Αγαπητέ χρήστη, παρατηρήσαμε οτι έχεις ενεργοποιημένο Ad Blocker.
Για την καλύτερη εμπειρία σου θα θέλαμε να σε παρακαλέσουμε να το απενεργοποιήσεις κατά την πλοήγησή σου στο site μας ή να προσθέσεις το enternity.gr στις εξαιρέσεις του Ad Blocker.
Με εκτίμηση, Η ομάδα του Enternity

Kirby Star Allies Review

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

    HAL Laboratory

  • ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΕΚΔΟΣΗΣ

    Nintendo

  • ΔΙΑΝΟΜΗ

    CD Media

  • PEGI

    7+

  • ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
  • Kirby Star Allies
    • 7+ pegi 7+
      • 0 RATING
        ΧΡΗΣΤΩΝ (0)
      • ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ
    ΕΠΙΣΗΜΟ SITE http://kirby.nintendo.com/star-allies/ FOLLOWERS 0 ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΕ ΤΟ
  • GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

    9

    ENTERNITY SCORE
*
Εδώ και πολλά χρόνια, η HAL Laboratories έχει δώσει τη δική της απάντηση στο πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται οι παίκτες. Με πράξεις, όχι με λόγια. Έτσι, σύμφωνα με όσα συνεχίζει να μας παρουσιάζει, ο ρόλος των παιχνιδιών είναι κυρίως η διασκέδαση του κοινού, με τη δυσκολία και τις προκλήσεις να ακολουθούν. Όχι όμως από κοντά. Προσθέτοντας μάλιστα στη συνταγή δημιουργικότητα και φαντασία, το αποτέλεσμα είναι το Kirby Star Allies, μια περιπέτεια όπου ο συμπαθής, αχόρταγος, ροζ ήρωας θα συμμαχήσει ακόμα και με τους χειρότερους εχθρούς του, όπως ο Meta Knight και ο King Dedede. Ξεκινώντας από τον καλλιτεχνικό τομέα, από την αρχή ως το τέλος, τα πάντα μοιάζουν με μια τεράστια ζωγραφιά. Τα γραφικά είναι σχεδιασμένα με κάθε λεπτομέρεια, το ίδιο και τα μοντέλα των χαρακτήρων που ακόμα και στην οθόνη του tablet ξεχωρίζει η άριστη δουλειά που έχει γίνει. Τα οπτικά εφέ τις περισσότερες φορές πλησιάζουν τα όρια του ρεαλισμού. Το νερό, ο αέρας, η φωτιά, η κίνηση των λουλουδιών, αποπνέουν ζωή. Στα ίδια υψηλά επίπεδα κινείται και η ηχητική επένδυση. Μάλιστα, για την καλύτερη δυνατή εμπειρία, συνίσταται η χρήση ακουστικών. Έτσι θα νιώσετε ότι είστε κομμάτι του παιχνιδιού, όχι αιχμάλωτος, αλλά εγκλωβισμένος σε ένα μοναδικό παραμύθι γεμάτο χρώματα. Άλλοτε χαρούμενα και άλλοτε μουντά, ανάλογα με το τι προστάζει η περίσταση.



To παιχνίδι είναι χωρισμένο σε πέντε κόσμους και αυτοί με τη σειρά τους σε επίπεδα, των αριθμό των οποίων θα αφήσουμε να ανακαλύψετε μόνοι σας. Το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι ότι, όπως σε κάθε σχεδόν παιχνίδι της Nintendo, ο βυθός είναι πολύ πιο κάτω από αυτό που φαίνεται με την πρώτη ματιά. Στο ξεκίνημα της περιπέτειας ο Kirby είναι ολομόναχος, δίχως ιδιαίτερες δυνάμεις. Οτιδήποτε βέβαια του γυαλίσει στο μάτι μπορεί να το αποκτήσει πολύ εύκολα, καταπίνοντας έναν αντίπαλο και αντιγράφοντας τις ικανότητές του.
Στο ξεκίνημα της περιπέτειας ο Kirby είναι ολομόναχος, δίχως ιδιαίτερες δυνάμεις. Οτιδήποτε βέβαια του γυαλίσει στο μάτι μπορεί να το αποκτήσει πολύ εύκολα, καταπίνοντας έναν αντίπαλο και αντιγράφοντας τις ικανότητές του.
Ο σκοπός όμως είναι να δημιουργήσετε μια ομάδα. Αυτή μπορεί να αποτελείται από έως και τέσσερις διαφορετικούς χαρακτήρες και το δεδομένο είναι ότι αρχηγός είναι ο Kirby. Μάλιστα, η προσέλκυση ενός μέλους γίνεται πολύ εύκολα, απλά στέλνοντας μια καρδιά στον αντίπαλο που οι παίκτες θέλουν να εντάξουν στην ομάδα. Με τον ίδιο τρόπο γίνεται και η αντικατάσταση ενός μέλους, μόνο που, ως επιπλέον βήμα, υπάρχει η επιλογή του ποιος θα μείνει εκτός. Οι πιθανοί συνδυασμοί είναι πάρα πολλοί και αυτό οφείλεται στην παρουσία μεγάλης ποικιλίας ηρώων από τα παιχνίδια της σειράς. Blade Knight, Chilly, Rocky, Plug, Birdon, Burning Leo, Grim και πολλοί άλλοι βρίσκονται διάσπαρτοι στον κόσμο Kirby Star Allies, έτοιμοι ανά πάσα στιγμή να ριχτούν στην περιπέτεια.



Το σύστημα χειρισμού είναι πολύ απλό, ένα πλήκτρο για τα άλματα και ένα (μαζί με συνδυαστικές κινήσεις του χειριστηρίου) για τις επιθέσεις. Αυτό όμως που παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι πως, με μια και μόνο απλή κίνηση, μπορούν να συνδυάζονται μεταξύ τους οι ξεχωριστές ικανότητες των μελών της ομάδας. Απλά κουνώντας το μοχλό προς τα πάνω είναι δυνατή η αυτόματη εύρεση των πιθανών συνδυασμών. Για παράδειγμα, αν ο Kirby έχει ως όπλο σπαθί, συνδυάζοντάς το με τις ικανότητες του Burning Leo, το σπαθί πετάει θανατηφόρες φλόγες. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει αν στη θέση του Leo υπάρχει ο Plug, οπότε το σπαθί του Kirby εκτοξεύει ηλεκτρικά κύματα. Η επίδραση στο όπλο διαρκεί μέχρι κάποια στιγμή να επιλεγεί άλλος συνδυασμός. Το ερώτημα είναι, που χρησιμεύουν όλα αυτά; Στην αντιμετώπιση αντιπάλων που έχουν ως χαρακτηριστικό το αντίθετο στοιχείο αλλά και στην επίλυση διαφόρων γρίφων. Για παράδειγμα είναι πολύ πιο εύκολο να αντιμετωπιστεί με φωτιά κάποιος που έχει ως αμυντική θωράκιση πάγο και το αντίστροφο, ή είναι πολύ πιο εύκολο να θανατωθεί με ηλεκτρικό φορτίο μια ομάδα εχθρών που ζούνε στη θάλασσα. Όχι ότι αν οι μάχες δοθούν με τα ίδια όπλα δεν θα έχουν νικηφόρο κατάληξη.



Απλά με όλους αυτούς τους συνδυασμούς, οι παίκτες βάζουν τη φαντασία τους να δουλέψει, επιλέγοντας κάθε φορά τους χαρακτήρες που έχουν τις κατάλληλες δυνάμεις για μια συγκεκριμένη μάχη. Ναι μεν o φρουρός του Whispy Woods αντιμετωπίζεται με ριπές νερού, μιας ακόμα και έτσι νιώθει την ισχύ το κορμάκι του, όμως τα πράγματα γίνονται πολύ πιο εύκολα όταν τον ζώσουν πύρινες φλόγες. Ο συνδυασμός χαρακτηριστικών μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα και πανίσχυρες στιγμιαίες επιθετικές κινήσεις. Για παράδειγμα ο Rocky μπορεί να μετατραπεί σε μπάλα του Curling. Σωστά καταλάβατε, πρόκειται για το γνωστό, ευγενές άθλημα που είναι ιδιαίτερα αγαπητό στις βόρειες χώρες. Μόνο που αυτήν τη φορά η πέτρα γίνεται θανατηφόρο όπλο, αλλά και πολύτιμο εργαλείο που ενεργοποιεί διάφορους διακόπτες. Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ο Broom Hater, που όταν σηκώσει τη σκούπα του αυτή μεταμορφώνεται σε ηλεκτρική, ρουφάει τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας και μετά τα εκτοξεύει με δύναμη προς την κατεύθυνση των αντιπάλων. Σα να μην έφταναν όλα αυτά, υπάρχουν σημεία του παιχνιδιού όπου η τετράδα δημιουργεί ιδιαίτερους σχηματισμούς, διαλύοντας κυριολεκτικά ό,τι βρεθεί μπροστά της. Άλλοτε ως ρόδα, άλλοτε ως τρένο, άλλοτε ως κάτι που μοιάζει με ιπτάμενο χαλί. Καταστάσεις που σίγουρα προσθέτουν στην ποικιλία του gameplay.
Θα περίμενε κανείς ότι με τέσσερις χαρακτήρες της ομάδας στην οθόνη, συν τους αντιπάλους, θα γινόταν ο κακός χαμός, όμως ευτυχώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει, χάρη στο ιδανικό scaling, ακόμα και σε undocked mode.  Επιπλέον, ο όποιος φόβος ότι τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας θα είναι στις περισσότερες περιπτώσεις διακοσμητικά στοιχεία εξαλείφεται από την πρώτη κιόλας στιγμή. Το ΑΙ των συμμάχων σας (αλλά και των αντιπάλων) βρίσκεται σε πολύ υψηλό επίπεδο, χτυπάνε τον εχθρό στο ψαχνό δίχως να απαιτείται να τους δοθεί ιδιαίτερη οδηγία και θα σας γλιτώσουν πολλές φορές από δυσάρεστες καταστάσεις. Για ανταμοιβή, αν πέσουν ηρωικά στο πεδίο της μάχης, έχετε τη δυνατότητα να τους αναστήσετε, επαναφέροντας μέχρι ένα βαθμό την ενέργειά τους. Αν θα μπορούσε να καταγραφεί κάποιο παράπονο, αυτό έχει να κάνει με την πολύ μικρή πρόκληση των boss fights αλλά και με το πόσες φορές θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε mid-bosses, όπως ο Chef Kawasaki, η Vivindria, o Bugsy και ο Bonkers, κάτι που από ένα σημείο και μετά καταντάει ενοχλητικό, αλλά από την άλλη το θετικό είναι ότι νικώντας τους έχετε την ευκαιρία να τους προσθέσετε στην ομάδα σας. Ιδιαίτερα μάλιστα ο Chef Kawasaki και η Vivindria, ο καθένας με το δικό του τρόπο, μπορούν να αναπληρώσουν τις χαμένες δυνάμεις των πρωταγωνιστών, ο ένας μαγειρεύοντας και η άλλη ζωγραφίζοντας εκλεκτές νοστιμιές.



Επιπλέον, είναι τόσα πολλά τα power ups που κάνουν ακόμα πιο δύσκολο το να χαθεί μια ζωή. Τις περισσότερες φορές που θα γίνει αυτό, θα οφείλεται στο ότι κάποιος μπέρδεψε τα πλήκτρα και αντί για άλμα πάτησε αυτό της επίθεσης. Ολοκληρώσαμε στο 100% το main campaign έχοντας περίπου 160 ζωές, όμως αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι στερηθήκαμε τη διασκέδαση. Το παιχνίδι έχει να προσφέρει πολλά, αρκεί να πιάσει κανείς το κουβάρι από την κατάλληλη άκρη. Από τη μία, μπορεί κάποιος να το δει ως μια απλή περιπέτεια, του στιλ «να τελειώνουμε να πάμε παρακάτω». Θα χάσει όμως όλη τη μαγεία. Το σωστό είναι να πειραματιστούν οι παίκτες με τους συνδυασμούς δυνάμεων, αναζητώντας κάθε φορά την καλύτερη περίπτωση. Η εξερεύνηση είναι επίσης στοιχείο του gameplay, αν και τα collectibles δεν είναι πολλά. Άλλοτε μόνο ένα ειδικό κομμάτι από puzzle, άλλοτε προστίθεται και ένας διακόπτης που ανοίγει το δρόμο προς ένα κρυφό επίπεδο. Ναι μεν προαιρετικά, όμως η εύρεσή τους θα πλατύνει ακόμα περισσότερο τα όσα έχει να προσφέρει ο τίτλος από άποψη gameplay. Αν κατορθώσετε μάλιστα να βρείτε όλα τα μικρά και μεγάλα κομμάτια των puzzles τότε θα ανταμειφθείτε με την ολοκλήρωση οκτώ πινάκων ζωγραφικής με τους ήρωες του franchise.



Η ολοκλήρωση του main story δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι όλα εδώ τελειώνουν. Το αντίθετο μάλιστα. Τώρα ξεκινούν οι πραγματικές προκλήσεις και η αρχή γίνεται με το Guest Star, Star Allies Go, που στην ουσία θα μπορούσε να πει κανείς ότι αποτελεί το arcade mode του τίτλου. Ξεκινώντας, πρέπει να διαλέξετε τα μέλη της ομάδας σας και η πρωτοτυπία έγκειται στο ότι ο Kirby απουσιάζει παντελώς. Υπάρχουν όμως όλοι οι υπόλοιποι χαρακτήρες, 27 τον αριθμό. Η περιπέτεια είναι χωρισμένη σε πέντε μέρη.
Η υπέρτατη πρόκληση βρίσκεται στο The Ultimate Choice mode. Αν και λογικά κανείς δεν το περίμενε, η HAL Laboratories είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα arena mode.
Ουσιαστικά, σε κάθε μέρος παίρνετε σχεδόν μονορούφι τις πίστες κάθε κόσμου, έχοντας ένα checkpoint. Τα collectibles λείπουν και τη θέση τους παίρνουν τρία διαφορετικά power-ups. Ένα που αναβαθμίζει την ταχύτητα, ένα την επίθεση και ένα την άμυνα της ομάδας. Οι χρόνοι καταγράφονται, οπότε οι παίκτες μπορούν να επανέρχονται για να βελτιώσουν το ρεκόρ τους, ενώ οι speed runners θα βρουν ένα ακόμα λόγο να ασχοληθούν με το παιχνίδι. Ολοκληρώνοντας το Star Alies Go, η ανταμοιβή είναι κάτι που σε διαφορετικές περιπτώσεις δίνεται ξεχωριστά, ως μέρος μιας συλλεκτικής έκδοσης ή ως DLC και μιλάμε για το πλήρες soundtrack, αποτελούμενο από 171 μουσικά κομμάτια.



Η υπέρτατη πρόκληση βρίσκεται στο The Ultimate Choice mode. Αν και λογικά κανείς δεν το περίμενε, η HAL Laboratories είναι στην ευχάριστη θέση να σας παρουσιάσει ένα arena mode. Επιλέγετε την ομάδα σας και στη συνέχεια ρίχνεστε στη μάχη, ορίζοντας οι ίδιοι το βαθμό δυσκολίας, που για τον Kirby μεταφράζεται σε ποσότητα καυτερής σάλτσας. Από Sweet Breeze, που αποτελεί τη μικρότερη δόση, με μόλις τέσσερις συνεχόμενες μάχες και ανταμοιβή τρία κομμάτια puzzle, έως την υπέρτατη δόση, Infernal Crisis, που θα σας μετατρέψει σε πραγματική ατμομηχανή, με 13 μάχες και ανταμοιβή 11 κομμάτια puzzle. Από εκεί και πέρα, οι μικρότεροι κυρίως παίκτες θα περάσουν αρκετές ώρες στο Chop Champs, όπου σκοπός είναι η κοπή κορμών δέντρων και στο Star Slam Heroesόπου έχοντας ως όπλο ένα ρόπαλο του baseball, πρέπει να χτυπήσουν την μπάλα με δύναμη τέτοια που να τους επιτρέψει να διαλύσουν όσο το δυνατό περισσότερους από τους κομήτες που πλησιάζουν απειλητικά τη Γη. Εννοείται ότι η διασκέδαση ανεβαίνει ακόμα περισσότερο όταν παίζετε με παρέα. Ευτυχώς, η ομάδα ανάπτυξης φρόντισε για την ύπαρξη local co-op τεσσάρων παικτών σε όλα τα modes με τα Joy-Cons να μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ανεξάρτητα χειριστήρια.



Αν και αρχικά δεν του φαίνεται, αν του δοθεί ο κατάλληλος χρόνος, το Kirby Star Allies θα αναδείξει όλα τα θετικά του στοιχεία, προσφέροντας σε όλους ένα ιδιαίτερο ταξίδι στον κόσμο της ανεμελιάς. Η εμβάθυνση στους μηχανισμούς του gameplay είναι στην αποκλειστική ευχέρεια κάθε παίκτη και το θετικό είναι πως κανείς δεν τιμωρείται ακόμα και αν πάει να σβήσει τη φωτιά με φωτιά, ή να αντιμετωπίσει το νερό με νερό. Απλά λαβαίνει μικρότερο μερίδιο από τη χαρά της δημιουργίας. Όποιος κάτοχος Nintendo Switch αναζητεί έναν τρόπο να ξεφύγει από τις σκοτούρες τις καθημερινότητας, έχει μπροστά του μια ιδανική ευκαιρία. Μάλιστα, Πάσχα πλησιάζει, όλο και κάποια λαμπάδα θα κρατήσουμε στην εκκλησία, αυτήν τη φορά μπορούμε να δικαιολογήσουμε το κόστος καρφώνοντας πάνω της μια συσκευασία του Kirby Star Allies. Κι αν υπάρξει η όποια αντίδραση αρχικά, αργά ή γρήγορα, θα σας δοξολογεί ολόκληρη η οικογένεια. 
GOLD AWARD EDITOR’S CHOICE

9

ENTERNITY SCORE
ΒΑΘΜΟΛΟΓΗΣΕ ΤΟ opencritic.com
ΘΕΤΙΚΑ
  • Απλοί όμως με πολύ βάθος μηχανισμοί του gameplay
  • Αμέτρητοι συνδυασμοί ικανοτήτων
  • Ποικιλία game modes να χορτάσει και Kirby
  • Προσβάσιμο από όλες τις ηλικίες
  • Υψηλού επιπέδου ΑΙ
  • Εξαιρετικός καλλιτεχνικός τομέας
  • Λίγα αλλά ουσιαστικά collectibles
  • Local co-op τεσσάρων παικτών σε όλα τα game modes
ΑΡΝΗΤΙΚΑ
  • Επαναλαμβανόμενα mid-boss fights
Διαβάστε όλα τα νέα του Enternity.gr στο Google News, στο Facebook στο Twitter και στο Instagram και κάντε εγγραφή στο Newsletter
5 ΣΧΟΛΙΑ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
  • Για να μπορέσετε να προσθέσετε σχόλιο θα πρέπει πρώτα να έχετε κάνει login!

    • https://www.enternity.gr/files/Image/UserAvatars/resized/enternity_50_50.jpg
    • 3000 χαρακτήρες ακόμα
    • DrManolo
    • Πολύ ωραίο review. Όταν κατέβασα το demo έτριβα τα μάτια μου. Τα γραφικά είναι υπέροχα και η εμπειρία το ίδιο. Νομίζω είναι από τα ωραιότερα couch co-op και έχω να περάσω τόσο καλά με τέτοιου είδους τίτλο από το rayman legends.

    • nkav64
    • Να πω την αμαρτία μου, στην αρχή κόντευα να το παρεξηγήσω λόγω ευκολίας. Όταν όμως μπήκα στο πνεύμα ένιωσα λες όπως τότε που κατεβαίναμε στη γειτονιά και παίζαμε με τους φίλους μας. Μάλιστα, έχοντας παίξει όλα τα modes, έχω να πω ότι δεν του λείπει κάτι. Θες main campaign, θες arcade, θες arena, θες κάτι πιο παιδικό για τις μικρότερες ηλικίες; Όλα τα 'χει το Star Allies.

*