιού, αφού υπονοούσε ότι ήταν και ο πρώτος της σειράς ενώ ουσιαστικά ήταν ο έβδομος.




Έφτασε επιτέλους η στιγμή να κυκλοφορήσει το Fire Emblem του NES επίσημα στη Δύση με πλήρες localization. Πρόκειται για το Fire Emblem: Shadow Dragon & the Blade of Light το οποίο κυκλοφορεί για το Nintendo Switch από τις 4 Δεκεμβρίου 2020. Όπως συμβαίνει και με τα υπόλοιπα επετειακά παιχνίδια της εταιρείας, έτσι και αυτό, θα έχει περιορισμένη διάθεση έως και τις 31 Μαρτίου 2021. Όσοι θα ήθελαν να γνωρίσουν την πρώτη δημιουργία της δημοφιλούς σειράς, καλό θα είναι να το προμηθευτούν πριν τη συγκεκριμένη ημερομηνία, καθώς άγνωστο παραμένει εάν θα διατεθεί ξανά στο eShop. Το Fire Emblem: Shadow Dragon and the Blade of Light είναι ένα tactical RPG, στο οποίο αναλαμβάνετε το ρόλο του Marth και του στρατού του κατά την εκστρατεία στην ήπειρο της Archanea. Πριν από πολύ καιρό, η Dolhr Empire εισέβαλε στην ήπειρο της Archanea με επικεφαλής τον Shadow Dragon Medeus. Ένας νεαρός όμως από την Altea, ο Anri, κατάφερε να τους απωθήσει και να αφανίσει την απειλή χρησιμοποιώντας το θεϊκό ξίφος Falchion. Η ειρήνη και η ευημερία αποκαταστάθηκαν στην περιοχή για 100 περίπου χρόνια, έως ότου ο μοχθηρός μάγος Gharnef καταφέρει να αναστήσει τον Medeus. Οι δύο τους μάλιστα έκαναν συμμαχία μεταξύ τους όπως και με τα βασίλεια Macedon και Grust. Ο Cornelius, βασιλιάς της Altea και απόγονος του ήρωα Anri, αποφασίζει να τους αντιμετωπίσει με το θεϊκό σπαθί, χωρίς ωστόσο να τα καταφέρει και σκοτώνεται στη μάχη. Άφησε πίσω του τα δύο παιδιά, τον Marth και την Elice, η οποία λαμβάνει την απόφαση να θυσιαστεί για να σώσει τον αδερφό της και τον μεταφέρει στο νησί Talys.



Η ιστορία αρχίζει έπειτα από μερικά χρόνια με τον Marth να αποκρούει μία πειρατική εισβολή στο Talys, αποδεικνύοντας στο βασιλιά ότι είναι έτοιμος να τα βάλει με την αυτοκρατορία του Dolhr. Του εμπιστεύεται μάλιστα για συνοδό του, την ίδια του την κόρη την Caeda. Οι δυσκολίες του παιχνιδιού ξεκινούν από το πρώτο λεπτό, με την έλλειψη tutorial και εσάς να πρέπει να αντιμετωπίσετε άμεσα τους εχθρούς. Οι χαρακτήρες σας έχουν μπλε χρώμα ενώ οι εχθροί είναι με κόκκινο. Σε κάθε γύρο η ομάδα κινεί τους στρατιώτες της με γραμμικό τρόπο, με όσα βήματα επιτρέπεται στον καθένα ανάλογα με τα στατιστικά του. Εάν φτάσετε κοντά στον αντίπαλο μπορείτε να επιτεθείτε, ενώ αν έχετε τόξο μπορείτε να επιτεθείτε από μακρινή απόσταση. Δυστυχώς, όλα αυτά τα ανακαλύπτετε όσο παίζετε. Υπάρχουν συνολικά 25 εκστρατείες ή chapters οι οποίες μπορεί να διαρκέσουν από 10 λεπτά έως και 5 ώρες η καθεμιά, ανάλογα με την όρεξη που έχετε να εμβαθύνετε. Οι χαρακτήρες έχουν classes, τα οποία δίνουν διαφορετικές ικανότητες. Ορισμένα μάλιστα από αυτά αναβαθμίζονται σε άλλα classes, όπως για παράδειγμα ο ιππότης καβαλάρης που γίνεται Paladin. Η επιτρεπόμενη κίνηση του κάθε χαρακτήρα αλλάζει όταν πρόκειται να περάσει μέσα από δάσος, βουνά, τοίχους ή και θάλασσα. Όπως είναι λογικό οι ιπτάμενοι χαρακτήρες έχουν το πλεονέκτημα όσον αφορά την ευελιξία κινήσεων. Ξεκινάτε με συγκεκριμένο αριθμό στρατιωτών, ενώ σε κάθε chapter έχετε τη δυνατότητα επιστράτευσης νέων αλλά υπό προϋποθέσεις. Δυστυχώς, εάν εξοντωθεί ένας στρατιώτης στη μάχη χάνεται για πάντα, δε θα γίνει ξανά διαθέσιμος.



Ο στόχος σε κάθε chapter είναι να εξοντώσετε το κύριο boss και να καταλάβει ο Marth το θρόνο ή και το κάστρο σε ορισμένες περιπτώσεις. Ο Marth είναι και ο κύριος στόχος των αντιπάλων σας και ο σκοπός είναι να τον κρατήσετε σώο. Εάν εξοντωθεί στη μάχη θα δείτε game over και θα ξεκινήσετε από το τελευταίο save. Δυνατότητα save έχετε μόνο στη αρχή του κάθε chapter και όχι κατά τη διάρκεια. Βέβαια, σε αυτή την επετειακή έκδοση, η Nintendo προσέθεσε και ένα μοναδικό save state για να κάνει αυτό το δύσκολο παιχνίδι κάπως πιο βατό. Επίσης, προστέθηκε η εντολή turn rewind που σας μεταφέρει σε προηγούμενη σειρά ή turn, σε περίπτωση που κάνετε κάποιο λάθος. Πολύ χρήσιμο είναι η αλήθεια αλλά περιορίζεται στα 25 προηγούμενα turns. Σε κάθε chapter υπάρχουν σπίτια ή κτήρια, στα οποία θα βρείτε χωρικούς που σας δίνουν συμβουλές. Άλλα είναι τοποθεσίες πώλησης όπλων ή μαγείας, άλλα είναι αρένες και σε άλλα θα βρείτε τον αρχηγό του εκάστοτε  χωριού. Εάν σώσετε τα χωριά θα ανταμειφθείτε με πολύτιμα δώρα από τους χωρικούς.



Μιας που αναφέρθηκαν οι τοποθεσίες πώλησης, καλό θα είναι να ξοδεύετε χρήματα όταν φτάσετε κάπου στα 500.000 γιατί ένα bug του παιχνιδιού σας τα μηδενίζει εάν ξεπεράσετε τα 999.999. Πρόκειται για σύνηθες bug των παιχνιδιών εκείνης της εποχής που δεν υποστήριζαν παραπάνω ψηφία. Θα μπορούσε βέβαια η εταιρεία να το διορθώσει αλλά το αμέλησε. Άλλο ένα bug είναι ο φωτισμός του παιχνιδιού που χαμηλώνει απροσδόκητα ή βρίσκεται συνεχώς σε χαμηλή ένταση σε σχέση με τις γενικές ρυθμίσεις της κονσόλας. Μπορεί να έχετε την οθόνη του Switch ή την τηλεόρασή σας σε μέγιστη φωτεινότητα και το παιχνίδι να δείχνει πάλι σκοτεινό. Πρόκειται για γνωστό bug που περιείχε η έκδοση του Wii U μέσω virtual cosnole. Ακόμη ένα bug που πιθανό να αντιμετωπίσετε, εμφανίζεται στις αρένες, στις οποίες αντιμετωπίζετε εχθρούς κερδίζοντας χρήματα. Όσο μεγαλύτερο level έχει ο χαρακτήρας σας τόσο περισσότερα κερδίζετε. Φαίνεται λοιπόν εδώ ότι τα χρήματα που κερδίζετε περιορίζονται από τα ψηφία. Επομένως, αν φτάσετε πάνω από 2.500G, κινδυνεύετε να μπλοκάρετε τελείως το παιχνίδι, να παγώσει η οθόνη δηλαδή. Βέβαια εάν συμβεί αυτό, μπορείτε να επιλέξετε turn rewind και να μεταφερθείτε στην αρχή του turn σας. Η άλλη πιθανότητα είναι να κερδίσετε 30G αντί για 2500+ που δικαιούστε.



Ένα πολύ όμορφο χαρακτηριστικό του παιχνιδιού είναι o περιορισμένος αριθμός χρήσης των όπλων πριν σπάσουν. Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ένα από τα πρώτα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο feature. Γενικά, πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον RPG για την εποχή του με πολλές καινοτομίες. Μερικά από αυτά είναι η αύξηση του επιπέδου του χαρακτήρα, η χρήση μαγείας, οι αρένες , τα classes, τα subquests για απόκτηση μυθικών όπλων και η επιστράτευση χαρακτήρων υπό προϋποθέσεις. Τα γραφικά του είναι σωστά για ένα παιχνίδι δυνατοτήτων του NES. Είναι αρκετά λεπτομερή για να καταφέρετε να διαχωρίσετε τους χαρακτήρες σας ή τα classes σας. Όταν μιλάνε μάλιστα εμφανίζονται πιο λεπτομερή πρόσωπά τους. Η μουσική είναι πολύ όμορφη που σας ταξιδεύει σε μεσαιωνική εποχή δράσης και αγωνίας. Περιορίζεται ωστόσο από τους 8-bit ήχους που θυμίζουν ringtone από κινητό τηλέφωνο της δεκαετίας του ’90.



Το Fire Emblem: Shadow Dragon & the Blade of Light είναι ένα strategy RPG που είχε πολλά να προσφέρει την εποχή που κυκλοφόρησε. Ωστόσο, θα είναι μία επίπονη εμπειρία αν παιχτεί σήμερα, ακόμα και με την προσθήκη save state ή turn rewind. Είναι αρκετά μεγάλο παιχνίδι για τα δεδομένα της εποχής και θα χρειαστείτε 50 ώρες περίπου, μαζί με το απαιτούμενο grinding αναβάθμισης χαρακτήρων. Εάν είστε φαν της σειράς, αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία για να μάθετε την όμορφη ιστορία και να δείτε πως ξεκίνησε αυτό το υπέροχο IP. Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία δεν αφιέρωσε αρκετό χρόνο στο port και θα αντιμετωπίσετε αρκετά ενοχλητικά bugs. 
ΘΕΤΙΚΑ
  • Πρώτο επίσημο localization
  • Χρήσιμη η προσθήκη save state και turn rewind
  • Μεγάλο σε διάρκεια
  • Ενδιαφέρον σύστημα μάχης
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Έλλειψη tutorial
  • Πολύ μεγάλη δυσκολία που απαιτεί grinding
  • Αφαίρεση χαρακτήρων εάν χάσουν όλο το HP
  • Αρκετά game breaking bugs που αμέλησε η εταιρεία να διορθώσει
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
0 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
  • Δεν υπάρχουν ακόμα σχόλια για αυτό το άρθρο.
*