Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Grand Theft Auto V PC Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    Rockstar Games

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Rockstar

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    18+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Grand Theft Auto V
    • 18+ pegi 18+
      • 9.2 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (169)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://www.rockstargames.com/V/ FOLLOWERS 42 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    10

    ENTERNITY SCORE
*
Χρειάστηκε λίγο περισσότερο από 18 μήνες, αλλά το Grand Theft Auto V κάνει τη θριαμβευτική του επιστροφή…ξανά. Ο λόγος φυσικά για την έκδοση PC, με την πλατφόρμα να υπομένει καρτερικά την κυκλοφορία στην τρέχουσα γενιά συστημάτων οικιακής ψυχαγωγίας πριν μπορέσει να υποδεχτεί στις αγκάλες της το -δικαιολογημένα- πολυαγαπημένο πόνημα της Rockstar Games. Και πράγματι, η εν λόγω άφιξη δεν θα μπορούσε παρά να είναι μεγαλειώδης, με τα 60 καρέ το δευτερόλεπτο και την υποστήριξη αναλύσεων μέχρι 4Κ να προϋπαντούν διθυραμβικά τις βελτιώσεις που έγιναν…κάτω από το καπό για μια από τις πλέον αναμενόμενες κυκλοφορίες των τελευταίων ετών στα PCs.


Σημαντικό ρόλο παίζει και το σύστημα χειρισμού, με το mouse και το keyboard να λειτουργούν άψογα στην πλειοψηφία του gameplay.

Η φράση «κάτω από το καπό» δεν επιλέχθηκε τυχαία, καθώς εκεί εντοπίζεται η συντριπτική πλειοψηφία των διαφορών που θα συναντήσει κανείς, αφού από πλευράς περιεχομένου ο τίτλος είναι ακριβός ο ίδιος με τις εκδόσεις που προηγήθηκαν σε τρέχουσα και προηγούμενη γενιά. Και ομολογουμένως έχει γίνει πολύ καλή δουλειά όσον αφορά την μεταφορά στα PC, ή έστω σίγουρα καλύτερη από τον προκάτοχό του. Οι επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των παικτών είναι περισσότερο από αρκετές και περιέχουν -αλλά δεν περιορίζονται σε- αυξομείωση διαφόρων παραμέτρων όπως το view distance, τη σκίαση και την ποιότητα των textures, με τους περισσότερους χρήστες να βρίσκουν τν «χρυσή τομή» ούτως ώστε να επιτύχουν τα πολυπόθητα 60fps, ακόμα και αν δεν διαθέτουν το θηριώδες rig που προκαλεί δέος. Από την άλλη, βέβαια, υπάρχουν επιλογές και για την τελευταία κατηγορία, όπως άλλωστε σημειώνεται και στην ενδελεχή τεχνική ανάλυση του Digital Foundry. Σημαντικό ρόλο βέβαια παίζει και το σύστημα χειρισμού, με το mouse και το keyboard να λειτουργούν άψογα στην πλειοψηφία του gameplay, ενώ απρόσκοπτα γίνεται τόσο η χρήση, όσο και η μετάβαση σε gamepad, χωρίς καμία απολύτως ανάγκη χρήσης του menu. Όπως είναι προφανές, με τη χρήση του mouse και της επιλογής free-aim οι μονομαχίες στους δρόμους του Los Santos είναι πιο συναρπαστικές αλλά και ακριβείς από ποτέ. Tαυτόχρονα, οι επίδοξοι…πιλότοι και getaway drivers μπορούν να χρησιμοποιήσουν το gamepad τους κατά το δοκούν, ούτως ώστε να έχουν πάντα το κατάλληλο σύστημα χειρισμού για κάθε περίπτωση.



Και οι παραπάνω περιπτώσεις θα προκύψουν περισσότερο από μία φορές, αφού οι παίκτες καλούνται να χειριστούν πολλούς και διαφορετικούς τύπους οχημάτων, πλοίων, αεροσκαφών, αλλά και να συμμετάσχουν σε αναμετρήσεις που οι σφαίρες πέφτουν βροχή, τόσο σε single-player, όσο και στο Grand Theft Auto Online. Όσον αφορά το τελευταίο, οι χρήστες μπορούν να μεταφέρουν για ακόμη μια φορά τους χαρακτήρες και την πρόοδό τους. Τα πολυαγαπημένα Heists είναι και εδώ φυσικά διαθέσιμα, αν και -όπως ήδη έχουν μάθει οι περισσότεροι, και μάλιστα με το δύσκολο τρόπο- για τα προαναφερθέντα χρειάζεται ένα καλό team με άψογη συνεννόηση και συνεργασία.
Οι επιλογές που βρίσκονται στη διάθεση των παικτών είναι περισσότερο από αρκετές και περιέχουν αυξομείωση διαφόρων παραμέτρων όπως το view distance, τη σκίαση και την ποιότητα των textures
Πέραν των βελτιώσεων που έχουν γίνει στον τεχνικό τομέα, η σημαντικότερη προσθήκη της έκδοσης PC του GTA V δεν είναι άλλη από τον Rockstar Editor και το Director Mode. Τα παραπάνω επιτρέπουν στους παίκτες να καταγράψουν τις στιγμές τους στους δρόμους του Los Santos και να τις επεξεργαστούν με μια πληθώρα εργαλείων, απελευθερώνοντας τον…σκηνοθέτη που κρύβουν μέσα τους. Όλα αυτά μπορούν να γίνουν καταγράφοντας τόσο τις περιπέτειες των Michael, Franklin και Trevor ή του χαρακτήρα τους στο GTA Online, αλλά και δημιουργώντας custom σκηνικά, με τους «ηθοποιούς» και τις περιστάσεις της επιλογής τους. Είναι ένα εύχρηστο εργαλείο για όσους θέλουν να αναζητήσουν την…καλλιτεχνική τους πλευρά (και μια καριέρα στο Vinewood, ίσως;) δημιουργώντας απολαυστικά clips και σίγουρα θα βοηθήσει όσους θέλουν να καταγράψουν και να μοιραστούν το gameplay τους εύκολα και γρήγορα.



Η μεταφορά βέβαια ενός τεράστιου κόσμου σαν κι αυτόν, με την πληθώρα στοιχείων και δραστηριοτήτων δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς μικρά ατοπήματα. Τα πιο συχνά από αυτά είναι τα bugs ή το περιστασιακό crash, ενώ αξιοσημείωτος είναι και ο χρόνος loading που παρατηρείται στο GTA Online. Στο τελευταίο επίσης η συνδεσιμότητα επιδέχεται βελτιώσεων αφού σε αρκετές περιπτώσεις παρατηρείται lag. Αξίζει να σημειωθεί βέβαια πως όλα τα παραπάνω είναι θέματα που διορθώνονται με patches - κάτι που σίγουρα η Rockstar έχει δρομολογήσει. Και αυτό είναι το Grand Theft Auto 5, εν κατακλείδι. Είναι η φόρμα που οι gamers έχουν μάθει και αγαπήσει, με όλα τα επιμέρους στοιχεία της εξελιγμένα και ραφιναρισμένα ώστε να συνθέτουν το καλύτερο Grand Theft Auto της σειράς - και η έκδοση του PC είναι η απόλυτη. Οι λόγοι πολλοί. Από τα 60fps και την πληθώρα επιλογών στον τεχνικό τομέα, μέχρι τον Rockstar Editor, ακόμα και την επιλογή χρήσης αρχείων mp3 στο ραδιόφωνο των αυτοκινήτων. Ή ο τρόπος με τον οποίο κανείς μπορεί να βυθιστεί στον κόσμο του GTA και να παρατήσει όλες τις (εγκληματικές) δραστηριότητες μόνο και μόνο για να περάσει ώρες παίζοντας γκολφ, τένις και απολαμβάνοντας το λούνα παρκ στην προβλήτα.



Ο κόσμος του GTA V είναι γεμάτος από όλες αυτές τις μικρές λεπτομέρειες που μπορούν να κάνουν την κάθε βόλτα στους δρόμους του μια ξεχωριστή εμπειρία - και κανείς δεν ξέρει πού μπορεί να το οδηγήσει η επόμενη στροφή, ή τι θα βρεθεί να κάνει στα επόμενα 2 λεπτά. Είναι ένας γενεσιουργός μηχανισμός αξιομνημόνευτων σκηνικών που πάντα προσφέρει κάτι καινούριο. Ποιος θα τολμούσε να αρνηθεί μια ακόμα περιπέτεια στο Los Santos;


 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

10

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Τεχνικός τομέας
  • Rockstar Editor
  • Η εμπειρία GTA
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
14 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • john-data
    • Ρε Καλκάνη τι 10?
      Έχει άνεβει 3,5 ώρες τώρα και είναι το 3 πόστ...
      Χώστου έκει ένα 6αρι να γίνει μάχη!

    • PORTAL
    • Ως αλλoς ενας που εχει αγορασει παραπανω απο μια φορα αυτο το παιχνιδι (360 &PS4) η αποψη μου μετα απο ενα χρονο ειναι η εξης Το παιχνιδι ειναι πραγματικα εντυπωσιακο απο αποψης content και γενικοτερα της δουλειας που εχει γινει. Βασικα σε αφηνει με το στομα ανοιχτο. Σιγουρα πρεπει ολοι να το δουν καποια στιγμη. Ομως του λειπει κατι που θα το κανει εξαιρετικο. Το εχω τερματισει δυο φορες, μια μονος μου και μια μαζι με εναν φιλο μου, και ποτε δεν μου εδωσε την αισθηση οτι παιζω ενα αριστουργημα. Ενω εντυπωσιαζει παρα πολυ στην αρχη, η συνεχεια δεν εναι εξισου καλη. Και νομιζω οτι το μεγαλυτερο μειονεκτημα του GTAV, ειναι οτι ειναι trashy, δεν μπορω να βρω την αλλη λεξη, συγγνωμην. Δεν υπαρχει καποια μαγεια στο παιχνιδι. Εισαι ενας τυπος στο LA που φτιαχνει το αμαξι του, κουρευεται σαν καγκουρας, σκοτωνει χωρις λογο, τα λεφτα ειναι το παν κτλ. Η σατιρα που καποτε διεκρινε τα GTA, εδω ειναι πολυ δυσδιακριτη. Δυσκολα καταλαβαινεις αντο παιχνιδι σατιριζει ολα αυτα τα πραγματα η αν τα ενστερνιζεται πληρως. Η γευση που σου αφηνει ενα παιχνιδι που εχεις παιξει αρκετο καιρο πριν, νομιζω οτι λεει πολλα για την ποιοτητα του. Με το GTAV ειναι λιγο αναμεικτη. Να ειμαι ειλικρινης, θα το ειχα δωσει για ανταλλαγη εαν δεν περιμενα το expansion για το single player. Κατι που δεν προκειται να εκανα ποτε με το αριστουργημα της Rockstar που λεγεται Red Dead Redemption. Η στιγμη που περνας τα συνορα για το Μεξικο ειναι κατι το οποιο το GTAV δεν φτανει ουτε στα ονειρα του. Καλο review παντως, εστω κι αν δεν συμφωνω απολυτα με την βαθμολογια.

    • Tobajaras
    • Προλαβαίνω τον Καλκάνη.

      Το review δεν κρίνει το παιχνίδι αυτό καθεαυτό αλλά την τεχνική μεταφορά του στο PC και μόνο.

      Πλήρης ανάλυση του τίτλου και του gameplay του υπάρχει στο launch review του για PS360

      http://www.enternity.gr/Article/Grand-Theft-Auto-V/18985.html

      και για την τρέχουσα γενιά.

      http://www.enternity.gr/Article/Games/Reviews/Grand-Theft-Auto-V-New-Gen/27636.html

      Το θετικό είναι πως η Rockstar έχει κάνει πολύ καλή μεταφορά στα PC, τόσο από θέμα high end αποτελέσματος και σταθερών 60 FPS όσο και για σταθερά καλή απόδοση σε μεγάλο εύρος μηχανημάτων.

    • alessan
    • Πω τι να πω! 10??? Πολυ καλη δουλεια παντου -οπως παντα απο την Rockstar- αλλα πλεον ειναι πολυ μακρυα απο το 10 τo GTA!! Παρα πολα side quests ειναι το κλασσικο οδηγησε 2-3 χιλ και φερε ενα αυτοκινητο! Οδηγησε 5 και σκοτωσε 2 μπατσους!! Ε πλεον καμια φαντασια! Η οδηγηση δεν μου αρεσε καθολου! ειπαμε arcade αλλα οχι και ετσι! Μερικες σκηνες απο την βασικη ιστορια οντως ειναι φοβερο πως εχουν δομηθει αλλα κατι αλλο αξιομνημονευτο μετα απο ποσες ωρες στο παιχνιδι -το τελειωσα κανοντας σχεδον τα παντα- δεν θυμαμαι να πω του στραβου το δικιο! Αυτο που με εντυπωσιασε ειναι το τεχνικο κομματι -δεν εννοω τα γραφικα- κοιταγες και κατω ολη η πολη κινουνταν και οπως κατεβαινες πχ με το ελικοπτερο εβλεπες μια ζωντανη πολη με ποσες δραστηριοτητες! Εκει οκ απλα τιτανοτεραστιοι! Α και αστυνομικοι επιπεδου ερασιτεχνη! Πιο πλακα ειχαν στο watchdogs τα κυνηγητα με τα hacks παρα στο GTA!

    • alessan
    • @portal Αυτο με το RDR οταν περναγες στο Μεξικο οκ!! Ειπες την μεγαλη κουβεντα φιλε μου!!! Απειρο εκει το game!! Συμφωνω με οσα λες ακριβως! ισως το μεγαλυτερο μειον ειναι οι χαρακτηρες που ειναι εντελως γτπ!! Ειδικα εκεινος ο Franklin! πφφφφφφφφφφφφφφφφφ

    • Tegian
    • Συμφωνω απολυτα με τα λογια του Κωνσταντνου !!! Εξαλλου παιδια το παιχνιδι ειναι καταπληκτικο οπου και να το παιξεις και πραγματικα κανεις δεν πρεπει να χασει την ευκαιρια να το παιξει !!!

    • bolbarival
    • Το gta είναι κατά την αποψή μου η καλύτερη σειρά για open world games.Μόλις το έπαιξα στον υπολογιστή bugαρε μέχρι αηδίας.Ευτυχώς βγήκε το Update του προηγούμενου μήνα και τώρα είναι απλά τελείο.

*