Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

God of War III Remastered Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Sony (SIE)

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    Sony

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
*
Ο Kratos είναι μία τραγική φιγούρα. Γιος του Δία και πνευματικό παιδί του SCE Santa Monica Studio, πριν καλά-καλά φτάσει σε σημείο να θεωρείται μεσήλικας, έχει ζήσει πράγματα που κάποιοι δεν θα τα ζήσουν ούτε σε εκατό ζωές. Πρώην ηγέτης της Σπάρτης, πρώην αγαπημένος του λαού, πρώην αγαπημένος των Ολύμπιων θεών, πρώην θεός, πρώην σύζυγος, πρώην πατέρας και πλέον εγκαταλελειμμένος στην τύχη του, προδομένος από τους πάντες και τα πάντα, προσπαθεί ακόμα να πάρει εκδίκηση για όσα όμορφα στερήθηκε στη ζωή του. Αν μπορεί κάποιος να χαρακτηρίσει ως ζωή αυτό που περνάει. Η πάροδος των ετών τον έκανε εγωιστή. Δεν λυπάται κανένα, δεν σέβεται κανέναν, δεν φοβάται τίποτα. Προσπαθεί να χτίσει ένα προφίλ σκληρού, αδυσώπητου πολεμιστή, όμως όποιος γνωρίζει το παρελθόν του, ξέρει πολύ καλά ότι όλα αυτά είναι ένα πέπλο για να κρυφτούν η απόγνωση, η θλίψη, η πίκρα, το παράπονο, ο πόνος. Έχει τυφλωθεί τόσο πολύ από το μίσος που έχει μετατραπεί σε φονική μηχανή. Όλοι πρέπει να πεθάνουν.


Θα βρει ο Kratos αυτό που αναζητά;

Το 2010, όταν κυκλοφόρησε το God of War III για το PlayStation 3, οι περισσότεροι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό από την ποιότητα της δουλειάς που είχε γίνει και εκθείαζαν την Sony Santa Monica για το γεγονός ότι είχε κατορθώσει να φτάσει την οικιακή κονσόλα της ιαπωνικής εταιρείας σε πολύ υψηλά επίπεδα. Αντικειμενικά, τεχνικά το παιχνίδι ήταν σχεδόν άρτιο. Δεν χόρταινε κανείς να βλέπει τα τεράστια και λεπτομερή μοντέλα των χαρακτήρων. Μάλιστα πολλοί, δεν δίστασαν να χαρακτηρίσουν τις σκηνές της μάχης με τον Ποσειδώνα, ως ό,τι καλύτερο είχαν δει ως τότε σε video game του είδους. Πλέον πέντε χρόνια μετά, ήταν σειρά του εν λόγω τίτλου (ακόμα τέσσερεις έχουν ήδη περάσει από αυτή τη διαδικασία) να δοθεί στο κοινό σε remastered έκδοση και για πρώτη φορά στα χρονικά οι κάτοχοι PlayStation 4 μπορούν να τοποθετήσουν στις κονσόλες τους δισκάκι με το λογότυπο του God of War.
Το 2010, όταν κυκλοφόρησε το God of War III για το PlayStation 3, οι περισσότεροι είχαν μείνει με το στόμα ανοιχτό από την ποιότητα της δουλειάς που είχε γίνει και εκθείαζαν τo SCE Santa Monica Studio.
Κάποιος που έχει ήδη παίξει την έκδοση για PlayStation 3, από τις πρώτες κιόλας στιγμές ενασχόλησης με το παιχνίδι καταλαβαίνει ότι τα πράγματα κυλάνε πιο ομαλά, γεγονός που οφείλεται στην ανάλυση 1080p και τα σχεδόν «κλειδωμένα» 60fps, που σε ελάχιστες περιπτώσεις πέφτουν το πολύ έως τα 56 frames. Διαφορές μεγάλες σε σχέση με την έκδοση για PS3 που έτρεχε 720p και 35-45 frames για τη μεγαλύτερη διάρκεια του παιχνιδιού, που όμως σε αρκετές περιπτώσεις, βουτούσαν ακόμα και στα 28 frames. Όλα αυτά συμβάλουν όχι μόνο στην καλύτερη εμπειρία των χρηστών από πλευράς γραφικών, αλλά και στην καλύτερη απόκριση του χειρισμού. Συνεπώς τα QTE φαίνονται ευκολότερα και κατ’ αυτό τον τρόπο θα ελαχιστοποιηθούν οι περιπτώσεις εκτόξευσης χειριστηρίων προς τον τοίχο, το πάτωμα, ή προς οτιδήποτε άλλο. Όσον αφορά τώρα τα cinematics, έχουν και αυτά γίνει upscale σε 1080p, όμως ο ρυθμός ανανέωσής τους δεν έχει αλλάξει και παραμένει στα 30 fps, στοιχείο που εννοείται ότι κατατάσσεται στα αρνητικά της παραγωγής.


Ακόμα και η μοχθηρή Ήρα είναι ανίσχυρη μπροστά στον Kratos.

Κάποια graphics glitches έχουν δυστυχώς μεταφερθεί αυτούσια από την original έκδοση, γεγονός που καταδεικνύει το ότι η ομάδα που ανέλαβε τη δημιουργία του remaster δεν ασχολήθηκε με κάποιες λεπτομέρειες. Έτσι λοιπόν, για όσους το είχαν ξεχάσει, η γενειάδα του Ήφαιστου συνεχίζει να μπαινοβγαίνει στο στήθος του όταν αυτός μετακινεί το κεφάλι του πάνω-κάτω ενώ η κάμερα στο δωμάτιο της Αφροδίτης συνεχίζει σε πολλές περιπτώσεις να μην επικεντρώνεται καν στον πρωταγωνιστή με αποτέλεσμα ο Kratos να βρίσκεται ακόμα και εκτός πλάνου. Από εκεί και πέρα, ο ήχος είναι κρυστάλλινος όπως και στην original έκδοση, η μαγεία των ηχητικών εφέ παραμένει αναλλοίωτη και οι στιγμές που ο ήρωας τσακίζει τα κόκκαλα των αντιπάλων του σφίγγοντάς τους με τα τεράστια μπράτσα του, αποτελούν την ιδανική ηχητική συνοδεία της εκδίκησης.
Mε το God of War 3 Remastered καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας μια ρετουσαρισμένη γραμμική εμπειρία, ένα project για το οποίο η Wholesale Algorithms δεν κόπιασε ιδιαίτερα.
Όμως, όπως συμβαίνει με κάθε remaster, το θέμα είναι κατά πόσο μπορεί να σταθεί στη σημερινή εποχή και αν τα χρήματα που απαιτούνται για την απόκτησή του ανταποκρίνονται στην επιπλέον δουλειά που έχει γίνει. Η αλήθεια είναι ότι κάτι περισσότερο από πέντε χρόνια μετά την αρχική του κυκλοφορία, ο ενθουσιασμός για το παιχνίδι έχει καταλαγιάσει και οι περισσότεροι το βλέπουν ως μια όμορφη, μακρινή όμως, ανάμνηση της προηγούμενη γενιάς. Συν ότι από άποψη σχεδιασμού, δράσης και περιεχομένου, το παιχνίδι δεν μπόρεσε ποτέ να φτάσει στα επίπεδα των δύο πρώτων τίτλων που είχαν κυκλοφορήσει στο PlayStation 2. Στο God of War 3, ήταν φανερό ότι η σειρά είχε αρχίσει να παίρνει την κάτω βόλτα και σε αυτό συνέβαλε σημαντικά το σενάριο που ήθελε τον Kratos να παλεύει για πολλοστή φορά με τις ίδιες χίμαιρες, αναζητώντας την εκδίκηση για όσα έχουν συμβεί στη ζωή του.



Το gameplay ακολουθεί την προδιαγεγραμμένη ροή που έχει ορίσει ο συγγραφέας και οι παίκτες δεν έχουν τη οποιαδήποτε δυνατότητα να ξεφύγουν από αυτή. Οπότε με το God of War 3 Remastered καταλήγουμε να έχουμε στα χέρια μας μια ρετουσαρισμένη γραμμική εμπειρία, χωρίς προσθήκες, πέραν του Photo Mode που όμως, εκτός του αισθητικού, δεν προσθέτει οτιδήποτε ουσιαστικό. Εάν επιπλέον κάποιος αναλογιστεί ότι ο original τίτλος βρισκόταν ήδη σε υψηλό τεχνικό επίπεδο, ίσως στο υψηλότερο δυνατό με βάση τα τεχνολογικά μέσα της εποχής, αντιλαμβάνεται πως τα €35 που καλείται να καταβάλει είναι ένα μεγάλο ποσό σε σύγκριση με τις βελτιώσεις που έγιναν. Περίπου €40 κοστίζει το God of War Saga που ναι μεν κυκλοφορεί για το PlayStation 3, αλλά περιέχει τα πάντα, πλην του Ascension, οπότε να ένα ακόμα στοιχείο που δικαιολογεί τα περί υψηλής τιμής. Έτσι όποιος δεν ασχοληθεί για πρώτη φορά με το παιχνίδι, άρα θα βαδίσει σε γνώριμα μονοπάτια, απλά θα κληθεί να ολοκληρώσει για μια ακόμα φορά ένα campaign 7-8 ωρών με τη διαφορά ότι τώρα θα παίζει σε 1080p 60fps. Στον αντίποδα, υπάρχουν πολλοί που δεν έχουν πιάσει στα χέρια τους το παιχνίδι, οπότε θα μπορέσουν να απολαύσουν μια ακόμα περιπέτεια του πρώην στρατηγού της Σπάρτης στην καλύτερη δυνατή ανάλυση.


 

7

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Ομαλή εμπειρία σε 1080p60
  • Καλύτερη απόκριση στο χειρισμό
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Καμία προσθήκη
  • Κουβαλάει τα όποια προβλήματα της original έκδοσης
  • Σχεδιαστικά υποδεέστερο των God of War 1 & 2
  • Υψηλή τιμή
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
4 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Eπειδή το έχω αγοράσει και τερματίσει στο ps3 μια ενοικίαση ενα σβκ για τερματισμό είναι οτι πρέπει!

    • Demolition7
    • Λογω δουλειας,(τωρα ξεκιναει η σεζον μου)μπαινω στο site και ενημερωνομαι καθημερινα αλλα δε προλαβαινω να σχολιασω,αλλα μολις ειδα καραφλο.......Σιγουρα δε θα εδινα τα χρηματα για τη remaster εκδοση του παιχνιδιου αφου τα εχω λιωσει ολα σε ps2-ps3- psp,για καποιον ομως που δε το εχει παιξει,το αξιζει και με το παραπανω. Σε αυτους θεωρω οτι απευθυνεται.Γεια σου τε ΚΑΡΑΦΛΑ.

    • PORTAL
    • Συμφωνω απολυτα με το review. Αυτο τον καιρο ασχολουμαι με το παιχνιδι και μπορω να πω οτι μαλλον δεν αξιζε και πολυ να γινει remaster for puppets. Υπαρχουν οπως αναφερθηκε πολλα σχεδιαστηκα λαθη. Το γραμμικο gameplay δεν ειναι το προβλημα. Υπαρχουν ομως θεματα στο story, τον σχεδιασμο των stages, το combat system που χρειαζεται επειγοντως ανανεωση κ.α. Γενικοτερα πρεπει να τολμησουν να αλλαξουν μερικα πραγματα διοτι η συνταγη που δουλεψε στο ps2 πλεον δεν δουλευει καλα. Επισης η τιμη που ζητανε δεν εχει σχεση με την πραγματικοτητα. Προσοχη στους ενδιαφερομενους.

*